Slovenija

Izpis iz zemljiške knjige razkril lastništvo Vitoslava Türka

Ljubljana, 28. 03. 2013 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Čeprav je Vitoslav Türk trdil, da ni lastnik nobenega objekta nad Sečoveljskimi solinami, izpis iz zemljiške knjige kaže drugačno sliko. Izpis namreč kaže, da ima v lasti eno od spornih hiš na parceli. Türku pa naj bi se zamajal direktorski stolček na Elesu.

Prvi mož Elesa Vitoslav Türk še naprej vztraja, da ni črnograditelj, a izpis iz zemljiške knjige kaže drugače. Ena od stavb v sklopu luksuzne vile je namreč zgrajena na parceli, ki stoji na njegovem zemljišču. Kako daleč so šli Türkovi, kaže tudi to, da so si sami določili hišno številko.

Dve parceli sta v lasti podjetja Türkovih sinov Tineta in Tonija. Ena od stavb pa stoji na tretji parceli, ki je v lasti Vitoslava in njegove žene Metke Türk, kar dokazuje tudi izpis iz zemljiške knjige.

Türk zadeve ne komentira.
Türk zadeve ne komentira. FOTO: POP TV

Se Türk spreneveda?

Postavlja se torej vprašanje, ali se Türk spreneveda, saj verjetno nihče ne bi stal križem rok, če bi kdor koli na njegovi parceli postavil črno gradnjo proti njegovi volji.

"Temu podjetju sta morala dati stavbno pravico. Vsak, ki gradi na nekem zemljišču, mora izkazati pravico, lastninsko ali stavbno pravico," jasno pove Helena Kovač iz skupine Odgovorno do prostora. O pravici bodo razsojali pristojni organi, pravi Kovačeva, a "definitivno je, da se lastnika ne moreta delati, da tega nista vedela, to je popolnoma nemogoče". "Jaz osebno mislim, da je to pojav v naši državi, da se je najlažje na to zgovarjati," še dodaja Kovačeva.

Je bil inšpekcijski ogled opravljen?

Ali si je Türkove vile, ki naj bi imele tudi luksuzno notranjo opremo, inšpektor v resnici sploh že ogledal, na inšpektoratu ne vedo. "Kolikor imam vpogled v spis in kolikor sem z inšpektorjem govorila, inšpekcijski ogled kot takšen, ki bi zagotavljal, da se je inšpekcijski postopek začel, kar se s prvim ogledom začne, jih nimam," pravi glavna prostorska inšpektorica Sandra Petan Mikolavčič.

Inšpektorjev je premalo, še manj jih je bilo na Obali nekoč, pravi Petan Mikolavčičeva, zato množičnega črnograditeljstva ne dohajajo. Kdaj in ali sploh bodo Türkovim rušili, ne morejo povedati. "Z naše strani bodo narejeni ogledi, bodo narejena zaslišanja za ugotavljanje investitorstva. Jaz o rokih ne bi govorila, ker ne vemo točno, kaj se bo v postopku dogajalo," še dodaja Petan Mikolavčičeva.

Postopki se zaradi zapletene zakonodaje, odločanja na kar štirih stopnjah in zelo spretnih odvetnikov bogatejših črnograditeljev, ki vlagajo pritožbe na pritožbe, včasih vlečejo v nedogled.

Domnevna črna gradnja Vitoslava Türka
Domnevna črna gradnja Vitoslava Türka FOTO: POP TV

Türk zadeve ne kometira. Se mu maje stolček?

Türk je danes preko vodje sekretariata sporočil le, da ne bo komentiral nič v zvezi s posestvom na Parecagu.

Nič pa ni znanega o Türkovi usodi na direktorskem položaju Elesa. Na vprašanje, ali je Türk še primeren za vodenje podjetja, so le dejali, da bodo o zadevi odločali šele po seznanitvi na naslednji seji nadzornega sveta. Te signale nekateri že razumejo, kot da se Türku maje stolček, in to kljub članski izkaznici Janševe SDS, ki obvladuje tudi nadzorni svet Elesa.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

leondejan1
31. 03. 2013 14.13
+5
NAJ POKAŽE RAČUN ZA VILO ČE JE PODJETJE MARC IZPODSTAVILO RAČUN ELESU JE VILA OD ELESA NJEMU PA ODVZET VSE PREMOŽENJE IN ZAPRET ZA 20 LET UGOTOVITI KATERI PODKUPLJIVI INŠPEKTOR NI UKREPAL SAJ KRŠITELJI IMAJO IME IN PRIIMEK
resslovenka
29. 03. 2013 19.21
+2
Pa smo spet tam. Slovenska pamet, ni ti pomoči. Kako lahko nekdo opravičuje goljufije na račun vseh nas. Še tak sposobnjakovič si ovinkov in okoriščanj ne bi smel privoščiti, pa naj bo, lev, desen, neopredeljen.... Ker pa je to kar privzeta "pravica" takih, ki to počno , zraven pa se oglasijo tudi davkoplačevalci, ki imajo zblojene pojme, je tako kot je. In se bojim, da bo tako tudi ostalo.
Maxatnes 1
29. 03. 2013 15.30
+0
Pravzaprav postaja prav grozno dolgočasno: ZOPET vsi udrihate po SDS in po Janezu Janši, čep da tako SDS kot JJU podpirata Vitomirjeve luimparije, nihče pa niti pomisli ne, kaj šele omeni, da je Vitomir TUERK bratec našega bivšega DANILA TUERKA, ki je po svoji strani med najboljšimi prijatelji in odkritimi častilci mojstra Jankovića, profesorja predmetov "Mutni poslovi" in "Zavaravanje neprijatelja" in uspešnega inštruktorja svojih sinov in še koga. Kaj pa če je Vitomir dobil podpodro pri svojih podvigih prav po tej strani? Mar ni to precej bolj verjetbno, da družina fkup drži? Kri ni voda, saj veste!! Tudi mediji omenjajo samo Vitomirejvo članstvo v SDS; predstavljajte si, kako bi blo, če bi kak zelo oddaljen sorodnik JJ postregel s tovrstnimi dosežki, kakršne nam je ponudil Vitomir? VSI mediji bi ponoreli in linčali JANŠO in SDS, pa četudi bi ta dotični grešnik bil član TRSa ali SLS ali skavtov ali nedeljske šole ali česar koli že. Zares dolgočqasno ponavljanje vzorca..
Maxatnes 1
29. 03. 2013 16.06
+1
Freiya, zadetek v črno! Natanko tako vidim zadevo tudi jaz!
NicNeVem
29. 03. 2013 09.54
+12
Predlagam, da zberemo 1.800€ in jih damo temu revežu Tureku, pol pa navalimo na te črnegradnje in odnesemo kar se da…Na koncu dam jaz za par ur bagra, pa naj spravi to sranje v prvotno stanje… Nisem ''žleht'', sam tako NORČEVANJE iz naroda in države, da se mu ''jebe'' za vse predpise in zakone, se spreneveda, ne odgovarja… to je pa višek , sploh za nekoga, ki je brat od predsednika, ki je na vodilnem mestu državne firme… TAKOJ MU ODPOVEDAT FUNKCIJO DIREKTORJA!!!!
gospakatja
29. 03. 2013 09.13
-11
ne, res, pa kakšno vezo ima črna gradnja s sposobnostjo vodenja? naj ga oglobijo, da bo črn, a če je sposoben, naj še naprej vodi eles, saj je to ena redkih firm, ki posluje z dobičkom!! to je tako, kot bi na vsak način hoteli, da razpade zakon nekomu, ki je prevozil rdečo luč!
godhead
29. 03. 2013 09.20
+7
bb38150
29. 03. 2013 09.31
+10
@gospakatja Kaj ti sploh pišeš, kaj si prebrala komentar preden si dala enter? Se je potrebno vprašat, od kje gospodu in njemu podobnim gospodom denar za take vile??Kaj res toliko zaslužijo, ali vse pokradejo? Ravno firm, ki imajo dobičke se ti gospodje držijo kot klopi. Zakaj, ker imajo zelo velike koristi, velike plače. Njim ni straha, da bodo ostali čez noč na borzi za delo. Kakšen vzgled pa dajejo ljudem s temi lažmi, nespoštovanjem zakonov? Kaj za njih ne velja, da živijo v pravni državi? Kaj za njih ne rabijho gradbena dovoljenja? Ravno oni bi jih morali imeti vse urejeno, če bi bili pošteni ljudje. Samo so daleč od poštenja. Lopovi.
resslovenka
29. 03. 2013 19.24
gospakatja Po vaše, je takim ljudem dovoljeno prav vse?
smarjan
03. 04. 2013 11.25
gospakatja, ste vi mogoče na plačilni listi gospoda Turka? (Elesa)
Freiya
29. 03. 2013 09.11
-6
En črnograditelj na strani desne opcije napram stotisočem črnograditeljev na strani leve opcije, o katerih niti ne črhnete, na veliki zvon pa obešate ta en sam primer nekoga iz vrst SDS. Zelo 'nepristransko'!
bb38150
29. 03. 2013 09.48
+5
@Freiya Sploh ni važno ali so levi, ali desni to se nebi smelo dogajat, saj zakone je potrebno spoštovat !!!
Musti
29. 03. 2013 08.21
+6
Sprenevedanje je zelo mila beseda za LAŽ. A ne upate napisati da nekdo enostavno laže? Koga ali česa se bojite novinarji?
godhead
29. 03. 2013 08.39
+6
alien8potnik
29. 03. 2013 08.12
+5
in črna gradnja je bila celo vpisana v zemljiško knjigo?!?
Levji
29. 03. 2013 08.18
+4
alien8potnik..... ti dvajsetletni lopovi so si zakonodajo napisali po svoji meri, zato je potrebna nova temeljita zakonodaja in to čimprej.
24Ppkur
29. 03. 2013 11.22
-1
karli ... spiši jo .... verjetno bi bila pisana po tvoji meri
alien8potnik
29. 03. 2013 08.07
+5
kakšne barabe. kakšno razkošje. cela dinastija tole. vse na črno. končno je konec z vsemi temi paraziti. zdajle bodo en za drugim popadali, kot muhe. KONČNO!
Levji
29. 03. 2013 08.04
+12
Ta vlada se je zavezala da bo delala za državo in njene državljane. Odkrivanje in sankcioniranje kriminalnih dejanj je njena prioritetna naloga. Zato mora kot prvo in najbolj nujno sprejeti zakon o nezastaranosti vseh kriminalnih dejanj od osamoosvojitve naprej. To je tudi ena izmed glavnih zahtev protestnikov.
alien8potnik
29. 03. 2013 08.08
+4
24Ppkur
29. 03. 2013 11.22
+1
kolikor vem je janševa vlada želela vpeljati nezastaranje pa so se levi hitro oglasili proti temu
Maxatnes 1
29. 03. 2013 16.08
bb38150
29. 03. 2013 08.02
+9
Sramota, da je gospoda iz višjega ranga, oziroma na vodilnih mestih v Sloveniji je nedotakljiva. Ravno oni bi morali biti ljudem za vzgled! Kje imajo moralo? Samo lažejo, kradejo in delajo kar jih je volja. Posmehujejo se nam in si mislijo: kaj nam pa morete? Zakaj imamo inšpektorje ? Sedijo po pisarnah in mastne plače vlečejo in se skllicujejo, da jih je premalo.Ta vila stoji sigurno že 5 let, zakaj se niso prej pozanimali, a ima dovoljenje, ali ga nima? Kaj pri nas se lahko kaznuje in izživlja samo nad malim človekom? Nad to veliko gospodo---živino je prepovedano ? Marsikdo reče: saj ne bodo nič odnesli s seboj v grob. Res je tako, samo so nakradli za svoje sinove, unuke in še pravnuke. Kaj jaz lahko svojim otrokom zapustim s poštenim delom prigaranega?
Maxatnes 1
29. 03. 2013 16.14
bb38150, ko bi le še kdo od "visokih" prebral ta tvoj na žalost zelo točen prispevek!! In si ga seveda vzel k srcu, kar pa je popolnoma utopična želja. Preveč so že kontaminirani, vsi ti odvratni grabežljivci.
HastaSiempreComandante
29. 03. 2013 07.58
+10
Ker v tej državi vsaka "roka roko umiva" in je 90% Slovenije s kom "v žlahti"... ...se nikoli ne zgodi PRAVIČEN EPILOG !!! Pa se dajmo "v kup uboga gmajna" in lepo vse te NEZAKONITO PRIDOBLJENE = beri NAKRADENE nepremičnine, podrimo do temeljnega kamna. In sami obračunajmo z raznimi Hildicami, Turki, Jankovići, Jakliči... Podrimo jim nepremičnine. Če jih denarno kaznujemo NISMO NAREDILI NIČ. Samo še dodatno bodo koga "nategnili" in plačali kazen s tujimi sredstvi...ravno tako, kot z nakradenim gradijo... Sicer pa saj pravi, da ni njegovo...pol se tudi sekiral ne bo, ko bo gorelo!
peglezn
29. 03. 2013 07.51
+7
Čisto hipotetično: recimo, da se nekomu odpelje in vrže bombo na tole stavbo ali podtakne požar ali kaj drugega... A se jaz motim, al Turk za povračilo škode res ne more uveljavljati za več kot 2000 EUR škode? Saj gre vendarle za gospodarsko poslopje, ki vrh vsega še njegovo ni....
Maxatnes 1
29. 03. 2013 16.18
Hehehe, ta je dobra, peglezn!! Seveda ne smel dobiti več kot za vrednost po 2000 euro, seveda če bi šlo vse po pravilih! Hihihi, hagagaga, to bi bil hec! Prelepo!
janezpodre
29. 03. 2013 07.47
+10
Gospa glavna prostorska inšpektorica LAŽE. En inšpektor na kolesu, lahko popiše vse novogradnje v Piranski občini v 1 tednu. Nato rabi še 1 dan, da ugotovi, katere nimajo gradbenega dovoljenja. Ta trenutek bi morala odstopit in kazensko odgovarjat zaradi opustitve nalog nadzora in povzročitve materijalne škode Občini. Naj na sodišču pove, po čigavi direktivi je postala slepa in gluha. /znano je, da v Sloveniji ne moreš postavit pasje hiše, ne da bi te vseh pet sovaščanov prijavilo kot črnograditelja/
cirenij
29. 03. 2013 07.51
+5
Direktiva od zgoraj. Kdaj se bo to nehalo? Maherjeva klet je res pasja utica za katero verjamem, da bo dokazal zgolj obnavljanje. Za vse te pa naj ugotovijo še strankarsko pripadnost. Upajmo, da so na obeh straneh.
Tonček Balonček
29. 03. 2013 07.44
+9
A prejšni teden smo pa zaradi nekih zemljank delati tak alarm in pogrom? Zdaj mi je vsaj jasno, zakaj je pri ans tako draga elektrika in ni denarja za daljnovode ter je TEŠ VI trikrat preplačana! V Slopveniji ej denarja več kot dovolj, le da ga pobaše nekaj tisoč ljudi in za odtala dva milijona ne ostane nič, čakamo na trojko iz Bruslja, ha, ha, ker nismo dovolj pridni in ubogljivi! ANj pošljejo stotnijo svojih inšektorjev, da razhajkajo to mafijo, ki nam že 20 let krade, ne pa da nižajo penzije in jemljejo znanosti, šolstvu, kulturi in sploh vsem.
janezpodre
29. 03. 2013 07.38
+14
Ta trenutek bi morala gospa glavna prostorska inšpektorica odstopit. Da v Piranski občini zgradiš 2 hiši na črno, ker imajo premalo inšpektorjev je pokvarjena laž. En inšpektor na kolesu, lahko popiše vse novogradnje v 1 tednu. Ker je pa Slovenija znana po tem, da ne moreš postavit pasje hiše v najbolj zakotni vasi, ne da bi te prijavilo vseh pet sovaščanov, je to sprenevedanje še toliko hujše. Gospo je treba kazensko ovadit, zaradi neizvrševanja osnovnih nalog in povzročitve materijalne škode Občini Piran. Pa naj na sodišču pove, kdo ji je pomagal, da je slepa in gluha.
mikson1402
29. 03. 2013 07.41
+10
vstalaprimorska2
29. 03. 2013 07.42
+9
ja poglej kdo je bil leta 2007 ( ko naj bi bila anonimna prijava ) gradbeni inšpektor zadolžen za to območje. da ne boš ugibal - g. Zadel tedaj še predsednik SdS Izola a ti je sedaj kaj bolj jasno ???
kameltrajbar
29. 03. 2013 07.47
+7
..v 2-3 mescih...peš popišem celo obalo....:))...mala šala....:)))
Levji
29. 03. 2013 07.50
+9
Borut in Janez..... imaš prav, če so odkriti dve črni gradnji jih je tam še mnogo več. Tele uradnike v JU, bi bilo pa itak treba prevetrit. Slabo delo dobro plačanih uradnikov, ki ne opravljajo dobro svojega dela je potrebno isto sankcionirat in nagnat. Postavit je potrebno normative učinkovitosti njihovega dela tako kot je to v realnem sektorju. Tiste, ki tam samo sedijo in vedrijo, je treba nagnat. Vse to drago olačujemo davkoplačevalci, za ta denar pa zahtevamo produktivno in dobro opravljeno delo.
vstalaprimorska2
29. 03. 2013 07.50
+5
zakaj pa kolo mamo javno aplikacijo kjer lahko iz pisarniškrga fotelja najde vsako črno gradnjo
cirenij
29. 03. 2013 07.53
+6
Čisti nateg. Naj mi dajo 1000 EU pa jim popišem v minimalno enem tednu. Še malico plačam sam.
Levji
29. 03. 2013 07.34
+12
Dobro jutro vsem...... Ko vidim in berem, da počasi a sigurno na plano lezejo te pokvarjene lopovske p......ne, me sploh ne zanima ali so desni ali so levi ali nestrankarski. Vso to lopovsko falango je treba obsoditi, pobrati premoženje in jih spraviti tja kamor spadajo. Zdaj se šele vidi, kako nujno je, da ta vlada sprejme zakon, da nobena lopovščina ne zastara od samoosvojitve naprej. Več se bo teh kriminalnih dejanj učinkovito sankcioniralo, bolj bo postajala Slovenija pravna država.
mikson1402
29. 03. 2013 07.37
+7
LEPO SI NAPISAL...NAMA BI JO ŽE ZDAVNAJ PODRLI..NA NAJINE STROŠKE...TUKAJ PA SE TO NE BO ZGODILO...ŠE POMNITE KAKO SO VESELO PODIRALI VRTIČKARJEM ??
wolfterier
29. 03. 2013 09.25
+1
mikson1402
29. 03. 2013 07.34
+5
RUŠIT ... TAKOJ IN NAJ DOKAŽE OD KOD MU TOLIKO DENARJA !!!
ivo55
29. 03. 2013 07.45
+4
Turkove dohodninske napovedi na plan -odkod mu denar!
mijavci
29. 03. 2013 07.33
+9
Še večji absurd od tega da je zgrajeno na črno je da je kompleten objekt narejen iz našega denarja, stavim da on ni dal niti centa iz svojega žepa. V Italiji bi bila že zdavnaj veriga okoli parcele.
zemljemerec
29. 03. 2013 07.32
+7
Lažnjivec, ki nesramno ignorira zakone in predpise ne more biti direktor Elesa ! Če vehementno ponaredi geodetsko hišno tablo, kaj vse počne šele v Elesu. Kriminalisti bi ga morali zadržat, da ne uniči dokazov.