Slovenija

Blagovne znamke Dela Revije zasegla KBM Leasing

Ljubljana, 11. 08. 2011 07.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Delavci Dela Revij ne vedo, kaj to pomeni za naprej. Glede na stanje, v katerem se je znašla revijalna družba, upajo, da bo banka znamke dala v najem in da bodo dobili dobrega najemnika.

Še zdaleč ni jasno, kaj zaseg blagovnih znamk pomeni za izhajanje revij in zaposlene.
Še zdaleč ni jasno, kaj zaseg blagovnih znamk pomeni za izhajanje revij in zaposlene. FOTO: Špela Zupan

Znamke Dela Revij je na današnji dražbi, ki jo je v imenu največjega upnika Nove Kreditne banke Maribor v Ljubljani izvedla odvetniška družba Rojs, Peljhan, Prelesnik & partnerji, po začetni izklicni ceni 10,14 milijona evrov (brez davka na dodano vrednost) kupila družba KBM Leasing – članica skupine NKBM, so sporočili iz odvetniške družbe.

Kot so tudi zapisali v sporočilu za javnost, je bila KBM Leasing edina družba, ki se je udeležila avkcije. "Prenos znamk bo v skladu s sklenjeno pogodbo o prodaji znamk ter pogoji in pravili javne dražbe izveden po plačilu celotne kupnine in bo takrat tudi viden v registru znamk, ki ga vodi Urad RS za intelektualno lastnino," so dodali.

V NKBM so medtem pojasnili, da so s transparentno javno dražbo želeli zainteresiranim zagotoviti enakovredno tekmovanje za nakup znamk največje slovenske revijalne družbe.

Zainteresiranih, ki bi morali za sodelovanje na dražbi pravočasno plačati 800.000 evrov varščine, torej danes ni bilo, zato je znamke na dražbi zasegla KBM Leasing, ki je članica skupine NKBM. "NKBM je banka in kot takšna primarno zasleduje svoj ekonomski interes, s katerim želi dobiti povrnjena posojena sredstva," so ob tem izpostavili v banki.

Dodali so, da se ne morejo in ne želijo ukvarjati z založniško dejavnostjo, zato bodo predvidoma do konca septembra sprejeli vse potrebne poslovne ukrepe, "ki bodo na eni strani omogočili zavarovanje ekonomskega interesa banke, na drugi pa bodo omogočili dolgoročno in nemoteno izhajanje blagovnih znamk in s tem tudi ohranitev delovnih mest".

Direktor in lastnik Dela Revij Matej Raščan današnjega razvoja dogodkov ne želi komentirati, so povedali v podjetju. Pojasnili so še, da namerava več informacij podati prihodnji teden.

Sindikalna zaupnica podjetja Dela Revij ter namestnica glavne in odgovorne urednice revije Jana Alma Sedlar pa je dejala, da so z izidom dražbe za zdaj zadovoljni in da je v skladu s prvim sestankom, ki so ga imeli s predstavniki NKBM. Po besedah Sedlarjeve pa sodelavci Dela Revij ne vedo, kaj to pomeni za naprej. Glede na stanje, v katerem se je znašla revijalna družba, upajo, da bo banka znamke dala v najem in da bodo dobili dobrega najemnika. "To se zdi najboljša rešitev," je poudarila. Revije sicer ta teden izhajajo nemoteno, je še povedala.

Društvo novinarjev: To je le nadaljevanje farse

Društvo novinarjev Slovenije "razočarano ugotavlja, da je bila današnja dražba nadaljevanje farse, ki jo v povezavi z družbo Delo Revije spremljamo že več mesecev". V društvu dodajajo, da prenos blagovnih znamk na hčerinsko družbo NKBM "olepšuje le bilance banke, ne razrešuje pa težav, ki jih imajo zaposleni z večmesečnim neplačevanjem prispevkov, ostali sodelavci pa s čakanjem na honorarje". NKBM bi lahko po mnenju društva agonijo Dela revij že pred meseci presekala z ukrepi, ki bi družbo usmerili na pot dolgoročne sanacije – to je z zasegom delnic in pretvorbo terjatev v lastniške deleže.

Po mnenju društva NKBM s prenosom blagovnih znamk Mateja Raščana še vedno prepoznava kot enega od akterjev te zgodbe, iz katere da bi ga morala že pred meseci odsloviti. DNS še dodaja, da je banka pokazala "veliko mero iznajdljivosti pri vzpostavljanju modelov, ki bodo bodočim medijskim lastnikom omogočili izogibanje poravnavi zaostalih obveznosti".

