Slovenija

Ker pač ni šlo drugače, so si izmislili instrument za izplačevanje denarja, ki ga drugače ne bi mogli izplačati

Ljubljana, 07. 01. 2016 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
M.M./STA/J.S.
Komentarji
1229

Ekonomska fakulteta se je odzvala na očitke o izplačilih dodatka za stalno pripravljenost. Kovač, ki pravi, da je ta instrument izplačevanja neumen, je napovedal, da so s 1. januarjem prekinili izplačevanje, dokler se sistem nagrajevanja delavcev ne uredi drugače. Očitno je bilo jasno, da sistem ni bil ustrezen, a so ga kljub temu izvajali. Tekavčičeva je napovedala vračilo denarja, Mramor tudi. Slednji ga bo vračal obročno v šestih mesecih.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Inovativni ukrep?
    01:59
    Iz SVETA: Inovativni ukrep?
  • Iz 24UR: Nezakonita izplačila na EF
    02:29
    Iz 24UR: Nezakonita izplačila na EF
Dušan Mramor bo predlagal fakulteti, da znesek 3754,59 evrov, s katerim je bil seznanjen danes, vrne obročno, in sicer v roku šestih mesecev. Ob tem opozarja, da ni imel razloga, da ne bi verjel v pravno mnenje, da je imela Ekonomska fakulteta ustrezno pravno podlago za izplačila tega dodatka zaposlenim, in da odločitev o vračilu na to ne vpliva ter ne prejudicira dokončnih odločitev o pravni podlagi izplačila.

Na Ekonomski fakulteti je potekala novinarska konferenca, na kateri so razkrivali svojo plat zgodbe o izplačevanju dodatka za stalno pripravljenost.

Dekanja Ekonomske fakultete Metka Tekavčič je dejala, da jim je na prvem mestu zakonitost poslovanja, a v zakonodaji je toliko protislovnih določil, da je treba velikokrat zaprositi za pojasnila. Še takrat dobijo različna mnenja. Zdi se ji pomembno, da poslujejo uspešno.

Tekavčičeva pojasnjuje, da so že leta 2014, pred vsemi aferami, sprejeli odločitev o reviziji notranjih izplačil plač. Ravnali smo odgovorno, za revizijo pa smo se odločili zato, ker so bili s strani zaposlenih opozorjeni na številne anomalije sistema plač v tem sektorju, je dejala. Revizija je bila opravljena leta 2015. Na podlagi tega so na Ekonomski fakulteti sprejeli določene korektive plač, tu je bil tudi člen o stalni pripravljenosti. Stalna pripravljenost je bila uradno odrejena in so jo tudi plačevali. Tekavčičeva meni, da je dodatek imel pravno podlago, vsebinsko pa je sporen.

Sama je prejela v višini nekaj manj kot 17.400 evrov bruto dodatka.

Metka Tekavčič
Metka Tekavčič FOTO: POP TV
Dekanja EF Tekavčičeva je napovedala upravni spor.

Sicer pa Tekavčičeva ves čas opozarja, da so si zakoni in predpisi kontradiktorni in da na to tudi opozarja. Zakon je nad zdravim razumom, a tisti, ki opazijo neskladja, imajo dolžnost, da na to opozorijo, pravi Tekavčičeva.

Kot je pojasnila, vsebina tega inštrumenta, ki je bil v času pred njenim mandatom, ni bila najbolj posrečena. "Ne moremo se sprenevedati, da gre za nekaj, kar je podobno gasilcem, policistom ali zdravnikom," je dejala. Je pa po njenih besedah šlo verjetno za inštrument, ki ga je v danih razmerah vodstvo fakultete razumelo kot inovativen način za izplačilo dodatkov zaposlenim, ki so pripomogli k večji kakovosti fakultete.

Denar, ki ga je prejela, bo vrnila. Meni, da bi to moral storiti tudi Dušan Mramor, ki je bil v preteklosti dekan Ekonomske fakultete. Ker pa je prepričana, da je izplačevanje imelo pravno podlago, meni, da ga zaposleni ne bi smeli vračati.

Tekavčičeva je dejala, da ima seznam stalne pripravljenosti, a ga ne bo pokazala javnosti, saj gre za notranji dokument.

