Slovenija

VIDEO: Izpoved o 8 ur dolgi drami na primorski avtocesti: Mislila sem, da bom zmrznila

Postojna, 09. 12. 2012 16.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Več kot osem ur so nekateri čakali v stoječi koloni na primorski avtocesti zaradi tovornih vozil, ki so obtičala na vozišču. Vozniki pravijo, da so pristojni odpovedali na celi črti, predvsem jih moti, da ni bilo bolje poskrbljeno za obveščanje o dogajanju.

Sneg - 3
Sneg - 3 FOTO: POP TV

Včerajšnji popolni prometni kolaps na primorski avtocesti še vedno razburja. Predvsem tiste, ki so sredi zasnežene avtoceste v vozilih čakali več ur.

Med njimi tudi bralka Tina, ki tako kot številni drugi vozniki ocenjuje, da so pristojne službe odpovedale na celi črti.

Za začetek z obvestili voznikom, meni bralka, ki se je iz Kopra proti Ljubljani odpravila okoli druge ure popoldne. "Pri Razdrtem se je začela prava drama. Vozila sem se 10 kilometrov na uro, padal je sneg, bili so snežni zameti, nikjer pa nobenega Darsovega vozila ali kakšne opozorilne table."

Ko se je popolnoma ustavilo, je bila približno dva kilometra pred počivališčem Studenec. "Okoli mene so bili večinoma tovornjaki in avtobusi predvsem iz Italije, Nemčije, Slovaške, tudi Ukrajine. Seveda nihče od nas ni imel podatka, kaj se dogaja," je zapisala.

Informacije so nato prišle v obliki radijskih prometnih sporočil, da je cesta pač zaprta. "Ko smo se popolnoma ustavili, je bila ura 14.45. Začel je padati sneg, močno je pihalo, bencina sem imela tik pred rezervo. Avto sem imela ves čas prižgan, če sem ga ugasnila, sem mislila, da bom zmrznila. Nato sem se odločila, da grem ven in povprašam ljudi, ali so v redu. Govorila sem s tujci, ki so bili jezni, prestrašeni, niso vedeli, kaj se dogaja. Bile so družine z majhnimi otroki, starejši ... Ura je bila že 17.06, vsi smo bili brez hrane in vode."

Sneg - 6
Sneg - 6 FOTO: POP TV
A brez tega bi še že zdržali, pravi Tina, če bi jim kdo povedal, kdaj približno bodo lahko nadaljevali pot. Zato je za informacije poklicala 113, kjer so ji odgovorili, da so Darsove ekipe že na poti in da so se začeli pomikati naprej na Ravbarkomandi, zato bi se v roku ene ure morali začeti premikati tudi v koloni stoječi avtomobili. "Odločili smo se, da čakamo. Spustila se je noč, zelo nas je zeblo. Večina ljudi je bila zunaj, pogovarjali smo se, da bi nam čas hitreje minil. Bila sem zraven avtomobila italijanske registracije, kjer je bila ženska v osmem mesecu nosečnosti. Mislim, da je eden izmed Slovencev poklical na 112, saj je bila ženska panična, v šoku, z bolečinami. Po nasprotni strani so se pripeljali Darsovo vozilo in reševalci, ki so morali preplezati ograjo skupaj z nosečo žensko, da so jo odpeljali v postojnsko porodnišnico. Darsov delavec nam ni znal povedati, kako dolgo bomo še morali čakati, prosili smo ga za vodo, a je ni imel."

Nekaj pred osmo zvečer je po pisanju bralke mimo njih spet pripeljal Darsov kombi, opazili so tudi policijsko vozilo. A spet jim informacij ni dal nihče.

"Zopet sem klicala 113, kjer so mi naročili, naj ne zapuščamo vozil, ter da je civilna zaščita na poti," pravi Tina. A prišel ni nihče. Radijske postaje so ves čas obveščale, da se je primorska avtocesta že odprla in da nam želijo vsem, ki smo bili več ur ujeti, srečen večer še naprej. A mi se še vedno nismo premikali, bili smo v temi. Ura je bila nekaj čez 20.00 in sprijaznili smo se, da bomo tam celo noč. Seveda smo šli vsi nazaj v svoje avtomobile, saj smo zunaj zdržali le po nekaj minut, bilo je zelo mrzlo. V prazno plastenko vode sem napolnila sneg in ga stalila v avtu, tako da sem dobila malo manj kot deciliter vode," svojo dramo opisuje Tina.

"Izgubljali smo živce, postali smo panični, nismo vedeli, kaj naj naredimo. Prste na nogah smo imeli čisto zmrznjene," še piše. Ob devetih se je zato znova lotila lova na informacije. A na civilni zaščiti se ni oglašal nihče, številka prometnih informacij je bila zasedena, prav tako je ugotovila, da bo, če ji že uspe priti z avtoceste, ostala tudi brez prenočišča, saj so bili v Postojni zasedeni prav vsi hoteli.

Sneg - 2
Sneg - 2 FOTO: POP TV

Tako so po njenih besedah zdržali do 21.30, nato pa so se le začeli premikati. A le za kakšnih 1000 metrov, ko se je spet ustavilo. "Čakala sem še eno uro, nato pa malo po 22. uri spet poklicala 112, saj nas je močno zeblo, bili smo žejni in nismo vedeli, ali bomo res obstali tam sredi avtoceste in noč preživeli v svojih avtomobilih. Odgovorili so mi, da se je zdaj zares začelo pomikati od Postojne naprej in da se bomo v roku 20 minut začeli premikati tudi mi. V nasprotnem primeru naj spet takoj pokličem, da bodo ukrepali," pravi Tina.

Nekaj pred enajsto zvečer je premikanje kolone le dočakala, a je šlo zelo počasi. V Ljubljano je tako prispela okoli polnoči.

Skupaj z osebnimi avtomobili so se sicer po odprtju avtoceste začela premikati tudi tovorna vozila, ker je prišlo do novih zdrsov, je tako nekaj voznikov imelo še manj sreče kot Tina, saj je bila primorska avtocesta po sprostitvi prometa kmalu spet zaprta.

Sneg - 5
Sneg - 5 FOTO: POP TV

Kdo je kriv?

Tina in vsi ostali, ki so bili na avtocesti ujeti tudi več kot osem ur, se seveda sprašujejo, kdo je kriv za popolni prometni kolaps na primorski avtocesti. Dars, tovornjakarji, ki so nadaljevali z vožnjo po slabo očiščenih zasneženih cestah, na katere je veter ves čas nanašal nov sneg in gradil snežne zamete, ali morda policija, ki ni naredila reda?

Zaenkrat nihče. Vsi, povezani z včerajšnjim dogajanjem, namreč krivdo valijo drug na drugega. Na Darsu pravijo, da so bili na tako hude razmere pripravljeni, da so pravočasno izdali opozorila, da so tovornjakarje pozvali k samoizločanju in jih nato tudi začeli izločati iz prometa. Le da so ti vztrajali pri svojem in nadaljevali pot.

Avtoprevozniki so nad takšnimi obtožbami ogorčeni. Pravijo, da Dars dobi toliko denarja, da bi moral poskrbeti za čiste ceste. Na policiji pa pravijo, da je Dars odgovoren za to, da v slabih razmerah izloči tovorna vozila.

Civilna zaščita ni bila vpoklicana

Kljub temu da so včeraj očitno krožile informacije, da ujetim na primorski avtocesti pridejo na pomoč tudi pripadniki civilne zaščite, pa je pravzaprav šlo za napačne informacije, nam je povedal poveljnik Civilne zaščite RS Srečko Šestan.

Kot pravi, je za oskrbo voznikov na avtocesti pristojen Dars, civilna zaščita pa po pozivu vodje intervencije priskoči na pomoč ob večjih nesrečah. Včeraj tako niso posredovali, prav tako k temu niso bili pozvani, poleg tega ni šlo za dogodek v njihovi pristojnosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (496)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