Naprodaj 44 blagovnih znamk

Revije - 10
Revije - 10 FOTO: Mateja Klavs

Druga največja slovenska banka je javno dražbo sklicala, ker terjatve do družbe Delo Revije, zavarovane z blagovnimi znamkami, niso bile poravnane. Delo Revije so sicer v lasti Raščana oz. njegove družbe Monera.

Naprodaj je bilo 44 blagovnih znamk. V paketu so bile med drugim revije Lady, Jana, Stop, Anja, Smrklja, Naša žena, Obrazi, Zvezda, Eva, Cukr, Lord, Moj hobi, Dobra kuhinja, Modna Jana, Rože&vrt, Lepa&zdrava, Lady križanke, Moj mikro, Radar, Kih in druge. Med zastavljenimi znamkami sta bili naprodaj tudi prireditvi Viktor in Slovenka leta.

Predsednica sveta delavcev Dela Revij Jelka Sežun je pred dnevi pojasnila, da zaposleni na Delu Revije podpirajo vsako rešitev, ki bo pomagala ohraniti čim več delovnih mest. Zaposleni ob tem izpostavljajo, da so blagovne znamke brez ljudi, ki jih znajo delati in ki to uspešno počnejo že desetletja, prazne in brez vrednosti. Poudarjajo, da se morajo tega zavedati tako stari kot morebitni novi lastniki.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saso999
12. 08. 2011 07.45
saso999
12. 08. 2011 07.44
MENJAM ZA OBVEZNICE hahahaha
necakajpomladi
11. 08. 2011 17.25
Ne govorte neumnosti,ker nimate pojma kok se teh revij še vedno proda.Internet gor al dol,ampak eni smo narejeni še po starem in se radi po celem dnevu garanja tud v fotelj zleknemo in revijo v roke vzamemo.Ni glih internet vse na tem svetu.
blue-art
11. 08. 2011 16.02
Veste taka stvar ni dobra, to boniteto banke v bistvu zmanjša. To je tisto povezano netransparentno zadolževanje med družbami. Sicer pa ima Banka Slovenije kakšnega revizorja na voljo, zanimivo bi bilo ugotoviti kako je npr poroštvo vredno 20% vednosti kot tisto pri nLB p se bo vse posulo nam za vrat čez čas. To niso heci tako prekladanje s kupa na kup. Veste koliko stane sama dražba. Dajte no mir, gabi se mi vse skupaj.
Nr.1
11. 08. 2011 15.56
Kje bomo pa sedaj o Murkotu in ostalih "zvezdah" brali.
tinetone
11. 08. 2011 15.50
bo šla banka v stečaj...
blue-art
11. 08. 2011 15.49
navadni smrtniki bodo preknjižbe videli šele drugo leto, ampak če je tako veliko spremembe ne more biti le dolgoročno terjatev je banka spremenila v povečanje naložb, le ne vem v čigavo breme investira, si bom pa pogledal njeno zadnjo bilanco, da vidim kaj se greste z nojim premoženjem, ki ga že leta na podlagi ničnih pogodb jemljete meni in sodržavljanom.
prehlad
11. 08. 2011 15.39
DELO PAVLIHA TT PRAVICE PA NI.
Raztezje
11. 08. 2011 15.34
Mogoče bodo zdaj spremenili svojo "of the record" politiko do bralcev, prodajo si bodo mogoče kdaj še popravili, zapravljenega uglea nikoli. Vse skupaj že malo spominja na Murdocka, vprašanje kdo vse je dostavljal informacije režimskim, bivšim partijskim časopisom in kakšne tehnike so pri tem uporabljali. Ene so povzdigovali v nebo, še veliko več so jih medijsko linčali, totalitarno propagandno orodje pač. Še Slovenko leta so onečastili, vsi oni obrazi so dobili nove podobe, včasih smo se naslajali na Strojanovih, zdaj so ti ugledni strokovnjaki in avtoritete podobno popularni. Enako se dogaja z lokalnimi, brezplačnimi občinskimi trobili, narod jim mora plačevati davke, oblast pa jim za ta denar nudi vsiljeno politično propagando, za svoje predstavnike oligarhije. Treba se je namreč zavedati, da ni padel le ugled teh medijev temveč tudi ljudi, ki so se jih trudili brez skoraj vsake kritike popularizirati, oboje je zabeležila zgodovina (drugi mediji). Sicer pa te revije že dolgo ni reševala prodaja, temveč naročnina zvestega kroga bralcev, ki že dolgo ne morejo brez svoje nevne doze pranja možganov. Realnost je za take veliko prekruta in prezakomplicirana, če bi se na hitro zbudili, bi lahko še kdo padel na tla in se poškodoval. Mesečnike je treba zbujati obzirno in z občutkom, vendar zbuditi iz živih sanj se morejo.
