Slovenija

Izbrisani za vrnitev pravic

Bruselj, 29. 11. 2006 11.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Izbrisani so v Bruslju zahtevali, da se njihov problem reši preden bo Slovenija prevzela predsedovanje EU.

Izbrisani pred Evropskim parlamentom v Bruslju
Izbrisani pred Evropskim parlamentom v Bruslju FOTO: Dare Čekeliš

Predstavniki izbrisanih in koalicije levice v Evropskem parlamentu so v Bruslju opozorili na evropsko razsežnost izbrisa. Po njihovem mnenju namreč država, ki tako krši človekove pravice, ne bi smela predsedovati Evropski uniji, zato so pozvali k rešitvi problema izbrisanih še pred 1. januarjem 2008.

Namen karavane je, da opozorimo nase, da v samem Bruslju zahtevamo vrnitev pravic, za katere smo bili oškodovani. predstavnik izbrisanih Aleksandar Todorović

Karavana izbrisanih, ki je na pot krenila v ponedeljek, je v Bruselj prispela danes, kjer so se sestali s poslanci v Evropskem parlamentu, nato pa so se udeležili razprave o človekovih pravicah, ki jo je pripravila Konfederalna skupina Evropske združene levice - Zelene nordijske levice (GUE/NGL). Poslanec Evropske združene levice in Zelene nordijske levice Giusto Catania je poudaril, da pobuda ni kampanja proti slovenski vladi, ampak opozorilo na problem, ki ni več izključno slovenski, ampak evropski.

Slovenija bo nadaljevala prizadevanja za rešitev čim več odprtih vprašanj, trenutno stanje na podlagi poročil z notranjega ministrstva pa kaže, da imajo tisti, ki so danes obiskali evropski parlament, bodisi državljanstvo bodisi status tujca s stalnim bivališčem, kar pomeni, da se vse skupaj vrti okrog enega samega vprašanja - ti ljudje zahtevajo, da se jim podeli ta status za nazaj, slovenska vlada pa bi bila to pripravljena storiti samo v upravičenih primerih. Miha Brejc

Predstavnik izbrisanih Aleksandar Todorović je po razpravi dejal, da izbris še vedno traja in da slovenska vlada ne rešuje problema. Slovenski evroposlanec Miha Brejc pa je dejal, da vlada v primeru izbrisanih rešitev pripravlja z ustavnim zakonom. To je Todorović označil za navadno laž, saj se po njegovo dela obvoz okrog ustavnega sodišča, ki je izbrisanim dalo prav.

Borec za človekove pravice in član karavane Roberto Mignoni pa je povedal, da je bil prvi konkretni rezultat na poti karavane izbrisanih dosežen v torek v Franciji, ko so tri francoske stranke obljubile, da bodo francoskemu predsedniku Jacquesu Chiracu poslale odprto pismo, v katerem bodo uradno sprožile vprašanje francoskega stališča do problematičnosti slovenskega predsedovanja EU zaradi vprašanja izbrisanih.

Karavana je tridnevno potovanje iz Ljubljane do Bruslja sklenila z obiskom evropskega komisarja za pravosodje, svobodo in varnost Francu Frattiniju. Po njihovih besedah jih je komisar zelo pozorno poslušal. Na vprašanje o izbrisanih se bo komisar odzval, ko bo njihov primer podrobno preučil, vključno s kopijo dokumentov za kolektivno tožbo, vloženo na Evropsko sodišče za človekove pravice, ki mu jo je delegacija izbrisanih posredovala.
Izbrisani v Bruslju
Izbrisani v Bruslju FOTO: Dare Čekeliš

Izbrisani so se na poti iz Ljubljane v Bruselj ustavili v Trstu in nato v torek v francoskem parlamentu. S svojo potjo želijo opozoriti, da je izbris evropski problem. "V Evropi obstaja veliko različnih vrst izbrisanih, njihovo število pa narašča," opozarjajo predstavniki izbrisanih in zahtevajo "pravico do bivanja za vse izključene, za vse nevidne in vse izbrisane Evrope". "Dovoljenje za bivanje in pravica do državljanstva naj postaneta temeljni demokratični normi," poudarjajo.

