Slovenija

Izvoljen predsednik sveta LDS

Ljubljana, 26. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novi predsednik sveta LDS je postal nekdanji generalni sekretar stranke Gregor Golobič. Slavko Gaber, ki so ga omenjali kot možnega protikandidata, pa se za kandidaturo ni odločil.

Gregor Golobič
Gregor Golobič FOTO:

Za Golobiča je glasovalo 77 od 115 članov sveta stranke, za podpredsednico sveta pa so izvolili poslanko LDS Irmo Pavlinič Krebs.

Sejo je sklical predsednik stranke Janez Drnovšek, ki je v vabilu predstavil tudi svoja kandidata – za predsednika nekdanjega generalnega sekretarja LDS Gregorja Golobiča, za podpredsednico pa poslanko Irmo Pavlinič Krebs.

Funkcija predsednika sveta je dobila posebno težo, potem ko na kongresu v Portorožu za generalnega sekretarja ni bil izvoljen Drnovškov "favorit" Bogdan Biščak, ki je do kongresa opravljal to funkcijo, temveč tedanji sekretar izvršnega odbora Peter Jamnikar. Predsednik stranke je takrat napovedal, da bo sekretarska funkcija postala bolj organizacijsko-tehnična, medtem ko bo za predstavljanje LDS v javnosti zadolžen nekdo drug. V mislih je imel prav Gregorja Golobiča, ki je pred kongresom vztrajno zavračal Drnovškovo "snubljenje", da bi vendarle kandidiral za funkcijo generalnega sekretarja, ki jo je opravljal do lanskega poletja.

Gregor Golobič je potrdil, da se na Drnovškovo povabilo vrača v aktivno politiko. "S kandidaturo skušam prispevati h konsolidaciji stranke." Po njegovih besedah se namreč LDS v zadnjem času preveč ukvarja sama s seboj, manj pa z obveznostmi do volivcev, ki so ji na zadnjih parlamentarnih volitvah namenili visoko podporo. Peter Jamnikar pa pravi, da bo spoštoval odločitev članov sveta LDS na volitvah za predsednika tega organa, ne želi pa se opredeljevati do Golobičeve kandidature.

"LDS je tako velika stranka, da ena oseba ne more spremeniti strankine politične usmeritve," je Golobičevo izjavo o potrebi po konsolidaciji stranke komentiral vodja poslanske skupine LDS Tone Anderlič. Sicer pa podpredsednik stranke v nasprotju z Golobičem meni, da se je LDS kvečjemu premalo, ne pa preveč ukvarjala sama s seboj. Anderlič dodaja, da je bil Golobič dolgo časa aktiven v stranki kot generalni sekretar in se bo lahko dobro znašel tudi v vlogi predsednika sveta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3