Slovenija

Jakič na Osankarici za več enotnosti in optimizma

Slovenska Bistrica, 04. 01. 2014 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

"Tu sredi spokojnih pohorskih gozdov so borke in borci Pohorskega bataljona pokazali vso svojo neuklonljivost s ciljem, da bi našo domovino osvobodili okupatorja in preprečili nadaljnje teptanje slovenstva," je poudaril Roman Jakič.

Pri Treh žebljih na Osankarici je potekala spominska slovesnost ob 71. obletnici zadnjega boja Pohorskega bataljona. Slavnostni govornik na Pohorju je bil tokrat minister za obrambo Roman Jakič, ki je v nagovoru med drugim poudaril nujnost enotnosti Slovencev ter več takšnega optimizma, kakršen je krasil narodnoosvobodilni boj.

Roman Jakič
Roman Jakič FOTO: Ministrstvo za obrambo

"Tu sredi spokojnih pohorskih gozdov so borke in borci Pohorskega bataljona pokazali vso svojo neuklonljivost s ciljem, da bi našo domovino osvobodili okupatorja in preprečili nadaljnje teptanje slovenstva," je poudaril Jakič in dodal, da so žrtvovali svoja življenja v boju za to, da bodo svobodo v polnosti doživeli vsaj prihodnji rodovi. Kot je dejal, je bilo to njihovo veliko nesebično dejanje, ki si tudi danes zasluži vse naše spoštovanje in občudovanje.

Minister je dejal, da je slovenski narodnoosvobodilni partizanski boj kljub hudim posledicam previharil vse viharje in dosegel svoje cilje. Ohranjena je bila narodova samobitnost in zagotovljena je bila njegova prihodnost, ki je v začetku 90. let prejšnjega stoletja po njegovih besedah prinesla tudi zgodovinsko priložnost, da Slovenci stopimo na samostojno pot.

Pohorski bataljon je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je enota štela 90 borcev, poveljeval pa ji je Rudolf Mede. Pohorski bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev Pohorskega bataljona. Padli borci so bili odpeljani v avstrijski Gradec, kjer so še danes pokopani na tamkajšnjem pokopališču.

Ob tem je Jakič dodal, da se tudi v samostojni Sloveniji, enakovredni članici Evropske unije, Nata in drugih najpomembnejših mednarodnih povezav, soočamo z mnogimi izzivi. Ob vsakem od njih pa se nam ponuja možnost, da gledamo nanj s pozitivnega, optimističnega vidika ali da se zgolj malodušno predamo toku dogodkov.

"Pri odločitvi za aktiven oboroženi odpor v drugi svetovni vojni je bil optimizem ključnega pomena. Borke in borci slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja so verjeli v vrednote, na katerih je temeljil njihov boj, zato se niso ozirali na strah. Še več, prezirali so ga, kajti v njihovem uporu nacifašističnemu nasilju ter najbolj grobemu teptanju slovenstva ni bilo prostora za trepet, temveč le za srčnost in pogum," je dejal minister.

Tudi zato je Jakič izrazil prepričanje, da lahko iz spomina na optimizem, ki je navdajal borke in borce slovenskega narodnoosvobodilnega partizanskega boja, črpamo moč za sledenje našim ciljem tudi takrat, ko se ti zdijo in tudi v resnici so težko dosegljivi.

Borut Pahor
Borut Pahor FOTO: Ministrstvo za obrambo

Današnje slovesnosti so se poleg okoli tisoč ostalih pohodnikov udeležili še nekateri visoki predstavniki slovenskega političnega življenja, med njimi predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Janko Veber, ministri, poslanci in državni svetniki, načelnik generalštaba Slovenske vojske Dobran Božič, predstavniki Zveze združenj borcev ter nekateri župani.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1108)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Lado Lopati?
11. 02. 2019 11.17
BARABE ČASTIJO BARABE -PLENILCI IN MORILCI ,Z ZVEZDO ,ZNAK KLAVCEV DRUGAČE MISLEČIH !!! KJE JE PA ŠEF MORILSKE LEVICE!!!??????
?akimalo
06. 01. 2014 14.33
kot ponavadi se komentira vse povprek, komentiramo mi, ki nimamo pojma, kako je bilo. mi smo se v svobodi rodili, v miru živimo, res ne v idealnem svetu, ampak v primerjavi z eno ali dvema generacijama nazaj...naš oča pravi, da so imeli v hlevu enega vola, s katerim so vse delali na njivi. so prišli partizani in ga odpeljali. nihče ni upal reči nič. so imeli še kravo, so prišli nemci in jo odpeljali. spet nihče ni rekel nič. so bili zato izdajalci? ljudje so poskušali preživeti. in verjemite mi, ni bilo lahko. če boste kdaj prisluhnili starejšim ljudem, boste mogoče dobili drugo sliko, kot nam jo ponuja sedanja politika.prav je, da se spominjamo zgodovine. noben narod nima idealne zgodovine. če zanikamo svojo zgodovino - kdo sploh smo potem?
Verbena
06. 01. 2014 12.22
+1
Terezinka, za tvoj prvi komentar en velik + iz moje strani. Ljudje res ne dojamejo, da so bili na oni strani tudi zavedeni, zapeljani fantje, ki so bili samo domoljubi.
Verbena
06. 01. 2014 17.05
Ah, nightfly, pa komplicirate kjer ni treba, sem lepo napisala, da ji dam plus za prvi komentar, ker jih ima spodaj še več. Mi pač ni zagrablo pod njenim, pardon pod obema njenima.
Milan Novak
06. 01. 2014 11.15
+4
Takrat je bila situacija jasna. Prišel je tuji okupator in normalno je da se mu upreš. Danes pa imamo notranje razdiralce države. Tisti, ki so uničili gospodarstvo, govorijo, da ne smemo dovoliti nikoli več take krize in moramo biti enotni.
blokirani
06. 01. 2014 10.56
-1
Ljudje okoli Pohorja so dobro vedeli že tedaj, a je bilo po “osvoboditvi” ostalim zamolčano, da so pripadniki Pohorskega bataljona predvsem plenili, uničevali in požigali in to pri svojih sonarodnjakih, ne morda pri okupatorju in je bil zanje boj proti nacističnim okupatorjem zgolj drugorazredna tema.
Milan Novak
06. 01. 2014 11.10
+2
Sram te bilo. Imeli so muda upreti se nacistom, ti pa takele komentarje pišeš.
iGURT
06. 01. 2014 11.59
+2
PRAVICA, ti si navaden nizkotni lažnivec.... ..poznam Pohorske kmete, poznam sorodnike umrlih in poznam sorodnike padlih v Pohorskem bataljonu, ..lahko te je sram, lažo.
1adler
06. 01. 2014 13.41
-1
tudi to so delali,pojemali jim premoženje,zato je denacionalizacija
Terezinka
06. 01. 2014 10.43
+5
Dule, nehajte enkrat postavljati vedno ista vprašanja. Dejstvo je, da je bila vojna. Borci, ki so se borili so bili v glavnem domoljubi, ki jih je vpoklicala ena ali druga stran. Med njimi so bili nekateri tudi zavedeni in napumpani s sovraštvom do sosedov. Tako kot danes ena politika izkorišča drugo je bilo tudi takrat. Obsodbe so vredni tisti, ki so narod skregali in vodili v boj proti bratom Slovencem zaradi svojih interesov. Nehati bi morali s takimi pupanji in spodbujanjem sovraštva za 70 let nazaj. Za zločine ni opravičila, za zavedene ljudi pa bi opravičilo moralo biti. Zato je edino pošteno dejanje maša na SV. Gori, ki je posvečena vsem in spomenik, ki naj bo spomin in opomin.
Terezinka
06. 01. 2014 10.46
+0
Čas je, da se misli in dela za jutri in ne za obdobje, ki ga večina akterjev ni niti živela. Obsojam vse kar se je po vojni zgodilo, obsojam vse poboje toda v vojni so bili vendar eni z zavezniki, ki so se borili za osvoboditev izpod fašizma in drugi, ki so prisegli fašistom in Hitlerju. Tega dejstva ni mogoče spremeniti
dule100
06. 01. 2014 09.47
+2
Kdo je že izdal te nesrečnike ?
iGURT
06. 01. 2014 10.01
+5
Rajše se vprašaj kdo je kriv da so se sploh morale formirat enote obrambe po naši deželi? Kdo je vkorakal v našo deželo z orožjem, kdo je vkorakal v vse ostale dežele Evrope, in širše? Doma bi ostali in bi bilo vse drugače..
Nata46
06. 01. 2014 08.46
+6
Ja , tole pa so " silni " komentarji. Mene nič ne motijo razne spominske slovesnosti . Moti me pa , da človek , ki je skozi nasprotoval slovenski vojski - je sedaj njen minister . Pa na vseh govorancah govori o enotnosti . To , da bi morali vsi misliti kot on , ni enotnost , ampak enoumje ! Ja , točno - partizani in partizanke so se srčno borili - a ne za ne vem kakšne " ideje " , temveč za svobodo slovenskega naroda. . Potem pa je " nastala revolucija " ....
Terezinka
06. 01. 2014 10.48
+5
Trenutni minister me ne bi motil zato, ker je bil za državo brez vojske, moti pa me, ker ne odstopi in je v preiskavi o morebitni korupciji
deathbite
05. 01. 2014 21.16
+4
Formalno je bil ustanovljen 1. bataljon Pohorskega odreda, kakor se je uradno imenoval Pohorski bataljon, 11. Kimavca 1942 na Dobrovljah. Pohorski bataljon so sestavljali borci 1. bataljona Savinjskega odreda (Kranjčevega bataljona), ki so prišli poleti 1942 na Štajersko iz Dolenjske in se preimenovali v 1. bataljon Pohorskega odreda, borci Šaleške in Savinjske čete 1. Štajerskega bataljona ter borci Ruške čete. Prvi so prišli na Pohorje, konec Kimavca, borci bivšega Kranjčevega bataljona. Meseca Vinotoka sta prišli Šaleška in Savinjska četa, v začetku Listopada pa se je bataljonu priključila še Ruška četa. V bataljonu so bile zraven bataljonskega štaba ustanovljene tri čete in ženski vod. Dejstvo je, da je Pohorski bataljon bil šibkejši kot navadna pehotna četa. Jasno pa je tudi, zakaj. V smislu propagandne vojne, so tudi partizani svojim enotam nadeli imena, ki so dajala videz močnejše vojske, kar je povsem razumljivo. Poveljnik bataljona je bil Rudolf Mede–Groga, ki je imel v štabu še sedem mož, med katerimi sta bila tako intendant kot zdravnik. Na bataljonskem seznamu z dne 30.12.1942 je bilo 94 imen, glede na rekonstrukcijo, pa manjkate dve imeni, kar bi pomenilo, da je celoten bataljon štel 96 borcev. 27 izmed njih, odločilnega dne ni bilo v bataljonu, temveč so bili na terenu ali na bolniški. Vsaka četa je na dan poslednjega boja štela okrog 20 borcev z enim puškomitraljezom, ostali pa so imeli večinoma puške mauzerice. Tretja četa je imela najboljšo oborožitev: 1 težki mitraljez, 1 puškomitraljez, 1 francosko puško, 1 avstrijsko puško, 1 lovsko puško ter preostale mauzerice. Ženski vod je štel 12 bork, oboroženih z 1 mauzerico, 1 lovsko puško in 5 avstrijskimi puškami. Mitraljezci so imeli v glavnem vsak po 300 nabojev, strelci s puškami pa največ do 80 nabojev, večina manj, nekateri tudi le po 30.