Ob 17:45 je predviden sprejem pri evropskemu komisarju za pravosodje, svobodo in varnost Francu Frattiniju
Ob 17:45 je predviden sprejem pri evropskemu komisarju za pravosodje, svobodo in varnost Francu Frattiniju FOTO: Dare Čekeliš

"Glede na to, da je slovenska oblast gluha za naše zahteve in ne spoštuje odločb ustavnega sodišča, smo prepričani, da je edina rešitev evropizacija tega problema," poudarjajo. "Z rimsko odvetniško pisarno Lana - Lagostena Bassi smo 4. julija 2006 vložili kolektivno tožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. To pravno pot želimo pospremiti s karavano, ki bo naše probleme predstavila evropskim poslancem, poslankam in širši evropski javnosti," so še pojasnili predstavniki izbrisanih v sporočilu za javnost ob začetku poti.

Novi slogan "I feel Slovenija" so izbrisani ponesli tudi v Bruselj
Novi slogan "I feel Slovenija" so izbrisani ponesli tudi v Bruselj FOTO: Dare Čekeliš


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

h4x0r
01. 12. 2006 14.14
loool na zadnji sliki vidim 3 Ku Klux Klanovce ... k cutjo slovenijo :o
Peter Jurcek
01. 12. 2006 13.58
pavel.ferluga a si se copy-pasteat navadu pa morš zdej cel forum zapolnt s svojo seminarsko. A vi naciji sploh kej delate al ceu dan na forumu visite pa širte svojo negativnost okol?
theykilledKenny
01. 12. 2006 13.49
Kdo bi si mislil, tile izbrisani oz. nabrisanci znajo celo par angleških besed, kot lahko izberemo iz transparentov. Slovenščine pa ti zakrneli idioti itak ne znajo!
senci
01. 12. 2006 13.39
Po večini komentarjev se vidi kako nekateri sovražijo neslovence. Kaj pa potem hodite na fuzbal tekme, košarko...navijat, če je večino igralcev s priimkom na ić. Sicer pa če jih nebi bilo bi bili rezultati porazni. Med vsemi taboljšimi klubi so hvala bogu naši.
pavel.ferluga@siol.net
01. 12. 2006 13.20
Oh ne, nisem tiho, le da se ta debata že predolgo vleče.. Vsa čast nasilno mobiliziranem v nemško vojsko. Poznam enega, ki je res pravi Slovenec in je videl to kar ti praviš. Vse si v redu napisal posebno zadnji odstavek. Vsi, ki so se borili proti okupatorju brez vključitve v NOB (Napad Oboroženih Boljševikov) so podlegli kot "izdajalci". Med temi je bilo tudi veliko takih, ki so mislili, da tudi v NOB se borijo za Slovenijo. Ko so videli, da ni tako in to tudi povedali so takoj politkomisarji ztvar uredili, da so končali kot izdajalci v 13. bataljone ali na mestu direktno likvidirani. Da ne pozabim pri tem tudi padalce in radiotelegrafiste, ki so "neznano kam izginili". Te zadnje, ki so bili likvidirani kot angleški vohuni, proslavljajo vsako leto v Škrbini, s cinično navzočnostjo ZZB, ki točno zna kam so izginili in po katerem ukazu. Gnusno
jsmazarot@email.si
01. 12. 2006 11.48
In vse tiho je bilo!
jsmazarot@email.si
01. 12. 2006 10.53
Vsi vašje očetje in stari očetje so bili partizani, moj pa je bil mobiliziranec v Nemško vojsko 1941 in se je boril do leta 1945 na Vzhodni fronti proti Rusom! In je vedel kaj je to vojna! Med tem ko so se partizani v glavnem borili v razmerju 1:5 se je on 1:50 in še več! Po vojni je bil zaprt in videl je grozote jugoslovanske vojske in njene politike! In še to: Elitne čete Jugo vojske so sestavljali prav Nemški mobiliziranci! In še en dodatek: ni večjega bedaka, kot človeka, ki želi smrt lastnemu narodu! In vi to povečini ste, ker ne razumete nič, ampak ste slepo usmerjeni v svojo ideologijo! se vidi, da ne poznate slovenske zgodovine! Če pa jo, pa le en faktor od desetih! Podpiram Domobrance in Vaške straže alias Belogardiste, ker so bile tudi one SLOVENSKE vojaške formacije! Če sem zaradi tega izdajalec domovine, vam povem še tole: Partizani niso ustanovili Slovenije! Prva Slovenska vojska jo tudi ni! Šele tretja jo je! In še nekaj! Vsak, ki se je boril proti okupatorju in ni bil v NOB, je bil izdajalec! Komentirajte to!
