Slovenija

Z brežine se je vsulo okoli pet kubičnih metrov kamenja

Vojnik, 24. 02. 2015 09.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V Lembergu pri Novi cerkvi so morale pristojne službe evakuirati prebivalce dveh ogroženih stanovanjskih hiš, saj se je na območju zaradi razmočene zemlje sprožilo kamenje. Na srečo je kamnito gmoto zadržala varovalna ograja.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Podor skal
    01:21
    Iz SVETA: Podor skal
  • Iz 24UR: Zaradi skal evakuirali dve družini
    02:18
    Iz 24UR: Zaradi skal evakuirali dve družini

V Lembergu pri Novi cerkvi na območju Vojnika se je včeraj okoli 22. ure iz brežine pod graščino na zaščitni zid pri nekaj stanovanjskih hišah vsulo okoli pet kubičnih metrov kamenja.

Tamkajšnji gasilci so si s predstavnikom vojniške občine ogledali teren in preko noči evakuirali prebivalce dveh ogroženih stanovanjskih hiš. Škode sicer ni, ker je kamnito gmoto zadržala varovalna ograja.

podor kamenja
podor kamenja FOTO: Kanal A

Delavci celjske družbe Vzdrževanje in obnova cest so na cesto postavili opozorilne znake. Za nadaljnje ukrepe bodo danes poskrbele odgovorne osebe vojniške občine, še poroča uprava za zaščito in reševanje.

Vodja vzdrževanja cest v Vocu Bogdan Kočevar je povedal, da je do zdrsa kamenja najverjetneje prišlo zaradi razmočene zemljine. Opozorilni znaki, ki so jih postavili ob cesti, so le začasni, ko se bodo vremenske razmere izboljšale, pa bodo vozišče očistili. Kdaj se bo začela sanacija ogroženega območja in koliko bo stala, Kočevar ni mogel povedati, saj sanacijski načrt še ni narejen. Geomehanik pa bo moral oceniti, ali sta dve ogroženi hiši dovolj varni za nadaljnje bivanje.

podor kamenja
podor kamenja FOTO: Kanal A
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

boki1234
25. 02. 2015 08.00
+1
JA FRANCI FRANCI NEMOREŠ PO NEKAJ STO LETIH MIROVANJA NARAVE ZAČET DOBESEDNO TRGAT IN Z NAFTO ZAŽIGAT ZIDOVE PORASTLE Z BRŠLANOM KI SO IMEL PREMER LESNATIH DELOV KREPKO ČEZ 40CM ,IN VSO OSTALO VEGETACIJO,KI JE VAROVALA ZIDOVJE,TO SE BO ZAČELO DOGAJATI NA VSEH STRANEH GRADA,KER PO 5.LETIH KORENINE ODMREJO,ITD,ITD.......
aviktora
24. 02. 2015 21.33
-1
To je naš javni sektor v občinskih službah pa še katerih (glede gradbenega dovoljenja).
zacasno0
24. 02. 2015 19.48
+0
kdo je sploh dal gradbeno dovoljenje za hiše, pa saj se ja takoj vidi da je nevarno,,, gradi se na poplavnih območjih, gradi se blizu smetišč gradi se na plazovitem, pol pa vsi pričakujejo državno pomoč,,, ta bi bila primerna samo v primeru kjer država poseže v prostor in s tem povzročiškodo,, npr ceste in podobno.. za vse ostalo pa naj bodo zavarovalnice in odsvetovanje gradnje na rizičnih prostorih
Primož Božnik
25. 02. 2015 17.03
+2
ja najprej so bile hiše, potem pa je skala zrasla :) Najlažje je bit pametn, prej bi študiral pa si drugje hišo postavl ne pa sedaj kr od države zahtevat da jih kupi (saj niso nič vredne ko so na taki lokaciji)
miki67
24. 02. 2015 13.29
+19
In kaj si imajo tu občinarji za ogledovat, če je pa grad v privatnih rokah. Aja politično ozadje, bo vse občina postorila z davkoplačevalskim denarjem. Če bi pa iz tiste hiše spodaj ob cesti na cesto padel en sam strešnik bi se nemudoma zbrale vse pristojne inšpekcijske službe in udri po lastniku hiše. V tem primeru se pa ve, da se nič ne ve kdo je pristojen in kako in kaj.