askralj
05. 01. 2014 21.08
+12
Sramota za državo kaki ljudje nas predstavljajo.
deathbite
05. 01. 2014 21.20
+3
Terezinka
06. 01. 2014 10.49
+2
Odstopiti bi morali iz politike vsi, ki so v preiskavah glede korupcije
bertoolin
05. 01. 2014 18.59
+4
Ce imamo kaj narodnega ponosa moramo partizane,domobrance,franca jozefa,napoleona itd. premakniti v zgodovinske knjige in naj tam ostanejo! Zakaj bi sejali razdor s stvarmi, ki se svobodne slovenije ne ticejo!?
bertoolin
05. 01. 2014 19.01
-1
Slovenija je svobodna od leta 91! Vse ostalo so bili zavojevalci in ni mi jasno,kako se lahko nekdo,ki je slovenec postavi na stran enih ali drugih. Odprite oci! Zivela Slovenija!
bertoolin
05. 01. 2014 19.40
+0
Predvsem na spravi in gledanju v prihodnost,kaj ni jasno!? Sej zato pa smo kjer smo zaradi takih,ki se (nerazumljivo gorece) ukvarjajo s temnimi trenutki nase zgodovine. Pa kaj bi si radi dokazali?! A bi radi dodatna odlikovanja!?
bertoolin
05. 01. 2014 19.44
-2
To je pac problem pretiranega priseljevanja "bratov" za casa juge. Jasno je,da se njim tozi po njej...
deathbite
05. 01. 2014 21.19
+1
Osvoboditev leta 1945 je en svetlejših trenutkov slovenske zgodovine. Je temelj samostojne Slovenije!
RoccoS
05. 01. 2014 22.39
+7
90% našega političnega vrha živi na račun teh sprtij
1adler
06. 01. 2014 13.42
-1
kvaternik
05. 01. 2014 18.58
+2
Mislim, da ste opazili. Ko se ivan. z. Doba loti svojega sranja, nema niti malo vremena za pišanje.
1adler
05. 01. 2014 18.47
-5
le gdaj bojo rešli povojne poboje
deathbite
05. 01. 2014 18.54
+1
..."K"daj!...bemte nepismenega belčka....
deathbite
05. 01. 2014 18.44
+2
Junaški boj Pohorskega bataljona do zadnjega naboja in zadnje kaplje krvi, proti tridesetkrat močnejšemu in bolje oboroženemu sovražniku, je postal legendaren. Legenda o Pohorskem bataljonu živi še danes, po 63 letih, le da se zadnja leta na prizorišču poslednjega boja bataljona zbere toliko častilcev njegovega spomina, kolikor je bilo takrat v akciji angažiranih okupatorjev. Duh Pohorskega bataljona »manj strašna je noč je v črne zemlje krili, kot so pod svetlim soncem sužni dnovi«, je preživel in naj med slovenskimi generacijami živi večno! Slava mu!
deathbite
05. 01. 2014 18.36
+4
Civiliziran svet praznuje zmago nad fašizmom! Le neko slovensko smetje poveličuje fašizem in nacistične kolaborante! In to v 21.stoletju!!
1adler
05. 01. 2014 18.49
-2
če bi Nemčija zmagala,bi se furo v mecedezu,sedaj pa z šajtrgo
daf3
05. 01. 2014 18.36
+1
kaj je sami borci to je zgodovina dejte nehat nabijati kdo je kdo saj zaradi takega razmišljanja smo tam kjer smo, je pa po vojni vedno več borcev kateri imajo še vedno velike penzijone in dodatke kateri nas dušijo in to 69let po vojni koliko časa še .Pa še to danes ne bi bilo treba sovražnika saj bi se sami pobili med seboj samo orožje razdelite mad narod pa da vidite kdo bi ostam med živimi NOBEDEN
