Slovenija

Iz strganega krila nastane nakupovalna vrečka, iz neuporabne posteljnine igrača ali copati

Ljubljana, 15. 10. 2016 06.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kaj se zgodi z oblekami, ki jih ne potrebujete več? Jih podarite dobrodelnim organizacijam, oddate v najbližji zabojnik, nesete v izmenjevalnico, jih prodate ali nesete v smeti? Kaj se na koncu zgodi z njimi? Kje končajo?

Inšpektor
Inšpektor FOTO: POP TV

Ne veste, kam odnesti svoja stara oblačila? Ena od možnosti je Zadruga dobrote. Rodila se je iz ideje o reševanju zavrženih oblačil in pomoči brezposelnim in revnim v Dravogradu. Zabojnike imajo po vsej državi, a največ na sverovzhodu Slovenije. V Zadrugi dobrote delajo tudi šivilje, ki so po propadu koroških tekstilnih tovarn ostale brez dela. Za mnoge je Zaduga dobrote prava rešitev, ker v njej jemljejo ne le dobro ohranjena oblačila, ki so še primerna za nošenje, ampak tudi raztrgana, uničena, umazana, staromodna oblačila, tudi zavese, posteljnino, čevlje ...

Leta 2015 so zbrali 500 ton materiala. Tretjino tega narežejo na krpe, jih stisnejo v bale in prodajo industriji, ki jih uporablja za čiščenje. Približno 50 ton še ohranjenih oblačil prodajo trgovinam z rabljenimi oblačili po Sloveniji, nekaj pa tudi tujim zbiralcem tekstila v tujini. Iz doniranega materiala delajo tudi različne izdelke, blago dobi novo podobo - iz krila nastane nakupovalna vrečka, iz posteljnine otroška igrača, sopati, torbice ... Izdelke potem prodajajo na sejmih, kupujejo jih podjetja za poslovna darila.

Polovico vsega nabranega tekstila pa podarijo. "Vsak, ki potrebuje oblačila, je pri nas dobrodošel," pravijo. Suzana Skutnik pripoveduje, kako je neka gospa na kupu, ki je namenjen za reciklažo, iskala brisače. "Rekla sem ji: gospa, pustite te, te so strgane. In je odgovorila: jaz doma še takih nimam." To ti da misliti, prav zaradi takšnih izkušenj se še bolj trudimo, pravi Suzana Skutnik.

Inšpektor promo
Inšpektor promo FOTO: POP TV
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

