Slovenija

Je odpuščanje nacionalni šport?

Ljubljana, 26. 11. 2009 13.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
V.L./STA/D.Š./E.P.
Komentarji
214

Sindikati bodo zasedli tudi tovarne, če bo treba. Pahorju, ki je dejal, da je bolje en brezposeln na kratki rok, kot dva na dolgi, pa odgovarjajo, da bo, če bo ta brezposeln sam premier, kar v redu.

Poleg delavcev se bodo protesta udeležili tudi študentje in upokojenci.
Poleg delavcev se bodo protesta udeležili tudi študentje in upokojenci. FOTO: Damjan Žibert

Predstavniki Konfederacije novih sindikatov Slovenije – Neodvisnost, Konfederacije sindikatov javnega sektorja, Konfederacije sindikatov Slovenije PERGAM, Konfederacije sindikatov 90 Slovenije, Slovenske zveze sindikatov 'Alternativa', Zveze delavskih sindikatov Slovenije 'Solidarnost' in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije so na novinarski konferenci predstavili razloge, ki so pripeljali do organiziranja demonstracij, ki bodo v soboto na Prešernovem trgu v Ljubljani.

Predstavnikom vseh sedmih sindikalnih central se bosta pridružili tudi Študentska organizacija Slovenije in Zveza društev upokojencev Slovenije, kar po mnenju organizatorjev  demonstracijam daje dodatno težo, saj gre za združitev generacij.

Demonstracije bodo potekale v soboto, 28. novembra, na Prešernovem trgu v Ljubljani. Začele se bodo ob 10. uri zjutraj, trajale pa bodo do 12. ure.

Kaj so ključne zahteve?

Ključni zahtevi protestov, ki se bodo v soboto v središču Ljubljane začeli ob 10. uri, na njej pa bodo solidarnostno sodelovali tudi predstavniki sindikalnih organizacij iz sosednjih držav, sta umik vseh po mnenju sindikatov spornih predlogov glede pokojninske reforme, zlasti dviga upokojitvene starosti na 65 let, ter zvišanje minimalne plače na 600 evrov. Podatkov o napovedanem številu udeležencev na novinarski konferenci niso predstavili, avtobusi s člani sindikatov bodo prihajali iz različnih koncev Slovenije. Protesti naj bi se sklenili ob 12. uri, za varnost pa je na javnih shodih po navedbah organizatorjev zadolžena policija.

Gre za izjemno resno opozorilo vladi in delodajalcem, da upoštevajo sindikalne zahteve, je uvodoma poudaril Dušan Semolič, predsednik Zveze svobodnih sindikatov. "Delo do 65. leta je nehumano, nemoralno početje do tistih, ki so začeli delati pri 15 ali 18 letih. Imamo mnogo mladih, ki so brezposelni, pa bi radi delali," je dejal Semolič.

Kot pravi, bodo vlada in delodajalci naredili veliko napako, če ne bodo uslišali njihovih zahtev. Opozoril je, da so vse dosedanje vlade upoštevale zahteve sindikatov in spomnil na dve veliki stavki. Prvo leta 1998, ko si je vlada Janeza Drnovška zamislila pokojninsko reformo s podaljšanjem delovne dobe, a je ob velikih demonstracijah vlada umaknila ta predlog. Druge velike demonstracije pa so se zgodile leta 2005 in takratna vlada Janeza Janše je imela toliko razuma in umaknila predlog enotne davčne stopnje, je spomnil Semolič. "Pahorjeva vlada bi bila tako prva, ki bi se ignorantsko obnašala do naših zahtev."

"Nujno je potrebno spremeniti miselnost. Delati čim ceneje za čim večji dobiček, je vrednostni vzorec, ki se mu bomo zoperstavili", še menijo sindikalisti.

Opozoril pa je tudi, da če ne bodo uslišali njihovih zahtev, bodo sindikati primorani uporabiti druga sredstva. "Na koncu bomo zasedli tovarne, zavode, ampak ne samo za en dan. Takrat bodo ugotovili, da so njihove usode odvisne od delavcev in delavk." Po njegovem mnenju naj bi bilo nekoliko težje z delodajalci. "Vodstvo delodajalske organizacije probleme reševanja gospodarstva vidi izključno v zniževanju delavskih pravic, plač, odpravnin, lajšanju odpuščanj," je dejal. Obstajajo pa tudi razumni delodajalci, saj brez zadovoljnih delavcev ne more biti uspešnega gospodarstva, meni Semolič.

Generalni sekretar Alternative Zdenko Lorber je med drugim poudaril, da "ta vlada naredi vse, da preživi podjetje, nič pa, da preživi delavec". Glede pokojninske reforme je menil, da ne more biti vse podrejeno izidu matematičnega računa za zagotovitev vzdržnosti pokojninskega sistema, obenem pa spomnil tudi na odgovornosti države in njenih predstavnikov v podjetjih.

Delavske demonstracije
Delavske demonstracije FOTO: Damjan Žibert

Branimir Štrukelj iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja je opozoril, da je v javnem sektorju veliko število zaposlenih izobraženih žensk, ki bodo nosile največji del bremena v reformi. "Nemogoče se nam zdi, da bi bila bremena reforme tako neenakomerno razporejena," je dejal. Po njegovem mnenju se dogaja proletarizacija srednjega sloja prebivalstva, saj raziskovalci znanosti postajajo mezdni delavci.

"Za nas so te demonstracije začetek in ne konec," je dejal Dušan Rebolj iz Pergama. "Ne gre samo za opozorilo, ampak za sporočilo vladi, naj se vprašajo, ali kompetentno opravljajo svoje delo," je opozoril Rebolj. Namesto razbremenitve plač se zavzemajo za dodatne obdavčitve, proračun je premalo razvojno naravnan, socialnega dialoga v Sloveniji pa sploh ni, je poudaril.

V KNSS Neodvisnost po besedah podpredsednika Miroslava Garba ocenjujejo, da se materialni in delovnopravni položaj ne le nižjega, ampak tudi srednjega sloja slabša, zato med drugim izpostavljajo zahtevo po znižanju dohodnine. Benjamin Ornik iz Solidarnosti pa je opozoril, da je "odpuščanje delavcev nov nacionalni šport", ter se zavzel za novo oblikovanje vrednot, na podlagi katerih bodo možne reforme.

Žaljiva Pahorjeva izjava

V KS 90 pa, kot je poudaril predsednik sindikata Boris Mazalin, ocenjujejo, da gre za poglabljanje konflikta med delom in kapitalom, med javnim in zasebnim. "Kriza je odlična priložnost politik in kapitala, da zmanjšajo institucije, ki so v javnem interesu," je dejal.

Še posebej pa je sindikaliste zbodla izjava premierja Boruta Pahorja, da so zahteve sindikatov pretirane in nevarne. Pahor poudarja, da si plače 600 evrov ne moremo privoščiti in bolje je en brezposeln na kratki rok, kot dva na dolgi. Sindikalist Milan Utroša mu je vrnil: "Če bo ta brezposeln sam premier, bo v tej državi kar v redu.“

Eden izmed sindikalistov pa je dejal sledeče: "V Sloveniji imamo nov nacionalni šport zraven nogometa, ta se pa imenuje odpuščanje delavcev“. 

Pahor poziva sindikate: Vrnimo se k pogovorom

Na sobotne demonstracije se je odzval tudi premier Pahor. Pahor pravi, da so demonstracije legitimen način upora, a vlada predlaga, da bi se pogovarjali za okroglo mizo, ki so jo sindikati zapustili, zato jih poziva, naj se vrnejo.

Pahor poziva sindikate, da se vrnejo za pogajalsko mizo.
Pahor poziva sindikate, da se vrnejo za pogajalsko mizo. FOTO: Reuters

Zahteva po 600 evrih je ta hip pretirana. Če bi jo uveljavili čez noč, bi pomenila resno ogroženje slovenskega gospodarstva. Dolgoročno bi to pomenilo zapiranje delovnih mest, kot družba bi postali nekonkurenčni, meni Pahor. "Šli bomo na rob evropskega razvoja in kaznovali generacijo, ki prihaja za nami." Minimalno plačo moramo dvigati postopno, poudarja Pahor.

Premier je spregovoril tudi o delovni dobi. "Jaz odgovornosti, da bodo naši otroci nosili breme, ne morem sprejeti. Pokojninski sistem mora biti vzdržen za vse generacije. Tudi za tiste, ki šele vstopajo na trg delovne sile in si zaslužijo varno starost. Delovna doba bo seveda daljša.“ Starost 60 oziroma 65 let ne bo implementirana jutri, ampak čez čas, poudarja Pahor, ki dopušča možnost, da imajo industrijski delavci, ki pri tej starosti ne morejo več delati, svoje privilegije.

Kot poudarja, bi radi ugodili pričakovanjem sindikatov in nekateri kompromisi bodo gotovo doseženi. "A nekje ni možno iti pod čas in prostor. Morajo obstajati medgeneracijska solidarna pravila. Lahko se sistem zlomi ali pa ena generacija plača za drugo.