pavel.ferluga@siol.net
01. 12. 2006 10.47
zadnje nadaljevanje.... .........generacijah, ki se bodo počasi znebile zgodovinskih potvorb partjiskega enoumja, če bomo začeli uvajati resnico v izobraževalne šolske programe s čiščenjem ideoloških zavajajočih usedlin in dali prostor zdravi neideološki domovinski vzgoji.
pavel.ferluga@siol.net
01. 12. 2006 10.42
Ponovno nadaljevanje zaradi nesprejetja. Če analiziramo število žrtev predvojnega, medvojnega in povojnega časa, bodo izsledki pokazali, da je bilo teh največ na strani protirevolucije in to po zaslugi okupatorja in ldeološke čistke komunistične strahovlade. Znano je tudi, da italijanski okupator ni utrpel hudih izgub na slovenskem ozemlju po zaslugi Titovih partizanov, saj je njegova vojska lahko zapustila naše ozemlje celo s pomočjo pripadnikov NOB. Izgleda, da je ideološka čistka, ki so jo izvajali Titovi partizani povzročila največ slovenskih žrtev v popolnem neskladju z opevano narodno osvoboditvijo, saj je bila načrtno usmerjena v genocidno uničevanje protirevolucionarne slovenske populacije, ki je bila v bistvu večinska. Večina tistih, ki so bili v partzanskih vrstah (posebno na Primorskem) so bili nedvomno prepričani v upor zoper italijanskega dolgoletnega okupatorja in v narodno odrešenje. Med njimi je bilo veliko število takih, ki so bili verni in so spoštovali stare slovenske tradicije povezane s krščansko kulturo, katero so hoteli ohraniti. Komunistična ideologija je bila vsiljena in pritihotapljena ter uveljavljana z nasiljem v samih partizanskih vrstah. Četudi je bila nedvomno velika večina partizanov proti nasilju v lastnih vrstah, niso imeli ne poguma ne moči, da bi se uprli politkomisarskim odločitvam v smislu premeščanja v trinajste bataljone in drugih nečednosti. Te strahote je utrpela skoro vsaka slovenska vas. Starejši ljudje se še spominjajo, a še vedno le redki, zaradi strahu, odkrito pričajo o tej temni plati partizanstva. Veliko žrtev je napisanih na spomenikih NOB, ki so bili pobiti od lastnih tovarišev, ker niso bili ideološko zanesljivi. Njihova imena so onečaščana z morilsko rdečo zvezdo na pomnikih posejanih po Sloveniji. Celo v taborišču Gonars so vse poimenske plošče žrtev okrašene z zločinsko rdečo zvezdo čeprav je splošno znano, da je bilo komunistov med žrtvami zanemarljivo majhno število. To je res posiljevanje spomina in omadeževanje mrtvih ideološko neopredeljenih Slovencev. Marsikateri pošten Slovenec v partizanskih vrstah je bil likvidiran in po smrti proglašen za heroja z nagrobnikom pod krvavo zvezdo. Vsi, ki so ostali živi po vojni so pa imeli zakoreninjen strah v kosteh in si niso upali protestirati, saj se je komaj začel državni terorizem Stalinsko-Titovega ideološkega porekla. Zato danes ne moremo vseh teh prevaranih pripadnikov dvojne NOB pozabiti in zmetati v isti koš z revolucionarnimi kriminalci, ki na žalost, so imeli vajeti upora v krvavih rokah. Resnica je, da je bil odpor proti okupatorju občuten le na strani utišane komponente NOB in protirevolucije, nikakor pa ne v vodilnih vrstah internacionalističnih krmarjev revolucije, ki jim je bilo le za diktatorsko boljševistično oblast, kot nadomestilo okupatorski in so tudi v tem