Slovenija

'Izplačila, ki so v posmeh varčevanju'

Ljubljana, 22. 04. 2009 13.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zalokar Oražmova je na ministra za zdravje naslovila pismo, v katerem izraža nasprotovanje izplačilom delovnih uspešnosti v zdravstvenih zavodih v času krize.

Zalokar Oražmova je proti izplačilom delovnih uspešnosti v zdravstvenih zavodih v času krize
Zalokar Oražmova je proti izplačilom delovnih uspešnosti v zdravstvenih zavodih v času krize FOTO: POP TV

Poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem v pisnem poslanskem vprašanju ministra za zdravje Boruta Miklavčiča sprašuje, ali sta se ministrstvo oziroma Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije že lotila problema izplačevanja delovne uspešnosti v javnih zdravstvenih zavodih in jim izdala navodila, kako je z izplačili za pretekla leta. Od ministra namreč pričakuje, da bo "v tem kriznem času storil vse, da takšna izplačila prepreči".

"V zadnjem času lahko ponovno spremljamo različne informacije o izjemno visokih izplačilih v javnih zdravstvenih zavodih. Ob tem je večinoma dodano pojasnilo vodstev bolnišnic in zdravstvenih domov, da gre predvsem za izplačila delovne uspešnosti za pretekla leta," navaja poslanka. Ob tem izpostavlja krizo, v kateri so se znašle javne finance in tudi zdravstvena blagajna, saj so se vplačila vanjo v zadnjih mesecih začela drastično zniževati.

Zalokar Oražmova navaja stališče Zaresa, da so tovrstna izplačila, ne glede na različne zakonske podlage, v tem času nedopustna in neprimerna. Poleg tega pa so po njenem mnenju tudi moralno sporna in v posmeh varčevanju, ki se ga loteva celotna vlada na vseh področjih javnih financ.

Odločitev, pospremljena s ploskanjem

Eden od teh, ki se je v času krize odpovedal nagradi za uspešno delo v letu 2008, ki po zakonu pripada direktorjem zavodov, če so pogoji izpolnjeni, je direktor zdravstvenega doma Velenje, dr. med. Jože Zupančič. Namesto tega bo nagrado v višini 2.172 evrov namenil za potrebe zdravstvenega doma, poroča današnji Dnevnik. Svetniki na seji mestnega sveta so Zupančičevo odločitev sprejeli s ploskanjem, kar je sicer na tovrstnih sejah prava redkost.

Sicer pa sta minister za zdravje in direktor ZZZS Samo Fakin zaradi gospodarske krize danes zdravnike pozvala k varčevanju, tako pri bolniških dopustih kot pri medicinskih pripomočkih, zdravilih in napotnicah.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
22. 04. 2009 18.30
KAKO SE ZALOKARJEVA SPRENEVEDA, ZA HRBTOM SLOVENCEV PA MENJAVAJO LJUDI IN TALAJO ODPRAVNINE
Buena Vita
22. 04. 2009 14.55
pa še res je
Buena Vita
22. 04. 2009 14.55
minister bo naredil vse,da bodo izplačila čim večja sej je ta vlada,vlada požeruhov,in tajkunov