Slovenija

Iz Kolizeja deložirali družino

Ljubljana, 05. 12. 2006 19.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Družino Magde Majer je sodni izvršitelj na podlagi pravnomočne odločbe sodišča deložiral iz stanovanja v Kolizeju.

Družino Magde Majer je v torek popoldne izvršitelj Marijan Hojs na podlagi pravnomočne odločbe sodišča deložiral iz stanovanja v Kolizeju. V stanovanju Majerjeve so se že pred napovedano deložacijo zbrali aktivisti Dostje, Roga in Društva CIIA, da bi preprečili deložacijo, zaradi česar je morala posredovati policija.

Po prihodu policije se je Majerjeva pogovorila z izvršiteljem in pristala, da se sama umakne iz stanovanja, napovedala pa je, da bo šla s svojim problemom na evropsko sodišče. Majerjeva, ki je tudi predsednica Društva stanovalcev Kolizeja, je prepričana, da se ji lastnik Kolizeja Jože Anderlič na ta način maščuje. Trdi, da sklepa o izvršbi ni dobila in se zato nanj ni mogla pritožiti. O deložaciji je bila obveščena le s strani izvršitelja. Nasprotno pa je ostalih osem družin, ki prebivajo v Kolizeju, dobilo sklepe o izvršbi, nanje so se pritožili, kar je zadržalo izvršbo do odločitve sodišča.

Trgovec z nepremičninami in lastnik Kolizeja Jože Anderlič skuša ob pomoči sodnih odločb na cesto vreči še vse preostale stanovalce
Trgovec z nepremičninami in lastnik Kolizeja Jože Anderlič skuša ob pomoči sodnih odločb na cesto vreči še vse preostale stanovalce FOTO: POP TV
Jože Anderlič
Jože Anderlič FOTO:

Za pomoč je Majerjeva zaprosila tudi ljubljanskega župana Zorana Jankoviča in ga prosila, da posreduje za namestitev njene družine v Azilnem domu. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Jankovič, Majerjeva še nikoli ni sodelovala na razpisih za neprofitna stanovanja in ni prosila za namestitev v bivalni enoti. Za iskanje rešitve je zadolžil podžupana Janija Moederndorferja. Mestna občina Ljubljana (MOL) lahko namreč v takih primerih ponudi bivalno enoto.

V službi za odnose z javnostmi MOL so povedali, da rešitev iščeta Moederndorfer in direktorica Javnega stanovanjskega sklada MOL Jožka Hegler. Ko bodo na MOL našli rešitev, bodo poklicali Majerjevo. Slednja pa je izjavila, da bo z veseljem sprejela možnost začasne naselitve njene družine, če ji jo MOL ponudi.

Predstavnica družbe Kolizej Mateja Špan je pojasnila, da je Majerjeva leta 2005 podpisala poravnavo na sodišču in pristala, da se bo septembra 2005 sama izselila. Ker tega ni storila, je pravnik družbe Kolizej vložil zahtevo za izvršbo. Sodišče je sklep o izvršbi izdalo 13. oktobra 2005, pravnomočen pa je sklep postal 3. novembra 2005.

"To pomeni, da Majerjeva nima niti malo volje za pozitivno in mirno reševanje problematike, čeprav je bila naša stran vedno na to pripravljena," je dejala Španova in dodala, da so vsem, ki so imeli pravico do nadomestnih stanovanj, to tudi omogočili. Pomoč v obliki plačila selitvenih stroškov pa so bili po besedah Španove pripravljeni ponuditi tudi tistim, ki niso imeli pravice.

Majerjeva te očitke zavrača in pravi, da z Jožetom Anderličem nima sklenjene najemne pogodbe, sklenila jo je namreč z zdaj že pokojno lastnico stanovanja, ki je uredila tudi prijavo stalnega prebivališča za njeno družino. Na vprašanje, ali redno plačuje stroške, je Majerjeva odgovorila, da jih. Dodala je, da jih prebivalci Kolizeja, ki prav tako nimajo sklenjene najemne pogodbe s Kolizejem, ki jim pošilja položnice za najemnino in druge stroške, plačujejo po svoji vesti.

Izvršitelj je na pomoč poklical policiste, ki so umirili zbrane aktiviste in prebivalce Kolizeja in omogočili izvršitelju začetek postopka deložacije. Policisti so iz Kolizeja odnesli enega aktivista in kasneje odpeljali še predstavnika izbrisanih. Slednjega naj bi policija pridržala do zaključka deložacije zaradi nedostojnega vedenja in neupoštevanja ukaza policije.

