Slovenija

Peticijo podpisalo že več kot 500 podpornikov

Ljubljana, 29. 01. 2010 12.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Peticijo 'Ukinimo vojsko' je podpisalo že lepo število znanih osebnosti, med njimi tudi varuhinja človekovih pravic. V peticiji predlagajo prekvalifikacijo vojaškega osebja SV po načelih mirovne in socialne politike.

Slovenska vojska-4
Slovenska vojska-4 FOTO: Dare Čekeliš
Hrvaški spletni portal Jutarni.hr poroča, da lahko peticijo podpišejo tudi tuji državljani. Zato svoje bralce pozivajo, naj "podarijo svoj podpis za ukinitev Slovenske vojske".

V današnji Mladini začenjajo zbiranje podpisov pod peticijo "Ukinimo vojsko!". Predlagajo prekvalifikacijo vojaškega osebja Slovenske vojske po načelih mirovne in socialne politike. Do 14. ure so zbrali že več kot 500 podpisov.

Del vojakov v socialne delavce

Predlagajo, da naj bi del vojakov prekvalificirali v socialne delavce, ki skrbijo za starostnike, del pa v civilno zaščito. Predlagajo tudi preusmeritev finančnih sredstev in odprodajo pretežnega dela oborožitve. Prazne vojašnice pa naj se spremenijo npr. v domove za starejše in negovalne bolnišnice.

Izstop iz Nata ni izključen

Slovenija bi lahko razpustila vojsko, kakršno ima, vendar se ji v izhodišču ne bi bilo treba odpovedati zavezam, ki jih je dala Natu in mednarodni skupnosti, so zapisali v peticiji. Izstop iz Nata pa "kljub temu ni izključen", so navedli.

Ne gre za demilitarizacijo države

V predlogu ne gre za popolno demilitarizacijo države, saj bi za varnost in obrambo skrbele posebej izurjene enote "gardistov" in policistov. 500 vojakov bi se udeleževalo mirovnih operacij, če bi te imele mandat Združenih narodov in bi udeležbo potrdil slovenski parlament.

