Slovenija

Žbogar: Pomembni so naši interesi

Ljubljana/Zagreb, 23. 04. 2009 10.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Minister Žbogar ni želel na široko komentirati predloga komisarja Rehna, poudaril pa je, da so pomembni naši interesi, ne pa hrvaške izjave, ki so namenjene njihovi notranji politiki.

Iz kabineta predsednika vlade so sporočili, da sta se slovenski premier Borut Pahor in njegov hrvaški kolega Ivo Sanader dogovorila, da bo srečanje, ki je bilo načrtovano 28. aprila 2009, prestavljeno v začetek naslednjega meseca.

Pahor se namreč želi o najnovejšem predlogu komisarja Ollija Rehna pred tem srečanjem posvetovati s slovenskim državnim vrhom.

Samuel Žbogar
Samuel Žbogar FOTO: Reuters

Zunanji minister Samuel Žbogar je dejal, da je Rehn pri oblikovanju novega predloga upošteval številne slovenske pripombe. Danes je Žbogar vlado na kratko s predlogom že seznanil, jutri pa bo o predlogu obvestil odbor za zunanjo politiko. Žbogar ni želel komentirati odzivov na Hrvaškem, kjer so Rehnov predlog označili za velik diplomatski uspeh. Dejal je, da se moramo osredotočiti na lastne interese, ne pa reagirati na izjave iz tujine, ki niso namenjene nam. Žbogar namreč meni, da ni pravi za komentiranje nekih izjav, ki niso namenjene nam, pač pa hrvaški notranji politiki.

Žbogar tudi ni želel potrditi, ali drži vsebina predloga, ki so jo v javnost dali nekateri bruseljski viri. Poudaril je, da to ni končni predlog in da bo predlog sprejet le, če se bosta obe strani strinjali. "Potrebujemo širši razmislek," je dodal.

Pahor je odpovedal srečanje, ker se želi najprej posvetovati s slovenskim državnim vrhom.
Pahor je odpovedal srečanje, ker se želi najprej posvetovati s slovenskim državnim vrhom. FOTO: Reuters

Tudi Pahor je izpostavil, da je v predlogu veliko slovenskih argumentov, nekateri argumenti pa zahtevajo pozorno branje. Zato se je tudi odločil, da Sanaderju predlaga preložitev njunega srečanja na začetek maja.

Tudi Sanader je potrdil, da je srečanje preloženo. "Menimo, da ni dobro, da v tem trenutku ne pride do srečanja, a če se je Slovenija tako odločila, ima do tega pravico. Za srečanje sta potrebna dva," je še dejal Sanader na redni seji hrvaške vlade.

Kot je napovedal Pahor, bo vlada o Rehnovem predlogu razpravljala prihodnji četrtek, nato pa ga bo prepustila v presojo pristojnemu parlamentarnemu odboru.

"Prišli smo do točke, ko je Evropska komisija s komisarjem Rehnom na čelu podala predlog, ki zahteva skrbno presojo na obeh straneh," je še dejal Pahor ter dodal, da si bo Slovenija, preden bo sprejela kakršno koli odločitev, vzela čas za temeljit premislek, in, če bo potrebno, podala dodaten predlog. V tej luči je hrvaški premier po Pahorjevih besedah tudi razumel predlog za preložitev srečanja in se s tem strinjal.

Rehn je zadnji predlog sicer predstavil v sredo v Bruslju po srečanju z zunanjima ministroma obeh držav, pa tudi po srečanjih s predstavniki predsedujočega tria EU, Francije, Češke in Švedske.

Sanader: Za srečanje sta potrebna dva.
Sanader: Za srečanje sta potrebna dva. FOTO: Reuters

'Predlog dobra osnova'

Hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković je ob tem dejal, da je "Rehnov predlog, ki ima tudi močno podporo predsedujočega tria EU, dobra osnova za dosego sprejemljive rešitve. V veliki meri ta predlog upošteva znana hrvaška stališča: ločitev pogajanj od dvostranskih vprašanj, deblokado pogajanj in reševanje vprašanja meje v okviru mednarodnega prava pred mednarodnim pravosodnim telesom.“ Dodal je še, da "obstajajo nekateri elementi, o katerih moramo na Hrvaškem opraviti politična posvetovanja". Hrvaška naj bi sicer predlog predstavila kmalu.

Konferenco preložili

Pogajalska konferenca Hrvaške z EU, predvidena za ta petek, je preložena za nedoločen čas, ker problem zastoja zaradi vprašanja meje s Slovenijo še ni rešen, je sporočilo češko predsedstvo EU. "Češko predsedstvo se je odločilo, da medvladno pristopno konferenco s Hrvaško, načrtovano za 24. april, preloži, ker vprašanje zastoja v pristopnih pogajanjih, ki je posledica spora glede meje med Hrvaško in Slovenijo, še ni rešeno. Nov datum bo določen glede na pozitiven razvoj dogodkov."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (381)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Uporabnik113189
25. 04. 2009 10.59
Velike zgodbe so podobne tako pri njih kot pri nas. Recimo Šrot najame velik kredit in kupi delnice mercatorja, namesto da bi postavil nov projekt za prozvodni obrat ki ima velike tržne možnosti v prihodnosti. Tudi na hrvaškem se dogaja podobno, celo njihova vlada bi podprla nakup Mercatorjevih delnic. Takšna investicija jim ne bo kaj prida prinesla, razen če želijo sovražen prevzem, zato da bi njihov Agrokrad delal bolje. Medtem ko državljani gledamo boj titanov za prevlado, pa spregledamo tisto, kar je v resnici zdravo. Vlaganja v mala podjetja in več delovnih mest s produkti za jutrišnje trge. Nikoli pa ne bi smeli pozabiti na prvo pravilo. Investirati v politično nestabilne države je velika neumnost. Hrvaški pa z velikim dolgom napadalno politiko in notranjimi nemiri grozi prav slednje - politična nestabilnost. Zato je tudi interes Slovenije, da nastanejo pri sosedih politično stabilne razmere. Palica s strani EU bi jim še kako koristila.
Uporabnik113189
25. 04. 2009 10.59
Zakaj takšno razmišljanje? Hrvaška ima veikanske dolgove in nujno potrebuje nekoga, ki ima denar in bo pri njih investiral v razvoj. Počasi nam vsem postaja jasno, da brez denarja nič ni mogoče narediti. Lahko si sicer najdejo investitorje iz tujine, vendar so ti običajno daleč, ne razumejo razmer in največ takšnih investicij žalostno propade. Če pa so že donosne, pa njim nič ne ostane in tonejo še globje. Finančne naložbe so praviloma kratkoročne in ne prispevajo bistveno v pravi razvoj realnega sektorja. Slovenija hrvaško dobro pozna in skoraj vsak naša investicija pri njih je uspešna (razen nekaterih lumpov, ki so pobegnili iz SLO v HR ker pri nas niso več imeli možnosti). Ne samo da hkrati pomaga odplačevati njihove dolgove, ker smo tako blizu, praktično ne moremo preprečiti pretoka ljudi in kapitala in se jim dobiček (čeprav slovenski) vrača precej hitreje kot bi se sicer. Žal hrvati na to gledajo z ljubosumnostjo in kot že vemo, so žalostno propadla prizadevanja za marsikateri nakup, ki pa je le prva stopnica do prave investicije.
vinadap
25. 04. 2009 10.57
Če Hrvaška vstraja pri mednarodnem sodišču v Haag-u in pomorskem sodišču v Hamburgu,potem moramo Slovenci tudi vztrajati pri Londonskem memorandumu.
Uporabnik113189
25. 04. 2009 10.22