krilo
11. 12. 2012 15.55
sama sem doživela ta kaos na avtocesti. Nikjer nobenega 8 ur brez nobene pomoči. Zamudila letalo in v trenutku so se sanje o potovanju sprevrgle v nočno moro. Vsi trije udeleženi so krivi za nastali kaos, še posebej po DARS. Nekdo mora odgovarjat!!
Elena79
10. 12. 2012 12.38
-2
Tej bralki dejte kazen, ker ni bila pri vožnji in je med nevarno vožnjo, kjer je bila vidljvost na trenutke nična, uspela še celo snemat. In to 24ur še objavi, ja banana republika, ni kej.
Elena79
10. 12. 2012 12.53
+4
Aja ne, to v slo ni dokaz, ker ni povedala da snema. :o))))
Pikaa1234
10. 12. 2012 10.53
+4
js bi tem tovornjakarjem napisala takšne lepe globe... dan pred sneženjem so že začeli obveščat da se morajo tovornjakarji sami izločiti ko bo prišlo do sneženja, prav tako so to počeli v soboto, opozarjali pa so tudi na tiste primorce ki namajo zimskih gum da se naj ali izločijo ali pa sploh nikamor ne hodijo... ampak ker v slo nikoli nihče ne odgovarja se je zgodilo točno to kar je trpela zgornja bralka Tina. Obveščali pa so na val202, radio slovenija,...
Alteist
10. 12. 2012 10.08
-5
Revica uboga, pri -5 ji je bilo skrajno hudo. Ojoj.
ggzz
10. 12. 2012 09.17
+18
zdaj pa naj nekdo končno na glas pove, zakaj slovenska država še vedno tolerira tako povečan tovornjaški vzhodnjaški promet,s podrtimi tovornjaki, preutrujenimi vozniki, brez zimske opreme,.... super država smo, res, še romunski ali boplgarski tovornjakarji ne šmirglajo obvestil, hahaha. Bravo policija, bravo DARS, bravo milijon neki birokratvo po različnih ministrstvih, BRAVO!!!!
Grega77
10. 12. 2012 09.31
-1
Prjatu! Če te ta isti ki jih omenjaš nebi plačevali cestnine bi bil slovenski avto križ še na papirju, je pa dejstvo da je to cena ki jo plačujemo vsi uporabniki avto cest!!
Pikaa1234
10. 12. 2012 10.55
+0
^^vsaj ceste nebi imel tok uničene kot jih imamo sedaj... na vlak pa čao...
antifa4321
10. 12. 2012 08.15
+11
Problem so tovornakarji, ki točno vedo in tako je tudi v zakonu zapisano, da se morajo v takih razmerah izločiti iz prometa, pa tega nočejo in za vsako ceno rinejo naprej.
AMITO
10. 12. 2012 08.55
+20
kaj bi ti naredil???šofer je samo hlapec ki moora pripeljati tovor na cilj v roku,če ne penali za firmo!!!šef pokliče in reče maš dobre gume piči naprej al pa pridi po knjižico...no kaj bi naredil pametnajkovič?
Grega77
10. 12. 2012 09.34
+3
Ja in ko se tovornjakar izloči in tam čaka po 20 in več ur to je pa vredu!
dxty78
10. 12. 2012 08.07
+3
To je bila taka šalabajzerija, da je težko opisati! Sramota za Dars in policijo, ker se kaj takega zgodi leta 2012! Noben ne reče nič čez sneg, čez to, da se pač vreme lahko spremeni - dejansko je najhujše popolna neiformiranost, promet info, tista cifra 1970 je bila non stop zasedena (vsaj od 12.00 ure dalje do vsaj 18.00 ure, ko sem zadnjič poskusila...). Povezati se z italijansko policijo??? Dati opozorila že 150 km prej??? A je to res nekaj nemogočega? Džizs in ubogi ljudje, ki so toliko časa čakali.
taklemamo123
10. 12. 2012 08.55
+10
Sem v soboto sicer ostal v Postojni (mi je uspelo ob 09:00 do tja priti), pri nas opozoril NIČ do te ure...tako da tisti ki ni bil ob teh urah na cesti in imel val 202 in tudi na tablah nad avtocesto nobenih opozoril, in da govori iz prve roke lahko samo rečem tišina in naj ne pametuje...ker do Unca je bilo vse normalno prevozno potem pa konc. Sem pa potem včeraj šel v ITA in nazaj grede so imeli Italjani nad avtocesto že cca. 50-70km pred mejo z našo državo opozorila da je za kamione zaprta avtocesta pri NG....zgleda da oni že vejo, naši pa še kar ne. Eni pač moramo delati tudi čez vikende...sam sem sicer preveril po internetu, promet.si ipd., predno sem šel na pot in nikjer niti besede da kaj ni prevozno...ne more rečt da so slabe vozne razmere če je 15cm snega na avtocesti in ne vidiš 5m pred sabo...to je za zapreti avtocesto takoj.
