Slovenija

"Izjave vodilnih v Vegradu nesprejemljive"

Ljubljana, 14. 11. 2008 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V izjavah vodilnih v Vegradu je 'mogoče zaslediti elemente kulturnega rasizma,' pravijo v uradu varuhinje. Tovšakova priznava, da je bilo sporočilo zapisano v neprimernem slogu.

V uradu varuhinje človekovih pravic so se odzvali na izjave Vegrada.
V uradu varuhinje človekovih pravic so se odzvali na izjave Vegrada. FOTO: POP TV

V uradu varuhinje človekovih pravic so danes obsodili izjave predstavnikov Vegrada, v katerih je "mogoče zaslediti elemente kulturnega rasizma, ki so popolnoma nesprejemljivi za državo članico EU v 21. stoletju". Kot poudarjajo, izjave temeljijo na kulturni večvrednosti ene skupine in manjvrednosti druge, z elementi rasne nestrpnosti.

Po podatkih Zavoda za zaposlovanje je v Sloveniji trenutno na področju sezonskega dela v gradbeništvu dela več kot 7000 tujih delavcev, ki pretežno prihajajo iz Bosne in Hercegovine ter drugih držav nekdanje Jugoslavije.

Po prepričanju urada je zato potrebno takšne izjave obsoditi, saj neodzivnost ali celo odobravanje takšnih izjav lahko privede do posledic, kakršnim smo bili v prejšnjem stoletju že priča. "In ravno zato, da se to ne ponovi, je bila pred skoraj natančno 60 leti sprejeta splošna deklaracija človekovih pravic, katere določbe izhajajo ravno iz enakosti, svobode in dostojanstva vsakega posameznika ter spoštovanja rasne, kulturne in drugih raznolikosti posameznih skupin," so še zapisali v uradu varuhinje.

Spomnimo ...

Slovenski mediji so ta teden poročali o opozorilu vodstva Vegrada delavcem v Ljubljani, "da živijo v okolju na višji kulturni ravni in naj svojih navad ne nosijo s seboj v srce Evrope.“ Direktorica Vegrada Hilda Tovšak se je že opravičila, saj priznava, da je bilo sporočilo napisano v neprimernem slogu.

V Vegradu sicer pravijo, da se tudi v težjih pogojih za gradbeniško panogo trudijo ohraniti prakso dobrega delodajalca: "Plače podjetje izplačuje redno, prav tako tudi nadure in regrese.“ Zaposlenim, ki v Slovenijo pridejo iz drugih kulturnih okolij, po njihovem mnenju zagotovo ni lahko, zato jim zagotovijo pogoje za bivanje in prehrano.

Stroške bivanja v domu zaposlenim iz tujine krije družba, na gradbišču jim, če gre za gradbiščne delavce, zagotovijo prehrano, pri čemer delavcem, ki so po verski pripadnosti muslimani, zagotovijo meni brez svinjine, so zapisali v sporočilu za javnost.

Vegrad
Vegrad FOTO: POP TV

Določeni delavci kršili pravila

Kot navajajo v družbi, je med 1000 zaposlenimi, ki pridejo na delo v Slovenijo, nekaj tudi takih, ki ne spoštujejo okolja, v katerem živijo. Vegrad pa kot delodajalec pričakuje, da zaposleni spoštujejo splošna pravila, ki veljajo za vse.

V začasnem kontejnerskem bivališču za Bežigradom v Ljubljani so po navedbah Vegrada določeni delavci kršili splošna pravila bontona in s tem motili prebivalce sosednjih enot. "Kot njihov delodajalec je Vegrad dolžan na tako vedenje opozoriti. Priznavam, da je bilo obvestilo napisano v neprimernem slogu, zato sem se vsem delavcem za to tudi opravičila. Zadovoljni smo, da smo delavcem iz omenjenega naselja že lahko priskrbeli prostor v naših samskih domovih," je zapisala glavna direktorica Vegrada Hilda Tovšak.

Oster odziv LDS

Kršenje temeljnih delovnih in življenjskih pravic teh delavcev so danes ostro obsodili tudi v LDS. Obenem so obljubili, da se bodo kot bodoča vladna stranka zavzemali za spoštovanje človekovih pravic, zato so pristojne inšpekcije pozvali, da na terenu preverijo ustreznost pogojev dela delavcev v gradbeništvu.