vele25.04.2009, 10:10, se strinjam. Zato tudi ocenjujem, da bi bila vrnitev Istre Sloveniji najboljša rešitev. Hrvaška ne bi popušila, kot nekateri mislijo, ampak bi pridobila, na civilizacijki ravni. Očitno znotraj hrvaške države ni dovolj politične moči, da bi se uprli ustaškemu agresivnemu načinu razmišljanja in potrebujejo pouk od zunaj. isto kot so ga potrebovali srbi. Zaradi takšnih politik so na balkanu vojne. Korist pa bi imeli vsi, hrvaška bi se umirila s svojo agresijo, Istra bi postala povezana, kot je že bila in bi se kasneje lahko predstavila kot bolj samostojna entiteta. Slovenija kot država pač drugače deluje kot hrvaška in mislim da bi bilo za prebivalce teh krajev bolj ugodno. Hkrati pa bi rešili tudi zaplet z absurdno mejo, ki povzroča preglavice vsem.
vele@email.si
25. 04. 2009 10.10
Cilj pogajanj ni da nekdo "popuši", drugi pa ne. Cilj, ki mora biti jasen je skupen. Z rešitvijo bi morale biti zadovoljne obe strani. Isto je v poslu. Če je v poslu samo eden zadovoljen, potem je to zanesljivo tek na kratke proge. To ni fuzbalska tekma.
Uporabnik113189
25. 04. 2009 09.42
Verjamem da je Žbogar pod velikim pritiskom. Z vseh strani ga pač poskušajo "omehčati" in če dobro premislim, se mi vrne spoznanje, da imajo dobro razvite metode v ta namen. Če recimo "mehčaš" zrezek, vzameš kladivo, če mehčaš Žbogarja, pa kakšno drugo orodje. Upam da bo imel dovolj moči in vztrajal. Istra ni samo naš interes. je tudi interes tamkajšnjih prebivalcev, ker jim ne kaže nič dobrega pri takšni državi ki jih je prisvojila. Več kot pol stoletje etničnih čiščenj je naredilo dovolj škode. Istra postaja takšna kot ves ostali balkan, zatohla, zasvinjana, brez kulture. Čas je da se severni del nazaj kultivira, narava ter okolje uredi in očisti. Prepričan sem da bi v okviru Slovenije postala prav turistični raj v dobro vse evrope. Hrvati se gredo turizem že pol stoletja in glejte kam so prišli. Vse so zavozili. Turizem na hrvaškem je samo še za mazohiste, ki bi jih radi kasirali po glavi. Vrnitev istre v Slovenijo bi bila tudi dovolj poučna klofuta za hrvate, da bi se osvestili in začeli spoznavati svoje napake iz zgodovine. Brez tega ne bo pri njih nikoli spoznanja niti kesanja. Takšna rešitev bi bila pravična, in hkrati vzgojna. Vse ostalo so kravje kupčije.
insaner
24. 04. 2009 20.33
naš nasprotnik ni več hrvaška, ampak eu – Rehni, Ahtisaariji, češka in švedska vlada, nekaj eu poslancev. Njim je treba reči – NE, ne hrvaški Thalerja najprej na Žbogarjevo mesto, šele potem v eu
insaner
24. 04. 2009 20.28
Žbogar, se cufamo za interese ali zahtevamo, kar nam pripada !?
vinadap
24. 04. 2009 13.42
vabriga - US News : Hrvatska medžu 10 država najugroženijih recesijom. Loših vijesti o Hrvatskoj u stranim medijima,čini se,sve je više. vabriga,poskrbi prvo,da boš imel doma vse urejeno in počiščeno. Foušerija je hudič,to je pa res. Pljuni v roke in začni delat.
vinadap
24. 04. 2009 13.32
samo56789 - Hrvati slavijo " diplomatsko zmago ". Žbogar je to pot lepo dejal; Hrvati tečejo 20 km maraton in že v naprej slavijo,čeprav ne bodo pritekli v cilj,ha,ha.
vinadap
24. 04. 2009 11.45
vabriga - zaprli vam bomo meje,to bo prvo,kar se pa gospodarstva tiče,smo pa veliko,veliko boljši od vas. Vas je sama fovšerija,ker niste boljši. In zapomni se,nikoli ne boste boljši kot Slovenija,ker enostavno niste tega sposobni. Če bi bili kdaj sposobni,bi bili zdavnaj,zdavnaj pred nami v EU,vendar veš da temu ni tako. Treba bo pljunit v roke in nekaj narediti,ne pa samo z jezikom opletati.
