Slovenija

Izredne seje o Vajglovih izjavah ne bo

Ljubljana, 09. 03. 2009 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izredne seje o Vajglovi napovedi izplačevanja odškodnin izbrisanim ne bo. SDS koalicijo obtožuje, da se na vse možne načine otepa razprave o tej temi.

Državni zbor nima pristojnosti, da se formalno opredeljuje do izjav posameznih poslancev, je ugotovila pravno-zakonodajna služba.
Državni zbor nima pristojnosti, da se formalno opredeljuje do izjav posameznih poslancev, je ugotovila pravno-zakonodajna služba. FOTO: Dz-rs.si
Državni zbor nima neke posebne inkvizitorske komisije, kjer bi poslanca zaslišali, obravnavali in mu povedali, da takšnega mnenja ne sme imeti. Predsednik DZ Pavel Gantar

Predsednik državnega zbora Pavel Gantar ne bo sklical izredne seje o izjavah poslanca Zaresa Iva Vajgla, ki jih je o izbrisanih izrekel v Beogradu. Tako se je odločil kljub temu, da  je zahtevo SDS in SNS podprlo zadostno število poslancev, saj državni zbor nima pristojnosti, da se formalno opredeli do izjav posameznih poslancev ali da v zvezi z njimi sprejema kakršne koli sankcije.

Gantar je poudaril, da poslanci po ustavi niso vezani na kakršna koli navodila, okvir njihovega ravnanja pa določajo samo ustava in zakoni. Poslanec je pri predstavljanju stališč in sprejemanju odločitev v skladu z ustavo svoboden, zato državni zbor ne more biti pristojen za ocenjevanje njegovih stališč ali izrekanje nekih formalnih ocen, je poudaril Gantar. To bi bilo po njegovih besedah globoko v nasprotju z ustavnim redom ter svobodo govora in izražanja.  

V SDS so se na Gantarjevo odločitev že odzvali. Koalicijo so obtožili, da se na vse možne načine otepa sklicati sejo oziroma izogiba razpravi o izbrisanih. "Ta izjava je v slovenski javnosti sprožila veliko ogorčenja, saj naj bi tisti, ki so najbolj nasprotovali samostojni Sloveniji ali pa so prezirali njen tedanji pravni red, sedaj dobili zaradi tega še posebne nagrade v obliki visokih denarnih odškodnin," so zapisali v poslanski skupini.

Spomnimo. Vajgl je med decembrskim obiskom v Beogradu napovedal začetek izplačevanja odškodnin izbrisanim. V SDS so ocenili, da je bilo ravnanje predsednika odbora za zunanjo politiko, ki je "prvič dal nedvoumno napoved o izplačilu odškodnin tako imenovanim izbrisanim prav v Beogradu, v glavnem mestu države, ki je napadla samostojno državo Slovenijo", neprimerno ter da za to ni imel pooblastila, zato so zahtevali sklic izredne seje. 

Vlada podprla Kresalovo

Po mnenju ministrice ne drži, da je med izbrisanimi veliko srbskih častnikov JLA, saj so strokovna preverjanja kategorij izbrisanih pokazala, da je med njimi kar 5360 oseb, mlajših od 18 let, in da je bilo med vsemi 10.896 žensk. Podatkov o poklicu ministrstvo v svojih evidencah ne vodi, zato so lahko različna zatrjevanja in namigovanja na številne vojaške uslužbence zgolj predmet politične špekulacije.

Zaradi izdajanja odločb izbrisanim je SDS tudi zahtevala interpelacijo zoper notranjo ministrico Katarino Kresal. Vlada je njen odgovor nanjo podprla.

Z izbrisom so državljani bivših republik SFRJ, ki so imeli v Sloveniji urejeno dovoljenje za bivanje in niso zaprosili za slovensko državljanstvo ali pa jim je bila izdana negativna odločba, brez zakonske podlage ali kakršne koli odločbe izgubili stalno prebivališče in postali tujci, ki na ozemlju Slovenije bivajo ilegalno, meni ministrica. Najbolj neverjetna in nesmiselna pa se ji zdi obtožba, da so novi podatki o številu izbrisanih politični projekt stranke LDS, ki želi povečati svojo volilno bazo. Z vrnitvijo odvzetega statusa namreč nihče ne dobi volilne pravice, saj je ta vezana na državljanstvo in ne na stalno prebivališče, opozarja.