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak.
Direktorica Vegrada Hilda Tovšak. FOTO: POP TV

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so za LDS prav človekove pravice in svoboščine temelj demokracije, saj je to po njihovem področje, kjer nobena družba ne more biti zadovoljna z doseženo ravnjo, ampak se mora neprestano truditi, da ne prihaja do možnosti zlorab. Prav zato so posebej opozorili na položaj migrantov, ki delajo v Sloveniji, saj na enakopravnost obravnave delovnih migrantov iz tretjih držav glede delovnih pogojev opozarja tudi Evropska komisija.

Kot še poudarjajo v LDS, se ravno pri delovnih migrantih iz tretjih držav beleži največ kršitev delovne zakonodaje in socialnega dumpinga in to kljub temu, da velja nacionalna zakonodaja, ki bi jo morali delodajalci dosledno upoštevati. Lani je bil sicer dopolnjen zakon o zaposlovanju tujcev, v pripravi je tudi strategija ekonomskih migracij in ustrezna zakonska ureditev tega področja, vse to pa po njihovem mnenju ne bo dovolj, če pristojne inšpekcijske službe, ki bi morale biti okrepljene, in sicer s povečanjem števila inšpektorjev, ne bodo redno izvajale nadzora in preverjale ustreznosti delovnih in bivalnih pogojev.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikola_r_87@yahoo.com
15. 11. 2008 11.28
Meni je celi čas čudno, kako je to sploh mogoče: V Sloveniji je okoli 80000 nezaposlenih, če se ne motim, tujih delavcev je pa več 10 000. Tuji delavci pa pridejo samo ko je primanjkljaj določenega poklica. Torej, zaključek: noben v Sloveniji noče delat tistega, kar delajo ti delavci iz tujine.
Brigita Bole
15. 11. 2008 11.05
1098 očitno živiš v iluziji , da sprašuješ o nespoštovanem delu . Ali pa si sam svoj mojster , brez nadzornih ...
Magdalena Mitrovic
15. 11. 2008 09.31
giggi daj ....\"nespoštovano delo\" ,opravljamo tudi slovenci ,pa konje a sploh obstaja nespoštovano delo . kaj bi naj slovenci delali po tvoje?mogoče jemali konjem spermo,vohali ...in to profesionalno.
Brigita Bole
15. 11. 2008 09.06
Slovenci na borzi ? Ni res , borza je polna uvoženih Slovencev . Živim v soseski kjer tudi slovenci delamo slabo plačana in nespoštovana dela . Sosedi iz bivše juge se nam posmehujejo ,da bolje živijo s socialo , otroškimi dodatki kot pa mi z našo mizerno plačo , ki si jo prigaramo !? Da o kulturi ne govorim , celo naselje je njihovo , vsak dan je novo leto , \" država mora da nam da ! \" Žalostno , zato v majhni meri Vegrad podpiram .
MILEVOLLIDISCO
15. 11. 2008 08.23
To vse še ni nič, proti znani tržaški firmi,ki ima nanovo odprto DOO v Kopru.Odprto, samo naslov je sposojen , bi se lahko reklo.Zaposlio je 60 madjarov in 80 bolgarov,samo dva ali tri slov.državljana sta zaposlena . Firmo je reg. v Sloveniji samo da bi te delavce zaposlio pod slo. zakonih.Dve leti služi mastne denarčke na račun teh revčkov, zdaj ko je nastala ta kriza vse bo dal na zavod v KOPER.In Slov. bo mogla prevzet odgovornst za te delavce.On bo pa še naprej lepo v Trstu živel z domčo firmo.To je EVROPSKA UNIJA. Namerno ne navajam imena te firme , ker mi na kraj pameti ne pada da jim delam reklame .Firma se drugač ne ukvarja z gradbeništvom , ampak z prevozništvom.
mexxxx68
14. 11. 2008 23.17
Nebi rekel da so ti delavci prostitutke saj prostitutke zasluzijo 5000 in to v naprej.Recite vsi adijo in vas bodo prosili po kolenih.
cs21
14. 11. 2008 22.22
ja hanse,samo v eu si za toliko ur plačan vsaj 1200evrov pa naprej.
samorastnik