dulc101
10. 12. 2012 07.35
+31
Vsakomur, ki bi si želel videti, kako zgleda dan delavcev DARS-a (ne govorim o tistih, ki sedijo v pisarnah in o katerih se piše po časopisih, ampak tistih, ki vozijo plužna vozila) priporočam obisk AC baze in vožnjo v plužnem avtu ko sneži. Takrat so vsi delavci na cesti, vendar pa jih je premalo, da bi lahko popravili vse bedarije, ki jih lahko vozniki naredilo na cesti. Tako se pogosto dogaja, da plužna vozila rešujejo gospodične v visokih petkah in z letnimi gumami ali pa rimunske tovornjakarje z zlizanimi gumami in čikom v ustih. Poleg tega DARS nimi pooblastil, da bi tovornjake prisilil k izločanju iz prometa, lahko samo opozarja. Za prisilo lahko poskrbi policija, ta pa je spet v taknih priemrih kadrovsko izjemno podhranjena, saj se morajo spet ukvarjati z ljudmi, ki z svojimi vozili ne sodijo na zasneženo cesto. Ceste v SLoveniji so splužene odlično, če jih primerjamo s sosednjimi državami. Če pa se že primerjamo z drugimi državami, pa se mogoče primerjajmo s vico in nekaterimi drugimi, kjer so po obilnem sneženju ceste zaprte (!!!), dokler niso splužene. Tako da ga ne srat z obtoževanjem ljudi, ki vam plužijo ceste v res zahtevnih razmerah, ki bi jih delavci v plugih brez težav rešili, če jim ne bi tržav delali drugi vozniki.
aligator14
10. 12. 2012 08.12
+9
se sttrinjam, da so delavci DARSA ta dan imeli za te razmere odlično očiščene AC. Problem pa je v voznikih, ker z pomanjkljivo opremo v takem vremenu poskušajo nemogoče. Ne strinjam pa se z zagovorom policistom. Na Ravbrkomandi, kot sem že pisal so bile kar tri patrulje, ki so se ukvarjale same s seboj. Od Kopra do Postojne pa ni bilo niti ene patrulje, ki bi s potrebo v teh razmerah izločala tovornakarje iz prometa - vozili so namreč po za njih zaprti AC. Kazen...? A saj vemo kako je čakali so lokalnega pjančka, da bo zapustil bife...
Veseljak20
10. 12. 2012 08.52
+3
dulc101 tudi jaz se strinjam s teboj vendar mislim tako kot aleš, da policaji v času najhujših snežnih padavin raje nekje na toplem počakajo, kar seveda ni nič narobe, če s svojo prisotnostjo na AC nebi morali stvari spreminjati saj so šleperji že tako ali tako obtičali... lahko bi pa vsaj kakšno kontrolo naredili in se vsake toliko malo okoli peljali in pomagali kjer se pomagati da, dejstvo pa je da so vozniki izredno neodgovorni in so za njihove težave krivi vsi drugi samo oni ne
gospakatja
10. 12. 2012 07.01
+24
pa saj to ni res!! niso jih obveščali, kaj se dogaj! a niso sami videli, kaj se dogaja??!! koprčanka bi morala vedeti, "kaj se dogaja" na razdrtem, ko sneži in piha!!(napovedovali so že par dni prej!!) celo vremenar je opozarjal, naj ljudje ostanejo doma!!! ok, razumem, da tujci padejo v ta kaos, za domačine pa ni izgovora! sredi zime v tujino na pot z visoko nosečo žensko v avtu pa je tudi zelo brihtna poteza!!!! ok, se strinjam, dars bi moral biti bolje pripravljen, čeprav ne vem kako, ko piha taka burja kot v soboto, lahko plug očisti sneg pred sabo, a za njim se zamet spet naredi v minutki- sploh pa, tudi plug ne more naprej, če pred njim stoji tovornjak! ok, s sabo bi morali prevažati steklenice z vodo, a tudi kdor v takem vremenu sede v avto, bi moral s sabo peljati kako dekico in flaško z vodo- pa poln tank bi tudi koristil!! skratka, policija, tovornjakarji, dars in civilna zaščita so krivi, da smo se mi, ta pametni, odpravili na pot po cesti, ki je notorično neprehodna v takem vremenu, kot so ga napovedovali že par dni prej!! mi nismo pa nič krivi, da smo napovedi preslišali, da nismo tankali na fernetičih, da s sabo nismo imeli odej in vode,... . vsaj delimo krivdo, ajd, pola pola!!