Med deložacijo je Majerjevi postalo slabo in so jo z vozilom nujne medicinske pomoči odpeljali v Klinični center Ljubljana.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vetrnica@email.si
06. 12. 2006 12.08
Malosutra, tebe je pa polno na vseh forumih-povsod biješ bitke z ljudmi, izražaš globok prezir do Slovencev in Slovenije in se skrivaš za krinko kako si strpen do manjšin. V resnici pa sovrsžiš vse kar je slovensko. Saj se lahko preseliš v kakšno sosednjo državo, če se boš tam bolje počutil in ti bo lepše. Zaenkrat pa se malo skuliraj in ne trosi vsepovsod svoje nestrpnosti do Slovencev. Upam, da moderator vidi kako si nestrpen in kakšne sovražne pošiljaš!
bnam 2707
06. 12. 2006 11.37
Take in podobne deložacije so bile seveda tudi že prej.Tako,da ta vlada ni izumila nič novega.Razlika je,da so tisti,ki niso imeli dohodka in niso bili sposobni plačevati najemnine in ostalih stroškov imeli take zamudne obresti,da niso imeli nobene možnosti plačati zaostalih obveznosti.Nekateri so danes še vedno na cesti,med klošarji. Dejanje še zdaleč ni humano,pri tem pa ni važno za kakšno vrsto državljanov gre.Stvar ni humana.Nobena deložacija ni humana,ne v prejšnji vladavini in ne v zdajšnji.Potrebno je najti rešitve tudi za take primere.Ljudje,ki so na cesti so tudi del nas in te vidijo tisti,ki nas obiskujejo...Moti me,da se kaže na vlado kot,da je bilo pred njo kaj drugače.... Vse to je del demokracije,ki smo jo izbrali.
malasutra@gmail.com
06. 12. 2006 11.07
xes, in čisto slučajno so žensko vrgli ven, ko se je vrnila s karavano izbrisanih iz bruslja? in čisto slučajno so istega dne aretirali predsednika društva izbrisanih? c'mon, saj znamo sešteti ena plus ena. ti pa kar živi še naprej v iluziji, kako je vse lepo in prav. česar ne vidiš, ne boli.
xes
06. 12. 2006 10.38
malasutra: omenjeno je bilo tudi, da zenska ze od 2004 ni placala niti enega racuna ali najemnine... se potem torej cudis, da je na cesti? Tudi jaz se cudim in sicer da je niso vrgli ven ze prej....
malasutra@gmail.com
06. 12. 2006 10.34
jaka37, jebi se ti in tvoj p.. janša. res. poln kufer imam tvojih bednih bedastoč. vtakni si nekam svoje glupe fantazije o partijah. jaz se ne ukvarjam z njimi. to se očitno ti. in to obsesivno. skratka, bejbi, vidim, da se ti zdi kul, da ljudi kar tako mečejo na cesto. za tem gotovo ne stoji janković. o, ne. točno vidimo, kdaj in komu se kaj zgodi. ženska, ki je podprla karavano izbrisanih, se je čez noč znašla na cesti, todorović je aretiran. dragi jaka37, le kdaj je lds v dvanajstih letih vladanja koga tako ustrahoval, kot to počne janša?!? res, bi rad vedel. le kdaj se je tako na debelo kršila ustava, zakoni? le kdaj je vladala taka stopnja nestrpnosti, represije?
ferrari
06. 12. 2006 10.29
Povem ti (malosutra),da za vse,ki nimajo vseh papirjev porihtanih naj gredo tja od koder so prišli,kajti eden od izbrisanih je pred kratkim izjavil,da našega državljanstva noče in da tudi na bivši jug ne gre,ker mu so kot bajagi porušili bajto.Ja no potem pa naj gre na sosednjo Hrvaško,kjer ga bodo njegovi sigurno zaposlili in si bo lahko postavil šotor pod njihovo zastavo.
jaka37
06. 12. 2006 10.22
malasutra. Po partijsko trosiš neumnosti, brez, da bi preveril dejstva. Zato ne delaj bebca iz sebe in najprej zberi dejstva. Ne moreš za vse kriviti JJa, a je morda kriv tudi za tvojo zaplankanost? Raje se posveti razkolu znotraj vaše partije. Kar pa se Kolizeja in deložacije tiče pa.... Kolizej je neprimeren za bivanje in potrebno bo zgraditi novega, kakšnega je lahko stvar debate. Deložacijo pa je naročila MOL (mestna občina LJ). Kdo je že župan Ljubljane? Saj res, Janković je vidni član SDS. Po tvoje malasutra.
malasutra@gmail.com
06. 12. 2006 10.19
a je prepovedano komentirati nevzdržna dejanja vlade, moderator? včeraj romi, danes izbrisani. kdo je naslednji? verjetno vsi, ki nismo potencialni volilci sds. a bo dovolj korektno zapisano, moderator? smo dovolj fini do vlade, ki brutalno obračunava z vsemi, ki niso na njeni strani????
malasutra@gmail.com
06. 12. 2006 10.07
gestapo - s(d)s. fuj, fuj, fuj. nadaljevanje zgodbe iz ambrusa. romi, izbrisani. who is next? predvolilni boj se je očitno začel. janša si spet pridobiva točke na račun nasilja nad družbenimi manjšinami. bravo. kot bush: kdor ni z nami, je proti nam. skratka, treba je počistiti vse, kar ni potencialna volilna baza s(d)s. izbrisani pa to, po vseh p...jah, ki so jih deležni s strani naše demokratične, pluralne in pravične vlade, to sto procentno niso. torej: aretirat, deložirat, počistit. janša, res hvala, v zgodovino si se zapisal kot prvi nerazsvetljeni diktator pri nas. tito, ki mu toliko očitaš, je bil vsaj razsvetljen