deathbite
05. 01. 2014 18.41
+5
Borčevsko pokojnino je še decembra prejemalo 27.610 ljudi, kar je slabih pet odstotkov vseh upokojencev, kažejo podatki Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). Zanimivo pa je, da je med prejemniki borčevskih pokojnin le 8.864 borcev, dvakrat toliko pa družinskih članov oziroma vdov in vdovcev, ki borčevsko pokojnino prejemajo po umrlem svojcu borcu.
1adler
05. 01. 2014 18.51
+2
moja babica je partizanom kuhala fižolo,a sem jaz upravičen do b.pokojnine
deathbite
05. 01. 2014 19.06
+1
daf3
05. 01. 2014 19.24
+2
pa je to prav da se dela na tak način eni do onemoglosti drugi pa v bedi z vsem spoštovanjem do umrlih borcev in samo padli so bili pravi borci mnogi so pa izkoristili dneve po osvoboditvi
daf3
05. 01. 2014 19.25
+3
in ne samo babica tudi ti si upravičen saj si bil prikrajšan
deathbite
05. 01. 2014 18.33
+1
Na slovenski strani je v poslednjem boju padlo 69 borcev. Nemci so 65 padlih Slovencev odpeljali v Gradec ter jih pokopali na graškem pokopališču. Pozneje so našli še štiri padle in jih pokopali na pokopališču v Oplotnici. Po vojni so posmrtne ostanke teh štirih prekopali k spomeniku v Ruše. Na nemški strani je bilo v boju pri Osankarici 19 mrtvih in 31 ranjenih. Nemci so se zavedali pomena zmage pri Osankarici, na katero so bili izjemno ponosni. O uničenju bataljona so poročali v Berlin državnemu vodji SS in šefu nemške policije Heinrichu Himmlerju, ta pa je poslal sporočilo o uničenju bataljona vodji nemškega rajha Adolfu Hitlerju. Nemci so navajali, da je bataljon izvedel 105 napadov, 6 večjih akcij in zažgal 9 objektov. ........In kako so se borili belogardisti proti okupatorju?- NISO SE! KOLABORANTI!
deathbite
05. 01. 2014 18.23
+9
Nemci so poskušali neprestano izslediti bataljon, ki jim je bil trn v peti, saj je deloval na območju t.i. tretjega rajha. Drugega Prosinca 1943 so vohuni sporočili Gestapu v Maribor, kje ima Pohorski bataljon svoj tabor. Nemci so pričeli pripravljati veliko akcijo. Šestega Prosinca je bil izdan ukaz za napad. Poklicali so policijske čete iz Krškega, Slovenj Gradca, Šoštanja, Ljubnega in Celja, vojsko iz Laškega, Slovenske Bistrice, Radelj in Slovenj Gradca, vermanšaft iz Celja in Maribora. Naslednji dan je okupator zbral policijo, orožništvo, vojsko in vermanšaft v Mariboru ter v Poljčanah. Od tod je prepeljal enote na izhodiščne položaje v Ruše in v Oplotnico. Osmega Prosinca 1943 je okoli 2.000 mož sovražne vojske obkolilo bataljonski tabor pri Osankarici. Bataljon ni imel podatkov o sovražnikovi moči. Ni vedel, da ga je napadel tridesetkrat močnejši sovražnik. Junaško je sprejel borbo in padel do zadnjega moža, žene in otroka.
RoccoS
05. 01. 2014 18.11
+2
Pahor bi raje poklical zame na NLB, da bi dobil dober kredit brez obresti, garantiram s pasjo uto!
deathbite
05. 01. 2014 18.25
+0
...pa nagobčnik tudi rabiš?...dobiš na Trstenjakovi-brezplačno!
tomoslaura
05. 01. 2014 14.29
+2
Kdo je izdal pohorski bataljon!? A komunisti sami! Saj sem vedel da komunistom ni za zaupati!
deathbite
05. 01. 2014 18.27
+1
...raje verjami farjem...pa še kak denar nesi v cerkev....sta se Zvona sesedla....pa na trstenjakovo...sami "poštenjaki"! Vključno s obsojencem!