Slovenija

Janez Janša: Obtožbe so smešne

Ljubljana, 22. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

<slika_1>Po izbruhu afere www.udba.net smo govorili s prvakom socialdemokratov Janezom Janšo., ki je ostro zavrnil vsa namigovanja o povezavi njegove stranke z razkritjem domnevno spornih dokumentov.

Ste vedeli za objavo teh dosjejev, da bo do tega prišlo? Ali vas je seznam teh udbovskih dosjejev na internetu presenetil?

Te obtožbe so smešne. Še posebej v zvezi z dr. Brejcem, ki je bi šef varnostno informativne službe, nikoli pa ni bil šef tajne službe v totalitarnem režimu. On je prevzel to službo takrat, ko je praktično bila že nova oblast, ki ni našla teh arhivov. Jaz sem bil član vladne komisije, ki je odpirala to zaprto območje v Kočevski reki. Tam se je nahajal tudi bunker Udbe v Borovcu, kjer naj bi se hranil ta arhiv Udbe. Police so bile več ali manj prazne. Bilo je nekaj starih, zaprašenih fasciklov, iz 40-tih, 50-tih let, sicer pa so bile police prazne, se je pa videlo, da je bilo prej tam nekaj naloženo, kar je vidno tudi na nekaterih televizijskih posnetkih. In tisti, ki je imel oblast v rokah takrat, ko se je ta arhiv praznil, tisti ve, kje so te stvari, tisti s tem razpolaga in tisti za to ni odgovarjal. Človekove pravice so se drastično kršile, ne z objavo teh seznamov, ki tako ali drugače niso dosjeji, ampak predvsem z nastankom teh seznamov in z nastankom dosjejev na podlagi katerih lahko nekdo v Sloveniji, če s tem, oziroma, ker s tem razpolaga, praktično izsiljuje, oziroma obvladuje celo državo, ki je majhen prostor.

Pa veste, kdo naj bi to bil ali kdo je dal te sezname gospodu Lajovicu?

To morate vprašati njega. Še enkrat pa ponavljam, da to niso dosjeji, toj so neki seznami, ki so lahko resnični lahko pa tudi ne. Na podlagi tega praktično ni mogoče sklepati veliko stvari. Na teh seznamih smo očitno vsi, tisti, ki smo bili nadzorovani in tisti, ki so nas nadzorovali Prava moč, prava moč podzemlja, pravi gospodar prstanov v Sloveniji pa je tisti, ki ima sezname, ki ima dosjeje vseh tistih, ki smo na teh seznamih.

Kaj pa pravite na to, da nekateri zdaj, ki so očitno imajo v rokah ne samo evidenco ampak tudi dosjeje, poskušajo to prevaliti na Socialdemokratsko stranko, oziroma prikazati, kot da gre za nekakšen notranji obračun v Sloveniji?

Mi smo že navajeni na to, da smo krivi, zdaj bo kriv tisti, ki je morda prijatelj z nekom, ki pravi, da je to dal na internetno stran, ne pa tisti, ki je drastično kršil človekove pravice, ker je te podatke zbiral ali tisti, ki je glasoval proti temu, da se ta problem zakonsko uredi. Tisti bodo zdaj tožniki.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1