Slovenija

Izvedba univerzijade kljub nepravilnostim ni ogrožena

Maribor/Ljubljana, 08. 07. 2011 11.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Olimpijada najboljših športnikov študentov z vsega sveta, ki bo potekala v Mariboru leta 2013, kljub opozorilom na številne nepravilnosti ni ogrožena, poudarja šolsko ministrstvo, ki projekt financira.

Prospekti na slovenski stojnici v Torinu
Prospekti na slovenski stojnici v Torinu FOTO: Jani Dolinšek

Kot je znano, je Računsko sodišče pred dnevi ocenilo, da je bil postopek kandidature za organizacijo 26. zimske univerzijade Maribor 2013, ki naj bi stala do 40 milijonov evrov, izrazito neučinkovit, saj Ministrstvo za šolstvo in šport kot največji sofinancer projekta ter partnerji pri projektu po njihovi oceni niso natančno določili nalog in odgovornosti vseh sodelujočih, niti ne obsega potrebnih finančnih sredstev ter virov financiranja. Tako ministrstvo kot tudi občina Maribor očitke zavračata.

Ministrstvo: Izvedba univerzijade ni ogrožena

Ministrstvo za šolstvo in šport v odzivu še vedno poudarja, da izvedba zimske univerzijade kljub opozorilom Računskega sodišča ni ogrožena. "V zadnjem desetletju so športne organizacije v Sloveniji vsako leto organizirale in uspešno izvedle med 30 in 45 velikih mednarodnih športnih prireditev. Slovimo kot dobri gostitelji in v svetu žanjemo zaupanje mednarodne športne javnosti," so se na ministrstvu odzvali na ugotovitve računskega sodišča.

Ministrstvo za šolstvo in šport
Ministrstvo za šolstvo in šport FOTO: Kanal A

"Strinjamo se z ugotovitvami revizorjev, da izvedba same prireditve ni ogrožena. Ker pa je do prireditve le še dobro leto in pol, pričakujemo, da bosta predvsem občini Maribor in Ruše postorili vse potrebno za kakšno infrastrukturno pridobitev, kar naj bi bila dolgoročnejša korist velikih mednarodnih športnih prireditev," je zapisano v odzivu ministrstva.

Sicer pa na ministrstvu trdijo, da so skupaj z vlado "v celoti upoštevali sklepe državnega zbora, ki je Slovenski univerzitetni športni zvezi marca 2008 izdal predhodno soglasje za vložitev kandidature in sofinanciranje plačila organizacijskih pravic ter sofinanciranje do 30 odstotkov predvidenih skupnih potrebnih sredstev za izvedbo projekta zimske univerzijade Maribor 2013".

Ministrstvo za šolstvo in šport je od pridobljene kandidature zagotovilo sredstva za plačilo organizacijskih pravic, sredstva za stroške kandidacijskega postopka in od lanskega leta tudi sredstva za stroške organizacije prireditve. "Zagotovili smo tudi sredstva za investicijske projekte za univerzijado, ki so jih občine gostiteljice do sedaj pripravile z vsemi prostorskimi akti in potrebnimi dokumenti. Tako se v občini Zreče s sredstvi evropskega sklada za regionalni razvoj zaključuje investicija v tekaški center na Rogli, ki je že preizkušen s tekmo svetovnega pokala v smučarskih tekih," so še zapisali v službi za odnose z javnostmi MŠŠ.

Občina Maribor: Ne strinjamo se z očitki

Po ugotovitvah Računskega sodišča noben od partnerjev pri projektu ni niti poskušal doseči znižanja zneska plačila za organizacijske pravice, ocene potrebnih športnih, turističnih, nastanitvenih zmogljivosti in cestne infrastrukture, obsega finančnih sredstev in virov financiranja pa po njihovem niso bile realne, natančne in pravočasno pripravljene. Poleg tega so opozorili, da v Mariboru in Rušah niso pravočasno pripravili dokumentacije za izgradnjo posameznih infrastrukturnih objektov, s čimer bi lahko kandidirali za pridobitev državnih in evropskih sredstev, zato sta občini roke za zagotovitev objektov ter sama prizorišča tekmovanj v posameznih športnih panogah sproti spreminjali in od načrtov za izgradnjo nekaterih večjih objektov tudi odstopili.

Utrinek z univerzijade leta 2005
Utrinek z univerzijade leta 2005 FOTO:

Na mariborski občini so odgovorili, da se ne strinjajo z očitki, da so bile investicije nerealno načrtovane in da se k projektu ni pristopilo s skrbnostjo in odgovornostjo. Kot poudarjajo, je bila univerzijada načrtovana kot širši nacionalni projekt, a so bili investicijski načrti zmanjšani in prilagojeni glede na trenutne gospodarske razmere.

Marca 2009 je namreč mestni svet obravnaval informacijo o stanju na projektu, v katerem je navedena odločitev Fisuja, da se iz rednega programa umaknejo smučarski skoki, s tem pa gradnja predvidenega skakalnega centra v Mariboru ni bila več obvezna, čeprav so bile na ministrstvo za okolje in prostor večkrat podane pobude za pripravo državnega prostorskega načrta za območje Pohorja.

Novozgrajeni športni objekti bodo preneseni v upravljanje javnega zavoda Športni objekti Maribor, zato se z domnevo Računskega sodišča, da obstaja tveganje, da načrtovani objekti po koncu zimske univerzijade ne bodo ustrezno vzdrževani, v Mariboru ne strinjajo.

Mestna občina Maribor se je tudi zavezala zagotoviti finančna sredstva v višini dveh milijonov evrov, ki so namenjena organizaciji in izvedbi samega športnega dogodka. Občina obveznost izpolnjuje z nakazili denarnih zneskov na transakcijski račun družbe Univerzijada; tako je lani zagotovila 250.000 evrov, letos pa 550.000 evrov.

