Slovenija

Izberite hrano, ki je dozorela na njivi, ne na tovornjaku

Ljubljana, 18. 06. 2012 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./B.G.
Komentarji
73

Slovenec dnevno poje manj zelenjave, kot priporoča svetovna zdravstvena organizacija. Prav zato izberite hrano, ki za sabo nima več sto kilometrov transporta. Sezonska zelenjava in sadje iz lokalnega okolja sta praviloma bolj optimalno dozorela in imata višjo hranilno vrednost.

V Sloveniji se stopnja samooskrbe s hrano zmanjšuje. Kmetje opozarjajo, da so razmere alarmantne, saj so zaradi cenejših uvoženih izdelkov na robu preživetja. Če bi se potrošniki zavedali, kako pomembno in zdravo je kupovati lokalno pridelano hrano, bi s tem povečali tudi domačo pridelavo. A večino potrošnikov še vedno bolj zanima cena kot poreklo in kakovost izdelka.

Zelenjava, ki je pridelana doma, je bolj zdrava od tiste zelenjave, ki je na poti do vašega hladilnika prepotovala več držav in bila več dni zaprta v transportnih zabojnikih. Zaradi dolgotrajnega transporta se zelenjavo obere praktično nedozorelo, proces zorenja pa poteka kar med prevozom, vse z razlogom, da nas na policah v trgovini pričaka ’popolna’ zelenjava.

Lokalno pridelana hrana ima višjo hranilno vrednost in vsebnost vitaminov.
Lokalno pridelana hrana ima višjo hranilno vrednost in vsebnost vitaminov. FOTO: Thinkstock

Kakšno hrano bomo dali na krožnik, nam ne sme biti več vseeno. Na današnji novinarski konferenci, na kateri so predstavili promocijsko kampanjo ministrstva za kmetijstvo in okolje z naslovom "Sveža zelenjava iz naše bližine", so poudarili, da je nujno treba spremeniti zavest potrošnikov. Še vedno se potrošniki glede kupovanja zelenjave in sadja preveč oziramo na ceno in bistveno premalo na kakovost proizvoda.

Nam je res bolj pomembno, kaj damo nase, kot pa, kaj damo vase?

IVZ je raziskoval, koliko Slovencev preverja, kakšnega porekla je neko živilo. Rezultati raziskave so pokazali, da manj kot 25 odstotkov potrošnikov preveri oznako o poreklu živila, ki ga kupuje. Še najbolj pozorni na poreklo so upokojenci, najmanj pa študentje.

Zakaj se priporoča uživanje sezonske zelenjave in sadja iz lokalnega okolja? Ker sta običajno bolj optimalno dozorela in imata višjo biološko oziroma hranilno vrednost. Mojca Gabrijelčič Blenkuš z Inštituta za varovanje zdravja opozarja, da se z daljšanjem verige od pridelovalca do potrošnika namreč drastično zmanjša vsebnost C-vitamina v zelenjavi, prav tako se zmanjšajo vrednosti vitaminov A, B in E.

Za splošno populacijo se priporoča vsakodnevno uživanje sveže zelenjave in sadja, ki naj bosta čim bolj pestra in različnih barv, in sicer od 400 do 650 gramov, odvisno od dnevnih energijskih potreb. V praksi to pomeni, da naj bi dnevno zaužili od 3 do 5 enot zelenjave in od 2 do 4 enote sadja.

Dejavniki, ki varujejo naše zdravje, so zdrave prehranjevalne navade, ki med drugim temeljijo tudi na rednem in zadostnem uživanju zelenjave in sadja
Dejavniki, ki varujejo naše zdravje, so zdrave prehranjevalne navade, ki med drugim temeljijo tudi na rednem in zadostnem uživanju zelenjave in sadja FOTO: Thinkstock

Da boste lažje presodili, ali pojete dovolj zelenjave, naj povemo, da je enota zelenjave ena velika skleda surove listnate zelenjave oziroma ena skodelica kuhane ali surove sesekljane zelenjave. Za eno enoto bo dovolj tudi en majhen kozarec (1 dl) zelenjavnega soka.

Slovenija potrebuje višjo stopnjo samooskrbe

Lokalna trajnostna oskrba ima poleg kakovostnejših živil še širši družbeni pomen, saj se z večanjem obsega potrošnje lokalnih pridelkov in proizvodov ustvarjajo nova delovna mesta in tako omogoča preživetje vsem v agroživilski verigi, opozarjajo na ministrstvu. Poleg tega pomembno vpliva na ohranitev in razvoj podeželja ter skladen regionalen razvoj.

Kot poudarjajo na ministrstvu, je smiselno vzpodbujati lokalno okolje, da se samooskrbuje in s tem poveča kakovost življenja vseh, vključenih v ta proces. Martina Bavec z Direktorata za kmetijstvo je opozorila, da po vstopu Slovenije v EU beležimo trend upadanja tržne pridelave zelenjave. Razmere so se še poslabšale po letu 2004, ko smo vstopili v EU in vrata odprli tuji konkurenci. Opozarja, da slovenska zelenjava nima pravega dostopa do potrošnika. Kot primer dobre prakse sicer navajajo prodajo zelenjave prek naročil oz. t. i. naročanje zelenjave na zabojček, so pa današnji sogovorniki opozorili tudi na težave pri oskrbi javnih zavodov. Ti praviloma ne naročajo lokalno pridelane zelenjave in sadja, pač pa se v svojih naročilih bolj osredotočajo na osnovi najnižje cene. Rešitev vidijo v dodatnih kriterijih, ki bi jih morali javni zavodi upoštevati pri naročanju ali pa v posebnih sporazumih za naročanje sezonskega sadja in zelenjave. Seveda izpostavljajo tudi primere dobre prakse, ko so se posamezne šole uspele uspešno dogovoriti in povezati z lokalnimi proizvajalci. A tega je žal še vedno premalo v Sloveniji.

Dobra novica: zadnja leta beležimo rast ekološke pridelave zelenjave.
Dobra novica: zadnja leta beležimo rast ekološke pridelave zelenjave. FOTO: 24ur.com
"Vedno več je ljudi, ki cenijo domačo zelenjavo. So pa tudi taki, ki jim je vseeno in gledajo bolj na ceno," izkušnje s tržnice opisuje pridelovalec zelenjave Jože Kogoj, ki upa, da se bo trend kmalu obrnil pridelovalcem v prid.

Tako še vedno ostaja ena od prednostnih nalog ministrstva vzgajanje bodočega potrošnika, da se zave, da je lokalno pridelana hrana bolj zdrava, da imamo v Sloveniji strožji nadzor pridelave in označevanja hrane ter da s kupovanjem lokalne hrane prispevamo k ohranjanju domačih delovnih mest in ohranjanju slovenskega podeželja. Če bomo vzpostavili čim krajše verige med predelovalcem in potrošnikom, bo to pozitivno vplivalo na domačo pridelavo sadja in zelenjave, so prepričani na ministrstvu. Prav tako opozarjajo, da se bo s tem povečal obseg ponudbe raznolikega ter kakovostnega sadja in zelenjave, posledično pa se bodo znižale cene in s tem povečala potrošnja.

Še vedno odločajo centi, in ne poreklo

Udeleženci današnje novinarske konference o promociji sveže zelenjave iz naše bližine.
Udeleženci današnje novinarske konference o promociji sveže zelenjave iz naše bližine. FOTO: 24ur.com

Da slovenska zelenjava še vedno ni konkurenčna, opozarja tudi Ivan Bučar iz GIZ Zelenjava. Toliko sredstev in dela, ki ga je vloženega v pridelavo domače zelenjave, v sedanjih razmerah ne morejo povrniti. Zato odločanje na osnovi cene zelenjave pomeni propad malega kmeta. "Potrošnik se mora odločati na osnovi porekla in sledljivosti, nikakor pa ne sme pozabiti še na upoštevanje sezonskosti." Zelenjava, ki je sezonska in je zrasla v našem okolju, je po mnenju Bučarja bistveno bolj zdrava in vsebuje tiste antioksidante in vitamine, ki jih potrebujemo za svoje življenje.

"Potrošnik mora biti pripravljen odšteti tudi nekaj centov več za našo zelenjavo," pa opozarja Jure Vončina iz Kmetijske zadruge Krka. Po njegovih besedah so cene domače zelenjave pridelane na osnovi integrirane pridelave konkurenčne, seveda, če upoštevamo vse vidike (zdravstvene, socialno-ekonomske, okoljske).

Slovenija je neto uvoznik zelenjave, tako sveže kot predelane. Domača pridelava že dalj časa ne sledi
hitro rastočemu povpraševanju, zato se dolgoročno hitro zvišuje uvoz zelenjave.
Slovenija je neto uvoznik zelenjave, tako sveže kot predelane. Domača pridelava že dalj časa ne sledi hitro rastočemu povpraševanju, zato se dolgoročno hitro zvišuje uvoz zelenjave. FOTO: Reuters

Gostje današnje novinarske konference so se strinjali, da imajo slovenski tržni pridelovalci zelenjave še vedno velike težave. Eni opozarjajo na problem, ker javni zavodi pri svojih naročilih še vedno ne upoštevajo zakona o javnih naročilih in ne naročajo lokalno pridelane hrane, spet drugi opozarjajo, da bi se morali vsi členi verige od proizvajalca do potrošnika med seboj bolj povezati. Da bi preživeli, pridelovalci že spreminjajo svojo poslovno politiko in se med seboj povezujejo v skupine, ki lažje zagotavljajo celostno ponudbo lokalnih pridelkov in proizvodov, bodisi v večjih trgovskih verigah, na tržnici ali pa pri direktni prodaji in preskrbi javnih zavodov s svežimi lokalnimi pridelki in proizvodi, opozarjajo na ministrstvu za kmetijstvo in okolje.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

linav
20. 06. 2012 10.21
+3
Ma tudi kmetje in pa bredvsem branjevke na tržnicah so precej zvite in se mi je dogodilo tudi to da je bila zelenjava kupljena v Hoferju ali Lidlu, potem pa so jo prodajali na tržnici pod pretvezo da je domača slovenska kakovost. Jaz tržnicam ne zaupam več, jaz kupujem zelenjavo in sadje smo še v trgovinah in največ slovenskih izdelkov dobim v trgovinah Tuš, še posebej ker odkar peljejo slogan "spoštujmo slovensko" pri njih dobiš najbolj svežo in kakovostno zelenjavo. jaz nijker drugje nisem dobila boljše ponudbe!
Tatjana Žagar 1
20. 06. 2012 13.03
+1
Ja pri nas na Jesenicah ima pa Tuš zelo slabo zelenjavo in sadje je velikokrat kar gnilo pa tudi prodajali so Lušt paradajz bil pa ni Lušt samo cena je bila njegova, pa dostikrat jim Kao slovensko meso kar smrdi ali pa je črn. Sem pa že doživela da sem šla po pečen pršut dobila pa šunko, ali pa ta ,ko sem šla ob 7.15h po kruh in je rekla, da ga nima zraven je pa stal poln vozek od Žita kruha, sem jo vprašala kaj je z onim narobe pa pravi da je ostal in ga je že popisala za odpis zapre pa so ob 20h, zdaj pa ne vem če je Tuš tko dobr pri nas ni je zelo slaba kvaliteta.
nikhrast
19. 06. 2012 16.33
+0
Problem je da je vsa ta domače hrana dražja, kupci pa gledajo na ceno. Kdo kupuje bio ali organic hrano, poglej koliko je dražja. Pa zdaj smo se navadili na hrano iz celega sveta, kaj bomo pozimi jedli samo kislo zelje, češnje za novo leto niso nič neobičajnega zdaj; sushi kioski pa tudi vsepovsod.
Tonček Balonček
19. 06. 2012 20.25
Potemtakem paradižnika ne jejte še najmanj mesec in pol. Pa paprike in jajčevcev tudi ne!!
txoxnxy
19. 06. 2012 14.28
+2
Njam njam BANANA made in Slovenija !!
nikhrast
19. 06. 2012 16.25
+2
Jaz vedno kupujem domače banane, iz Kopra.
Consultant
19. 06. 2012 14.06
+5
Mislim, da bi bilo smiselno, da pokažejo kako ta zelenjava nastane. Ko bodo ljudje videli, da njihova zelenjava velikokrat ne vidi zemlje, ampka plava v modelih iz stiroporja na vodi "obogateni" z različnimi preparati, se bodo zadeve mogoče spremenile.
motorka57
19. 06. 2012 15.21
+2
Ker je tako,ni čudno,da je toliko rakavih obolenj.
Tonček Balonček
19. 06. 2012 20.26
+2
PA pokažite, kako naši kmetje greznice praznijo na vrtove in njive!Morda bo potem drugače!!
santamaura
19. 06. 2012 13.36
+3
Kupec pač mora izbrati med tem, kar mu ponuja trgovec. Trgovec pa mu ponavadi ponuja takšno hrano, ki jo je poceni kupil in jo lahko z dobičkom proda. Morda bi se vsaj malo zamislili, če bi vedeli, kakšna je razlika med solato, ki nam jo ponuja trgovec in tisto, ki je zrasla na naših njivah
motorka57
19. 06. 2012 15.25
+3
Salata,ki zrastla na njivi je umazana od zemlje,na stiroporju zrasla salatapa rabi samo sol, kis in olje.
kumunalc
18. 06. 2012 21.59
+2
Sem že celo življenje na deželi pa vem kako se je nekoč pridelovala zelenjava in kako se danes prideluje "domače" in "zdravo".Brez škropljenja in dognojevanja pridelaš lahko samo zase.Ne trdim na pamet,pridelovalce zelenjave lahko opazujem vsak dan.Proti škodljivcev in ozračju se brez kemije ni možno bojevati.
zlobniCO2
18. 06. 2012 21.54
-1
sej če kupimo poceni in drago prodamo ni problema
pgdpgd
18. 06. 2012 21.10
+5
Pri nas imamo prepožrešno državo,kar je pripeljalo do tega,da enostavno z nekim pridelkom masovno nisi konkurenčen s cenami,pa še zastonj delaš.DOKAPITALIZIRAT JE TREBA DRŽAVLJANE IN NE BANKE. Pa bo tudi gospodarstvo in kmetijstvo zalaufalo.S SUBVENCIJAMI so zjahali cel sistem,ker se jenamesto pridelovanja hrane,kupovala megalomanska mehanizacija in avtomobili,sadila pa koruza s katero je najmanj dela.
qwertzuio9
18. 06. 2012 21.45
korintos1
18. 06. 2012 21.54
zlobniCO2
18. 06. 2012 22.15
vzhod
18. 06. 2012 20.59
+8
Jejte zdravo in ustvarite propad Indrustrij smrti
TRENER-2x
18. 06. 2012 21.09
korintos1
18. 06. 2012 21.53
PejtGaPogledatBrane
18. 06. 2012 20.36
+14
JEJTE ZDRAVO! JEJTE BIO HRANO! OSTANITE ZDRAVI! PLAČE IMAMO PA ZA V LIDLA IN HOFERJA!!!
titovka
18. 06. 2012 20.52
+2
antikomunjar
18. 06. 2012 20.55
+5
Če imate kakšen košček zemlje si pridelajte sami kar se da veliko!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
chiken
19. 06. 2012 07.02
+2
v lidl hodijo bolj tisti, ki bi si lahko privoščili kaj več....sam da je na dvorišču pleh za 30 jurjev....
Lilijanine
20. 06. 2012 12.08
tudi tukaj velja manj je več"jej manj in bol zdravo",če si pa lahko sam pridelaš te dobrote pa ni blema.Res je okus domače zelenjave in sadja neprecenljivo boljši od tistega,ki dozori na tovornjakih.
zlobniCO2
18. 06. 2012 20.30
+2
haha potrošniki bi morali odšteti več denarja za njihove izdelke haha a kr tako na lepe oči ane
zlobniCO2
18. 06. 2012 20.07
+2
kupit čim več poceni in uvoženega
volek
18. 06. 2012 19.47
+3
Hvala bogu da tuji trgovci še niso ugotovili kako kvalitetno sadje in zelenjavo pridelujejo naši kmetje. Ko pa se bo to zgodilo, potem bomo pač morali jesti nekvelitetne italijanske kmetijske pridelke. Pa tudi vina imamo najboljša. Dobro da tujci ne poznajo njihove kvalitete. V letu dni ne bi bilo v Sloveniji več alkoholikov, bili bi še samo tisti ki bi se odločili piti nekvalitetna španska, francoska in avstrijska vina, bolje rečeno brozgo. Pa najboljši pršut imamo. Italijanski in španski se lahko skrije pred našim. Sploh pa havla bogu da tuji tursti niso še odkrili lepot Slovenije. Sedaj se večinoma vozijo na hrvaško obalo. Bojim pa se, da nas bodo pomendrali pa še vso našo odlično hrano in pijačo pospravil, tako da bomo lačni in žejni.
volek
19. 06. 2012 12.12
Še enkrat ponaljam:mi smo najboljši samo da tega tujina ne ve. Po mentaliteti in samohvali smo bratje s Srbi. Tudi oni so najboljši v vsem, saj so od boga izvoljen narod.
Trigga
18. 06. 2012 19.42
+4
dobr da ma fotr vrt .. you can keep your poison
quantum
18. 06. 2012 19.23
+6
Zapomnite si nekaj; prehrambena (kmetijska) industrija je največja mafija kar jih obstajai, za povrh pa je še legalna. Bistvo je očem skrito!
titovka
18. 06. 2012 19.22
+5
gospoda, dajte nam dostojne plače...dajte nam dostojne pokojnine...potem se pojdite...KUPUJTE SLOVENSKO...če ne bi imeli hoferja, lidla bi slovenski človek bil LAČEN...LAČEN.....
motorka57
19. 06. 2012 15.32
+1
Ne v Lidla in Hoferja ne !!! Ljudje na njivco bo treba,tist kar boš sam prdelou,boš vedu kaj ješ.To bo hrana MADE IN DOMA PRIDELANO.
Elnorel
18. 06. 2012 19.16
+6
Kaj hranilna vrednost itd.? Važno je da podpiraš slovensko gospodarstvo. Raje kupi (če le imaš možnost seveda) od lokalnega kmeta, kot pa uvoženo "perfektno" zelenjavo od Italije in ostalih izvoznic.
Oberkrainer9
18. 06. 2012 18.57
+4
Pri vsakodnevni nategi nas kupcev - ne verjamem nikomur več! Žal !!
LomilkaSrc
18. 06. 2012 18.51
+2
v šparu merkatorju in tušu ne boš videl domačih izdelkov saj se jim gre le za zaslužek. briga njih kvaliteta. po drugi strani pa je več kot pol sadja in zelenjave vrženo proč (HACCP)
Jure Herer
18. 06. 2012 18.47
+11
domače je najboljše