marione5
17. 10. 2016 22.47
+2
Res škoda, da ste pozabili omeniti organizacijo Kralji ulice, ki v Ljubljani, v njihovih prostorih na Miklošičevi ulici prav tako zbirajo rabljena oblačila za brezdomce. Tja vedno rada nesem oblačila, ker so vsi zelo prijazni in veseli oblačil. Poleg tega vem, da gredo oblačila v roke ljudi, ki jih res potrebujejo.
BŠK
17. 10. 2016 17.19
+2
Humana je največji izkoriščevalec in nategun! Če si pameten omenjene obleke izkoristiš do konca, porabiš na kmetiji ter predelaš ko pa ti odslužijo jih zažgeš Dragi moji, nevem zakaj se sramujete, ampak denar je v smeteh! Danes je žal vse naravnano na sistem kupi-uporabi-zavrzi! Če si nor kupuješ samo novo, če pa misliš živeti normalno pa kupuj skromno in uporabljaj z glavo!
yaks
16. 10. 2016 13.38
+0
Gospod iz RK, jaz sem čutil enako zadovoljstvo ko sem oblačila vrgel v Humanin zabojnik kot takrat so sem jih nesel v RK. Dokler nisem izvedel kam potem ta oblačila iz zabojnika grejo, seveda. Če bi drug ob drugem stala zabojnika Humane in RK, bi definitivno vrgel v zabojnik RK.
rovte
22. 10. 2016 22.16
+1
A ste že pozabili koliko denarja so se nabrali ali bolje rečeno nakradli prejšnji direktorji RK , za kakšne oderuške obresti drugim podjetjem sposojali NAŠ DENAR, potem še dobili odpravnino v višini 80.000 EUR, ker so dobili odpoved. Ni jih bolj pokvarjenih kot je RK. Humana vas nič ne prosi in ne pošilja bjanko položnice ter fehta za denar. Jaz osebno raje dam Karitasu vse kar imam odveč, tudi kakšen evro.
Ševednonaskradejo
16. 10. 2016 09.18
+6
Zelo koristen prispevek! Šele iz njega izvedela, kje zares oblačila pristanejo. Zmotno misleč, da podarjam socialno ogroženim rojakom, sem oprana in zložena oblačila ter obutev redno odlagala v HUMANIN zabojnik pred Mercator centrom v MB. Iz prispevka je razvidno, da z moje strani podarjeno, nič kaj humano PREPRODAJAJO v Afriko, ter da samo 10% izkupička odvedejo v dobrodelne namene, ker si 90% zadržijo za stroške zbiranja in transporta. Medtem ko pobudnika natega že iščejo z mednarodno tiralico, pa v slovenski podružnici "Humane" na TV (še) zatrjujejo, da gre za humanitarno zbiranje oblačil.
METKA102
16. 10. 2016 10.07
+3
Če bi bil naš RK ali Karitas tako dobro organiziran kot Humana, bi verjetno ljudje oblačila oddajali tja. Humanini zabojniki so dostopni 24 na dan. Jasno je, da so ljudje tam zaposleni in da transport in sortiranje in skladiščenje ni zastonj. Škoda pa je, da ljudi mediji ne obvestijo, kako to podjetje deluje. In je marsikdo zaradi tega zaveden. Meni se je pred časom zgodilo, da na Viču-RK niso jemali oblačil, ker so jih imeli dovolj, zato sem jih pač oddala v Humanin zabojnik, ki je že skoraj na vsakem vogalu, ne pa da se voziš tja 10 km ali več.
Ševednonaskradejo
16. 10. 2016 10.41
+3
Metka, z 90% izkupička od preprodanih, četudi v dobrodelne namene prejetih oblačil, pa res ni težko investirati v zabojnike, jih nameščati pred večje trgovske centre in na ta način širiti POSEL, da ne rečem ravno "zakonsko dvomljivo poslovno idejo". Po tej plati Humana niti približno ni primerljiva z zares dobrodelnima organizacijama RK in Karitas, ki prav zaradi volonterske narave njunega dela, nimata sredstev za nabavo večjega števila 24 ur dostopnih zabojnikov. V zvezi z dostopnostjo se z vami vsekakor strinjam. Hkrati pa menim, da bi država na tem področju lahko in tudi morala storiti več. V prvi vrsti mora RK in Karitasu pomagati pri nabavi zbirnih zabojnikov, poslovanje Humane v Sloveniji pa kriminalizirati zaradi očitnega zavajanja darovalcev (poslovnih partnerjev). Mednarodna tiralica za ustanovitelja Humane je že sama po sebi zadosti zgovorna.
METKA102
16. 10. 2016 11.00
+1
Tako je Ševednonaskradejo, povsem se strinjam.
akmt
15. 10. 2016 22.56
+4
Slovenija potrebuje nova delovna mesta NOVE POLITIKE in.ne starih cunj, karitasa, zasilnih stvari,beguncev.. Stran z nesposobno vlado!!!!!!**