smislu usmerjali največ sile v boju proti drugače mislečim Slovencem, ki so uvideli veliko prevaro. Okupator je bil za njih le olajševalni faktor v snovanju državljanske vojne. Dokaz je povojni diktatorski teror za obdržanje enoumja in posledičnega katastrofalnega propada umetne državne tvorbe poimenovane Titova Jugoslavija. Da bi se oddolžili zamolčanim in prikritim žrtvam NOB, bi morali potomci, ki nimajo krvavih rok, pogumno odstraniti iz vseh spomenikov tisti krvavi znak, ki je povzročil več gorja Slovencem kot tuj okupator. Še danes plačujemo norosti diktatorjev 20.stoletja in se z muko prilagajamo življenju v svobodnem svetu po pol stoletnem životarjenju v diktaturi, kjer je osvoboditev nastopila šele s padcem berlinskega zidu. Zgodovinsko očiščevanje se je komaj začelo v podalpski sončni deželici Sloveniji. Čaka nas še veliko dela za kakovostnejšo prihodnost naših potomcev. Upanje sloni na mlajših generacijah, ki se bodo počasi znebile zgodovinskih potvorb partjiskega enoumja, če bomo začeli uvajati resnico v izobraževalne šolske progra
pavel.ferluga@siol.net
01. 12. 2006 10.34
Nadaljevanje...... (in v veliki meri je nimajo še danes n.pr. Nova Slovenska Zaveza), da bi zagovarjali svoj prav. Vsi nekomunisti so še danes izdajalci in narodni sovražniki. Narod so za komuniste v Sloveniji le komunizmu naklonjeni državljani. Če analiziramo število žrtev predvojnega, medvojnega in povojnega časa, bodo izsledki pokazali, da je bilo teh največ na strani protirevolucije in to po zaslugi okupatorja in
pavel.ferluga@siol.net
01. 12. 2006 10.30
Nadaljevanje prekinjenega: Ta upor domačemu nasilju ni bil samo ideološki (kmetu je bila komunistična ideologija povsem tuja in tudi nesprejemljiva, ker je predpostavljala odvzem zemlje in njenih dobrin, kar je bilo zanj življenskega pomena), ampak izrazita nuja obrambe za čisto materialno preživetje družin in ohranjanje legitimnega lastništva premoženja. Isti vzroki so prevladovali v srednjem meščanskem sloju (steber takratnega podjetništva in napredka), ki mu je grozilo popolno uničenje z napovedano diktaturo proletarjata, kot se je, na žalost, tudi zgodilo po osvoboditvi (sic!). Vaške straže kot Domobranstvo sta bila nujna posledica boljševističnega terorja v zaželjenem načrtu komunistične strategije pri totalnem prevzemu oblasti. Veliko je bilo že o tem problemu napisanega, a vseeno mislim, da je to vprašanje še vedno premalo obravnavano nepristransko. S tem vprašanjem bi se morali ukvarjati strokovnjaki evropskega odporniškega gibanja, ki poznajo veliko varjant upora tuji okupaciji in zavračanju poskusov uvedbe revolucionarnega nasilja, ter raznih vrst kolaboracije, ki ni nujno negativna strategija za narodno preživetje in ohranitev. V tem smislu imamo veliko primerov evropske kolaboracije, ki jo lahko imenujemo pasivna, funkcionalna (po Mlakarju) ali kako drugače. Lep primer je opisan v Bermanovem dosjeju A.Bajta v zvezi z angleško kolaboracijo na zasedenih otokih, kjer so Nemci tolerantno vladali, zaradi pasivnega kolaborantskega obnašanja angleških domorodcev po ukazu angleških lokalnih civilnih oblasti in tudi centralne vlade. Slovenija ni imela te sreče, ker je revolucija tudi z uničenjem civilne oblasti, zmagala in tako so Slovenci ostali vkleščeni v rdečo nasilno diktaturo, ki ni dopuščala ne demokracije ne človekovih pravic, z uvedbo uradne partijske zgodovine, ki je zastrupljala cele generacije s sovraštvom in nasiljem proti drugače mislečim in posebno proti Cerkvi, ki niso imeli možnosti (in v veliki meri je nimajo še danes
janez105@gmail.com
01. 12. 2006 10.24
Džovani (, evo, popolnoma nepredelan TVOJ komentar. Žal si nisem zapomnil časa zapisa. Nekaj dni nazaj. Citiram: "biofrutek, ker bodo te komentarje zjutraj zbrisali lahko zdle mirno priznam, da ste od vseh stotin ljudi na tem forumu prav VI ugotovili da sem v resnici res samo provokator in nič drugega;) in ne, folka uzun tut približno ne posiljujem z svojimi izjavami ker drugače bi me družba izbočila ane.. sploh pa 99 kr pišem o sebi tut slučajno ni res: nikoli nisem bil član KPJ, in tut nikol ne mislm bit ker ne podpiram te ideologije, niti dovolj star da bi odločal o svobodni Sloveniji 1990. leta, nikol nisem bil v moskvi in moji starši tut pod razno niso bili člani KPJ ali partizani ali katerekoli komunistične ideologije.. pišem te komentarje ker uživam ko vidm da je folk sprovociran - k Madonna. Prav r... me. Študiram sociologijo in včasih rad berem odzive ljudi ki delijo svet na črno in belo ter podzavestno enostransko odločajo o pripadnosti človeka. drugače izhajam iz Judovske familije, mogoče sm zato tak..:)) whatever, no admin zdle pa kr briši da ne bojo drugi prebral.. lp bio .. in ostalim.. shalom!" Torej, prosim da ne zavajaš ljudi še naprej z svojimi LAŽMI ter NAČRTNIM PROVOCIRANJEM ! ! !
pavel.ferluga@siol.net
01. 12. 2006 10.16
Giovanne. Da boš bolje razumel moj pogled partizanstva. Tudi moj oče je nosil orožje partizanom čez nadzorne postojanke fašistov in tvegal najhujše. Sreča je bila, ker je vsak dan hodil po isti poti in so ga že poznali zato niso bili tako pozorni. 10.04.05 ONEČAŠČANJE SPOMINA ŽRTEV NOB NOB je kratica, ki naj bi pomenila Narodno Osvobodilni Boj. Do tu je vse lepo in prav ter za našega malega slovenskega človeka (velika večina) povsem razumljiva kratica. Globlji pomen te kratice je pa postal v času zelo zagoneten in glede pravih ciljev načrtno hoteno skrivnosten, masovno zavestno nedosegljiv pojem. Njegova vloga se je takoj začela tajno spreminjati v smislu pravih ciljev konspirativne vodilne elite. Največje kritje njegovih pravih namenov mu je nudila tuja okupacija, saj je to izrabil kot vzročno slepilo za nečedna početja. Zunanji javno razvpiti cilj je bil za množice Slovencev vseskozi narodno ohranitvenega značaja, njegova skrivana tajna vloga pa je že bila od samega začetka čisto drugačne narave. Iz propagandnega vidika se je vodila dvojna strategija delovanja v več varjantah usklajevanja miselnega imperativa narodne osvoboditve in čisto nasprotne tajne namere vzpostavitve absolutne oblasti določene ideološke struje Stalinovega boljševističnega tipa, na nenacionalni (nenarodni) podlagi totalitarnega internacionalizma, ki se je skrival v vsesplošnem vprašanju reševanja socialnih stisk predvojnega časa, ki je obenem cinično predstavljal prioriteto v prividu dviganja standarda proletariata, pa četudi za ceno najhujšega nasilja. Zato se ni čuditi, da so tudi nenasilni simpatizerji in pripadniki NOB (raznih političnih struj) sprejeli ( tudi pogojno) nasilje kot nujno zlo v prividu demokratičnih izboljšav po koncu vojne z vspostavitvijo demokratične družbene ureditve s socialno pravičnostjo (velika naivnost v nepoznavanju bistva komunizma, posebno pri krščanskih socialistih, ki niso spregledali niti po dolomitski izjavi). Samo bolj razgledanim in politično ozaveščenim Slovencem, ki so upravičeno primerjali in istovetili komunizem (Leninizem, Stalinizem, Titoizem itd.) z levičarskim nacifašizmom, se je takoj pojavil sum in naknadno prepričanje, o zlorabi nacionalnih čustev in socialnih stisk napadenega naroda za cilje, ki z narodnim osvobajanjem in socialno pravico niso imeli nič skupnega. Tu je treba omeniti vse tiste Slovence, ki so bili pripadniki raznih strank in prepričanj, politično heterogene predvojne, vsaj relativno demokratično razmišljajoče družbe, kjer so bili komunisti v zanemarljivi manjšini, posebno meščanske in kmečke populacije, prostovoljno sodelujočih celo v t.i. OF ( naslednici pronacifašistične PIF (strateško zamolčane), ki je bila od vsega začetka popolnoma kontrolirana od tajne revolucionarne nomenklature Stalinove agenture v Sloveniji). Ti absolutno niso bili na strani okupatorja, kot so jih, v nadaljnem razvoju razmer, nasilno, lažno in zavajalsko, javno (agitpropovsko) predstavljali pripadniki KPS-KPJ-(na Primorskem tudi KPI). Nujna revolucionarna strategija je zahtevala ustvarjenje notranjega sovražnika izdajalca za vsako ceno. Če se jim to ne bi posrečilo, tudi revolucije in načrtovane državljanske vojne v Sloveniji ne bi bilo. V luči povedanega je bil poznejši pojav obrambe proti nasilju revolucije od strani ogroženih Slovencev, ki jih je revolucija apriorno obsodila na likvidacijo zaradi nestrinjanja s komunistično doktrino totalitarnega internacionalizma, neizbežen. Najprej so to nujo zaznali kmetje (proglašeni kulaki - protirevolucionarji), ki so bili neposredno prva tarča nasilja domačih boljševikov. Prav ropanje in pobijanje nepokornih slovenskih kmetov in vidnih vaških osebnosti, je povzročilo prvo organiziranje vaških straž, da so se lahko upirali dodatnemu nasilju iz lastnih vrst v času tuje okupacije. Ta upor domačemu nasilju ni bil samo ideološki (kmetu je bila komunistična ideolo
*Alien*
30. 11. 2006 23.16
Džovani, caro mio, ne misli si, da sem po kisli župi priplaval. Presneto dobro se zavedam, kdo piše, kdo pa briše komentarje. Ti si pa izvoli kak moj primerek sovražnega govora shraniti, morda ga boš kdaj potreboval..
jackoo
30. 11. 2006 23.09
dodatek/popravek: ferluga. nikakor pa me ne razumeti kot da posplošujem svoj komentar v to izjavo da si totalno neizobražen Slovenec, kar vsekakor ni res. opombe se seveda nanašajo samo na tvoj prejšnji komentar. lp
jackoo
30. 11. 2006 23.00
*Alien* v tistem komentarju je bilo iz konteksta razvidno da si pisal še marsikatere druge svinjarije, med drugim tudi uprabljal sovražni govor. Ni čudno da ti kar naprej brišejo komentarje.
jackoo
30. 11. 2006 22.33
Pavel Ferluga! Brez provokacij: Nikoli si nisem mislil da bom prisiljen napisati naslednji stavek: Oprosti, vendar sem te resnično precenjeval, mislil sem da si domoljub in razumen človek, sedaj pa po tvojem zadnjem komentarju vidim da si resnično neuk. Se ti iskreno opravičujem za izrečene besede, za žaljivko, vendar drugače nisem sposoben izraziti svojega mnenja, ki se nanaša na zadnji komentar. Da se bova razumela; tvoji komentarji so sicer vredu in se držijo nekega nivoja, ampak zadnji je pa čisti polom: To, da partizani nimajo ničesar s Slovenstvom je zame, kot vnuka dveh poštenih, domoljubnih slovenskih partizanov, hujša žaljivka in sploh najvišja oblika razžalitve mojih prednikov. Menim sicer tudi to, da izjavo niste pisal zavedno. Drugi del sploh ne mislim komentirati ker je krneki. To ti, dokler se mi ne opravičiš, nikoli ne odpustim. Upaj, da tega komentarja ne bodo brali zavedni Slovenci, ker boš potem v Sloveniji živečim Slovencem zamejsko slovenstvo prikazal v slabi luči.
jackoo
30. 11. 2006 21.44
janez105 sploh nevem kaj hočeš z mojim citatom, ki si ga malo po svoje popravil sporočiti?? Vse kar je bilo zapisano v prvotnem je res, a v tem, ki si ga sam priredil pa je mnogo izmišljotin: MOJI starši res niso bili partizani, ker so bili povojna generacija, so bili pa zato STARI STARŠI prav VSI partizani in člani KP. Prosim če navedeš resnični citat. ciao
vox populis
30. 11. 2006 19.27
"Jedem das seine!
pavel.ferluga@siol.net
30. 11. 2006 18.14
Imam po vsem običajno in kar razširjeno krvno skupino A Drži: Jelinčičeva SNS ni nacionalistična stranka, (to znam iz prvih rok). Partizan je naziv, ki ga je vsilila Stalinova kominterna za vse vojake revolucije celega sveta. Bojevniki internacionalistične vojske proti zahodni desnici kapitalističnega sveta. Nimajo nič s Slovenstvom, veliko pa s Slovenci in slovenci. Nosili so zgolj neslovenske znake, ampak znake revolucije, ki so jih povsod natikali kot madež. Še danes ti znaki žalijo žrtve na spomenikih širom Slovenije. GONARS Ob dnevu mrtvih je vedno obvezno praznovanje in obujanje spominov na žrtve vojne vihre in njenih posledic. Tako tudi letos. V zamejskem Novem glasu (9.11.06) sem prebral sestavek Svečanost ob prazniku vseh svetih v Gonarsu. Tudi predstavniki iz RS so bili navzoči z delagacijo, ki jo je vodil dr. Marko Pavliha. Vse lepo in prav, lepi govori s povdarjanjem vrednot in obžalovanjem strahot fašizma, ki so se dogajale med vojno. Vse to je prav, da se ljudje dobre volje spomnijo na take dogodke in tudi očitajoče obsojajo zločine proti človeštvu. Le nekaj je pri takih manifestacijah, posebno na Primorskem in zamejstvu, ki močno zaudarja po pristranskosti in tudi po žalitvi žrtev, ki so tam pokopane. Res so bile tam žrtve v večini Slovenci in tudi Hrvati, toda etiketirati te žrtve z pripadnostjo neki ideologiji, ki je bila ravno tako nasilna in zločinska kot fašizem, je pa cinizem brez primere. V Gonarsu namreč, je pri vsakem imenu žrtev prisotna tudi rdeča zvezda, znak, ki predstavlja eno najbolj krvoločnih ideologij 20. stol., skupaj z nacifašizmom. Kako se lahko te žrtve, katerih velika večina, po vsej verjetnosti, sploh ni bila ideološko orjentirana, enostavno istoveti s komunizmom? Ali vodja delegacije RS dr. Pavliha in z njim tržaški konzul RS, nista zaznala tega ciničnega anahronizma? Ali predstavnikov ZZB ni motila ta žaljiva kolektivizacija posmrtnih ostankov z enim edinim znakom, ki ni nič manj žaljiv od kljukastega križa in fascia? Če so te znake postavili Italijani se ne čudim, ker njim je zelo pri srcu, da smo vsi Slovenci označeni kot komunisti, da imajo argumente proti nam, ko se obsoja fašizem in slavocomunismo, saj tudi trobravnico z madežem dovolijo na njihovem ozemlju, medtem ko naša uradna zastava ne sme biti izpostavljena. Ali se je kdaj kak naš predstavnik vprašal, zakaj taka praksa? Za njihove nacionalne interese je še vedno važno, da smo vsi Slovenci označeni kot pripadniki Titozločinstva, kar laška javnost izrablja v odnosih z našo manjšino v zamejstvu in z našo novoustanovljeno državo, ki s prejšnjo Jugoslavijo ne bi smela več imeti tega skupnega predznaka. Čas bi bil, da se taka vprašanja v demokratični Sloveniji rešujejo s konkretnimi uradnimi posegi, posebno na področju zunanje politike s soseščino, da se postavijo določene nedorečene dileme v pravo luč, v spoštovanju zgodovinske resnice in nenazadnje, začeti upoštevati pokončno in ponosno držo slovenske politike brez priveskov zloglasnih tekovin. Pomi, Koreanec in rijo27. Imate prav, kar tako naprej !!!! LP. (Žal na tem forumu ni smeškov)