Očitek o ogrožanju sistema javnih financ zaradi "lahkomiselnega ravnanja in sprenevedanja" v zvezi z odškodninami za izbrisane je ministrica zavrnila s pojasnilom, da je bilo do sedaj vloženih le 30 tožbenih zahtevkov, čeprav je bilo že leta 2004 izdanih 4000 dopolnilnih odločb. Kresalova prav tako zavrača očitek, da njeno ministrstvo dopolnilne odločbe izdaja brez zakonske podlage, pa tudi tistega, da ignorira na referendumu izraženo voljo ljudstva. Predlog ustavnega zakona, ki ga je v proceduro vložila SDS, pa se ji zdi poskus izigravanja odločb ustavnega sodišča.

Kot je še zapisala v odgovoru, je zgodba o izbrisu nekaj deset tisoč državljanov nekdanjih republik SFRJ iz registra stalnega prebivalstva zgodba sedemnajstletnih poskusov manipulacije, ugibanj in kolektivnega zanikanja.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

speady
10. 03. 2009 11.54
Vajgl in Kresalovka sta lumpa da dol padeš.
ljubljana08
10. 03. 2009 01.20
takoimenovani Grims! LOL
Buena Vita
09. 03. 2009 22.09
KRESALOVA ŠE NI POVEDALA NIČESAR PO RESNICI JE IZREDNA MANIPULATORKA,IN LAŽI PRIKAČE V LUČI RESNICE SAMO PUPA NEVE ,SLOVENCI NISMO TAKO ZABITI,KOT JE POVEDALA V SOOČENJIH MENI BI LOHK TO ŽENŠČE PRIPELJALO DIAMANTNEGA KONJA,NE OPROSTIM JI IZJAVE DA SMO SLOVENSKO VOLILNO TELO ZABITEŽI ŠE VEČ JI ZAMERIM ZAVAJANJA IN LAŽI TER MANIPULACIJO Z PREBRISANIMI
nejco13
09. 03. 2009 19.29
"Po mnenju ministrice ne drži, da je med izbrisanimi veliko srbskih častnikov JLA, saj so strokovna preverjanja kategorij izbrisanih pokazala, da je med njimi kar 5360 oseb, mlajših od 18 let, in da je bilo med vsemi 10.896 žensk." 1.) Ni treba da jih je veliko, tudi če le en sam tak človek dobi enormno odškodnino je to nič drugega kot izdaja lastnega naroda. 2.) 16 tisoc oseb, ki so mladoletne in ženske naj bi bil dokaz da ni veliko častnikov JLA?!?! Kaj pa ostalih 9 tisoč?!?! Sploh pa, kdor si ni uredil statusa ko mu je bilo to širokih rok omogočeno je navaden špekulant! Naj se najprej dokaže, da mu je ureditev statusa onemogočila RS in da je zaradi tega trpel posledice in ni moral živeti človeka dostojno življenje. Če si je status brez problema lahko uredilo 170 tisoč oseb, zakaj si ostali niso morali?!?! Vse kar bi morali narediti je izpolniti vlogo on priložiti par dokumentov...!!!!!!
ljubljana08
09. 03. 2009 18.33
Ne, ni janševik! Sori, sem mislu, da si post brisu... Sory!
ljubljana08
09. 03. 2009 18.30
No, sej, počas se boste pa že navadl... Sam, evo, res ste trmasti... Pa tud takrat, ko gre v vašo škodo rinete in rinete... No, počas, pa ziher...
korosec_SLO
09. 03. 2009 18.13
vrana vrani ne kljuva oči,pa to ne moreš verjet tolmačenja na 1000 in en način,in to od predsednika parlamenta
maneno48
09. 03. 2009 15.32
kdo pa ima pristojnost, da ustavi bebavosti kvazi poslancev?
Jože Pernek
09. 03. 2009 15.32
bilo za pričakovat
Braveheart
09. 03. 2009 14.45
Odkrili so novo zaščiteno vrsto rdečega medveda, ki so ga poimenovali Vajgl.