Opozorila je na pomanjkanje sredstev za visoko šolstvo, zaradi česar so se že pred več kot desetletjem angažirali za pridobivanje dodatnih tržnih sredstev, k čemur so spodbudili zaposlene. Zato je vodstvo fakultete po njenih besedah omenjeni dodatek ob njegovih uvedbi verjetno razumelo kot inovativen inštrument v danih razmerah.

Zavzela se je, da bi imela univerza enoten sistem oziroma pravilnik, ki bo odredil, kako se stalna pripravljenost obravnava, saj nekaterim seveda pripada.

Kovač o 'neumni' inovaciji

Kdor koli si je to inovacijo izmislil, si je zamislil /.../ inovacijo, ki je bila uporabljena popolnoma izven konteksta. Bogomir Kovač

Spregovoril je tudi Bogomir Kovač, ki meni, da je bila uporaba tega inštrumenta za dodatno nagrajevanje zaposlenih na fakulteti po vsebinski plati neprimerna.

Njegov namen je bil, da bi delu uprave omogočili prejemanje dodatkov, problematično pa je to, ker bi bilo možno za dodatno nagrajevanje inštrumente najti drugje, a bi pravne podlage v tem primeru našli mnogo težje, potrebni bi bili posebni inštrumentariji za uspešnost pri delu, za dodatek k plači, je pojasnil.

Po njegovih besedah se je z zelo nesrečnim inštrumentom stalne pripravljenosti skušalo nagrajevati vodstveno in strokovno osebje fakultete, pravna podlaga pa se je skušala najti v 23. členu zakona o sistemu plač v javnem sektorju, katerega interpretacija je bila zelo široka. Ob tem je pojasnil tudi, da so imeli na fakulteti od leta 2011 tudi pravilnik, ki je v skromni obliki dajal pravno podlago za odločitve dekana in vsakoletne odločbe o izplačevanju dodatka.

Opozoril je na po njegovem mnenju nejasno zakonodajo in druge predpise, ki omogočajo različne interpretacije in inovativne posege. A to ne upravičuje izplačevanja omenjenega dodatka na fakultetah, je poudaril. Po njegovih navedbah gre namreč za dodatek za pripravljenost, da zaposleni pride na delo, na fakulteti pa so ga uporabljali kot dodatek za opravljeno delo, in sicer kot celoletno opravljeno delo.

Razložil je, da je bilo leta 2008 v ta sistem vključenih 14 ljudi, z leti pa se je ta številka višala, tako da so leta 2013 imeli v tem sistemu izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost že 59 ljudi. Med letoma 2014 in 2015 pa 46 oz. 47 ljudi. V teh skupinah, ki v celoti šteje 72 posameznikov, ni pedagoških delavcev. V vseh teh letih je bilo izplačanih 851.046 evrov bruto. Želeli so nagraditi vodstveni in administrativni kader. Po Kovačevih navedbah so dodatek za stalno pripravljenost na ekonomski fakulteti prejemali predvsem funkcionarji in drugi zaposleni na vodstvenih položajih, o tem, kdo je do njega upravičen, pa je odločal dekan.

Kot je pojasnil, sicer sredstva za omenjeni dodatek niso bremenila javnih sredstev, saj ekonomska fakulteta okoli tretjino od 15 milijonov evrov letnih prihodkov pridobi iz tržne dejavnosti. Po njegovih pojasnilih je šlo za prerazporejanje obstoječih sredstev znotraj fakultete.

Kovač je napovedal, da so s 1. januarjem prekinili izplačevanje dodatkov, dokler se sistem nagrajevanju delavcev ne uredi drugače.

Zavedajo se, da so zaposlene, ki so ta dodatek prejemali, ob tem pa zaupali vodstvu, da ve, kaj počne, spravili v neroden položaj in upajo, da bodo v letu 2016 to zagato uredili.

Zmedene izjave

Izjave je razumeti, kot da je bilo vsem jasno, da način izplačevanja ni bil dober oziroma zakonit, a kljub temu so to počeli, saj zakoni niso bili jasni in protislovni. Večkrat je bilo tudi zaslediti, da Kovač govori o nagrajevanju, Tekavčičeva pa pravi, da ne gre za nagrajevanje.

Kovač se celo zaplete v primerjavo njihovega delovanja s postavljanjem žice na meji. Slednje je označil za nezakonito početje, a se to dopušča.

Makovec Brenčičeva za spoštovanje odločitev pristojnih glede dodatka za stalno pripravljenost

Na vprašanje, ali bi morala Mramor in Makovec Brenčičeva prevzeti odgovornost, je premier Miro Cerar odgovoril, da je treba počakati, da se izkažejo vsa pomembna dejstva in da se vidi, ali je bilo kaj nezakonitega. "Če je bilo kaj narobe, bo treba zagotovo sprejeti neke ukrepe," je dejal. Dejal je še, da kolikor ve, sam tovrstnih dodatkov v času svoje akademske kariere ni prejemal. Cerar je sicer napovedal, da bo v začetku leta vlada pregledala opravljanje svojih dolžnosti, kar naj bi pokazalo tudi, ali obstaja potreba po kakršnikoli rekonstrukciji ali menjavi.

Ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič je danes pred sejo vlade v izjavi novinarjem ponovila, da bo spoštovala odločitev pristojnih organov glede izplačevanja dodatka za stalno pripravljenost, ki ga je kot zaposlena na fakulteti prejemala tudi sama.

O tem, da bo spoštovala odločitev pristojnih organov, ni dvoma, je napovedala, hkrati pa dodala, da je Ekonomska fakulteta delovala v skladu s pravilnikom, ki ga je sprejela, in na ta način so bili udeleženi tudi drugi sodelavci oziroma vsi, ki so bili del upoštevanja tega pravilnika. "Šlo je za dejansko pripravljenost, ker veste, da smo kot fakulteta delovali zelo mednarodno, odprto in povezano. Časovnice med kontinenti so zelo različne, tako da smo bili kot profesorji velikokrat zelo odzivni. Vsi smo se trudili, da smo odzivni," je povedala novinarjem. Na vprašanje, kolikokrat je bila dejansko vpoklicana, pa je odgovorila, da je "bil vsak dan zelo obsežen deloven dan, pa tudi seveda z vidika odgovornosti, ki sem jih prevzela, še posebej na področju internacionalizacije, zagotavljanja kakovosti in akreditacijskih postopkov - to so aktivnosti, ki ob osnovnem delu zahtevajo še veliko časa in napora ter sodelovanja z vsemi sodelavci".

Glede višine denarja, ki ga bo morala vrniti, pa je dejala, da še pričakujejo "podatke s same institucije, ker mora ta zagotoviti opredelitev do tega in ovrednotenje v skladu s podanimi viri".

Sviz o fakultetnih elitah

Sicer pa so se danes na to temo že odzvali tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz). V sindikatu so bili "že v času škandala z izplačevanjem honorarjev na fakultetah, ki ga je marca lani razkrila Komisija za preprečevanje korupcije, kritičen, da si univerzitetna elita deli denar na račun vseh drugih zaposlenih na fakultetah in ustvarja lažni občutek, da je sredstev v visokem šolstvu dovolj".

"Enako učinkujejo izplačani dodatki za stalno pripravljenost dekanom, prodekanom, tajnikom fakultet in predstojnikom kateder, ki so se začeli izplačevati v času najbolj brutalnih posegov v plače javnih uslužbencev in uslužbenk leta 2012. Ni dvoma, da gre pri izplačilu dodatka za stalno pripravljenost vodstvom fakultet, ki je po ugotovitvah Inšpektorata za javni sektor nezakonito, za izboljševanje plač vodstvenega kadra fakultet, kjer so bile nepravilnosti odkrite," so sporočili in poudarili, da takšno ravnanje najostreje obsojajo, še zlasti, ker so ga "pokrili z izplačili bistveno skromnejših dodatkov za stalno pripravljenost nekaterim zaposlenim v tehničnih službah, ki so si jih zaslužili".

"Za univerzitetne mandarine pa niti vrhunec varčevalne histerije, kar je leto 2012 tudi bilo, ni bil nikakršna ovira, da si ne bi zviševali plač po obvodih," kritično poudarjajo in se sprašujejo, kako naj razumejo ravnanje ministra Dušana Mramorja, ki je leta 2012 menil, "da so plače v javnem sektorju prvo področje, kjer je potrebno določeno znižanje," istočasno pa si je na vrhuncu krize podpisal dodatke za stalno pripravljenost v višini minimalne plače?