extradeluxe
16. 10. 2016 08.14
+4
Ševednonaskradejo
16. 10. 2016 10.08
+3
Akam, gre za mnogo milijard težek globalni problem, ki presega dobičke celo farmacevtskih korporacij. Od prekomernega uničevanja bombažnih polj in zdravja kmečkega prebivalstva s pesticidi, preko ekonomskega izkoriščanja šivilj zlasti v Bangladešu (ter posledična izguba delovnih mest drugod po svetu - tudi v Sloveniji!)...itd O problematiki tekstilne industrije obstaja poučen dokumentarec. Enako kot druge vlade, ki se podrejajo apetitom kapitala, je na področju svetovne tekstilne ekonomije povsem nemočna tudi slovenska vlada. Problem je rešljiv samo s spremembo nakupovalnih navad slehernika. Ne gre namreč spregledati, da sta temeljno gonilo množičnega uničevanja planeta industrija mode in trgovski modni giganti s t.i. "modnimi zapovedmi", ki pa so iz sezone v sezono diametralno različne. Denimo: lani ozke hlače, letos ravne, drugo leto na trapez, skratka itd. v nedogled. Na žalost ovce, teh nas je sedaj že 7 milijard, "modnemu diktatu" poslušno sledimo. Ker če ne sledimo, nismo "in".
Franci Luzar
15. 10. 2016 20.18
+5
jaz bi nekaj vprasal ? sicer to nepase sem, ampak vse eno. jaz ne podpiram ali zagovarjam uzivalce drog! ampak poznam slucaj ko mora en poba star 39 let zaradi 40 gramov za eno leto v zapor! res da je bil ze kaznovan zaradi hasisa in je imel pogojno kazen , ko so ga spet dobili! sedaj mora pa v zapor za eno leto ceprav je Sodnica ga kaznovala z nevem koliko urami prisilnega dela! se je tozilec pritozil in dosegel da gre pova v zapor! in kaj je s tem naredil? ko bo poba prisel ven iz zapora nebo imel ne stanovanja ne dela ne denarja! torej nese sodstvo bo naredila iz enega reveza ki sem in tja pokadi kaksno travo, kriminalca! saj mu drugega nebo preostalo, kot da bo zacel krasti, da bo lahko prezivel. lopove kot pa so Bavcar , Zidar in njim podobni , pa pustijo zunaj kao da so bolni , le da lahko igrsjo kosarko se sprehajsjo po plszsh in podobno! bravo Slovenija, Bravo
akmt
15. 10. 2016 22.54
+4
Kar naj gre v zapor! Kje je imel pa prej mozgane? Bistvo zapora je kazen.in sprememba misljenja.
txoxnxy
16. 10. 2016 13.07
+3
akam ponavadi pridejo ven še večji lopovi kot so bili prej !
yaks
16. 10. 2016 13.34
+2
Bistvo zapora bi morala biti prevzgoja. Ne pa da so potem še večji problem kot so bili pred vstopom v zapor.
METKA102
16. 10. 2016 13.56
+1
Se kar strinjam s fluzarjem, razen v tem, da je 39-letnik poba. Ali pač? Če bi bil odrasel moški, morda tega ne bi počel, bi verjetno imel družino in bi bil oče enemu ali dvema poboma.
darlok
15. 10. 2016 12.27
+12
Lepo, da zbirajo, a s tem samo breme države (dejansko vlade) prevzemajo nase, vlada se pa lepo smeji in nič ne ukrene. Zakaj sploh moramo imeti nevladne organizacije za pomoč ljudem? A ni to delo vlade in parlamenta? Da ustvarijo dobre pogoje za življenje, tistim, ki pa resnično potrebujejo pomoč, pa tudi pomagajo?
Franci Luzar
15. 10. 2016 20.08
+0
ja ti si pa dober! seveda bi bila to dolznost vlade! ce bi jo imeli? a je mar to Vlada? kar imamo mi? eden bolj kot drugi je korupten! in to naj bi bila vlada?
rde?kar
15. 10. 2016 10.06
-2
No od kar imamo sposobne vlade meda pridejo prav tudi stare cunje. Za takimi je treba zakuriti ,da bo za njimi smrdelo.Tudi včasih so za nesposobnimi kurili stare čevlje in obleko.
METKA102
15. 10. 2016 09.40
+10
Prav je, da se je 24ur lotil problematike, kam z oblačili. Najslabše je metati oblačila v smeti, je pa res najbolj enostavno. V Lj. imamo kar nekaj trgovin z rabljenimi oblačili, tam je vedno polno kupcev in se najde marsikaj dobrega za res majhen denar. Je trgovina v kateri prodajajo rabljena oblačila uvožena v Slovenijo iz severne Evrope. Mi jih pa tukaj mečemo v smeti. Pa smo res tako bogati?
rde?kar
15. 10. 2016 10.07
+2
Slovenija je menda bogata zato ne potrebujemo starih cunj.