jetam
11. 08. 2011 15.11
Lillie "Delo revije ne gre papa zaradi slabe prodaje tiskovin, daleč od tega... raščan se je osebno okoriščal na račun firme in jo spravil v to situacijo... povem iz prve roke" Lahko da res. Ce ves iz prve roke potem stopi do najblizjega policaja, ga pocukaj za rokav in mu povej Rascanovo zivljenjsko zgodbo. Ampak dejstvo je, da je te revije povozil cas (internet, konkurenca, ..). Namesto da bi 10 let nazaj odkrivali internet se na Delo Revije leta 2011 (!!!!) odkriva sele topla voda. Prav je da vse skupaj cimprej crkne. Matr kaksen argument je v 21 stoletju "da so blagovne znamke brez ljudi, ki jih znajo delati in ki to uspešno počnejo že desetletja, prazne in brez vrednosti"? Ja folk, pa sej to mora it vse v * s tako mentaliteto.
Raztezje
11. 08. 2011 15.10
Vse česar so se dotaknili laščani, se je spremenilo v *
tao3
11. 08. 2011 14.49
Tukaj se vidi sposobnost desnjakov. En Janšev čudežni deček kupi 50 let delujoče podjetje, obesi svoje pufe gor in spravi firmo v dveh letih na kolena. Res ste sposobni SDSovci. In vi bi naj vodili državo ... Saj ste pokazali. Podn od podna.
rupsi31
11. 08. 2011 14.48
Dejansko je nivo pisanja padel zelo nizko. Z pojavom interneta se tiskanemu mediju slabo piše in ne spet pisat, da se proda dosti revij, da lahko preživijo. Ni tako. Kdob o kupoval STOP, če ne ponudin ničesar zanimivega ali ap AVTO MAGAZIN, ki je bil nekako v stari Jugi edina revija o avtomoblizmu, danes pa jih konkurenca pofura na celo črti. Prav je tako.
gama1
11. 08. 2011 14.46
Članke v omenjenih revijah so pisali falirani študentje filofaksa (samooklicani novinarji), ki z novinarstvom nimajo blage veze! Pravih novinarjev je zelo malo na teh revijah.
buderus
11. 08. 2011 14.40
Bo vsaj moja bobica prišparala, saj od teh rerij, je že čisto.....
TA_RDEC
11. 08. 2011 14.15
hja, v 2. republiki bomo itak brali samo čtivo Ognjišča, Družine in mogoče kak Stražni stolp, veliki Vodja pa nas bo mogoče celo blagoslovil s kakšnim brezplačnikom...
Lillie
11. 08. 2011 14.01
Delo revije ne gre papa zaradi slabe prodaje tiskovin, daleč od tega... raščan se je osebno okoriščal na račun firme in jo spravil v to situacijo... povem iz prve roke
Igor Potocnik 1
11. 08. 2011 13.46
Zenske itak mislijo da so moski, zato teh revij tudi noben ne bere vec. Zakaj bi jim posojali denar, saj je mnogo bolj pomenbnih podjetij v skripcih, kakor teli traci !!!!
resslovenka
11. 08. 2011 13.23
Predsednica sveta delavcev naj bi sodelovala na sejah, kjer so se obravnavale določene zadeve povezane s poslovanjem in vizijo Družbe DR pa tudi z eventuelno problematiko, ki se tiče zaposlenih . Pri nas je do sedaj veljala splošna praksa da predstavniki delavcev, delavski direktorji trobijo v isti rog z upravami rog dokler gre. Za ljubi mir, ker se ne tiče njih samih. Ko se zadeve obrnejo tudi v njihovo škodo pa vključijo alarm. V kolikor bi ga takrat, ko gredo zadeve navzdol zaradi nepravilnosti, bi se v Sloveniji rešilo mnogo podjetih, družb in delovnih mest. Splošna klima pri nas je pač taka, da ljudje, ki opozarjaji na anomalije, ostanejo brez zaposlitev in v tožbah z delodajalci zaradi neupravičenih odpovedi delovnih razmerij.
dajno
11. 08. 2011 13.17
Revije pa take...