14. 11. 2008 21.35
+1
ga.Hilda.. tebe bosanci hranijo.. brez njih si nula... le kje ti je bonton! jast bi te dal za ovce past in ne za direktorja....
iztok-ateist
14. 11. 2008 21.15
tudi jaz delam v gradbeništvu in to za privatnika kateri me izkorišča in moram delati tudi po 14 ur dnevno,da lahko on hodi na dopuste in se hvali koliko ima denarja a meni je pa še vedno dolžan-no zaenkrat bom tiho in nebom izdal njegovega podjetja-nebom pa več dolgo čakal in mislim ,da boste kmalu zvedeli za koga gre lahko vam samo omenim da ima mehanizacijo in obenem sadi rožice.
hanse
14. 11. 2008 20.59
Slovenci so dobri delavci, ampak so izkoriščevalski, vedo samo svoje delavske pravice, dolžnosti pa se ne zavedajo. Danes se ne dela več 8 ur na dan, temveč tudi do deset ali več kot po Evropi.
krašvc
14. 11. 2008 20.27
Potrdil,bi vsem ki pravite ,da kontrola pri nas zelo šepa je praktično ni inšpektorji nikoli ne ukrepajo čeprav delavci naredijo tudi 250 ur mesečno,naj povem,da se v Italiji to ne bi zgodilo,lahko povem da so gradbišča pri njih v sobotah zaprta,da ne govorim o nedeljah ali njihovih državnih praznikih ,poznam primer ko je naše veliko gradbeno podjetje prevzelo delo in delalo tudi v soboto vendar samo eno, že naslednjo jih je obiskala policija s plačilnim nalogom zahtevajo ,da se spoštujejo njihovi zakoni in s tem tudi ščitijo delavca pred izkoriščanjem,glede izjave LDS pa zadeve niso nove lahko bi zaščitili malega človeka že prej ko ste vladali najmanj 10 let ne metat peska v oči ,volk ne menja dlake
borjan
14. 11. 2008 20.01
sem se ravno včeraj peljal mimo nekaj gradbišč,ura se je bližala osmi zvečer,tk da ne bi o tem,da delajo do mraka(ja,verjetno je bla popoldanska smena)haha...
Covidus
14. 11. 2008 19.58
Nekateri imate prav bolane komentarje. Zakaj mislite, da ni slovencev na teh delovnih mestih? Ker nihče ni bi hotel delati za tako mali denar! Potem pa spoštujte delavce, ker delajo namesto vas ali pa zginite na gradbišče namesto njih!!! Pol bodo pa vas malo jebali!!!! Kar se pa tiče direktorjev gradbenih firm pa tole: dokler bo imela država tako neučinkovite inšpekcije, bodo oni lahko jebali delavce koliko bodo hoteli!
dukenukem
14. 11. 2008 19.52
tako izkoriščanje se dogaja po večini gradbenih firm,delam na žerjavih po sloveniji, včasih se zavleče delo po 16 ur na dan, sedaj ko rata tema že ob 17h, se konča nekoliko prej,se pa zgodi da tudi ne,kje so inšpektorji,oni pridejo pogledat samo ,če se nosi čelade na gradbišču,ostalo jih ne zanima
iztok-ateist
14. 11. 2008 19.41
končno ste se spravili na Vegrad,če bi se včeraj bi bilo že prepozno
Ciril Ajster
14. 11. 2008 19.39
Ni važno kdo je kaj je.Vodstva so povsod enaka banda ki izkoriščajo delavce da se sami lahko kitijo z prevelikimi zaslužki.Slovenci takih del že ne bi delali so rajši na borzi pa fuš.Zato si delavci ki garajo zaslužijo svoje plače,ki so tako prenizke.
Ana Kotnik 1
14. 11. 2008 19.38
Dejan in tebi podobni,rada bi te videla kako bi ti reagiral če bi te nekdo tako iskoriščal.Zakaj se pa naši pridni slovenci ne primejo tega dela namesto,da koristijo socjalke in šinfajo bosance,ki tu pri nas trdo delajo.Zelo,zelo vas je lahko sram. Zate sem pa sigurna,da še nič nisi probal u življenju in,da živiš na račun drugih!!!!!!!!!!!!!!
ResSteBolniki
14. 11. 2008 19.33
Pššššššššššššššššššssssssssssssssssssssssssssss .......
sdrago@siol.net
14. 11. 2008 19.32
