Slovenija

Iztok Podbregar: Ni razloga za zbeganost in nemir

Ljubljana, 23. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

<slika_1>Slovenska varnostno obveščevalna služba ne bo izdelala lastnih ugotovitev glede objave podatkov na spletni strani udba.net ampak sporno objavo preiskuje skupaj s kriminalisti. O tem, kaj je Sova o dosjejih kljub temu ugotovila in kaj o tem misli njen prvi mož, se je z Iztokom Podbregarjem pogovarjal Vladimir Vodušek.

Objava dosjejev nekdanjih sodelavcev je verjetno rdeči alarm za vsako obveščevalno službo. Kaj to pomeni za vas konkretno, za delovanje te službe zdaj in v prihodnje?

Jaz nisem videl, da bi bili objavljeni dosjeji nekdanje službe.

Konkretno, objavljen je seznam sodelavcev in nadzorovanih oseb.

Vprašanje, če so bili objavljeni pravi podatki, ker avtentičnost ni ugotovljena in naloge Sove so povsem drugačne kot so bile naloge službe državne varnosti. Že ime prejšnje službe Udba – služba državne varnosti govori o tem, da se je tista služba ukvarjala predvsem z varnostjo, z notranjo varnostjo. Torej, je bolj nadzorovala lastne državljane kot pa to počne Slovenska varnostno obveščevalna agencija, ki je agencija novega časa.

Vas torej ni preveč prizadela oziroma presenetila ta objava in vas ne skrbi toliko, da se je nekje v tujini pojavilo veliko količina osebnih podatkov in da se je na teh seznamih pravzaprav znašel celoten politični vrh?

Osebno moram reči, da me je prizadelo. Menim, da je takšna objava večplastna. In sicer na njo lahko pogledamo tako mimogrede in se ob vsem nasmejimo: češ, spet nekaj iz preteklega časa, ki je že davno za nami, saj je Slovenija že daleč v demokraciji. Na drugi strani pa je to vendarle nek poseg v človekove pravice in ta poseg je narejen danes v današnjem času. Tam so se ljudje našli danes. Eni so se našli ponovno, ker so čutili posledice tistega režima že takrat in nekako jih ta poseg na nenavaden način zdaj znova spominja na tisti čas, njih in njihovo okolje. Na drugi strani pa se je treba zavedati, da tisti, ki so izdelovali, če rečem vsebinsko polnili dosjeje o teh ljudeh, ali pa tisti, ki so danes pripravili takšno objavo, verjetno čutijo najmanjše posledice in bodo sami utrpeli najmanjše posledice. V tem smislu se mi zdi to vseeno nedemokratičen poseg v človekove pravice, kljub temu, da se je z njim verjetno želelo nekaj dobrega. To so dejstva.

Za kaj po vašem mnenju gre, če pustiva ob strani uradno preiskavo, ali gre za notranjepolitični obračun ali gre za zaroto kakšnih tujih obveščevalnih služb?

Težko bi presodil vse dejavnike, ki so vodili tiste, ki so to pripravili za objavo. Težje pa bi tudi presodil v tem trenutku, kakšne bodo posledice, ker nenazadnje je le dejstvo, da v tem trenutku še ne vemo, kakšna je avtentičnost tega, kar je objavljeno. Menim pa, da ni razloga za zbeganost in nemir.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni