Slovenija

Izognite se 'sedmim smrtnim grehom' na cestah

Ljubljana, 10. 06. 2014 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V najbolj vročih mesecih se varnost na cesti precej poslabša. Pomembno je, da kljub vročini, gostemu prometu ter zastojem ostanete strpni in upoštevate cestnoprometne predpise. Preverite še nekatere druge nasvete za večjo varnost v prometu.

Poletna turistična sezona je pred vrati, kar pomeni tudi več prometa na cestah. Za najbolj vroče mesece je značilna večja gostota prometa in raznovrstnost prometnih udeležencev, pojasnjujejo na Javni agenciji RS za varnost prometa. V večjem številu se pojavijo tuji vozniki, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami. To pomeni, da se prometna varnost precej poslabša.

V poletni turistični sezoni se na slovenskih cestah poveča promet predvsem od severa proti jugu in nazaj oziroma od Avstrije proti Hrvaški in obratno ter med obalo in notranjostjo Slovenije. Na teh odsekih se promet med poletjem zgosti vsak konec tedna od konca šolskega leta v juniju do začetka novega šolskega leta v septembru.

Na agenciji so zato pripravili nekaj nasvetov za večjo varnost v prometu. Pomembno je, da spremljate prometne informacije o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah. Če je le mogoče, se na pot odpravite takrat, ko na cestah ni zastojev ozirima za pot izberite lokalne, regionalne in druge, manj obremenjene cestne povezave.

Pomembno je, da kljub vročini, gostemu prometu ter zastojem ostanete strpni in upoštevate cestnoprometne predpise. Če se morate zaradi zastoja ustaviti na avtocestah ali hitrih cestah, to storite tako, da omogočite neoviran prehod intervencijskih vozil na kraj dogodka. Prepovedano je ustavljanje in vožnja po odstavnem pasu ter hoja po avtocesti.

Na cesti ostanite strpni in upošetavjte cestnoprometne predpise.
Na cesti ostanite strpni in upošetavjte cestnoprometne predpise. FOTO: Reuters

Sedem ’smrtnih grehov’ na avtocestah

Najhujše kršitve na avtocestah so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno. Vseh teh "sedem smrtnih grehov" je izjemno nevarnih za vse udeležence v cestnem prometu.

Poleti se pri voznikih pogosteje pojavi tudi utrujenost, ki je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo. Utrujenosti ali morebitnih prvih znakov slabega počutja ne gre podcenjevati, saj se znakov velikokrat zavemo prepozno, ko smo že vpleteni v prometno nesrečo. Najpogosteje se utrujenost pojavi med 1. in 6. uro zjutraj ter med 14. in 16. uro popoldne. Na pot se zato vedno odpravite spočiti, če postanete med vožnjo utrujeni, pa se čimprej ustavite in si odpočijte, svetujejo na agenciji.

Prilagodite hitrost svoje vožnje ne le veljavnim omejitvam, temveč tudi svojemu vozniškemu znanju in izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste. Pri vožnji poskušajte predvideti dogajanje na cesti in ravnanja drugih, da se lahko nanje pravočasno pripravite. Na agenciji posebej izpostavljajo pomen zadostne varnostne razdalje.

Gneča na cesti
Gneča na cesti FOTO: Thinkstock

Alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila in druge psihoaktivne snovi bistveno vplivajo na varno in zanesljivo udeležbo v cestnem prometu, zato je pomembno, da vozite trezni.

Med samo vožnjo bodite popolnoma zbrani ter pozorni na dogajanje na in ob cesti. Vse nepotrebne opravke v vozilu odložite na čas, ko boste vozilo ustavili. Pomembno je tudi, da med vožnjo ne uporabljate telefona.

Za poletje so značilna tudi pogosta neurja s točo. Nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu, še opozarjajo na agenciji.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (59)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

PolitKomisar`
11. 06. 2014 01.15
+10
blesavi vozniki, ni vsak za izpit,
Fery Zaka
10. 06. 2014 23.32
+4
Nobena redkost ni, tovornjakar z laptopom na volanu in medtem ko "šofira", bulji porniče in mogoče dela še kaj tretjega zraven.
Brakedirt
10. 06. 2014 23.29
+3
Iz sosednjega clanka,instruktor varne voznje: "Ko za seboj zagledate vozilo z utripajočimi modrimi lučmi, se umaknite na zunanji rob ceste". Vecje bedarije se nisem zasledil.Ko ze stojis v koloni in zagledas zadaj modro luc se nimas vec kam umakniti!! Tukaj v Nemciji in tudi v Avstriji je nujno, ko opazis da se priblizujes zastoju da se takoj umaknes na rob in ne sele potem ko se ustavis. Kaksen instruktor taksni vozniki.
Kajetan
11. 06. 2014 05.01
+0
Da ti malo osve#im znanje tudi pri nas je to obvezno, pa ne samo v omenjenih drzavah tudi v celi EU.
Brakedirt
11. 06. 2014 05.50
jedupan?pil
10. 06. 2014 22.24
+6
če nebi blo kamionđij bi bla stvar precej enostavna
Micma
10. 06. 2014 22.17
+20
1.)) smrtni greh je it na stajersko avtocesto kjer se najprej ne umaknejo resevalcem potem pa se vozijo za njimi mimo kolon 2.)) smrtni greh je pa vozit v blizini kranjskih registerskih 3.)) smrtni greh je pa da DARS postavi 3 kilometrsko zaporo prometa, omejitev valda 80, sred najvecjega navala na avtoceste in turisticne sezone, povrh pa se NOBEN ne dela
Micma
10. 06. 2014 22.23
+4
Peach.ess
10. 06. 2014 23.51
+8
Al pa tunel na primorski AC, omejitev 60 - kao neki delajo - a nikjer zive duse :)
periot22
10. 06. 2014 20.54
+18
Glede na razkopavanja po cestah smo slovenci še preveč strpni!!!!!!!!!!!!!!!!
Teekanne
10. 06. 2014 22.02
+2
K bi ti vidu po avstriji razkopavanja.....pr ns se mamo še vredu....
Bud spencer
10. 06. 2014 19.48
+27
Nekaj bo treba narediti proti tovornjakarom..... Povsod kjer je mogoče se pripeljejo kot kamikaze.... Cesta široka manj kot 3 m tovornjakar nasproti z vsaj 60-70 km/h omejitev pa 40, Hribovit teren..... Kaj boš? Na bankino oni se pa ne premakne niti malo v 2 dneh se mi je to 2x zgodilo.... Da malo pogledamo po Regionalnih cestah.... Nasproti se ti pripelje z tako hitrostjo da te potisne v desno proti robu ceste zaradi vetra ki ga povzroči.... Če pa ne delajo tega potem pa vozijo 60 pri omejitvi 90 ker imajo preveč tovora od zadi kolona ljudje prehitevajo v škarje včasih proti tebi včasih tebe živcirajo ker so tako počasni... Pelješ 10 kilometrov za njim pa se niti ne spomne da bi ustavil nekje na avtobusni postaji in spustil mimo 20 ali še več vozil...
spuko
10. 06. 2014 19.47
+3
prevelika hitrost ni tak problem
JosipBrozDrugi
11. 06. 2014 06.16
+0
Warlock.
10. 06. 2014 19.01
+13
Bom kar tukaj komentiral veliko nesrečo.....prvo sožalje svojcem, drugič želim čimprejšnjo okrevanje ostalim. Za konec pa kako je sploh prišlo do tega, če se vozilo zapelje na odstavni del ac?
superfly7
10. 06. 2014 19.19
+20
Kolikor sem jaz slišal od fotra (dela na večjih prometnih nesrečah na štajerskem koncu), ki je bil na kraju, se je kombi cel ustavil na odstavnem pasu (domnevno zaradi napake na vratih ki so se odpirala - ampak to je domneva, ker je itak zdaj kombi v prafaktorjih). Tovornjak pa je vozil nekje 70% po voznem pasu, 30% po odstavnem. In jih je s svojim desnim prednjim delom zadel s polno hitrostjo (90-100kmh). Dva, ki sta sedela na zadnjih sedežih levo in na sredini, sta umrla na kraju, policistka je sedela na desni strani čist zadaj in je v kritičnem stanju, policist ki je sedel eno vrsto spredaj na levi strani je na intenzivni, ostali pa so bili lažje poškodovani s pretresi. Sicer je to poznana tehnika voznikov iz vzhodnih držav. Po njihovem mnenju so naše avtoceste, oz pasovi ožji od njihovih, in pomanjkanje izkušenj, utrujenost (ker vozijo po 12ur ali več brez pavze) povzroči takšen tip vožnje, da niso popolnoma na svojem pasu. Sicer na pomurski avtocesti, se tovornjaki vozijo 70-80 na uro, da je tovornjak lažje obvladljiv tam ko ni odstavnega pasu. Krivdo je težko komu pripisovat. Relativno gledano je lahko kriv tudi tisti ki je kombi posodil in oddal v najem (zaradi napake na vratih), ampak to so že teorije. Sožalje svojcem. Taka so bila prva dognanja, ampak to je bilo ob 12h ko sem se pogovarjal z fotrom, ko je še govoril neuradno.
Slamnati Jeti
10. 06. 2014 19.56
+20
še en dokaz v 2h dneh zakaj bi mogli ti tovornjaki iti na vlak, ne pa na naše ceste...
windmaster
10. 06. 2014 21.58
+5
Če bi fotr bil strokovnjak, bi vedel da tovornjak že leta ne gre več kot 89 km na uro. In pa, ja, naše avtoceste so ožje kot v tujini. Verjetno je voznik tovornjaka peljal z premajhno varnostno razdaljo pred seboj in ko je zagledal kombi je že počilo. Pa, krivit nekoga samo zato ker je iz vhodnih držav, ni na mestu. Lahko krivite kvečjemu Angelo Merkel, ker je odprla meje na vzhod. Sicer pa, romuni, bolgari.... vozijo po celi Evropi in svetu. Presenečeni bi bili ko bi vedeli, koliko tovornjakov z "iminentnimi" recimo francoskimi tablicami, ima za volanom romuna. Ampak njim se klanjamo, po vzhodnjakih pljuvamo. Pač naša mentaliteta. Romun je poceni, nikol ne jamra ker spi v kabini, ko naredi večji prekršek ali koga povozi, narediš križ čez njega. Gnili kapitalizem! In pa, težko je opravičiti ustavljanje zaradi zapiranja vrat na avtocesti, en kilometer pred počivališčem. Globe se ne bojiš ker si od foha, se pa na žalost zgodi kaj tako groznega kot se je danes. Moje sožalje svojcem!
laznivec
10. 06. 2014 23.00
+3
Superfly, malo "močne" trditve maš... Res je pomurska "avtocesta" ožja, ampak NOBEN tovornjak ne vozi manj kot 90.... Neumnost... Mi, ki se po tej slovenski goljufiji vozimo vsak dan, vemo to najbolje....
Delilah16
11. 06. 2014 11.08
Windmaster, dobro da si ti tak "strokovnjak", da si nas tako nesebično poučil. Ja seveda, voznika krivimo samo zato, ker je iz vzhodnih držav, se opravičujem ampak tako razmišljanje je debilno. Me bo nekdo zbil na cesti(bo npr. bolgar),sicer bo res moja krivda(kljub temu da sem sla cez prehod) ampak bo kriv on ker, je iz Bolgarije. Matr si neumn..
bohlojz
10. 06. 2014 18.46
+18
kako naj bom strpen,če mi nekdo drgne 100 po prehitevalnem pasu od Vrhnike do Postojne? '
rocoloco
10. 06. 2014 18.52
+5
Micma
10. 06. 2014 23.25
+3
ni konc svet, je pa za popi*dit...en dan bom sam plug nastimu spredi pa rinu kar gre mn k 130....
maijster
10. 06. 2014 18.35
+6
kako naj boš strpen če pa vasko leto nekaj čarajo na enih istih odsekih ne vem ali slabo delajo ali imamo slabi material pa večina del bi lahko naredili po noči že več dni zapirajo pasove ker pospravljajo veje od poloma žledu veni je 34 stopinj na cestišču še nekaj stopinj zraven in kot sem videl delavce zasmojene od sonca ter dotalno slabo delovno aktivno kar je za razumeti zraven tega še pa mi šoferji se prekuhavamo zaradi njihovega dela če bi takšna dela počeli ponoči bi bilo delo znosno bol aktivno in manj čakanja ter lažjega čakanja pa še prometa je DOST manj v nočnih urah,...
proofreader
10. 06. 2014 18.37
+3
Inšpekcija ne dovoli dela ponoči, če ne zagotovijo dnevne svetlobe.
proofreader
10. 06. 2014 18.26
+11
Mogoče pa se bodo policisti sedaj streznili in pričeli kaznovati tovornjake, ki prehitevajo v prepovedanih urah in ne upoštevajo varnostne razdalje.
krtaksn
10. 06. 2014 19.38
+1
Drejc MB
10. 06. 2014 17.51
+41
Pa ja....... kaj pa prepoved DARSU da naše ceste vsako leto v tem času spremeni v gradbišče. Potem pa od MB - LJ naletiš na tam tri taka in vožnja namesto uro dvajset traja dve v vsako smer. Potem pa ti pokne ko na polovici gradbišč kjer stojiš še nihče ne dela. Zraven pa še nepregledna množica nekulturnih tovornjakarjev in romunskih kombijašev, ki so slepi in gluhi........ Potem pa čudno da so ljudje razdražljivi, agresivni drugi pa so običajno preutrujeni za volanom. Potem je samo vprašanje časa kdaj bo počilo.... I pote nesposobne reakcije DARSA na nesrečo. Bog ne daj razdreti ograjo na prvem možnem mestu in preusmeriti promet na en nasprotni pas. Boljše je nekajurna zapora ceste in nepregledne kolone vozil še vsaj uro dve potem.......
krtaksn
10. 06. 2014 19.43
+5
Na darsu sami drekarji samu racionalni slovenski oesseri
simple_mind
10. 06. 2014 17.16
+1
In vse to je seveda zaradi nekakšnega "neznanja", ne ? Ma dajte no še malo bolj zlorabljat zakonodajo in predpise, pa še bolj zbirokratizirajte ter veselo na debelo zaračunavajte pridobivanje vozniških licenc, potem bo pa vse super, ne ?
TurbinaOdStargaGolfa
10. 06. 2014 17.13
+22
pred 2 leti se je en kamjonar prevrnil na avtocesti ker je b.e.d.a.k. kuhal v kamjonu med vožnjo pašto.....in se je ta biser potem polil z vrelo vodo, nakar je začel opletat po avtocesti, se prevrnil in zablokiral celotno avtocesto...
krtaksn
10. 06. 2014 19.43
-3
fabjan72
10. 06. 2014 17.02
+45
ne razumem dejstva,da se tako pogosto dogaja,da se nekdo zaleti v vozilo katero stoji na odstavnem pasu.odstavni pas ni vozni pas in res ne zastopim kako lahko kaksno tele od soferja vozi po odstavnem pasu in se nato se zabije v nekoga kateri stoji na odstavnem pasu
Jebiga009
10. 06. 2014 16.45
-4
ne znate vozt enostavno , tovornjake sploho menju nebom . poglejte mal pod črno kroniko zdele v 2 dneh je umrlo vsaj 20 ljudi in to na cest .
simple_mind
10. 06. 2014 17.18
+12
In vse to je seveda "neznanje", ne ? Niti slučajno objestnost, nesramnost, izživljanje, predrznost, nasilnost, ne ?
FCM
10. 06. 2014 16.25
+34
Like bboss said! Tocno to je problem, kamionarji pocneo vse drugo razen, da vozijo.... Ce je prepovedano telefonirati, naj bodo pa se laptopi za kamionarje.
Matjaž Fireder
10. 06. 2014 16.28
+33
Naj te šleperje dajo na vlake, pa bo mir. Avtoceste so za avte...
eosss.slo
10. 06. 2014 16.32
+14
Tranzit bi moral it na vlake, ampak kaj boš dal na takšno železniško infrastrukturo, kot jo imamo mi?
Matjaž Fireder
10. 06. 2014 16.40
+30
Podjetja, ki se ukvarjajo s tranzitom, bi morala soinvestirati v železniško infrastrukturo. To je njihovo osnovno sredstvo, od tega živijo. Vsak, ki hoče imeti proizvodnjo, si mora tovarniško halo postaviti sam. Ne postavijo mu jo drugi… To, da si kupiš kamion, še ne pomeni, da se lahko ukvarjaš s tranzitom. To, da kupiš stroje za brizganje plastike ni dovolj, rabiš proizvodnjo halo. It's simple.
User112003
10. 06. 2014 16.52
+13
+ da bi mogl prevozniki plačevat več za ceste kot mi! V tujin državljani krijejo samo od 25-40% ! Pri nas pa mi 70%
krtaksn
10. 06. 2014 19.45
-3
Bu?ko Štru?ko
10. 06. 2014 16.21
+7
"Ne prehitevajte po desni", ja če je odcep in na avtocesti stoji kolona in grem sam desno oz. dol iz avtoceste naj sedaj čakam v koloni namesto da "prehitim" po desni in grem lepo dol? Al pa če nekdo vozi 60km/h po prehitevalnem pasu, medtem ko je vozni pas prazen? Nej vozim za njim in tvegam, da enega dobim zadav v r*t?
vzdev
10. 06. 2014 16.33
+9
Pri hitrosti manjši od 60km/h lahko prehitevaš po desni, v nasprotnem primeru ne.
krtaksn
10. 06. 2014 19.45
-5
Draža
10. 06. 2014 16.15
+47
DARS vsako leto v največji sezoni razkoplje avtoceste po državi in s tem povzroča zastoje in nemire na cestah,kjer se na žalost končajo tudi tragično,tako pač imamo.
superfly7
10. 06. 2014 19.28
+1
To je zato, ker pozimi se ne more delat. Pa pojdi pozimi na morje, zastojev ni, del na cesti tudi ne.