Slovenija

FOTO: Pahor: Slovenija je začela reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov

Laško, 03. 10. 2016 06.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Predsednik Pahor, ki se je udeležil pietetne slovesnosti pred pričetkom prenosa posmrtnih ostankov iz Hude Jame v Spominski park Dobrava, je povedal, da je bilo to treba storiti zaradi preteklosti in boljše prihodnosti. Ocenil je, da je Slovenija začela reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Huda jama
    02:53
    Iz SVETA: Huda jama
  • Iz 24UR: Pokop žrtev
    02:52
    Iz 24UR: Pokop žrtev
  • Iz 24UR: V rovu še 2500 žrtev
    02:11
    Iz 24UR: V rovu še 2500 žrtev
Izkop in iznos posmrtnih ostankov iz prvega jaška na območju vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami se je začel pred nekaj tedni.

Posmrtne ostanke žrtev iz Hude Jame so danes začeli prenašati v Spominski park Dobrava. Na željo civilnih združenj, ki zastopajo svojce žrtev, so na prostoru pred Barbara rovom pripravili žalno slovesnost z verskim obredom, ki običajno poteka na domu pokojnika ali pri mrliški vežici na pokopališču. Udeležili so se je tudi predsednik republike Borut Pahor, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak in predsednica NSi Ljudmila Novak.

Pahor je povedal, da je bilo to treba storiti zaradi preteklosti in boljše prihodnosti. Ocenil je, da je Slovenija danes začela pomembno reševati enega najbolj dramatičnih zgodovinskih izzivov, a dodal, da delo še ni končano. "Čaka nas še veliko pogovorov, zaupanja in vere v ta skupni napor, da bomo enkrat končno rekli, da so vsi naši mrtvi pokopani in da uživajo mir," je menil.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Novakova: Mrtvi bodo našli svoj mir 

Novakova je najprej izrazila zadovoljstvo, da so se stvari končno začele premikati na bolje. "Mrtvi bodo našli svoj mir, živi pa bomo lažje vzpostavili dialog," je dejala in pojasnila, da si po dolgih letih čakanja, prelaganja odgovornosti in nesporazumov še kakšno leto nazaj takšnega poteka dogodkov ni bilo mogoče niti zamisliti. Dodala je, da jo veseli, da je k izboljšanju situacije pripomogel tudi zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev, katerega pobudnica je bila NSi.

Dejala je še, da je za vse nas pomembno, da se soočimo s tragičnimi dogodki polpretekle slovenske zgodovine. "Prav je, da iščemo resnico in se ne prepiramo glede dogodkov, ki so se zgodili, ampak si prizadevamo za dialog, saj je to zelo pomembno za našo prihodnost."

Lipovšek: Samo resnica osvobaja

Obred je vodil celjski škof Stanislav Lipovšek, ki je povedal, da danes želimo narediti pomemben korak na poti sprave in urejanja našega odnosa do žrtev medvojnih in povojnih pobojev. Ocenil je, da gre za spravo z našo preteklostjo, saj ne moremo graditi varne in srečne sedanjosti ter prihodnosti, ne da bi poskrbeli za resnično spravo s preteklostjo. "Sprava je mogoča le tedaj, če smo pripravljeni odpuščati, priznati resnico, pa če je še tako boleča, težka in obremenjujoča. Samo resnica osvobaja", je prepričan Lipovšek, ki je dodal, da množica kosti v Hudi Jami pretrese v dno duše.

iznos posmrtnih ostankov iz Hude Jame - 17
iznos posmrtnih ostankov iz Hude Jame - 17 FOTO: Miro Majcen
Izvedba izkopa, prenosa in pokopa vseh posmrtnih ostankov 3000 žrtev je sicer predvidena v 17 mesecih od začetka in naj bi bila zaključena do konca prihodnjega leta. Kot so navedli v kabinetu predsednika republike, se bo s tem zaključilo aktivno urejanje zelo občutljivega področja slovenske zgodovine. Tako bo po njihovih navedbah izpolnjena odgovornost države, ki je dolžna poskrbeti za civilizacijski pokop žrtev vojne in povojnih pobojev. S številnimi koraki na poti do tega cilja je bil prav v zadnjih letih dosežen velik napredek.

Posmrtne ostanke iz kostnice v Barbara rovu bodo 27. oktobra pokopali v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru. Pogrebne slovesnosti se bodo med drugim udeležili predsednik Pahor in predstavniki Cerkve.

Pripravo potrebnih pravnih podlag in dokumentov, ki so omogočili začetek dokončne ureditve vojnega grobišča Barbara rov v Hudi Jami ter zagotovili primeren, dostojen in spoštljiv pokop žrtev, je vodilo ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pri tem so sodelovali in se usklajevali strokovnjaki različnih področij, vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč, organi lokalne samouprave ter druge organizacije. V postopkih je aktivno sodeloval predsednikov urad, s komisijo pa se je večkrat srečal tudi Pahor.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni