Slovenija

Izreden pomen za Slovence

Ljubljana, 31. 10. 2008 08.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Reformacija je Slovencem prinesla prvo knjigo v slovenskem jeziku in s tem knjižni jezik, zato ima državni praznik izreden pomen za Slovence.

Dan reformacije, državni praznik, ki ga praznujemo danes, nosi izreden pomen, saj je reformacija Slovencem prinesla prvo knjigo in s tem knjižni jezik, pa tudi prvo omembo pojma Slovenec.

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je Primož Trubar.
Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je Primož Trubar. FOTO: POP TV

Profesor za biblijsko teologijo Martin Luther je 31. oktobra 1517 na vrata cerkve v nemškem Wittenbergu obesil 95 tez o prenovi Cerkve in tako pokazal na krizo v njej. Začelo se je reformno gibanje, ki je privedlo do notranje preureditve katoliške cerkve, pa tudi do nastanka novih cerkva.

Osrednja osebnost slovenskega protestantizma je postal Primož Trubar, ki je napisal več kot 25 del oziroma polovico vseh knjig, ki so jih napisali protestantski pisci. Leta 1550 je napisal Katekizem, prvo knjigo v slovenskem jeziku in prvo slovensko tiskano knjigo sploh, ki ji je dodal še Abecednik. V njej se je oprl na govore osrednjega slovenskega prostora.

Danilo Türk
Danilo Türk FOTO: POP TV

Najpomembnejše delo slovenskega protestantizma je po mnenju številnih strokovnjakov prevod Biblije, ki jo je leta 1584 prevedel Jurij Dalmatin. V času reformacije je nastal tudi prvi slovenski pravopis, Zimske urice Adama Bohoriča, ki je začrtal slovensko pisanje v naslednjih dveh stoletjih.

V Sloveniji je dan reformacije državni praznik od leta 1992. Na letošnji državni proslavi je predsednik republike Danilo Türk poudaril, da je prispevek slovenskih nosilcev reformacije k slovenski kulturni in politični rasti neizbrisen in še naprej aktualen. "Tudi danes potrebujemo reformatorskega duha in reformatorje," je še dodal.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
02. 11. 2008 12.36
Kako globoke misil, ha, ha!
ratetimestime
01. 11. 2008 23.02
Končna izpeljava je torej preprosta: jezik je pomemben, ker je pojem tradicije inherenten z logiko, ki obrača principe,ki si je v svetu, ki bazira na preveliki hitrosti življenja in načinu razmišljanja vsekakor želimo, vsaj kot aperitiv, če ne že kot eno temeljnih sestavin našega bivanja, zato je pomembno, kaj si izbiramo, in za kaj se odločamo - pametno se je zato odločiti za ignoranco principa moči. Ellizabeth, my dear!
haj
01. 11. 2008 19.58
Bojzi 01.11.2008, 13:24 \"hay\" <-- Vsaj pravilno prepiši, ne me amerikanizirati! \"... da lahko govorim v svojem materinem slovenskem jeziku.\" Ko že govoriš o svojem jeziku, vsaj pravilno napiši, da govoriš v maternem jeziku. Z materinim jezikom pa ne bo šlo, ker je njen v njenih ustih. Kako lahkotno sem postal srb ali kaj že. Morda pa sem res uporabil napačen izraz. Moral bi zapisati marksizem in ne komunizem. Povedal pa sem, da se nikakor ne strinjam z njegovimipraktičnimi izpeljankami. Zakaj Slavoj Žižek pravi, da je marksist? In ga celi svet posluša. Tudi na stopnicah pred predavalnicami. Prašek, dobro prebrano!
haj
01. 11. 2008 19.44
Tonček Balonček 01.11.2008, 12:32 To pa je že drugi T.B. Takšen, ki resno razlaga in navaja dejstva. Tak mi je všeč. Bi pa dopolnil zapisano misel s svojim videnjem: \"S protestantizmom so res dobili prve knjige, knjižni jezik, toda to ni peljalo v razmah narodne kulture in politike.\" --> Je pa temeljni pogoj, da sploh začne razvijati. Slovenija je geografsko preveč raznotera in razdrobljena na tako majhnem prostoru.
Tonček Balonček
01. 11. 2008 17.16
A Kresalova je šla pa v partijo že potem, ko je ni bilo več, partije namreč?
Tonček Balonček
01. 11. 2008 15.37
Tudi Shakepeare ni bil tisti, za katerega mislimo, d apisal tsite drame in verze, ampak je bil baje nek drug človek, le da se je pisal enako.... A ni to zanimivo! Zdaj bo vse drugače zaradi tega, kenede!
Zakon1
01. 11. 2008 15.02
Če že govorimo o &039;prvi&039; omembi: novinarji bi lahko bili malo bolj točni, s tem pa tudi strokovni. Ne gre za prvo omembo pojma Slovenec ampak za prvo znano omembo. Podobno kot ni bil Kolumb prvi, ki je odkril Ameriko ampak je bil le prvi znani odkritelj tega ozemlja (čeprav je pobasal zasluge drugih, npr. svojega ladijskega opazovalca, da ne omenjam vseh, ki so Ameriko odkrili stoletja in tisočletja pred njim :) ).
Skynet
01. 11. 2008 13.48
Slovenci smo en zelo zakopleksan in zavrt narod predvsem v naših glavah, mislm, da majo še Švicarji več nacionalnega ponosa, kot ga imamo mi. Ves čas govorimo o nekih navideznih sovražnikih iz naše temne zgodovine ubistvu smo pa sami največji sovražnik, na vodilne položaje postavljamo tujce (Janković,Popović), predsednika države (Kučan-sin srbskega generala, Drnovšek- unuk albanske babice, Turk- z nemškimi korenimami)... na drugi strani razprodajamo državo tujcem: Prekmurje, Belo krajno (Ircem, Angležem, Škotom), Primorsko (Italjanom in Nemcem) po vsem tem nas še zivi dober miljon pravih Slovencev vse ostalo je v Sloveniji Balkan in pobalkanjena je Slovenija... otroci plešejo na komade Lepega Dase, klofuta vsem Slovencem... žalostno. Gledal sem dokumentarec o našem Trubarju, mislm, da ga Nemci bol spoštujejo in cenijo, kot sam Slovenski narod... žalostno.
titovka
01. 11. 2008 13.41
robert2....vstajam vedno dobro volje.......če je post poden je tudi moja replika poden....!!!!!
titovka
01. 11. 2008 13.38
živ praško.
Bojzi
01. 11. 2008 13.24
\"hay\" pojma nimaš, kaj je slovenski komunizem. Eni, ki so bili včlanjeni, so spoznali, kako gnil sistem je to, so izstopili, eni, kot je naša sedanja vlada so se ga držali do kraja. In še zmeraj so komunisti. Ni razlike med našim in drugimi komunističnimi sistemi. Pač kdor je volil današnjo vlado ima oprane možgane. Še sreča, da nas je ene predramila napredna politična struja in smo bili za osamosvojitev, vi, ki ste pa volili današnjo vlado, ste volili ljudi, ki so bili proti osamosvojitvi. Če kdo ne zastopi slovensko, vam SD, LDS in ZARES volilcem napišem v srbskem jeziku. To je vaš uradni jezik. Vzamite to kot kompliment, tudi jaz sem ponosen, da lahko govorim v svojem materinem slovenskem jeziku. Samo če že živite v Sloveniji, vsaj na javnem mestu uporabljajte slovenski jezik, doma lahko govorite v svojem materinem, tudi na stenah lahko imate Titove, Drnovškove, Türkove, Kučanove, Jankovićeve, Miloševičeve slike, to so pač vaši idoli. Danes so vsi sveti, krščanski praznik, praznik Vatikana, katerega pač vi zanikate. Volilci nove vlade, ali ga vi tudi praznujete?
Tonček Balonček
01. 11. 2008 12.32
\"Naša podoba protestantizma še iz Aškerčevih časov. On je razumel naše protestante kot borce za svobodno misel, kar je popolna oslarija. V naši resni znanosti je Albert Kos v sijajni študiji razložil, da je bil naš protestantizem v socialnem in političnem smislu zelo konservativen, da je podpiral plemstvo zoper vse tiste tendence kmečkega gospodarstva, ki so skušale razkrojiti ta fevdalni red, v katerem je bilo kmetstvo vendarle prikrajšano za trgovino, pa tudi ta mala mesta so bila ovira bolj svobodni trgovini. Z druge strani je bil naš protestantizem v moralnem smislu v erotičnih zadevah zelo rigorozen, nekakšen predhodnik janzenizma, zato seveda tudi Trubar zmerja v svoji spisih tako imenovane kurbirje in tako dalje. Mišljeno je bilo dobesedno. Da bi šlo na ideološki ravni za večjo svobodo, to pa sploh ne. Sicer je treba študirati Luthra, samo prebrati njegov odnos do Židov. Najprej je upal, da jih bo spreobrnil v protestantizem, ko pa se je pokazalo, da je to nemogoče, je ubral izrazito antisemitsko politiko. Eden virov nemškega antisemitizma je prav Luther! Slovenski protestantizem je prinesel učbenike in prevode bibličnih tekstov, ni pa ustvaril literature kot take. Ni mu bilo do tega, tudi v sami Nemčiji ni pospešil ali pripomogel k razcvetu literature. Nasprotno, mislim, da je nemška literatura prav v 16. stoletju doživela nekakšno stagnacijo. Spomnim se, da je Thomas Mann obžaloval protestantizem, češ da je zavrl renesanso, da bi bilo za Nemce dosti bolje, da bi šli skozi renesanso naprej. To je izjavil nobelovec Mann, ki je bil vendarle s protestantskega severa. Hipotetično vprašanje: kaj bi prinesel razmah protestantizma na Slovenskem? Nekateri mislijo, da če bi se obdržal - za kar pa ni bilo nobenih zgodovinskih možnosti - da bi se slovenski nacionalni, literarni in kulturni razvoj uspešno razmahnil že takrat in pripeljal do zgodnejših ali večjih rezultatov. Na to spekulacijo je treba odgovoriti s primerjavo z nekaterimi drugimi evropskimi ljudstvi ali narodi, ki so bili v 16. stoletju v podobni poziciji in pri katerih se je protestantizem obdržal. To so predvsem Latvijci, Estonci in Finci, ljudstva, ki so bila tudi takrat brez lastne kulture in v glavnem pismenstva. S protestantizmom so res dobili prve knjige, knjižni jezik, toda to ni peljalo v razmah narodne kulture in politike.! - (J. Kos v Mladini)
haj
01. 11. 2008 12.20
Bojzi, ne čvekat, če ne poznaš ozadja. Kdo od Janševe vlade pa ni imel komunistične izkaznice? Nekaj malega že, sigurno pa kakšen argentinec. Sicer pa, kaj je bistvo komunizma? Ne tistega izrojenega, stalinovseka, titovskega ipd. Verjetno je bolj pošten, kot pa sedanja kapitalistična-požrešnost. Sedanje svetovne krize niso naredili komunisti ampak najbolj surovi kapitalisti.
Bojzi
01. 11. 2008 12.04
Ne vem, zakaj nebi blatil to vlado, če pa še dobro ni na oblasti. To je vlada, ki je sestavljena iz samih komunistov. Ne vem, zakaj se vsi prepričujete, da to niso ti isti komunisti. Ma dajte no, ko si enkrat v nekaj prepričan, ti to ostane. Tudi navade se ne spreminjajo. Ko ti enkrat navijaš za en klub, navijaš za njega celo življenje. Ti ljudje , ki so v vladi ali v njihovih strankah so bili do leta 1990 skoraj vsi člani ZKJ, ki je imel program ki je bil najslabši za slovenski narod. Poglejte samo Türka, kako je skrbel za Yugo, da bi se obdržala skupaj in obsojal odcepitev in sedaj je naš predsednik. Sramota. In Drnovšek, tudi proti osamosvojitvi, pa mali Kućan, pa Potrć - posnetki na YouTube lahko vsakega prepričajo, pa Anderli, Šetinc, Školjč, sami zavedni Yugovići. In jaz bi naj tem ljudem zaupal .Ne vem, kako so prepričali ljubljančane in primorce, da so jim dali večino. Žal se je vmešal se srbin Janković, ki ga boli briga za Slovenijo in slovence, ampak skrbi samo za svoj žep in verjetno še za pol Srbije. In ta isti Janković je zraven še prepričal slovence, da so se obrnili proti Sloveniji. Žalostno, zelo žalostno. Še Trubarja naj zanikajo, saj bi komunisti to najraje naredili, tudi oni so krivi, da je bil slovenski jezik tako malo vreden v Jugoslaviji. Kateri jezik je že bil uradni jezik v Jugoslaviji? Morda srbohrvatski ali slovenski. Ne mi smo morali vso yugovino zastopit in smo se učili srbsko. To so nam komunisti zakuhali in vi ste jih vrnili nazaj na oblast. Najbolje, da se začnejo naši otroci učit srbsko.
haj
01. 11. 2008 11.53
Tonček Balonček 31.10.2008, 11:53 Mi imamo danes Haloween in ne nas pitati z neko reformacijo, ki je popolnoma brez vsebine, šlo je pač za neko zablodo takratnih, nekaterih svečenikov!! Brez zveze! Tonček Balonček 01.11.2008, 09:15 Le božji previdnosti se imamo zahvaliti, da smo pregnali te luterane in nas spet vodi RKC s papežem na čelu! Satan nas stalno skuša, ampak se ne damo! Ja, tako je, ko ti Cerkev (institucija) opere možgane. Spoštujem vse verujoče, še bolj pa tiste, ki se držijo dest božjih zapovedi. RKC pa ima na žalost preveč naglavnih grehov na sebi, za katere se ni nikoli opravičila. Saj se danes še ne vem kako delajo lepega, grehi ostajajo. Sicer pa Tonček Balonček, zakaj ne pišete v nemščini ali latinščini? Papež že ni postavil temeljev slovenskemu jeziku, jih je (očitno na vašo in še koga drugega žalost) postavil Trubar. Tu ga ne jemljem kot cerkvenega človeka, temveč kot utemeljitelja slovenskega naroda. In tu je njegova veličina. Da pa je pri tem okrcal RKC (npr. lopovsko prodajanje odpustkov) pa je vaš problem in vseh tistih slepo zaverovanih brez kančka samokritičnosti. Sicer pa predlagam, da si preberete vseh njegovih 95 tez in malo kritično premislite ali ni morda še danes kaj resnice na tem. Začnite se končno obračati k bogu in Jezusu in k Cerkvi, ki si je prilastila božje pravice. In gozdove in ... prepoznate pohlep, ki ga omenjate? \"Kdor tega ne dojame, naj se sam potrudi, sicer bo pogubljen!!!\" In kdo me bo pogubil? Papež, ker nisem kupoval cerkvenih odpustkov? Bog me ne bo, ker ve, da živim pošteno. Morda bolj kot naš župnik, ki je imel najprej za ljubico mlado dekle, nato pa njeno mamo, ko se mu je punca poročila. Pa naj še verjamem Cerkvi, ki ne zna narediti reda na svojem dvorišču. Tu so nasledniki Trubarja bolj pošteni, ker se lahko poročajo in je ženska enakopravna moškemu - je lahko duhovnica. Ne pa mačistična RKC. Nune pa so lahko največ kuharce in ... Tonček, Tonček, morda pa se ne bi toliko napihoval, potem se bo treba preimenovati v Tona Balon!
Tonček Balonček
01. 11. 2008 09.15
Le božji previdnosti se imamo zahvaliti, da smo pregnali te luterane in nas spet vodi RKC s papežem na čelu! Satan nas stalno skuša, ampak se ne damo!
robert2
01. 11. 2008 09.09
Bojzi in Titovka Neverjetno, kako oba omenjena in podobni, komentirate skoraj v vsakem svojem članku. Ne vem ali vedno vstajate z levo nogo in ste zato tako negativno nastrojeni do vsake tematike? Bojzi, predvidevam, da s prejšnjo in predprejšnjo vlado tudi nisi bil zadovoljen. Zanimivo bi bilo prebirati tvoje članke za nazaj \"v tistem času\". Blatiš novo vlado, ki je sploh še ni in ki sploh še nima programa. Zame si in tebi podobni negativci, ki vam tako nihče ne bi mogel ustreči. Moto: \"karkoli boš naredil, bo narobe, zato, ker tega nisem naredil jaz\" Zanimivo bi tebi podobne in s tabo na čelu bil videti v vladi!!! Glede Trubarja pa: \"velik mož in velik Slovenec, ki je bil dolga leta zatiran\". Škoda, da ga uradno častimo komaj od 92. Že dosti prej 1550 naprej bi ga morali...
sandi101
01. 11. 2008 01.53
Kaj bi človek dal da se Trubar vrne in nažene to bando z oblasti ...
chicago-bears
01. 11. 2008 00.59
APOFIS KONCNO TVOJ KOMENTAR DA SE LAHKO POPOLNOMA STRINJAM RES ZALOSTNO!!
Skynet
01. 11. 2008 00.17
Trubar se pomoje v grobu obrača, če bi vidu kako Slovenstvo in z njim Slovenci dobesedno gensko in narodno izumeramo, saj nas je dobri miljon še pravih Slovencev, ostalo je balkan v Sloveniji in mešanje balkanse kulture z Slovensko, dobesedno sami sebe Slovenci narodno in zavedno uničujemo, pri tem pa nobena vlada skupaj z SNS ne naredijo nič... žalostno, žalostno, žalostno.