Slovenija

Ministrstvo zanika sume korupcije

Ljubljana, 07. 03. 2007 15.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V primeru Volovje rebri je protikorupcijska komisija ugotovila, da gre za sum korupcije.

V primeru Volovje rebri je predsednik protikorupcijske komisije ugotovil, da gre za sum korupcije
V primeru Volovje rebri je predsednik protikorupcijske komisije ugotovil, da gre za sum korupcije FOTO: POP TV

Ministrstvo za okolje in prostor po prvem pregledu načelnega mnenja, ki ga je predstavila komisija za preprečevanje korupcije, ugotavlja, da komisija ne navaja nobenega dejstva, ki bi lahko imelo značaj koruptivnega dejanja. Komisija je ugotovila, da "ravnanje uradnih oseb ministrstva za okolje in prostor, ki so pripomogle k izdaji dovoljenj za postavitev vetrne elektrarne s pripadajočo infrastrukturo na Volovji rebri, ustreza definiciji korupcije".

Končna ocena iz obrazložitve načelnega mnenja komisije ne drži, saj pri odločitvi za postavitev vetrne elektrarne na Volovji rebri, ni bilo kršeno načelo previdnosti in dopustnosti (po zakonu o varstvu okolja), ki zahteva, da je uvajanje novih tehnologij, proizvodnih postopkov in izdelkov dopustno le, če ob upoštevanju stanja znanosti in tehnike ter možnih varstvenih ukrepov ni pričakovati nepredvidljivih škodljivih učinkov na okolje ali zdravje ljudi.

Na ministrstvu pravijo, da ni nobenih dokazov za nepredvidljive škodljive učinke na okolje in zdravje ljudi. Poleg tega pa vetrne elektrarne niso nova in nepreizkušena tehnologija. V EU se uporablja že več kot 10 let. Na svetu je danes 85.000 vetrnih elektrarn. Leta 2005 je bila skupna inštalirana moč vetrnih elektrarn v 22 evropskih državah 40.000 megavatov, lani pa še dodatnih 7600 megavatov, so zapisali na ministrstvu.

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos
Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos FOTO: POP TV

Predsednik komisije za preprečevanje korupcije Drago Kos in njegov pomočnik Bečir Kečanović sta namreč predstavila načelno mnenje o gradnji vetrnih elektrarn na območju Volovje rebri. Komisija je ugotovila, da "ravnanje uradnih oseb ministrstva za okolje in prostor, ki so pripomogle k izdaji dovoljenj za postavitev vetrne elektrarne s pripadajočo infrastrukturo na Volovji rebri, ustreza definiciji korupcije", je povedal Kečanović.

Komisija ne pravi, da na Volovji rebri ne morejo postaviti vetrnih elektrarn, temveč "da v postopku, ki je pripeljal do izdaje delnega gradbenega dovoljenja, niso bila v zadostni meri upoštevana opozorila okoljevarstvenikov, poleg tega pa je bila v postopku izrazito favorizirana stran, ki je zagovarjala postavitev elektrarn", je dejal Kos. V primeru izdaje delnega gradbenega dovoljenja sta bili kršeni tudi načeli previdnosti in dopustnosti, ki ju določa zakon o varovanju okolja, menijo v komisiji. Zaradi tega bo po Kosovih besedah "nastala korist za investitorja in lokalno skupnost Ilirska Bistrica".

Slovenija si že desetletje prizadeva za ohranitev krajinskega parka Snežnik, v katerega je vključeno tudi območje Volovje rebri. Takšna prizadevanja so neprekinjeno potekala do leta 2002, ko se je pojavilo vprašanje gradnje vetrnih elektrarn, je dejal Kečanović.
Pri delnem gradbenem dovoljenju naj ne bi bila v zadostni meri upoštevana opozorila okoljevarstvenikov
Pri delnem gradbenem dovoljenju naj ne bi bila v zadostni meri upoštevana opozorila okoljevarstvenikov FOTO: POP TV


V prvi fazi proučevanja gradiva je komisija ugotovila, da Slovenija podpira zaščito območja Volovje rebri, temu pa so pritrdile tudi številne strokovne študije, ki so nasprotovale graditvi vetrnih elektrarn. Prizadevanja ministrstva za okolje in prostor so se v naslednji fazi usmerila v projekt Natura 2000, ki je zajel tudi območje parka Snežnik in s tem območje Volovje rebri. V tem času je investitor izdelal analizo o sprejemljivosti gradnje elektrarn na štirih lokacijah, vendar pa je interdisciplinarna skupina znanstvenikov kasneje ugotovila, da območje Voloje rebri za gradnjo ni primerno, je dejal Kečanović.

V kolikor bi kljub temu želeli graditi vetrne elektrarne, bi bilo potrebo območje Volovje rebri izločiti iz projekta Natura 2000. To se je dejansko zgodilo v času ministrovanja Janeza Kopača, ki se je pri odločitvi skliceval na dve strokovni študiji. Vendar pa Kopač pri svoji odločitvi ni upošteval tistih študij, ki so nasprotovale gradnji elektrarn na Volovji rebri, je poudaril Kečanović. V naslednjem koraku pa je vlada izdala še soglasje k prostorskemu načrtu občine Ilirska Bistrica, pri katerem so se ponovno sklicevali samo na dve zgoraj omenjeni študiji.