Slovenska vojska-3
Slovenska vojska-3 FOTO: Dare Čekeliš

Med podpisniki so poleg uredništva Mladine med drugim varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek - Travnik in nekdanji varuh človekovih pravic Matjaž Hanžek, novinar Jurij Gustinčič, sociologinja Spomenka Hribar, sociolog Andrej Fištravec, psiholog Vlado Miheljak, ekonomista Bogomir Kovač in Jože Mencinger, filozof Lev Kreft, zgodovinar Božo Repe, antropologinja Vesna Vuk Godina, glasbenika Jadranka Juras in Zoran Predin, literata Feri Lainšček in Tone Pavček, kolumnistka Tanja Lesničar – Pučko in nekaj drugih vidnih novinarjev.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (112)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sime84
13. 02. 2010 17.15
+2
Avtorji peticije, in vsi podpisniki ter zagovorniki!! Koliko denarja je šlo v šentviški predor, pediatrično kliniko, Bavčarji, Šroti in podobni vas ne zanimajo, direktorji MIPA in podobnih podjetij ko so namerno utapljali podjetja in delavce, ki ste z peticijo o meji z hrvaško, proti lobijem, koliko denarja je šlo za poskusno nedodelano cepivo, banke imamo ki nam zaračunavajo največje obrestne mere v EU. A ki ste z peticijami. 1 ukinimo vojsko, policijo, zdravstvo, bodimo vsi študenti do 50tih let pol pa bo. Pametni ste o 1,5 % odstotnem deležu BDP- ja kje je ostalih 98,5 %. Neka Jadranka Juras glasbenica aha. Vsi okrog nas se oborožujejo do zob, kam bojo šli talibani ko bodo imeli svojo celino pod nadzorom a kam na vas bureke zabite špehaste ko mislite, da vas varuhinja človekovih pravic varuje in Predin z mikrofonom. Ne mi Slovenci smo glavce in bomo vsi socialni delavci ja bomo ja prej ko slej bomo videli kateremu šefu italijanu, madžar austric ali hrvatu bo Jadranka Juras čistila krzneni plašč pa varuhinja človekovih pravic in podobni Krefti. Naj varuhinja človekovih pravic in taki pametnjakoviči povedo kje je peticija proti zavarovalnicam ko jih plačujemo obilno in delajo z neznanskimi donosi. Gamat. Kje je peticija o priseljencih v Sloveniji da je uradni jezik slovenščina in ne balkanščina, počasi si nas jemljejo počasi. Židje niso imeli vojske in kaj so jih pač malo ZAKURLI da je blo toplo - Peticija naprej.
Bolivar
01. 02. 2010 23.46
-1
Dajmo se zmeniti ,da vse Balkanske države ukinejo vojsko ,a bi to šlo?
domremy
30. 01. 2010 16.33
+1
ja, ukinimo vojsko! Namestimo le gardiste in 500 vojakov, ki se bodo šli vojaškega turizma na misijah! Prodajmo vse razen lahkega pehotnega orožja in bajonetov! Zdaj pa hitro tecimo to povedat še našim sosedom, zato da bo ta dežela lahko "spet nemška", da bodo Italijani spet ogradili Ljubljano in obnovili rapalsko mejo, pa da bodo Madžari spet začeli " civilizirati Vende". Te vrste idiotizmi mejijo že skoraj na narodno izdajo. Bog bi vam morda odpustil ker ne veste, kaj govorite - narod nikoli!
Buena Vita
30. 01. 2010 15.24
neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee,kje ZA JLA ŠE VEDNO JOČEJO,,KER SO IMELI POLNO DENARJA KATEREGA JE POŠILJALA ZARES VELIKODUŠNO AMERIKA
zbodljaj
29. 01. 2010 23.45
+1
Nad JLA-jem se pa niso pritoževali! Banda paradajzarska
zahod.west
29. 01. 2010 21.12
+1
nič novega za levićarske kvazi intelektualce, ki živijo od državne podpore....
alexanderrr
29. 01. 2010 20.41
a MI JE MOGOČE KDO KOMENTAR SKINO??????????? !!!!!!!!!!!!
alexanderrr
29. 01. 2010 20.29
BUTEC IN BUTEC!!! TO POLITIKO JE TREBA SKENSLAT K SAM DREK MEŠAJO PA SE VLAČIJO PO SODIŠČU!!!!!!!! FAK, BOL IZOBRAŽENI, BOL GLUP!!!Iq NA NIVOJU SOBNE PLAZILKE!!!!!!!!!!!!!!!!!! NAŠ KARLI ERJAVČEV ;)) JE BIL CAAAAAAAAAAARRRR!!!
Buena Vita
29. 01. 2010 19.23
KAJ IMAJO V NORIŠNICI KJER PREBIVA CVIKL INTERNET
bron
29. 01. 2010 18.57
-1
JA KOGA BO PA POTEM TURK ODLIKOVAL,ČE NE BO VEČ VOJSKE.
dana123
29. 01. 2010 18.53
+1
hot-shot6929.01.2010, 15:064 Temu mislim, da se strokovno reče pussyficiranje družbe. Čez noč se situacija v Evropi lahko spremeni in potem ne bo Slovenca, ki bo znal streljat s puško. Tudi v začetku druge svetovne vojne nismo imeli orožja, pa se je oborožen odpor proti okupatorju vseeno začel. Brez zavezništva pa takrat Evropi ne bi uspelo in danes še manj. Če bi se situacija v Evropi tako "zelo spremenila", kot namiguješ, nam pa tistih nekaj pušk in par vojakov, ki jih imamo, ne bo kaj dosti koristilo. Se bojim, da bi bilo tokrat precej bolj totalno. Trenutno z vojsko ni drugega kot stroški in slab priokus ob misli, da jih nekaj koraka po Afganistanu, kjer nimajo kaj iskati. Pa da te potolažim, VEDNO se bo našlo tudi nekaj takih rambotov, ki radi pokajo s svojimi flintami in bodo po potrebi učili neuke.
voren
29. 01. 2010 18.42
CVIKEL PARADAJS RDEČI PRIŠEL BOŠ NA VRSTO
curci
29. 01. 2010 18.26
+1
ZNANE OSEBNOSTI IN NJIHOVO DOMOLJUBJE??? No sedaj vidimi,kaksne znane osebnosti imamo v nasi lepi drzavi-Nimajo prav nic domoljubja-ali pa jih skrbi,jer ne morejo vec krasti kot so lahko in bi radi na tak nacin prisli do bogastva-SRAAAAAAAAMMMMMM VAS BODI. kAJ PA DRZAVLJANI,KI SO ZA OSAMOSVOJITEV DAROVALI SVOJA ZIVLJENJA-SI TO ZASLIZUJO???? aLI PA NJIHOVE DRUZINE,KI SO OSTALE BREZ SVOJIH NAJDRAZJIH. SRAM VAS BODI BANDA NESRAMNA NEOLIKANA-SAMO NA SVOJE RITI GLEDATE IN NA VASE BOLJSE ZIVLJENJE ZA OSTALE PA VAM NI MAR-uPAM,DA SE VAM TO KDAJ MASCUJE-NE POZABIT PREBOVORA (BOG IMA ZA VSAKEGA ŠIBO) ALI PA TALE VSE SE VRAČA-VSE SE PLAČA.
simon13
29. 01. 2010 18.20
+1
Dokler imamo Slovenci za mejaše Hrvate, rabimo visoko usposobljeno in opremljeno vojsko po Švicarskem vzorcu – redne nekajtedenske vaje za moške v starosti vsaj do 45 let. Rabimo tudi vrhunsko obveščevalno službo, tako zaradi Hrvatov, kot terorističnih groženj, predvsem islamističnih skrajnežev. S sprejetjem Hrvatov v Nato so le ti zaradi povodca postali tudi manjša grožnja Sloveniji. Nevarnost terorističnih napadov in podivjanega pouličnega divjanja, kot sta ga doživeli Francija in Grčija, pa narašča. Slovenska vojska bi smela nastopati le v poslanstvih pod nadzorom združenih narodov, ne pa Nata. Iz te organizacije bi morali takoj izstopiti, če smo slinavci že vstopili.
realest
29. 01. 2010 18.09
-1
ja hvala lepa, kje pa se jst podpisem ?
ivan.serp
29. 01. 2010 17.34
+1
tako ja use ukint pa prodat ozemlje al pa se bolje podarit.in kaj mislte da bo ta denar ki je namenjen vojski sel v zep vam,navadnim smrtnikom?bote mel bolse place?ja zihr ja.zalostno je ker vecina ljudi nima kancka domoljubja.res bedno.
Marko Varga
29. 01. 2010 16.34
+1
aha vi bi kar nasprotnika eliminirali,to vam je še ostalo iz svinčenih časov,ko je vaš lider še hodil v Jajce...barabe.
voren
29. 01. 2010 16.24
-1
CVIKEL , DAJ NAM NAREDI USLUGO IN SE ELIMINIRAJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mitja Remec
29. 01. 2010 16.20
nimam besed...take ljudi, ki tako razmišljajo bi morali zapret:@
Marko Varga
29. 01. 2010 16.20
Njavro in Krkovič sta bila nalepši tajnici v SDS-u..