Slovenija

Na slovenska smučišča z enotno vozovnico

Ljubljana, 06. 12. 2011 10.58 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na slovenskih smučiščih bo po novem mogoče smučati z enotno vozovnico. Na večini večjih smučišč so sicer aktivirali snežne topove. Ljubitelji smučanja lahko zato upravičeno pričakujete, da se bo meteorološko resnično začela tudi bela zima.

Počasi se začenja smučarska sezona.
Počasi se začenja smučarska sezona. FOTO: Miro Majcen
V Sloveniji na 93 smučiščih obratuje 225 žičniških naprav: 66 vzpenjač, nihalk, krožno kabinskih žičnic in sedežnic ter 159 vlečnic.

Po besedah Nine Mauhler s prometnega ministrstva so v letošnjem letu že podelili 30 dovoljenj za žičniške naprave. Pričakuje, da jih bomo do konca prihajajoče zimske sezone podelili še dodatnih 50 do 60. Poleg dovoljenj za obratovanje žičniških naprav so podelili tudi 14 dovoljenj za obratovanje smučišč, do konca leta naj bi jih še 10, odvisno od vremenskih razmer.

V veljavo je letos stopil tudi pravilnik o tehničnih pregledih žičniških naprav, s čimer so zahteve za zagotavljanje varnosti obratovanja žičniških naprav nekoliko bolj pregledne za upravljavce, za preglednike, za inšpekcijske službe in upravne organe. "Za leto 2012 je v načrtu tudi priprava novele zakona o žičniških napravah za prevoz oseb. Cilj je bolj transparentno urediti določbe zakona, uskladitev z evropskimi regulativami, poenotenje izrazoslovja na tem področju in drugo," je dodala.

Le varna smuka je lahko užitek

Z neustreznim obnašanjem, pomanjkljivo smučarsko opremo, prehitro vožnjo, precenjevanjem lastnih sposobnosti, nepravilnim prehitevanjem, z vožnjo pod vplivom alkohola ogrožajo smučarji tako sebe kot tudi druge udeležence na smučišču. Simon Savski z notranjega ministrstva

Inšpektor za žičniške naprave Samo Tofant in Simon Savski z notranjega ministrstva sta vsak s svojega zornega kota poročala o ukrepih za zagotavljanje varnosti na smučiščih. Strinjala sta se, da je le varna smuka lahko pravi užitek.

"Samoodgovoren smučar je tisti, ki hitrost smučanja prilagodi terenu, vremenskim razmeram, smučarskemu znanju in psihofizičnim sposobnostim," je pojasnil Tofant. Po njegovih besedah največjo gnečo na smučiščih in tudi cestah pričakujejo med zimskimi počitnicami od 20. do 25. februarja. Povedal je tudi, da se letos gradi nova štirisedežnica na Kopah, večja investicija poteka na Veliki planini na nihalni kabinski žičnici, kjer nameščajo nov pogonski sklop in krmilje.

Po njegovih pojasnilih bo v prihajajoči smučarski sezoni inšpektorat okrepil kontrolo dovoljenj za obratovanje žičniških naprav, izvajal redne preglede in vzdrževalna dela, preverjal strokovno usposobljenost osebja za obratovanje žičniških naprav in drugo. Do konca novembra so sicer pregledali 117 žičniških naprav. Izdali so 43 opozoril po zakonu o inšpekcijskem nadzoru, šest odločb, dve za prepoved obratovanja, izrekli so 76 opozoril po zakonu o prekrških in 12 glob za upravljavce.

Predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek pa je navzoče navdušil s sporočilom, da so na večini naših večjih smučišč včeraj že aktivirali snežne topove. Ljubitelji smučanja lahko zato upravičeno pričakujejo, da se bo meteorološko resnično začela tudi bela zima, vsaj na smučiščih. "Pričakujemo, da se bo v kratkem tudi dejansko začela smučarska sezona. Vsi centri so pripravljeni na novo sezono, vprašljivo je samo obratovanje smučišča Iverčko," je dejal.

Številne novosti za goste, cen niso zviševali

Na slovenskih smučiščih so torej pripravljeni na novo smučarsko sezono, skorajda povsod čakajo na goste z vrsto novosti.
Na slovenskih smučiščih so torej pripravljeni na novo smučarsko sezono, skorajda povsod čakajo na goste z vrsto novosti. FOTO: Miro Majcen
Gorazd Bedrač s sektorja za žičnice je na očitek, da so žičniške naprave v Sloveniji precej zastarele, odgovoril, da niso nič starejše ali mlajše kot drugod v alpskem prostoru. "Starost žičniških naprav se je v Sloveniji v primerjavi z letom 2003 celo zmanjšala, in sicer v povprečju z 28 na 23 let. Na svetu je približno 30.000 žičniških naprav, na leto pa se jih proizvede približno 200," je poudaril.

V večini gorskih centrov torej že brnijo snežni topovi in v primeru ugodnega vremena bodo kmalu sprejeli prve smučarje. Za njih so letos pripravili novost – enotno smučarsko vozovnico, s katero bo mogoče smučati na vseh slovenskih smučiščih, je povedal predsednik Zbornice gorskih centrov pri GZS Damjan Pintar. Za šestdnevno turistično smučarsko vozovnico bodo denimo odrasli morali odšteti 159 evrov, veljala bo šest zaporednih dni, zatem jo bo mogoče še eno leto koristiti za uveljavljanje ugodnosti pri različnih turističnih ponudnikih.

Največ zanimanja sicer pričakujejo za družinsko sezonsko vozovnico, za katero bo morala družina z dvema otrokoma odšteti 950 evrov. Zaenkrat sicer zaradi tehničnih omejitev še ne velja prav na vseh 17 smučiščih. Na vseh večjih smučiščih z izjemo Kanina in Vogla velja tudi enotna slovenska smučarska vozovnica za posameznike. Njena cena je po Pintarjevih besedah konkurenčna, odrasli bodo plačali 599 evrov.

Predsednik Združenja slovenskih žičničarjev Srečko Jesenšek je izpostavil, da so slovenske žičnice, ki na leto prepeljejo od enega do dva milijona potnikov, zelo pomemben dejavnik v slovenskem turizmu. Žičnice so tiste, ki omogočajo razvoj gorskega turizma, je dejal in povedal, da se slovenska smučišča raztezajo na več kot 1300 hektarih površin.

V zadnjih letih so obnovili kar nekaj žičnic, tudi s pomočjo države, Jesenšek pa si želi, da bi se trend nadaljeval. Med vrsto letošnjih novosti je izpostavil novo štirisedežnico Pungart na Kopah, ki bo skupaj z delom novega smučišča namenu predana do začetka sezone, na Rogli so uredili novo akumulacijo za zasneževanje in novo tekaško progo, na Krvavcu deloma modernizirali sedežnico Zvoh, V Kranjski Gori razširili zasneževanje in snežni park, na Golteh so dogradili hotel in asfaltirali cesto, na Cerknem postavili snežni dvorec in eskimsko vas ...

Poleg svetovnega pokala v teku na smučeh sredi decembra na Rogli, Zlate lisice konec januarja v Mariboru, pokala Vitranc marca v Kranjski Gori in svetovnega pokala v smučarskih skokih marca v Planici je direktorica Smučarske zveze Slovenije Barbara Kürner Čad za 22. januar 2012 napovedala prireditev v Planici, imenovano dan smučanja, da bi navdušili čim več otrok. Ta dan je namreč mednarodna smučarska zveza FIS razglasila za svetovni dan snega.

Slovenska smučišča naj bi po svetu promovirali tudi člani slovenskih smučarskih reprezentanc, ki jim bodo omogočili določeno kvoto brezplačnih treningov. Pogodbo so danes podpisali Smučarska zveza Slovenije, Združenje slovenskih žičničarjev in Zbornica gorskih centrov.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (11)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

odpisan
07. 12. 2011 13.59
TEDENSKA 40EU,DRUŽINSKA,TRIJE ČLANI80EU-REALNA CENANA,ALI PA SE BODE ŽIČNICE VRTELE V PRAZNO
odpisan
07. 12. 2011 13.57
7,7EU REALNA CENA
Tonček Balonček
06. 12. 2011 20.08
-1
Ta projekt je mišljen zaradi dnevnic in sestankov žičnilačrjev, vsa smučišča pri ans niso niti za eno normalno smučišče. Sveda je dovolj ena karta, še ta je preveč! Pa saj je vse skupaj brez zveze, č pač naprave beelžijo vstop na napravo, na koncu ap obrčunaš, je popoplnoam vseeno, kje smučaš, kot na bankomatih! Pa akj komplicirajo z enostavnimi rečmi! Se pač trikrat pelješ na Phorju, 2x na Krvavcu, en dan smučaš v Kr, gori in vse skupaj ptem obračunaš! Kakšna znanost iz tega? Kupiš za recmo 50 EUR karto in na koncu obračunaš! A to je projekt zdaj?
b77
06. 12. 2011 16.21
+7
PA CENA? avstrijska(koroška) družinska je cenejša, smučiščapa ....... mo ja probajte smučat zunaj pa boste videli!?
ietsspesiaals
06. 12. 2011 15.17
+2
sam da se odpre da grem smučat pa nevem kva sanajo u en enotnh vozovnich k jh rabjo uni mogoče k trenirajo drgač pa nuben drug razn tist k ma preveč dnarja ;)
Tonček Balonček
06. 12. 2011 14.29
+3
Naj že enrat nehajo sto komedijo o enotnih vozovnicah, pa kaj naj počnem s tem? Pri ans se lahko ves dan goniš na enem smučišču, pa popolnde ne boš rekel, da si presmučal 30 km! Otročarije! Niso krivi le žičničarji, naši hribis o apč za plezat, za smučap tpa malo manj! To ej vs amodrost! A bodo imeli še kakšne vozovnice za jadranje po Koprskem zalivu, če ta sploh obstaja?
PissingOnTalmud
06. 12. 2011 13.59
+5
Z enotno vozovnico za cca 40 eur, se lahko kotas po vseh pasnikih na smuciscih.
GTR
06. 12. 2011 13.33
+6
Tole je bolj sizifovo delo. Če rabjo pogledat kako se zasnežuje naj pogledajo Kronplatz. Že 15 ur 100 topov na 100%
Br.1
06. 12. 2011 12.27
+6
včeraj je bilo v K.Gori +11
hello886
06. 12. 2011 12.21
+15
kdo bo te skijal na tem kamenju
Mustang3x1
06. 12. 2011 12.13
+2
nope, pa niso na VEČINI. Zaenkrat laufajo samo na Uniturju (Rogla, Krvavec). Itak ga bo čez vikend (s petkom) že pobralo...