Kljub nasprotovanju okoljskega ministrstva, je vlada v naslednji fazi izdala še okoljevarstveno soglasje, pri tem pa ni upoštevala načela previdnosti in argumentov nasprotnikov gradnje vetrnih elektrarn. Komisija je prav tako ugotovila, da ena izmed dveh strokovnih študij ni verodostojna in bo o tem obvestila pristojno tožilstvo, je še poudaril Kečanović.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

figa.mac
09. 03. 2007 20.50
Vsa Evropa si prizadeva, da bi očistila ozračje toplogrednih plinov.Pri nas pri tem prizadevanju, govorimo o korupciji.To lahko pride na pamet samo slamnati glavi.Ker so si to izmislili Primorci in ne Korošci,bosta imela korist samo Elektro Primorska in Lokalna skupnost.Pa mi povejte, ali ni EP del Elektro Slovenije, ali niso prebivalci nekega kraja Lokalna skupnost.Škoda, da imamo Burjo samo na Primorskem.Veliko bolj bi bila koristna na Koroškem , da bi prevetrila to slamnato glavo.Človek bi rekel , da v Butalan sejejo sol.Vetrnice onesnažujejo okolje, verjetno samo v Butalah.Pa mi povejte koliko iztrži od te pokrajine iz turizma, Lokalna skupnost.Vetrnice bi bile turistična atrakcija, pa še Burjo bi uporanili v prid vse Slovenije,da ne bi dišala po korupciji.
figa.mac
09. 03. 2007 20.49
Vsa Evropa si prizadeva, da bi očistila ozračje toplogrednih plinov.Pri nas pri tem prizadevanju, govorimo o korupciji.To lahko pride na pamet samo slamnati glavi.Ker so si to izmislili Primorci in ne Korošci,bosta imela korist samo Elektro Primorska in Lokalna skupnost.Pa mi povejte, ali ni EP del Elektro Slovenije, ali niso prebivalci nekega kraja Lokalna skupnost.Škoda, da imamo Burjo samo na Primorskem.Veliko bolj bi bila koristna na Koroškem , da bi prevetrila to slamnato glavo.Človek bi rekel , da v Butalan sejejo sol.Vetrnice onesnažujejo okolje, verjetno samo v Butalah.Pa mi povejte koliko iztrži od te pokrajine iz turizma, Lokalna skupnost.Vetrnice bi bile turistična atrakcija, pa še Burjo bi uporanili v prid vse Slovenije,da ne bi dišala po korupciji.
xuxu
08. 03. 2007 10.49
Kaj bo Kos, ko pa se samo kaže v javnosti, češ kako je komisija aktivna, v resnici pa leze v r*t JJu in na tožilstvo pošilja zapise, iz katerih ni razvidno nobenega suma... Zato bi mu lahko rekli "brezzobi tiger" ja, ker se je pustil JJu zbrusiti zobe...
goso
08. 03. 2007 00.25
Energije imamo preveč, saj imamo vse cerkve osvetljene celo noč. Da ne naštejem še kaj. Za pijančke? Za orientacijo? Vetrnice onesnažujejo okolje! Uničijo izgled pokrajine, ki je ekonomski element turizma. Ki pa pri nas še ni razvit. zato nekateri mislijo, da je to odvečni prostor. ne , to je najbolj dragocen prostor, kakršnih ima Evropa silno malo. Delovna mesta, ki gradijo na čimbolj ohranjeni naravi so najboljša, ker jih poceni delovna sila z Vzhoda ne more zapret. Prej bojo zaprli Prevent, kot pa Snežniški park. Poleg tega, kot berem, dajo pomije več elektrike kot veter, pa še ta prave kvalitete, na pa po vetru, kadar se mu zljub.
bojan1@mail386.com
07. 03. 2007 22.02
Ja točno Kam se strinjam, v pristospodobi na naj tile naravovastveniki živijo kot mormoni... hehe
kam
07. 03. 2007 21.04
To je brez veze. Ta komisija dela totalne bedarije. Kakšna korupcija, kdo se je obogatil?? Ja, mi. Skupnost. Kdo pa drug, saj energijo vendar rabmo. Pa še čista je. Vetrnice ne onesnažujejo okolja, ali??? A zdaj bo pa korupcija, če se ne bo upoštevalo naravovarstvenikov, ki ovirajo vsak projekt, če se na tistem območju pojavi en ptič ali črv ali žaba ali ne vem kaj? Lepo je imeti Naturo 2000. Še lepše pa da bi bili kar v rezervatu kot indijanci in bi nas vrli evropejci gledali, kako ekološko živimo in nam metali banane... Prvo naj naravovarstveniki poštimajo zadeve pri sebi. Naj prodajo svoje dobre avtomobile, ki onesnažujejo okolje, naj vrnejo svoje prenosnike, ker trošijo energijo, naj si nabavijo sveče, ker žarnice kurjo elektriko, potem pa naj s Kosom modrujejo o korupcijii. Mislim, ta komisija je pa res bedarija.
Tonček Balonček
07. 03. 2007 18.21
Kakšen štos bo šele, ko bo objavljen javni razpis za dobavo vetrnic z generatorji. Če ne bo izbran Španec ali kakšna njegova obvodna firma, se teh ventilatorjev sploh ne bodo lotili, saj gre za podoben nateg kot z ljubljansko vzpenjačo. Važno je, da se nekaj dela in pri tem kasira odstotke, za ostalo naj pa skrbijo naši potomci, prostor pač ni "obnovljiv", tako kot ta vetrna eenrgija. Veter očitno vedno piha v isto smer, finančno in je seveda obnovljiv.
oljka24@email.si
07. 03. 2007 17.06
V vladi je okoljevarstvenik ministrstvo za okolje in prostor in nihče drug
bojan1@mail386.com
07. 03. 2007 16.37
No zdaj se je ta javil, verjetno kot protiutež na ugotovitve Mira Perka. DK itak sam čaka in vsake tok časa nekaj blekne v javnost , a ni že propadel , spavil institucijo na slab glas...