"Kako naj si pojasni, da je minister še sredi lanskega leta, ob znatni gospodarski rasti, zagovarjal potrebo po zamrznitvi plač javnih uslužbenk in uslužbencev ter od sindikatov pričakoval razumevanje? Kot dvojna merila, da je minister eno govoril, drugo pa počel?! SVIZ pričakuje, da nas bo minister na bližnjih pogajanjih za odpravo anomalij v plačnem sistemu demantiral in se zavzel za dokončno odpravo krivic lektorjev, bibliotekarjev, asistentov in administrativno-tehničnega osebja na fakultetah," so kritični v sindikatu.

Nesprejemljivo se jim zdi tudi ravnanje vodstva Univerze v Ljubljani, ki poskuša kršitve ob izplačilu dodatka za stalno pripravljenost razvodeneti v "napake", namesto da bi obsodili nezakonitost, opozarjajo sindikalisti.

Spomnimo

Mramor
Mramor FOTO: Damjan Žibert

Inšpektorat za javni sektor je ugotovil, da je devet od 11 ljubljanskih fakultet, na katerih je potekal inšpekcijski nadzor, svojim uslužbencem nezakonito izplačevalo dodatek za stalno pripravljenost. Med uslužbenci, ki so prejemali dodatek, so bili dekani, prodekani, tajniki ter strokovno-tehnični delavci na področju informatike, računovodstva in vzdrževanja.

Inšpektorat je pri pregledu izplačil ugotovil, da fakultete za odreditev stalne pripravljenosti niso imele ustrezne pravne podlage, da so bile v večini primerov odreditve pripravljenosti posplošene, da v nekaterih primerih pripravljenost ni bila izplačana po dejanskem času pripravljenosti ter da je bil v posameznih primerih dodatek obračunan v različnih višinah.

Na ta način so fakultete med letoma 2012 in 2014 izplačale za 770.000 evrov bruto dodatka. Fakultete se morajo sedaj z zaposlenimi dogovoriti o načinu vračila dodatka. Zaposleni bodo morali vrniti le dodatke za zadnjih 10 mesecev, ko so jih prejemali, saj tako določa zakon. Po podatkih ministrstva za javno upravo bodo morali vrniti okoli 190.000 evrov.

Največ izplačil dodatkov je prejela ekonomska fakulteta, ki jo je takrat vodil zdajšnji finančni minister Dušan Mramor. Ta je povedal, da ne namerava odstopiti z mesta ministra, saj je prepričan, da je imel za odobritev dodatka pravnoformalno pokritje. Poleg tega meni, da njegova odločitev ni imela javnofinančnih posledic.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1229)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

