Slovenija

Janša zavrnil očitke glede prodaje SIJa

Ljubljana, 18. 12. 2007 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Premier je zavrnil očitke o nepravilnostih pri odprodaji državnega deleža v Slovenski industriji jekla ruski poslovni skupini Koks.

Janša zavrača očitke, ki se nanašajo na domnevne nepravilnosti pri odprodaji državnega deleža v Slovenski industriji jekla
Janša zavrača očitke, ki se nanašajo na domnevne nepravilnosti pri odprodaji državnega deleža v Slovenski industriji jekla FOTO: Reuters

Predsednik vlade Janez Janša je v državnem zboru zavrnil očitke, ki se nanašajo na domnevne nepravilnosti pri odprodaji 55 odstotkov državnega deleža v Slovenski industriji jekla (SIJ) ruski poslovni skupini Koks. Zavrnil je tudi očitke o oškodovanju malih delničarjev pri omenjeni odprodaji. V odgovoru na vprašanje poslanca Zaresa Mateja Lahovnika premier Janša ni nasprotoval morebitnemu vpogledu poslancev v dokumentacijo, povezano z omenjeno odprodajo.

Po mnenju vodje poslanske skupine Zares Lahovnika je pri prodaji SIJa ruskemu kupcu Koks prišlo do vrste spornih zadev, oškodovanja malih delničarjev, vlada naj bi družbo prodala pod tržno ceno, "za malo več kot znaša letni denarni tok SIJa". Lahovnik je tudi postregel z nasprotujočimi si podatki, v skladu s katerimi naj bi kupec trdil, da je plačal 300 milijonov evrov, vlada pa, da je družbo prodala za 105 milijonov evrov.

Če ne bo razkrita pogodba in ne bo omogočeno pričanje vseh vpletenih v posel pred pristojno državnozborsko komisijo za nadzor javnih financ, Lahovnik ne izključuje možnosti, da bodo poslanci Zares podprli pobudo SD za ustanovitev preiskovalne komisije za preučitev okoliščin omenjene prodaje.

Janša ni nasprotoval morebitnemu vpogledu poslancev v dokumentacijo, povezano z omenjeno odprodajo
Janša ni nasprotoval morebitnemu vpogledu poslancev v dokumentacijo, povezano z omenjeno odprodajo FOTO: POP TV


Predsednik vlade Janša je v odgovoru na poslansko vprašanje med drugim poudaril, da je bila cena tržna in zelo blizu zgornje meje razpona cen in tudi malim delničarjem je bilo omogočeno, da pod enakimi pogoji prodajo svoje deleže.

Ne vidim razlogov za slabo voljo glede te prodaje, je dejal premier, ki tudi nima nobenih zadržkov, da ne bi poslanci videli vseh dokumentov, povezanih z odprodajo. Vladi je najmanj v interesu, da bi karkoli skrivala, še dodaja. Zato ne vidi potrebe za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije, ki se bo komaj lahko konstituirala do izteka mandata.

"Kar se tiče sodelovanja tistih, ki so operativno sodelovali pri izvedbi tega dela privatizacije, ni nobenega problema, vsakega lahko vabite, vse pogodbe lahko upogledate in tudi ni nobene potrebe, da bi seje zapirali za javnost," je dejal Janša.

Kupec je bil izbran na podlagi najboljše ponudbe po predhodno izvedenem mednarodnem razpisu. Kupec ni nikoli zatrdil, da je bila cena drugačne od tiste, ki jo je plačal, je dejal Janša. Ob tem je še poudaril, da je država ohranila kontrolni delež in na ta način še vedno lahko vpliva na kupca, da se drži danih obvez. Kupec je namreč zagotovil, da bo v naslednjih letih v Sij investiral 250 milijonov evrov in ne bo odpuščal delavcev.

In teh dogovor se kupec drži, nadaljuje Janša, število zaposlenih se je tako povečalo za 250, podjetje posluje pozitivno, kar pomeni, da cena delnic raste in delničarji so tega lahko samo veseli. Med drugim se je ponudnik zavezal, da bo ves dobiček prvih treh let vlagal v razvoj podjetja, kar pomeni, da dobiček ne šel izven Slovenije, je še odvrnil Janša na očitek opozicijskega poslanca o odtekanju dobička v Rusijo.


  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bohem
19. 12. 2007 13.28
janša!!!!!!! Zavračanje očitkov ni enako kot razlaga, in dokazilo o tem, kje je skoraj 200 mio € !!!!! Vprašaj politika eno odgovoril ti bo pa 1.568.795-to stvar! Potem pa Vi državljani slepo naprej zaupajte svojim vodjem..... Je že skrajni čas za nov predlog zakona o politikih, tako da se našim vrlim gospodom ne nabira prah v državnem zboru (DZ). Predlagam, da so vsi politiki lahko največ dva mandata političnih funkcij v DZ pa naj si bo v koaliciji ali opoziciji, ne pa, da postanejo državni inventar, od katerega je veliko več škode (nabiranje lastnega premoženja iz davkoplačevalskega denarja) kot koristi, ob katerem se večina državljanov zgraža, primer rupel, bajuk, rop, semulič, janša,.............................................. hvala za tako demokracijo, v kateri nimaš pravo glasa - potem bodo pa druge državne ureditve pljuvali. Hinavščina brez primere.....
politik70
19. 12. 2007 13.20
Manja Na lahovnika si spet spravila? Te grize a takle mlad poba, pa taka zoprna vprašanja postavlja da mu nikakor ne znate odgovorit! Pa saj mate pameten podmladek ,ki po forumu 24 Kur non stop pametuje in nam deli nasvete in nas trazsvetljuje koliko ste dobrega in poštenega naredili. Pa potegnte enega izmed njih na plano pa ga pred Lahovnika postavi! Upate? Seveda ne.Saj mu niste kos. Kos? Tale Kos je pa drugi fant ki se vam ne da ! Pozdrav Politik70
Prvo Bore
19. 12. 2007 12.08
doki Ti dam majhen nasvet, čeprav si nekadilec LOL. Ko vidiš clementia v UKC, daj jo še malo v mojem imenu nuči, mapak tako, da se ne bo nič videlo. Manja, da kupuje pa tudi minister za gospodarstvo, ki NIMA nobenih informacij, to pa je malo privlečeno za lase. Drugače pa malo napiši okoli plač poslancev in koliko zaslužijo in ne slučajno začeti z Lojzkom- kje je klerikalc- ki je začel s številko 1500 €, da zasluži v Bruslu. Če politik ne zasluži v svojem mandatu 300.000,00 €, potem se naj skrije. Saj imajo vse zastonj, porkamadona !
doki007@email.si
19. 12. 2007 11.51
clementia555,.....maš prov ,.....prvi in največji udarec je grifica ZOFIJA ,...!!!!!
clementia555@yahoo.com
19. 12. 2007 11.45
....jst sm medicinc.... Se en hud udarec za slovensko zdravstvo. :-)
doki007@email.si
19. 12. 2007 11.39
manja kranjc ,....jst sm medicinc ,....zato bo malj težko ,...!!!! -----kaj pa misliš o vizjaku ,...od kje mu finance ..???
manjakranjc@hotmail.com
19. 12. 2007 11.23
doki007, kdaj si nazadnje prečital kaj strokovnega v zvezi z ekonomijo? Veš kaj je čudno, da v večini izpadov Zaresa in SDja, LDS tokrat ne stoji zraven.. Lahovnika pa ni težko preseči na njegovem področju, že študenti v nižjem letniku mu parirajo in ga nadvladajo...prepričaj se.
doki007@email.si
19. 12. 2007 11.15
manja kranjc ,....ti se stalno spravljaš na lahovnika ,...ne vem zakaj ,...??? ---spravi se na vizjaka ,...njegova štir članska družina,... vsi so vložili vsak za 50000EUR za delnice ,....! ---kaj pa praviš na to ,..???od kje mu ???
doki007@email.si
19. 12. 2007 11.12
a ni to zanimivo kako janša postavlja v kot vse ekonomiste ,...češ da oni nič ne vejo in da ima on prav ,....kar sliši od argentinca bajuka ,....kajti janša je daleč od ekonomista,.....!!!!!! ----očitno mu bajuk dober pere glavo ,...saj se vidi kaj ima na glavi ,...!!!
super_man
19. 12. 2007 10.35
seveda se spozna, saj je ekonomist. denarja ma tudi najbrž kar nekaj, če je že par let v državnem zboru..
manjakranjc@hotmail.com
19. 12. 2007 10.00
Hinko.muravec; se strinjam, da pokoro plačuje narod..a tu je bistveno povedati čigavo pokoro.Le toliko v vednsot. Pozdrav Manja Kranjc
hinko.murovec@siol.net
19. 12. 2007 09.54
Posipanje s pepelom je postala doktrina JJ vlade. Uporablja prakso dobrih vernikov : spoved, pokora in odpuščanje grehov. Narobe je le, da pokoro plačuje narod, on se samo spove in mu je odpuščeno. LP
manjakranjc@hotmail.com
19. 12. 2007 09.43
Lep pozdravček, no matej.rojc; popraviti te moram, Lahovnik se zelo slabo spozna na zadeve..pa veš kako vem?... še zdaj mu ni jasno, da je bil LEK in NLB prodana pod ceno, seveda pa je zanj moteče, ker pri tem zaslužimo tudi navadni državljani. Verjamem pa, da ne znaš pojasniti od kje mu 50k EUR za nakup delnic; je še dogaj frutkast veš...
Matej Rojc
19. 12. 2007 08.31
barbika51, ker se na to spozna. Obramboslovec JJ pa očitno skupaj z vsemi idioti v vladi ne in samo priznava napake :)) Pišeš pa neumnosti.
barbika51@gmail.com
19. 12. 2007 08.22
kaj se ta lahovnik vtika vse vsako zadevo? prej ko so bili na vladi pa nikoli ni imel pripomb. jj ima čisto vest, da je dovolil vpogled v dokumentacijo, medtem, ko je bilo to v starih časih popolnoma nemogoče dejanje, da bi opozicija gledala kaj in kako se je prodajalo.
Jožajoža
18. 12. 2007 21.30
kaj smo slovenci naredili bogu slabega, da se nam tako zelo maščuje in nam je preko cerkve poslal janšo
Prvo Bore
18. 12. 2007 21.10
MJJJ kaj se izmika, domobranska