Slovenija

Po 18 letih ureditev statusa izbrisanih

Ljubljana, 08. 03. 2010 11.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Poslanci so sprejeli novelo zakona, ki naj bi po besedah ministrice Kresalove celovito uredila tisti del krivic izbrisanih prebivalcev, ki se nanašajo na njihov odvzet status izpred 18 let.

Protest izbrisanih v Ljubljani
Protest izbrisanih v Ljubljani FOTO: Dare Čekeliš

Državni zbor je z 48 glasovi za in 30 proti sprejel novelo zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic SFRJ v Sloveniji, s katero naj bi država po 18 letih celovito uredila položaj izbrisanih. Ob tem so poslanci zavrnili dopolnila SDS, s katerimi bi izbrisanim zaostrili pogoje za pridobitev statusa.

Po besedah ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal je namen zakona, skladno z vrsto odločb ustavnega sodišča in v duhu slovenske ustave, celovito urediti tisti del krivic izbrisanih prebivalcev, ki se nanašajo na njihov odvzet status izpred 18 let.

Med 25.671 izbrisanimi si jih je sicer po podatkih notranjega ministrstva do januarja lani 7313 pridobilo slovensko državljanstvo, 3630 pa dovoljenje za stalno prebivanje. Še vedno pa je 13.426 takšnih, ki v Sloveniji nimajo urejenega statusa. Za njih notranje ministrstvo tudi nima podatkov, kje danes prebivajo.

Kaj določa sprejeta novela?

Novela zakona o urejanju statusa državljanov drugih držav naslednic nekdanje SFRJ v Sloveniji ureja položaj tistih izbrisanih, ki niso bili upravičeni do dopolnilnih odločb in večinoma nimajo urejenega statusa. Sprejeta novela določa pogoje, pod katerimi lahko tujec, ki je bil na dan 25. junija 1991 državljan druge republike nekdanje SFRJ in ki dovoljenja za stalno prebivanje v naši državi še nima, pridobi dovoljenje za stalno prebivanje.

Določa tudi, v katerih primerih se šteje, da so imeli državljani drugih republik nekdanje SFRJ, ki so bili izbrisani iz registra stalnega prebivalstva, dovoljenje za stalno prebivanje in prijavljeno stalno prebivališče tudi za nazaj.

Novela tudi določa merila za ugotavljanje izpolnjevanja pogoja dejanskega življenja v Sloveniji, na novo pa je urejena tudi izdaja dovoljenja za stalno prebivanje tudi za otroke izbrisanih, je pojasnila ministrica.

Sprejeti predlog vsebuje tudi določbo, po kateri se dovoljenje za stalno prebivanje ne izda osebi, ki ji je kot tujcu zavrnjena izdaja dovoljenja za bivanje. Gre za osebe, ki so bile obsojene ali so v kazenskem postopku za kaznivo dejanje genocida, hudodelstva zoper človečnost ali vojnega hudodelstva.

Ministrica Kresalova
Ministrica Kresalova FOTO: POP TV

Koalicija: Treba je popraviti storjene krivice

Zakonsko novelo so danes podprli poslanci koalicijskih SD, Zares, LDS in DeSUS, nasprotovali pa v opozicijskih SDS, SLS in SNS. Ves čas razprave so v koaliciji poudarjali, da je treba po 18 letih vendarle popraviti storjene krivice izbrisanim, v opoziciji pa so vztrajali, da bo zakon podlaga za izplačevanje odškodnin in bo omogočil pridobitev pravic "agresorjem in špekulantom".

V SDS so zato predlagali nekaj dopolnil, s katerimi bi izbrisanim zaostrili pogoje za pridobitev statusa. Med drugim so predlagali, da bi izbrisani lahko pridobili dovoljenje za stalno prebivanje od dne, ko jim je bila izdana odločba, in ne od izbrisa, poleg tega pa bi bili do statusa upravičeni le, če so kadar koli zaprosili za dovoljenje za stalno prebivanje. Poleg tega bi v SDS v zakon zapisali, da do povračila škode ne bi bili upravičeni izbrisani, ki niso vložili nobene vloge, in tisti, ki so "aktivno sodelovali v agresiji zoper Slovenijo".

Poslanska večina je vsa vložena dopolnila zavrnila, saj so v koaliciji menili, da želijo predlagatelji z njimi izničiti vsebino ugotovitev ustavnega sodišča.

Sprejeti zakon naj bi sicer predstavljal zadnjo fazo urejanja področja izbrisanih, ki ostaja nerešeno že 18 let. Tedaj je namreč država 25.671 prebivalcev Slovenije, državljanov tedanjih republik SFRJ, izbrisala iz registra stalnega prebivalstva oziroma jih prenesla v "pasivno" evidenco.

Izbrisani so s tem izgubili nekatere socialne pravice, mnogi so morali zapustiti Slovenijo, nekateri pa so bili iz nje tudi prisilno odstranjeni.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (187)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

beri66
15. 06. 2010 11.58
KATARININA VELIKA ZMAGA......BRAVO,pogum se izplača.
Edina Golotic Hasic
12. 03. 2010 22.52
Bravo puntova edini del ki se ne strinjam s teboj je kar se tice predsednika- je edini ki si kaj upa ampak ni dovolj njegova fukcija!!!!!
puntova
09. 03. 2010 11.48
Imamo vlado, ki se ne ukvarja z gospdarstvom ampak se ukvarja z geji, lezbijkami, prebrisanimi-špekulanti in bulmastifi. Totalni razpad gospodarstva in morale laž je zmota, kraja je napaka in vse to naš slinavec Turčin požegna.
Ataaufbix
09. 03. 2010 10.49
@dzver Čisto pravico imaš tožiti to državo za čimvišjo odškodnino! Pa še priznanje delovne dobe zahtevaj!
SARSAL99
09. 03. 2010 09.37
DA JE BILA NEKATERIM STORJENA KRIVICA JE RES.AMPAK TAKIH JE ZELO MALO.DRUGI SO ŠPEKULANTI.POZNAM PRIMERE,DA SO OB ZAČETKU VOJNE PRI NAS ENOSTAVNO ZBEŽALI PO ZAHODNIH DRŽAVAH IN TAM ŽIVELI KOT AZILANTI.KO NISO IMELI VEČ POGOJEV ZA AZIL SO ŠLI DOL.KO SO VIDLI DA TAM NI MEDU IN MLEKA SO SE PO RAZNIH VEZAH VRNILI K NAM.SEDAJ MAHAJO Z NEKAKIMI PAPIRJI,GROZIJO S TOŽBAMI I.T.D.IN KO POMISLIM ,DA BOJO DOBILI DENAR TAKI MI POSTANE SLABO.OD ENIH SEM CELO POSLUŠAL KAKO JE UDRIHO PO NAŠI DRŽAVI,SEVEDA SVA SE SPOREKLA IN JAZ SEM ZDAJ NJIHOV SMRTNI SOVRAŽNIK,KER SEM SE ZAVZEL ZA NAŠO DRŽAVO.KRESALČKA NAREDILA SI ZGODOVINSKO NAPAKO MI JE NE MISLIMO PLAČEVATI,
tovarišinajuriš
09. 03. 2010 07.57
...pa so spet priplavali na površje slovenski nacionalisti...
Pohorc03
09. 03. 2010 07.56
Zgleda, da tudi jaz dvomim, če sem se boril na pravi strani in za pravo stvar.....ministrica je pa itak utrujena videt, pa ne vem al od izbrisasnih al od tega da se ji prjatu zdravi baje u Švici:) PS: Tako mimogrede bi pa vse poslance nagnal na borzo dela, če se že ne morejo udeleževat sej, pa imajo zato govorci bolj monologe ker so skoraj sami v dvorani....če jst ostanem doma, me bo moj delodajalec zihr nagnal iz firme
M-teorija
09. 03. 2010 07.27
Cmrljck08.03.2010, 20:44 ~M-teorija, a trpiš za tipičnim slovenskim sindromom "kaj bodo pa drugi rekli"? Mimogrede, malo se že ponavljaš.~ Samo čas bo pokazal kdo trpi za sindromom, mene ni sram povedati, da so človeške vrednote v krizi. Očitno se ne zavedamo, da smo v preteklosti, ko smo bili ogroženi in nemočni, smo Neandertalce in podobne tekmece premagali samo zaradi komunikacije, složnosti in medsebojne pomoči. Pozabljamo, da so masikatere oskogledne rasne diskriminacije le preteklost. Pravice črncev so izenačene, čeprav so morali dati kri in življenja za enakopravnost. Še ne dolgo tega so imele ženske manj pravic od možkih, pa so pokazale in dokazale, da niso nič manj vredne in manj sposobne, fizično slabšo preddispozicijo znajo nadomestiti z drugimi vrednotami. Človek se je razvil iz enega semena, iz ene Afriške Eve in Adama, torej smo si vsi enaki in so že vsaj stoletje minili časi tistih, ki so mislili, da imamo različen izvor. Torej kot rečeno čas bo pokazal kdo ima prav oskosrčni materializem in egoizem ali pa človečnost. Čas bo pokazal ali je prednost naše države nacionalizem in ksenofobija in kot lajna ponavljanje mantre, da imajo lahko eni več pravic kot drugi ali pa je prednost v enakopravnosti vseh, kjer bo prišla do izraza njihova paleta po narodnosti in različnosti. In ker je čas zaveznik in na strani dobrega in ker je z zakonom velik del te zgodbe zaključen se na to temo v glavnem ne mislim več oglašati.
Vodin
09. 03. 2010 04.45
Tudi Bullmastife so izbrisali!? Ampak te pa res neupravičeno...
dzver
09. 03. 2010 03.35
No jaz sem eden izmed izbrisanih. Rodil sem se v slo. končal os, solo in srednjo. 91 pa vsi člani druzine dobijo državljanstvo razen mene. Ne glede, da sem bil klican nekaj mesecev pred vojno na zdravniski pregled za v TO, ki sem se tudi odzval. Toda zaradi zdravstvenih težav so me zavrnili. Ugotovil sem, da so na naši občini nekaj zasustrali. Takoj sem se zanimal, da bi odal še enkrat za državljanstvo. Na občini mi je povedala, da sem tujec, da potrebujem nekaj dokumentov, med ostalimi potrdilo o nekaznovanju, ki kot tujec ni bilo možno dobiti, Drugo pa naslov bivanja v Srbiji. Torej Kar na enkrat sem bil državljan Srbije. No dve leti sem se trudil pridobiti vse dokumente za prošnjo za državljanstvo slo.Tudi po dveh letih mi ni uspelo.Na to sem izvedel, da prošnjo lahko odam ne popolno. Kar sem tudi storil. in nato čakal na odgovor do leta 2000.Vmes zaprosil za začasno bivanje kot tujec, zavrnjeno! Med tem so se dogajale nevarjetne stvari. Izgnan iz svojega doma pred slo mejo. Nato Sem begal po Srbiji nekaj mesec in se vrnil v slo s turistično vizo. 10 let mojega življenja, najlepšh let je šlo v nič v vsakem pogledu. Brez zaposlitve, dokumentov itd. Ko sem pa končno dobil državljanstvo, pa težko dobit zaposlitev, ker so vsi hoteli vedt zakaj nimam nič delavne dobe. No tako sedaj sem star 37let z 5 let delavne dobe. Zato sem Hodil v Slo šolo se učil vse kar je slovenskega?! Edina država, ki bi me imela pravico izgnati je Srbija, Ker nevem nič kar je Srbsko! Niti srbske slovnice. Zato se mi vsi komentarji tukaj zdijo, ne vedni in ne človeški in ne želim imeti takšnega mišljenja o Slovencih.
izdelanc
09. 03. 2010 00.04
Dedi, ki je s culo prišel s Hrvaške leta 80 v Slovenijo je 91 -tega brezkompromisno podpisal da je Slovenec. Tudi taki so dobili na izbiro!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!...
slamaci
08. 03. 2010 23.57
bravo nimam kej rect,nasim ki delavcem ki pa delajo cel teden nema kdo dat place tle nej kej uredije ne pa izbrisanim
RXG
08. 03. 2010 23.54
"mnogi so morali zapustiti Slovenijo..." ....it po svoje sorodnike in se vrnt nazaj! Tkole bo bl prov, ane?
boruta
08. 03. 2010 23.30
tako kot moj dedek partizan zgleda, da sem se tudi jaz boril na napačni strani.
hovdec
08. 03. 2010 22.52
@glich ljudje so bili izbrisani iz registra izbrisani se v register sploh niso hoteli vpisati, ker naše nove države SLOVENIJE v tistih dneh niso jemali resno in je sploh niso priznavali !
hovdec
08. 03. 2010 22.49
Vsaka palica ima dva konca. Tudi vas poslanci in ministri bo enkrat KRESNILO in IZBRISALO !
trapo
08. 03. 2010 22.36
Nisem pristaš SDS-a ampak tokrat imajo hudičevo prav.
bron
08. 03. 2010 22.33
HO HO SKORUMPIRANCI TUDI VAS BO HUDIČ UZEL.
jorgovan1960
08. 03. 2010 21.48
NE BO TREBA POPRAVLJAT KRIVIC,NE BOJTE SE VI KI STE PROTI IZBRISANIM ,ITAK TLE NE BO VEĆ DELA,NE BO ZGODBE O USPEHU,NEKETERI ŽE ODHAJAO TAM KJE NI NACIONALIZMA,VSAK DAN JE SLABŠEITAK TLE BOJO OSTALI SAMO TAJKUNI
glich
08. 03. 2010 21.42
vsi pametnjakoviči in podobni kekci. če je res tako kot je bilo, zakaj država ne dokaže svoj prav?? če je bilo vse po zakonih?? in zakaj posega eu ?? če bi lahko dokazal bi že zdavnaj. ljudje so bili izbrisani iz registra KAKRŠNE KOLI PRAVNE PODLAGE. dejanje je bilo protisutavno. kar je sramota za PRAVNO državo. v kateri državi pa vi živite ne vem.. odškodnina bo šla od davkoplačevalskega denarja, od nas vseh. na koncu plača mali človek. za to se pa zahvalite vsemogočnim pravičnim in vsevednim politikom ki gledajo na vaš interes in slovenski narod a ne?? neumnost je blaženost. bodite blaženi še naprej!