AmazonianQuenn
12. 01. 2016 08.40
Kvazi raziskovalni novinarji POP-a dajte še malo preverit dodatke, ki si jih izplačujejo kvazi agencije. Recimo popolnoma nepotrebna agencija za železniški promet in cestni promet. Tudi oni imajo stalno pripravljenost plačano.
Zlatko Hrenic
09. 01. 2016 19.17
+2
Načelo naših vodilnih ali javnih uslužbencev jaz lahko vi narod pa ne smete ,če me dobijo še pa je potrebno sprenevedati in lagati
puntova
08. 01. 2016 19.33
+4
Če to naredi nvadan ržavljan, ali pa le, da ni akademik je to kraja. Če se akademik-elita je to pomota napaka . Ampak lopov je lopov. Izmišljujejo si vse mogoče, samo, da se krade.
CHANEL MADEMOISELLE
08. 01. 2016 17.31
+7
Je pa nekam veliko gasilcev na Ekonomski fakulteti! G. Brigadir Ljubljanske gasilske brigade, lahko bi jih povabili v svoje vrste. So že usposobljeni, ne potrebujejo praktičnega izobraževanja na Igu
MurglPoni
08. 01. 2016 17.14
+4
Mimogrede, Cerar gre naslednji teden k Merklovi z avionom ali kar po kolenih ?
cmer?ek5
08. 01. 2016 17.31
+4
a gre z nepovratno karto,,sano,da se ne pokvari falkon kod v Rusiji..!!!
helter skelter
08. 01. 2016 16.16
+6
Zakaj pa ni ta članek med ČRNO KRONIKO?
MurglPoni
08. 01. 2016 17.07
+2
cmer?ek5
08. 01. 2016 17.32
+2
Kako kaj z potnimi stroški,,da le ne bojo 2 kratni..!!!???
brezveze13
08. 01. 2016 15.25
+2
tole bi človek komentiral ampak je škoda vsakih besed in razburjenja v nobenem primeru ne bo odgovornosti nobeden prevzel stara praksa ki se vleče skozi vse inštitucije enako kriv ni nikoli nihče
proletarec1
08. 01. 2016 15.01
+8
SPRAŠUJEM SE,ZAKAJ, MORA, ZARADI POHLEPNEŽEV, V SLOVENIJI, TRPETI, TOLIKO LJUDI?ALI SMO ZARES TAKO HLAPČEVSKI,DA SE TEMU ROPANJU NEBOMO UPRLI?
prašek
08. 01. 2016 15.24
-3
cmer?ek5
08. 01. 2016 17.26
+0
brabusednet
08. 01. 2016 13.14
+7
Evo vam socjaliste,ki kradejo tako,da si izmislijo zakon.Mramor je 2009 nasprotoval dvigu pokojnin za svojo rit je pa poskrbu,barabin in takemu Bruselj priznanje daje.
prašek
08. 01. 2016 13.26
-8
Kaj so ti pa ukradli ????? Kateri zakon jim prepoveduje to, kar so storili ?????
prašek
08. 01. 2016 14.03
-5
A so ga ukradli ??????? Se ti sploh zavedaš kakšno terminologijo uporabljaš ?????
botjabotja
08. 01. 2016 15.13
+2
prašek
08. 01. 2016 15.23
-5
In kaj so tebi ukradli ????? Za možgane vem, še kaj drugega ?
botjabotja
08. 01. 2016 15.31
+0
MurglPoni
08. 01. 2016 17.09
+0
Prašek :) Niso kradli. Pridobili so si ga z goljufijo. Bolje ? Si pa edini, ki jih brani :)
cmer?ek5
08. 01. 2016 17.29
+0
medo,---to vprašanje si postavil namajn 8x,,,vsi ti povemo isto,--a tvoj čip v tej glavi,pa nič od nič..lol--!!!
01xxy
08. 01. 2016 12.41
+6
Kje ste ustavni sodniki? Vsaj tistih pet? Ki ste sesuli pravni sistem. Mramor vas kliče!
proletarec1
08. 01. 2016 11.54
+8
DRAGI DRŽAVLJANI: ČAS JE ZA ALARM !!!!!
proletarec1
08. 01. 2016 11.25
+4
ČE, NEBO, V NAŠI DRŽAVI REVOLUCIJE, SE NAM OBETA ŠE VEČ REVEŽEV!!!!1
MurglPoni
08. 01. 2016 11.11
+7
Mramor pravi, da je bilo vse pravno legalno. Ker je sam spisal ta dokument za obvoz zakona ? Ob tem pa pozabi povedati, da ni bilo ne Etično in ne Moralno. Toliko o Cerarjevi ničelni toleranci kriminalu.
botjabotja
08. 01. 2016 15.21
-3
prašek
08. 01. 2016 10.51
-4
Dober dan vsem tovarišem in tovarišicam ! Berem da nekaj omenjate nekakšno krajo. Bi mi lahko kdo povedal, kje in kaj je bilo ukradeno ?
prašek
08. 01. 2016 10.52
-4
A je bilo kje kaj izplačano proti pravilom in proti pravilniku ?
prašek
08. 01. 2016 10.53
-3
Ker moram nazaj na delo, bom poznejo pregledal odgovore, za katere se že v naprej zahvaljujem !
MurglPoni
08. 01. 2016 11.01
+5
Zakaj bi vračali, če niso kradli :) No, prašek je pač vedno bil zagovornik kraje družbenega premoženja. Še več, on je prepričan, da jim to po rdeči zvezdi pripada :)