Spošotovani. Žal mi je, da vas moram spet obremenjevati s problemom, katerega je zakuhala malomarnost uradnikov na lokalnem in državnem nivoju, vključno z varuhinjo človekovih pravic, katera je odgovorila na več mojih pisem šele po dobrem letu in pol in šele po urgenci predsednika države g. Danila Türka. V odgovoru res lepo povzema predmetne probleme, vendar ob tem podaja tudi tri netočnosti, ki verjetno izvirajo iz zavedenosti s strani lokalne skupnosti. Pohvalna VČP pa je pobuda, da Občina Brezovica izkazuje pripravljenost za reševanje tovrtnih zadev - situacij. Zatorej še ostaja upanje, da se s strani uprave storijo vsaj prvi koraki proti rešitvi omenjenih večstoletnih varnih poti. Iz odgovora ja je tudi razvidno, da pri VČP kljub letu in pol nihče ni prebral Odločbe RS MOP št.: 061 - 02 293/2005, z dne 21.7.2005, v kateri so zadeve jasno predstavljene in podpisane s strani države. Zatorej odgovor VČP lahko razumem predvsem kot vljudnostno odslovitev in predvsem formalno zaključitev zadeve. Na večstoletni poti se je 1.4.1997 čez potok Drobtinka obnovila nevarno dotrajana brv tako, da se je preko potoka položil tovarniški PI element, ki ni nikomur škodoval ter je v popolnosti in odlično služil svojemu namenu do 25.8.2005, ko ga je inšpktor nezakonito odpeljal pod zgrešeno pretvezo, da bi moral biti na tem mestu pilotiran most. Odločba RS MOP št.: 061 - 02 293/2005, z dne 21.7.2005 izkazuje, da je brv nesporna in se ne sme rušiti. Inšpektor jo je kljub temu dober mesec po izdaji odločbe brv odpeljal in s tem preusmeril ves promet na s tovornim prometom preobremenjene ter na mnogih mestih močno dotrajane ceste brez pločnikov. (Črna vas - Podpeč - Notranje in Vnanje Gorice - Brezovica -Ljubljana). Ker lokalna skupnost, tudi po izjavi podžupana g. Čudna s tem v zvezi ni do danes storila nič koristnega in prav tako tudi ne državna uprava, sem v začetku 2007 naslovil več pisem tudi na VČP. Z go. Debevčevo pri VČP sem imel več razgovorov, enkrat pa sem bil povabljen tudi k VČP, kjer sem zadeve zelo podrobno pojasnil. Kljub vsemu sem dobil odgovor VČP po dobrem letu in pol in šele po posredovanju predsednika države g. Danila Türka. V pismu VČP številka 7.2.-25/2007 - 14-DE, z dne 28.10.2008, pa je zapisano več nepravilnosti. *Prva je ta, da je vlada sprejela Uredbo o Krajinskem parku Ljubljansko barje, kar ni res. *Ni res, da bi za obnovo brvi bilo potrebno gradbeno dovoljenje, kar dokazuje Odločba RS MOP št.: 061 - 02 293/2005, z dne 21.7.2005. *V omenjenem primeru je klančina pri občinski stavbi s predmetno zadevo neprimerljiva, saj se je v opisani zadevi onemogočilo že obstoječe varne poti med (Ljubljano) Vnanjimi Goricami in Notranjimi Goricami (Podpečjo) vsem in predvsem otrokom, starejšim in invalidom. Zatorej mnogi še naprej menimo, da tako hudodelstvo zoper najbolj ogrožene v prometu \"pometanje pod preprogo in mazanje s potrpljenjem\" ni prava rešitev. Predstavitev v reportaži: http://www.brezovica.si/reportaze/Brv/b... Odločba RS MOP št.: 061 - 02 293/2005, z dne 21.7.2005 (2.stran 3. odstavek!): http://www.brezovica.si/dok/splosno/od... Nekaj pisem na VČP: http://www.zurnal24.si/weblog/Neugnani/entry/... Pismi predsedniku g. Danilu Türku. http://www.zurnal24.si/weblog/Krim/entry/za... Prosim vas za pomoč, saj so prometne nesreče na teh cestah vse pogostejše in bodo ob premnogih novogradnjah v prihonje še pogostejše. V vednost posedujem tudi v prispevku omenjem in javnosti.
titovka
14. 11. 2008 19.29
KAJ BOSTE VIDVA VZELA LOPATE PA KRAMP V ROKE????