Slovenija

Izbrisani znova opozarjajo

Ljubljana, 19. 02. 2006 19.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po 14 letih od t. i. izbrisa več kot 18.000 oseb Društvo izbrisanih vnovič opominja na njihov nerešen status.

18.000 oseb je ob osamosvojitvi Slovenije ostalo brez stalnega prebivališča
18.000 oseb je ob osamosvojitvi Slovenije ostalo brez stalnega prebivališča FOTO: Dare Čekeliš

V Ljubljani je potekala skupščina Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije - te dni namreč mineva 14 let od t.i. izbrisa več kot 18.000 oseb, ki jih je država po osamosvojitvi izbrisala s seznama stalnih prebivalcev brez zahtevanih administrativnih postopkov. V društvu so ob tej priložnosti vnovič spomnili, da vprašanje izbrisanih še vedno ni rešeno, kljub temu, da je v zadnjih letih narasel mednarodni pritisk na državo, naj problem reši. 

Pritisk mednarodnih forumov

Kot dodajajo, je v zadnjih dveh letih je sicer zelo narasel pritisk mednarodnih forumov na Slovenijo, denimo Sveta Evrope in njegovega komisarja za človekove pravice, ženevskega odbora Združenih narodov za človekove pravice ter odbora za ekonomske, socialne in kulturne pravice o Sloveniji, pa tudi dunajskega Evropskega centra za boj proti rasizmu in ksenofobiji ter odbora za peticije Evropskega parlamenta, ki je sprejel v obravnavo peticijo Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije. 

Dvakrat sedem let sramote za Slovenijo kot pravno in socialno državo: najprej je trajalo sedem let, preden je ustavno sodišče februarja 1999 ugotovilo, da je bil izbris februarja 1992 popolnoma nezakonit - odtlej pa traja že nadaljnjih sedem let, ko država posledic takrat storjene krivice noče popraviti. Društvo izbrisanih

"Vsi mednarodni forumi, ki so svoje obravnave že končali, zahtevajo od Slovenije rešitev problema izbrisanih v skladu z odločbami ustavnega sodišča - vsa aktivnost slovenske vlade od njene izvolitve do danes pa je namenjena prav nasprotnemu cilju: kako odločbe ustavnega sodišča ne uresničiti - bodisi s pomočjo ustavnega zakona, ki naj bi se izmaknil ponovni presoji ustavnega sodišča bodisi tako, da se ne naredi sploh nič. Pri tem pa želijo odgovornost prenesti na opozicijo, če ta ne bo hotela sodelovati pri triku z ustavnim zakonom", menijo v društvu izbrisanih.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.