MurglPoni
08. 01. 2016 11.05
+2
No, ker pa tovariša praška zelo boli resnica, da tovariši kradejo, zapišimo na drug način. Da ga ne bo še kap :) Torej, tovariši so z goljufijo prišli do finančne koristi zase.
cmer?ek5
08. 01. 2016 11.35
+1
prašni.---a res ---zakaj pa bi potem vrnili,,???---zate samo Janša krade,,,tvoji pa nehote jemljejo...!!!
prašek
08. 01. 2016 13.24
-2
Kako lepo je od napihnjene žabe izvedeti razmišljanje neizobražene in neinteligentne mladenke brez kulture !
prašek
08. 01. 2016 13.25
+0
cmeravček ....... To je za tebe pretežko. Če ti začnem razlagati itak ne boš nič razumel !
prašek
08. 01. 2016 13.27
-1
žaba ...... Daj no povej, kaj je bilo ukradeno ??????
botjabotja
08. 01. 2016 15.12
-2
prašek
08. 01. 2016 15.24
+0
botja ..... In razen pameti, kaj so tebi še ukradli ????
Marijan Ton?i? 1
08. 01. 2016 10.15
+4
Butast narod / volivci jim bodo spet dali glas, ker ni pomemben program in delo ki ga opravijo ampak princip, da desnica ne pride na oblast.
Marijan Ton?i? 1
08. 01. 2016 10.13
+5
Za pripravljenost zdravnikov in delavcev v kakšnih intervencijskih službah pa vedno pametujejo, da ni opravičljivo. Sam sem imel težavo z vladajočimi zaradi neupoštevanja delovne dobe v gospodarstvu, ko sem in nekateri drugi delavci bili zaposleni v šoli. V obseg za napredovanje se je doba štela samo iz šolstva. Zato pa imamo tako "dobre" šole, ker imamo predavatelje, ki industrije videla ni in pametuje naši mladini.
prašek
08. 01. 2016 10.57
-6
Dogaja se ti strašna krivica, ti povem, strašna krivica , he, he, he.
MurglPoni
08. 01. 2016 11.08
+4
Tovariš prašek zelo rad skrit za nickom zmerja ljudi in jih za smehuje. Se počuti varnega, ali so to samo duševne motnje ? Glede nato, da se rad pohvali, da je dveh partizanov sin, bo bolj tisto drugo.
ROMELS
08. 01. 2016 10.02
+2
Instrumenti so izgovor za krajo? Lepo po načelu: leva ruka desni đep.
proletarec1
08. 01. 2016 09.55
+3
NA NASLEDNJIH VOLITVAH SE BO MORALO ZGODITI NEKAJ ZELO RADIKALNEGA, DA SE BOMO, ČE JE TO SPLOH ŠE MOGOČE, ZNEBILI DESNIH IN LEVIH LOPOVOV!!!!!!
Marijan Ton?i? 1
08. 01. 2016 10.19
+1
Kaj kričiš proletarec 1? verjamem, da te leva opcija stalno razočara, ne razumem pa kaj dodajaš desnico. Navkljub izmišljotinam, ki jih servirajo butastemu narodu, še vedno verjamete, da je tudi desnica vključena v krajo države. Tudi, če se je kdaj kdo kaj omastil, je infiltrirani levičar v vrste desnice. Spomnite se samo vrhunskega strokovnjaka javne uprave Viranta.
pikam_dopust
08. 01. 2016 09.54
+4
Citiram: "Na vprašanje, ali bi morala Mramor in Makovec Brenčičeva prevzeti odgovornost, je premier Miro Cerar odgovoril, da je treba počakati, da se izkažejo vsa pomembna dejstva in da se vidi, ali je bilo kaj nezakonitega". Mramor denar vrača, na drugih fakultetah se opravičujejo!!!! Verjetno to počnejo zgolj zato, ker je bilo vse zakonito???!!!! Pa kaj je še treba, da se bodo ti spačeni pajaci končno odstranili z oblasti????
mogerad
08. 01. 2016 10.05
+2
saj pr nam kar počnejo ta višji je tako al drugače vse zakonito razen kakšnega grešnega kozla ki se jim je kaj zameril.pa še vsak po svoje razlaga zakon da je zmeraj zakonito
staridida
08. 01. 2016 10.08
-1
pikam_dopust
08. 01. 2016 10.58
+1
Absolutno. Vedno je treba proučit, naročiti dodatno študijo, veliko sestankovat v različnih časovnih conah, potem pomodrovat, narediti okroglo mizo.... in ... če bodo dovolj kvalitetno mešali to žlobudro, nihče več ne bo vedel, čemu sestanki so. Ampak dodatek bodo pa vseeno kasirali. Saj delajo, kaj ne?
silberblack
08. 01. 2016 09.37
+2
Popravite me, če se motim. Ampak mislim, da evolucija na bolje ni več mogoča v tej državi. Mogoča in potrebna je je edino Revolucija. Leto 1940 se bo ponovilo, vse gre v to smer v Slo in Eu.