Slovenija

Izbrisani z novim vodstvom

Ljubljana, 06. 02. 2010 18.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Irfan Beširević je postal novi predsednik Civilne iniciative izbrisanih. Ta je ob volitvah novega vodstva obravnavala tudi nov zakon o izbrisanih, za katerega menijo, da ni idealen.

Todorovića je na čelu izbrisanih zamenjal Beširević.
Todorovića je na čelu izbrisanih zamenjal Beširević. FOTO: Damjan Žibert

Civilna iniciativa izbrisanih aktivistov je na današnji skupščini izvolila novo vodstvo, njen predsednik pa je postal Irfan Beširević.

Dosedanji predsednik civilne iniciative Aleksandar Todorović je namreč odstopil, zato so na današnji izredni skupščini izvolili novo vodstvo. Predsednik je postal Beširević, podpredsednica civilne iniciative pa Mirjana Učakar. Kot je pojasnil novi predsednik, bo civilna iniciativa delovala tako kot doslej, samo "v malo drugačni luči".

Zakon ni idealen

Člani civilne iniciative so na skupščini razpravljali tudi o svojih prihodnjih aktivnostih. Ob obletnici izbrisa, 26. februarju, tako pripravljajo teden izbrisanih, v katerem bodo pripravili številne kulturne dogodke. Po tem pa bodo začeli z aktivnostmi na ravni novele zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic SFRJ v Sloveniji, ki je v parlamentarni proceduri.

Omenjeni zakon sicer ni idealen, ga pa v civilni iniciativi vseeno podpirajo, pojasnjuje Beširević. Sami so namreč želeli, da bi se status izbrisanih rešil avtomatično, a jim tega ni uspelo doseči. "Kot so nas avtomatično brisali, tako naj nam status tudi vrnejo," je še dejal novi predsednik civilne iniciative.

V parlamentarni proceduri so namreč spremembe zakona, s katerimi naj bi se uredil status tistim izbrisanim, ki niso bili upravičeni do dopolnilnih odločb in večinoma nimajo urejenega statusa. V skladu s predlogom bodo izbrisani po vložiti vloge in izpolnjevanju zakonskih pogojev v individualnem postopku lahko pridobili dovoljenje za stalno prebivanje v Sloveniji za naprej ter s posebno dopolnilno odločbo legalizacijo njihovega bivanja v Sloveniji od izbrisa dalje.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (124)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mac4_m
08. 02. 2010 17.12
zima gospa zasleduje svoj oziroma interes svojega partnerja, ki profitira na račun takoimenovanih 'izbrisanih'. Očitno je njej prisega, ki jo je dala samo zabaven tekst...
zima10
08. 02. 2010 12.43
kar ne verjamem je tolko izbrisanih. iz lastne izkušnje lahko povem, da so vse UE pošiljale obvestila za dostavo dokumentov za vse državljane, ki so bili rojeni v drugih republikah tedanje Jugoslavije. Naj samo povem, da smo v SLO od leta 1950, vsi vpisani v matični evidenci v SLO,pa smo morali vseeno dostaviti na novo dokumentacijo in smo bili o tem obveščeni. Zato izbrisanih v SLO ne more biti, razen nekaterih, ki so odšli iz SLO v času agresije in se vrnili kasneje, sedaj pa izsiljujejo svoje pravice, Ga. Kresal pozivam vas, da pregledate vse spise preden se izda odločba, zatao še vedno trdim, da izbrisanih ni, razen nekaj izjem.
SherlockH
08. 02. 2010 11.44
Dejstvo je tako, da Slovenija ni bila pravna naslednica in iz tega lahko sklepamo marsikaj, no saj razumni. Tisti, ki še danes podpirajo prebrisane, čeprav je že med samo rentniško skupino čezdalje manj privržencev, pa niso nič drugega kot mešani balkanci oz. prebrisani pobalini, ki so tako svetsko liberalni, da si upajo mimo razuma zagovarjati vse donoske, ki jih spišđejo kvazi liberalci LDS s samo eno prebrano in prepisano kolumno v Mladini!
SARSAL99
08. 02. 2010 10.46
ARHIMED; popolnoma se strinjam s to idejo,saj večina brije norce iz nas,prvi so pa naši politiki
Tonček Balonček
08. 02. 2010 09.11
Pa kdo je pa anše prednike klical sem? Niti tega ne vemo, ali so prišli iz Zakarpatja ili so bili Veneti? Pravice izhajajo iz dela, ne pa iz tega, da si nekje že dolgo časa. A imajo v nekem bloku tisti, kis o tam že od prve vselitve kaj večje pravice, nižje položnice in več glasovalnih pravic v hišnem svetu kot tisti, ki so pravkar kupili stanovanje?
la-cucaracha
07. 02. 2010 23.05
Kdo za hudiča vas je sploh klical v Slovenijo, če imate tako radi svojo domovino in tako radi govorite v svojem jeziku pa pojdite tja kjer ste bili prej ??
srpko
07. 02. 2010 21.27
Ne vem kaj čakajo, zakaj nas ne izženejo? Nimajo jajaca? Rajši nas po "malem ubijajo" - tako kot to počnejo na tem forumu - z žalitvami in šikaniranjem, pa da sami odidemo?
arhimed_33
07. 02. 2010 21.20
CVIKEL 07.02.2010, 19:57 -1 sicer pajim ta izbris ni nič pomagal,njihovih potomcev je vse več in dobili bomo tudi đamijo.. Z ODŠKODNINAMI NE BO NIČ,SE BO ŽE PRAVI ČAS ZAUSTAVILO,KAR SE PA TIČE DŽAMIJE,JE PA TUDI VPRAŠANJE. VENDAR ZA TISTE,KI SPOŠTUJEJO SLOVENIJO IN SPOŠTUJEJO NJENE ZAKONE BI BILO KRIVIČNO,DA BI NE MOGLI IZRAŽAT SVOJO VERO KOT SE SPODOBI,TOREJ TU BO NEKAJ POTREBNO NAREDITI....
arhimed_33
07. 02. 2010 21.14
SARSAL9907.02.2010, 20:501 sam imam ženo iz srbije,pa sva že leta 89 dala prošnjo za slovensko državljanstvo saj je bilo jasno kaj se bo zgodilo in vam lahko povem,da so bili na uradu najprej začudeni nato pa prijetno presenečeni.državljanstvo je dobila v roku 14 dni ob prevzemu dokumenta so ji celo izročili šopek cvetja.skratka nobenih komplikacij in nobenega šikaniranja ni bilo.ene pa poznam ki so živeli pri nas,nedaleč od mene,takoj pobegnili v nemčijo,tam živeli kot azilanti,šli domov v srbijo se nekako vrnili(imeli so vizo za enkraten vstop) nekako izigrali naše zakone ali pa je bilo vmes kaj drugo,in sedaj lepo živijo tukaj.eni so celo že dobili državljanstvo(čudno ker so brez služb) za nazaj dobili odločbo obivanju ,i.t.d. sedaj mahajo s temi papirji in si že izračunavajo koliko bodo pokasirali od tožb.jaz pa sem bil v vojni ,plačujem davke in kaj imamo mi od tega,da bodo taki kot sem jih navedel lepo pokasirali in se nam smejali.mi pa naj bomo lepo tiho in mirni,lepo vas prosim ne brijte iz nas nortce,vemo kaj se je dogajalo in vsakdo je imel čas da si bivanje pri nas uredi,nisem noben nacionalist saj kot sem že napisal je moja žena iz srbije.kar je preveč je pa preveč. SE DO POPOLNOSTI STRINJAM,POGLEJTE,KAKO LEP PRIMER O ZAPROSITVI DRŽAVLJANSTVA,.... ČE SE MISLI RES KDO NORČEVAT IZ SLOVENIJE,BOMO ŠLI PA NA CESTE.....
demidov6
07. 02. 2010 21.11
srpko: a res lol. jest sm pa bil bl mnenja da smo slovenci slovenci, svabi svabi, srbi srbi. lahko si pa zarad mene jugoslovan al pa titov pionirck al pa marsovc se nadaljnih 100 let. se saj ve da nimas nobenega pravega jaza kaj v resnici tudi si.
SARSAL99
07. 02. 2010 20.50
sam imam ženo iz srbije,pa sva že leta 89 dala prošnjo za slovensko državljanstvo saj je bilo jasno kaj se bo zgodilo in vam lahko povem,da so bili na uradu najprej začudeni nato pa prijetno presenečeni.državljanstvo je dobila v roku 14 dni ob prevzemu dokumenta so ji celo izročili šopek cvetja.skratka nobenih komplikacij in nobenega šikaniranja ni bilo.ene pa poznam ki so živeli pri nas,nedaleč od mene,takoj pobegnili v nemčijo,tam živeli kot azilanti,šli domov v srbijo se nekako vrnili(imeli so vizo za enkraten vstop) nekako izigrali naše zakone ali pa je bilo vmes kaj drugo,in sedaj lepo živijo tukaj.eni so celo že dobili državljanstvo(čudno ker so brez služb) za nazaj dobili odločbo obivanju ,i.t.d. sedaj mahajo s temi papirji in si že izračunavajo koliko bodo pokasirali od tožb.jaz pa sem bil v vojni ,plačujem davke in kaj imamo mi od tega,da bodo taki kot sem jih navedel lepo pokasirali in se nam smejali.mi pa naj bomo lepo tiho in mirni,lepo vas prosim ne brijte iz nas nortce,vemo kaj se je dogajalo in vsakdo je imel čas da si bivanje pri nas uredi,nisem noben nacionalist saj kot sem že napisal je moja žena iz srbije.kar je preveč je pa preveč.
Marko Varga
07. 02. 2010 19.57
sicer pajim ta izbris ni nič pomagal,njihovih potomcev je vse več in dobili bomo tudi đamijo..
arhimed_33
07. 02. 2010 19.53
IZBRISANI SO IMELI MOŽNOST PRIDOBITI SLOVENSKO DRŽAVLJANSTVO IN S TEM VSE PRAVICE,VENDAR ČE TEGA NISO ŽELELI JIM SLOVENIJA NI KRIVA.JUGOSLOVANSKO DRŽAVLJANSTVO NAJ POIŠČEJO KJE V KAKŠNI BIVŠI JUGOSLOVANSKI REPUBLIKI,ČE JE TO ŠE MOŽNO.PA BREZ ZAMERE.....
Marko Varga
07. 02. 2010 19.48
nekater so izbrisali tudi leta 1945.ha,ha,ha,ha,ha...
arhimed_33
07. 02. 2010 19.44
CVIKEL 07.02.2010, 11:24 -9 odškodnine je treba naložiti ljudjem,ki so ta nezakoniti izbris zakrivili,če pa to ne bo zadostovalo,pa je treba pobrati še ljudjem,ki se s tem izbrisom strinjajo in teptajo človeške pravice... SAJ ŠE NI 1. APRIL,NE PIŠI NEUMNOSTI...
bron
07. 02. 2010 19.16
Marko Varga
07. 02. 2010 18.42
pa ne bi ustavno in evropsko sodišče razsodilo,da je šlo za protizakonit izbris,če bi to bilo kar tako kot vi pravite...
Marko Varga
07. 02. 2010 18.39
nobene pravice niso imeli luknjati ljudjem osebne dokumente in jih marširati iz uradov...za to mora nekdo odgovarjati,tudi z glavo če je treba..
Marko Varga
07. 02. 2010 18.37
ja in kaj so krivi otroci,so bili oni tudi grožnja naši mladi državici,izkazalo se je,da so nam bili največji sovražniki osvoboditelji,ki so kasneje vodili naše gospodarstvo...
mac4_m
07. 02. 2010 18.23
kakšnega registra? registra tujcev? Lepo te prosim. Če ljudje ne odgovarjajo na uradne dopise in če so na naslovih neznani potem jih pač ni. Ne moreš v neki evidenci voditi nekoga, ki ne obstaja. Da ne omenjamo, da je precej teh takoimenovanih izbrisanih v tistem času klalo in ropalo v bosanski vojni.... Lepe državljane ste nam pripeljali. Nemara jih potrebujete za določene zadeve?