vinadap
24. 04. 2009 11.23
bnam2707 - pa pojdimo v Haag,vendar z dokumentom,kaj nalaga Londonski memorandum. Ta je še danes mednarodno priznani akt,ki nikoli ne zastara. Naj bodo Hrvatje veseli,da ne želimo teritorija do reke Mirne,temveč samo pas levega bregu.
danaaajaaa
24. 04. 2009 11.23
r e f e r e n d u m
OrodniK
24. 04. 2009 10.53
...tudi če niso upoštevani. Važno da so nam pomembni:) LOL
JADE7
24. 04. 2009 09.45
vabriga.....pejd si prebrat v DELO- današnje......kako vam laže VAŠA VLADA.......ker so volitve v planu........da ste total v k.>>> zaradi krize, pa ve CEL SVET.....pa tud ti si že bral o tem- tu gor, sam si preveč naiven, da bi spregledal! Ni nam treba dajat NAŠE ZEMLJE za vaš vstop v EU in mislim, da se preurano veselite, kajti>>>>ČAS BO POKAZAL!
bnam 2707
24. 04. 2009 09.41
Slovenska vlada ima oporo v ljudstvu,kar se tiće tega vprašanja.Pričakuje se,od nje,da bo pri temu dosledna.in ne bo popuščala balkanski sosedi,ki se že od leta 1945 spreneveda o dejstvu,da v Istri nima kaj iskati ! Vse od takrat so izvajali pritisk na Slovenijo,da ni mogla uveljaviti svojih legitimnih pravic! Vsak malo bolj razgledan politik v EU in drugod ve,da hrvaška nikoli v svoji zgodovini ni imela IstreTo je jasno tudi onim na jugu.Od hrvaške mora zahtevati dokumente,ki govorijo o pravnem ali kakršnem drugačnem nasledstvu Istre.Teh nimajo,ker ne obstojajo! V Hag hočejo pa zato,ker bodo tam ugotavljali dejansko stanje,kar je napaka.To vprašanje je treba rešiti politično z prisotnostjo zavezniških sil iz druge sv. vojne. Prav tako je treba organizirati mirovno konferenco med ostanki razpadle SFRJ.
sottozero
24. 04. 2009 09.13
Pa seveda... ...tudi če Slovenija umakne zadržke ima Hrvaška veliko več problemov z ostalimi nerešenimi problemi... ...ladjedelnice, kmetijstvo, pravosodje, ekonomski kriteriji, korupcija... ...trenutno izpolnjuje Hrvaška pogoje za kako Srednje-južno ameriško unijo. za EU...fali još mnogo!
sottozero
24. 04. 2009 09.08
Škoda časa in energije za Hrvaško... Imajo jasno zapisane pogoje, ki jih morajo izpolnjevat. Poleg tega je Slovenija jasno povedala, kaj pričakuje. Mi smo članica EU. Hrvaška ni članica EU. Red light stays! Res ima vabriga prav in veliko podjetij zapiramo. In ravno zato se moramo posvetiti EKONOMIJI in ne izgubljati časa z drugorazrednimi temami, kot je vstop Hrvaške v EU. Nam ne sme biti prioriteta primerjava s Hrvaško. Mi se moramo primerjati z Avstrijo. Med Slovenijo in Hrvaško je minimalno 10 let razlike v smislu razvitosti. V miselnosti smo si pa žal blizu!
vabriga
24. 04. 2009 07.04
dr.psiho24.04.2009, 02:300 Senader tokrat si ga popušil oz.ga boš popušil. Naši samo če vstrajajo smo že tako al tako na boljšem.Hrvati imajo samo še za to leto denarja ,da prekrivajo dejansko krizo in inflacijo,brez Eu-ja se bojo kaj hitro znašli v Varšavskem paktu (ORTODOKS pakt)Tega pa si resnično noben hrvat neželi! Psiho,gdje živiš.Prati zbivanja oko sebe u deželi-svaki dan vam krepa nekliko firmi-Mislim da kekeci nemreju još 1 godinu. Pusti ti hrvatsku brigu nama.Gotovi ste po svim pitanjima. Kome vi i kaj izvozite?Mip,mura,pomurka,elkroj....
lijepanasa
24. 04. 2009 06.01
tužna je noć mada muzika tiho svira.