Slovenija

James Nachtwey: Verjamem v človečnost

Ljubljana, 11. 06. 2015 07.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

James Nachtwey je eminenca svetovne vojne fotografije, človek, ki je skozi fotografski objektiv videl vse vojne zadnjih treh desetletij. Spregovoril je tudi o tem, kako pomembno je svetu nastaviti ogledalo.

Eminenca svetovne vojne fotografije, človek, ki je skozi fotografski objektiv videl vse vojne zadnjih treh desetletij, njegove fotografije, za katere je prejel številne nagrade, zagotovo poznate z naslovnic svetovnih časopisov. O njem snemajo dokumentarce, fotografi po vsem svetu ga imajo za idola.

James Nachtwey je o tem, kako pomembno je svetu nastaviti ogledalo, spregovoril za oddajo Epilog. O vojni v Bosni in Hercegovini, Ruandi, vietnamski vojni. O sirotah v romunskih sirotišnicah, ki so krivi le tega, da so se rodili. Seli se z enega kriznega žarišča na drugega, iz ene vojne v drugo. Kako preživiš, ko vidiš vse grozote sveta? V kaj še lahko verjameš? "Verjamem v človečnost. Vse, kar imamo, je eden drugega," te besede te, potem ko si videl njegove fotografije, pretresejo.

Za Epilog je spregovoril o strahu, svojem življenju, o tem, kako preživi, kako je bil ranjen. "Videl sem najboljše in najslabše v človeštvu." Naslednji dan po tem, ko je fotografiral prisego Nelsona Mandele, kot pravi "enega največjih dogodkov 20. stoletja", je šel v Ruando fotografirati genocid. "Kot bi šel z dvigalom v pekel", pravi. In še: "Novinarstvo je posel in mora biti uspešen posel, da preživi. To razumem in spoštujem. Ampak je več kot posel, je družbena dolžnost. Ni treba, da se vsaka zgodba prodaja. Mora tudi nekaj dati in to je osnova novinarstva, ki je v tem času preveč v senci. Želim si, da bi si spet našli naše pravo poslanstvo."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

santamaura
11. 06. 2015 12.42
+5
Slike so res pretresljive. Škoda,da niso iza stalno uokvirljene v beli hiši poleg portretov ameriških predsednikov
pingvinislo5
11. 06. 2015 11.19
+0
a bo sploh kdo kupil ta šampon pantene po tej najedajoči reklami?!