Sindikati morajo zato razmisliti o posledicah svojih zahtev, prav tako pa tudi delodajalci. "Vrnimo se k pogovorom," je na koncu še enkrat rekel Pahor, ki je obenem prepričan, da sindikati vladi res ne morejo očitati, da socialnemu dialogu ni namenjala dovolj časa in energije.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (214)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

galiot
27. 11. 2009 21.57
Vlada bi se samo dogovarjala,nakladala ,kaj bi če bi,ampak takoj ko delavski predstavniki odidejo,pozabijo na dogovor kakršen koli že je.Takšne in podobne farse vlade je treba prekinit in naj ne pozabijo,da smo jih izvolili tudi delavci.Zdaj pa se obnašajo kot da nas ni.Kje je zdaj toliko opevana demokracija,sosialna država in podobni izrazi za katere ne vemo kaj bi z njimi.
Jinks
27. 11. 2009 19.41
Za obstoječe stanje je krivda sledeča: - previsoke plače vodstvenih delavcev - direktorjev, svetovalcev, samooklicanih managerjev - nenormalno visoke nagrade za take pokvarjene & nesposobne lenuhe - razne direktorje in managerje - množičen pojav raznih svetovalcev, ki so največkrat samo krinka za krajo denarja iz podjetja -> tega si potem razdelijo npr. direktro, svetovalec, pa še kak računovodja - kot že rečeno - previsoke plače direktorjev: kako lahko nek direktor trdi, da si zasluži 40x višjo plačo kot njegov delavec?? npr. plača managerja: 20.000 €, plača delavca: 540 € ??? Kje je tu logika??? Ali direktor dela 40x več? potem bi moral imeti na mesec realnih 40 x 160 ur = 6400 ur !!! - to je nekajkrat več ur kot jih sploh ima katerikoli mesec dni !! Nič čudnega torej, da potem naš prepotenten naj-gradbinec, SCT-jev Zidar izjavi, da ima 150 let delovne dobe !! Seveda, ko pa takole računa! SVINJARIJA !! I feel Svinjarija!!!
Ulikses
27. 11. 2009 15.09
problem sploh ni v delodajalcih, kaj komu ni jasno...naši delodajalci so milostljivi ko mati tereza; problem je v državi, ki noče omilit dajatev povezanih z delom, in s sindikati, ki šuntajo delavce samo zaradi lastne promocije; namesto da bi se sindikati in delodajalci združili proti državi, imamo narobe svet, ko sindikalisti podpihujejo uporništvo delavcev proti osebam, ki nimajo s slabim položajem delavskega razreda skorajda nič. tistih par % v tej državi, ki štekajo, kaj govorijo delodajalci, vejo, kam v resnici pes taco moli pri nas...
eizo
27. 11. 2009 09.02
Zaradi dela do 65 leta in za 600 evrov plače bo baje prišlo vsega skupi 10000 ljubi protestirat, ko pa je janša valdal so levaki takoj zmanipulirali in poslali protestirat 50000 ljudi proti nevem že kateri zanemarjivi zadevi, tle nekaj ne štima...
killi-123
27. 11. 2009 09.00
Samo Hribar Milič je baraba ,ki živi od delavcev,toda tudi njemu bo odzvonilo. Glede plač pa menim,da je tako malo potrebno, pa bi bili vsi zadovoljni. Vlada naj razbremeni plače za 10-15 %, Podjetja naj zmanjšajo režijo ali zmanjšajo nagrade vodilnim in ćlanom uprave za cca 10 % in smo že pri cca 600 eu neto. Je mar tako teško?
alibaba
27. 11. 2009 08.45
mislim, da ljudje kot so hribar milič ne morejo preživeti dejstva, da nimajo priložnosti živeti več v sužnjelastniškem sistemu. pa še tam so se morali lastniki zavedati, da bodo sužnji več naredili, če bodo vsaj približno dobili dovolj za jest. ko ga poslušam, me je neizmerno sram, da sem solastnik in vodja podjetja, ker bi lahko kdo pomislil, da govori tudi v mojem imenu! glede pahorja pa se strinjam s sindikalistom. če bo on prvi brezposelni več v državi, kot jih je zdaj, potem nam ne bo nič hudega. plačajte ljudi spodobno kot jim gre v eu, ali pa preselite sebe in vaše "firme" pač v diktatorske režime na daljni vzhod ipd.... tam je delovna sila menda še poceni in povprečno stara 14 ali manj let!
bysaRD
27. 11. 2009 08.10
Seveda poziva sindikate da se vrnejo za pogajalsko mizo...potem se lahko spet vleče v nedogled.
arbenowskee
27. 11. 2009 08.07