Glede črpanja državnih in evropskih sredstev pa so Mariborčani ugotovili, da niti en sam projekt z razpisnimi pogoji ni imel osnov za priglasitev.

V Mestni občini Maribor so še navedli, da so doslej v okviru univerzijade uresničili krožno-kabinsko žičnico, Draš center v Radvanju, dogradili hotel Arena ter končali apartmaje Bolfenk na Pohorju. Prišlo je tudi do spremembe prizorišč tekmovanj, zato se je del investicij prenesel z drugih lokacij na Pohorje. Tako se je tekaška proga za biatlon z Areha preselila na tekaški poligon Radvanje, curling pa iz Ruš v mariborski Draš center. Ob tem je potrebna izgradnja povezave smučarske proge Jonatan z zasneževanjem in jezerom Videc, saj bodo vsa smučarska tekmovanja na Mariborskem Pohorju.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (24)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjan Najram
08. 07. 2011 17.12
-1
Pa še to - Stožice so enkratne, kdor je bil kdaj tam, je to lahko videl, kar se pa danerja tiče, je takšnih projektov še en kup, ampak niso tako na udaru.
Marjan Najram
08. 07. 2011 17.09
ministrstvo naj raje šole zrihta, ker se otrokom stropovi na glave podirajo, Univerzijada pa je tako največja bedarija, kar si jih lahko Slovenija še privošči
ad-hoc
08. 07. 2011 16.48
prej bi okolico drave zrihtal, ne pa univerzijade zalagal
ad-hoc
08. 07. 2011 16.46
pa kaj vse še financira to ministrstvo poleg šolstva, država že tko v minusu ...oni bi se pa še špilal z dnarjem
saintjozef
08. 07. 2011 16.12
nash.fido Stožice so še najbolj poplačan projekt v zadnjih sedmih letih. Malce nazaj poglej, ko so hildice, ivančki in darsovčki zidali. Pa tvoj šef je vladal!
saintjozef
08. 07. 2011 16.09
nash. fido Volite za SDS!!! --v Aegentini? Ok.
saintjozef
08. 07. 2011 16.08
Univerzijade se vsi otepajo, razen držav, kjer je korupcija še vedno nekaznovana. In policaj jo organizira. Torej? Idealno mesto!
Slovenec1A
08. 07. 2011 16.00
Slovenec1A Delo vaše vlade in levakov so pa Stožice. In vsi vemo kaj se je tam dogajalo. V bistvu se bi Stožice lahko preimenovale v "DVORANO SRAMOTE". Stožice so odlična dvorana. Si slišal kaj so rekl gospodje od FIBE ... Lej kaka sramota?! Dvorana redno polna 13.000 folka!
nash.fido
08. 07. 2011 15.48
Volite za SDS!!!
nash.fido
08. 07. 2011 15.48
korintos "Veliko mest bi bilo ponosnih, če bi imele Stožice." Jaz na izkoriščanje delavcev ne bi ravno bil ponosen.
unja1.m
08. 07. 2011 15.32
a se bo kangla sekiro,ko bo 2012 konc sveta
unja1.m
08. 07. 2011 15.29
resne države tudi svojih športnikov ne pošiljajo na take pasje procesije
unja1.m
08. 07. 2011 15.26
-1
maribor..a to je tam,kjer še enega u.ranega slaloma niso znali izpeljati ???
korintos1
08. 07. 2011 15.12
nash.fido Kje si pa to številko dobil? Na Lotu?
korintos1
08. 07. 2011 15.11
Veliko mest bi bilo ponosnih, če bi imele Stožice.
nash.fido
08. 07. 2011 15.00
Velika zadolženost Slovenije Primanjkljaj v državnem proračunu 150.000 brezposelnih nedelujoče sodstvo(kje je zakon o obratnem dokaznem postopku?!!!) To je vse delo sedanje vlade in še mnogo slabih stvari bi se dalo našteti(spisek bi bil prevelik).
nash.fido
08. 07. 2011 14.56
Slovenec1A Delo vaše vlade in levakov so pa Stožice. In vsi vemo kaj se je tam dogajalo. V bistvu se bi Stožice lahko preimenovale v "DVORANO SRAMOTE".
112011
08. 07. 2011 14.40
ja kangla in njegov mafijski klan bo pokrado kolkor se bo dalo, tisti ki pa bodo ostali praznih rok in bodo kaj vedeli pa se bodo fentali (dogodek prejšnega tedna je dovolj zgovoren).....
Slovenec1A
08. 07. 2011 14.22
Univerzijada je po mojem mnenju eden največjih napak v slovenski zgodovini, če bo ta projekt izpeljan. Za primer - koliko univerzijada pripomore k prepoznavnosti države? Nič. Mislim, da bo edina država, ki bo vedela, da imamo univerijado Slovenija sama. Le kdo se spominja, kdo je gostil prejšnje Univerzijade?? Osebno se slučajno spominjam, da je bila pred leti enkrat v Srbiji, ampak to je tudi to. Projekt pa je tudi medijsko ekstremno nezanimiv, tako da se zlasti v času varčevanja, pa tudi sicer, Univerzijada preprosto NE SPLAČA. Od tega ne bo imela država nič - z izjemo enega mesta - MARIBOR. Če pa država res želi večjo prepoznavnost naj začne vlagati v športe, kjer nastopajo profesionalci, pa mi bo popolnoma vseeno, ali bo kakšen velik športni dogodek v Ljubljani, Mariboru ali kjerkoli drugje. Delo prejšne SDS vlade!
korintos1
08. 07. 2011 14.19
Se lahko zgodi, da bo gledal univerziado le po TV.