AMITO
10. 12. 2012 08.59
-7
ne morejo si vsi privoščit polnega tanka goriva,cestnino in vinjeto plačas da se voziš po ac vsak dan,ne pa samo poleti
mraxxx
10. 12. 2012 06.07
+37
Dve stvari! Hudo sneženje in vetrom do 70 km/h je bilo napovedano. Kljub temu se ljudje odpravljajo na pot nepripravljeni, s praznim tankom goriva in brez zaloge vode in hrane. Marsikdo bi lahko preložil svoje obveznosti glede na take napovedi. Ko je pa panika so pa vsi drugi krivi. S kamionarji bi pa bilo potrebno nekaj narest. Obvezno za tranzit s pomočjo železnice. Oni dostikrat delajo gužvo tudi v normalnih razmerah in prehitevajo drug drugega z 80 km/h po pet kilometrov po avtocesti.
Savinj?an
10. 12. 2012 03.23
+3
minister za promet naj odstopi,in za javno upravo tudi:)
Savinj?an
10. 12. 2012 03.22
-3
Vse službe vključno z DARS-om se pravi tiste v državni lasti je potrebno privatizirat,in potem ne prihaja do takih scen,saj vemo da če si profesionalec si dober oziroma boljši kot nekdo ki dela po navodilu in sistemu ki je star 20set ali več let,sej pa se niso od tedaj niti kompletno modernizirali in strategija jim je znanstvena fantasrika....kaj čemo GOTIFI smo
antifa4321
10. 12. 2012 08.36
+2
Privatizacija takih služb bo vse samo poslabšala.
AMITO
10. 12. 2012 09.01
+0
se strinjam z savinjčanom,privatizirat zadevo,če ne laufa tako kot more adijo koncesija,bo že vzel stvar v roke nekddo ki zna
KopulacijskiO
10. 12. 2012 10.23
+1
nove tajkune bi delali! Jih nimamo že zdaj preveč?
Wolfera
10. 12. 2012 02.52
+35
Preden gres na AC! Samo eno pravilo: nikoli z skoraj praznim tankom!
Wolfera
10. 12. 2012 02.54
+19
Sploh mi pa se na misel ne pride da bi sla kljub opozorilom o snegu in zastojih na avtocesto! Raje lezim pod smreko in cakam
mraxxx
10. 12. 2012 06.08
+6
ssonchek
10. 12. 2012 09.37
+3
Ko je napovedan sneg nimaš kaj delat na AC. Na magistralki še vedno lahko obrneš in greš nazaj od koder si prišel...na AC pa obtičiš.
kaataarinaa
10. 12. 2012 02.14
+8
gospa tina bi rabila app is it snowing outside, predno se poda na pot!!!
n00bs
10. 12. 2012 01.10
+1
če pa ja mamo mi tak pripravljene darsovce na vsako zimo/zamet bilo kaj... zanimivo
Alteist
10. 12. 2012 00.43
+29
Na cesti je pač veliko ljudi, ki še niso dojeli, da niso več v peskovniku z avtomobilčki.
kitzbil
09. 12. 2012 23.40
+7
to pa je avtocesta, zapade 15 centimov snega, pa čakaš cel dan, v italji pade pol metra, pa funkcionira vse
kitzbil
10. 12. 2012 10.47
+2
lani, prelaz , snežilo, cca. 10-15 cm. na višini cca. 2421 m, sellajoch, pa ker tam majo pozim vsi zimsko opremo, ni blo problema
nesa_
09. 12. 2012 23.38
+5
Ne trdim da je res..ampak informacija udelezenega v zastoju(mislim da smer LJ-KP).. Ceste niso bile tako mocno obupne vendar je baje izgledal zastoj umetno ustvarjen(ne s strani kamionistov)..obvestil o zaprtju cest v zacetku dneva ni se bilo.. Table pa prepozno nastavljene da se ni bilo moc z avtoceste potem umakniti.. Nevem kako je res bilo ampak ta zastoj v meni vzbuja sum..
xelA
09. 12. 2012 22.54
+8
vsi so glavni dokler ne pride do česa pol pa vse propade. od policije do darsa do vsega. edini si rešpekt zaslužijo gasilci in reševalci.
galiot
09. 12. 2012 22.48
+12
Da bodo razmere težke so opozarjali več dni.Narava dela po svoje in tukaj človek nima moči...