hehe kako primitivno razmisljanje nekaterih. vazn da mamo zdej kruh, kaj bo cez 3 nam je pa vseeno? mogoce bi pa dons pojedl kaksen grizljaj manj pa bomo zarad tega mel cez 3 dni 5 grizljajov prevec. tega ljudje enostavno ne morejo razumeti. kako tipicno primitivno slovensko.
resslovenka
27. 11. 2009 08.02
Pa še to. Slovensko gospodarstvo niso zrušili delavci s svojimi plačami in to vemo vsi, od prvega politika, menedžerja ... do zadnjega delavca v tej državi. Zato nikar. Ceno zablod,kraj,tajkunizacij plačujemo vsi. Samo ena (malo dolgotrajnejša) stavka ponižanih in razžaljenih, pa se bo pokazala tista prava slika. Kdo koga pravzaprav ne potrebuje.
resslovenka
27. 11. 2009 07.56
Zelo neumestna izjava g. Pahorja. Treba se je postaviti v kožo tistega (enega) brezposlenega človeka. Če tega ne doživiš sam, o tem ne moreš filozofirati.
vetlan
27. 11. 2009 07.40
Je odpuščanje nacionalni šport? Ne, nacionalni sport tukaj je lopovščina pod geslom Več kradeš, bolj si zaščiten.
Slovenc07
27. 11. 2009 07.18
Denarja je dovolj samo vzet ga je treba!
demidov6
27. 11. 2009 07.09
Treba bo narediti velike strukturne spremembe ce zelimo na dolgi rok kaj postoriti ter s tem omogociti normalne place vsem, ter normalen razvoj. Ker tega nismo dobro storili leta 1991, kar se vidi danes 18 let kasneje, bo treba uvesti radikalne spremembe na razlicnih podrocjih. (od ustave, politicnega sistema, sodstva, gospodarstva, solstva inpd). Lahko bi tudi napisal konkretne predloge vendar tukaj ni placa za te zadeve, ker bi se lahko razpisal na 10 listov.
Pantokrator
27. 11. 2009 06.25
Gotovo je gotovo......
felixkp
27. 11. 2009 06.18
Vstanite v suženjstvo zakleti, ki jarem vas teži gorja. Zdaj pravda stara v borbi sveti vas kliče za prostost sveta. Ta svet krivičnosti razbijmo, do tal naj boj ga naš podre; nato svoj novi svet zgradimo, bili smo nič, bodimo vse!
kvapatebriga
27. 11. 2009 06.09
Najprej svetujem premieru, naj razmisli kdo in zakaj ga je izvolil. Potem predlagam da čimprej odstopi. SD naj bi bila stranka delavstva, izkazuje pa se za Fevdalno Stranko Slovenije. Vodjem sindikatov pa sledeč nasvet. V kolikor ne izsilite povišanja minimalne plače na vsaj 600eur neto, pričakujemo vaše odstope. Način za dosego zahtev ni pomemben, pa tudi če se zaradi tega kakšno podjetje znajde v težavah. Če vlada lahko sodnikom nonšalantno podeli 500EUR DODATKA na mesec, potem je v državi dovolj denarja tudi za delavce! "Vstanite v suženjstvo zakleti..." naj odmeva po ulicah in tovarnah!
Darko32
27. 11. 2009 05.46
To kar pravijo posamezniki, kateri se predstavljajo za menežerje je izredno nevarna pozicija. Namreč taisti menežerji so politiko poslovanja gradili na izsiljevanju na raznih pomočeh države tako, da so prikazovali lažna negativna stanja, opuščali so zaposlovanje strokovnih kadrov, ker so se bali, da vedo več od njih in politiko zaposlovanja so gradili na lažeh. Tako vedoč, da nimajo primernega dela so delavce odpustili in sočasno zaposlili drugega delavca tako dolgo dokler je plačeval zavod. Ko so se nehala nakazila zavoda je istega delavca odpustil. Čeprav sta bila oba prej navedena delovna in sta spoštovala in izvrševala vse dodeljene naloge. Tako je prišlo sedaj do položaja, ko je tudi tega konec.
pittbul1
27. 11. 2009 04.08
poglejte si srbe kak so miloševiča skenslali ne pa mi slovenčki ki se bojimo za nevem kaj medtem nas pa tej jevivetri gor na vladi s tisto pravico pahorjem na čelu je..jo kak se komu dvigne ,ko je vroče vrzejo kost za glodat narod kot narod (slovenski) pa gloda ,Pravim VAM LJUDJE GREMO SE ZBRAT PA RAZJ..AT to glodazen ,drzava je narod ne pa tiste ovce tam v parlamentu ,dajmo jih :PADA VLADA,PADA VLADA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cigoCICIGAN
27. 11. 2009 03.52
imam 25 malih otrok
crypt_king
27. 11. 2009 02.45
moška barbika pojdi pucat kopačke in drži jezik za zobmi.