Slovenija

Ministrstvo zavrača očitke

Ljubljana, 25. 07. 2007 13.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V SNS so vložili pobudo za presojo ustavnosti protitobačne novele, saj menijo, da je več členov protiustavnih.

Na ministrstvu za zdravje so prepričani, da protitobačna novela ni v nasprotju z ustavo in ne omejuje svobode posameznika

V poslanski skupini SNS so prepričani, da je novela zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov v več členih v neskladju z ustavo. Zato je predsednik SNS Zmago Jelinčič skupaj s strankinim poslancem Bogdanom Barovičem danes na ustavno sodišče odnesel pobudo za presojo ustavnosti novele. Pred tem sta pobudo predstavila na novinarski konferenci. Kot je dejal Jelinčič, novela krši načelo enakosti in diskreditira tisti segment slovenske družbe, ki kadi.

Kadilci so prisiljeni biti v kadilskih komorah, prepovedana pa jim je hrana in pijača, s tem pa se jim omejuje osebna svoboda, meni Barovič.
Kadilci so prisiljeni biti v kadilskih komorah, prepovedana pa jim je hrana in pijača, s tem pa se jim omejuje osebna svoboda, meni Barovič. FOTO: POP TV

'Papagajsko ponavljanje evropskih pritiskov'

Kadilce se stigmatizira, kljub temu da kajenje kot tako ni deklarirano kot kaznivo dejanje in ni niti prekršek, je poudaril Jelinčič. "Če imajo nekadilci pravico do svojih lokalov, v katerih se ne sme kaditi, morajo imeti po načelu enakosti tudi kadilci pravico do svojih lokalov, kjer se sme kaditi," je poudaril in dodal, da pa seveda mora biti na teh lokalih napisano opozorilo, da gre za lokale za kadilce in da je vstop na lastno odgovornost.

Jelinčič meni, da novela diskreditira tisti segment družbe, ki kadi.
Jelinčič meni, da novela diskreditira tisti segment družbe, ki kadi. FOTO: POP TV

Pri noveli zakona gre po njegovih besedah za "papagajsko ponavljanje evropskih pritiskov, ki se izvajajo nad Republiko Slovenijo in njenim pravnim redom na vseh področjih". V kolikor bi se novela zakona upoštevala in bi ustavno sodišče sprejelo mnenje, da so rešitve dobre, lahko pričakujemo, morda tudi s strani SNS, zahtevo, da se prepove uživanje določenih vrst mesa, ker je to tudi škodljivo, je še napovedal prvak SNS.

'Kadilcem se omejuje osebna svoboda'

Njegov poslanski kolega Bogdan Barovič je kot sporne izpostavil štiri člene, in sicer 4., 6., 7. in 9. člen. Skupaj so po njegovih besedah v nasprotju s kar 12 členi ustave.

SNS ustavnemu sodišču predlaga, da do dokončne odločitve o pobudi zadrži izvajanje zakona, oziroma da njegovo izvajanje zadrži vsaj do trenutka, ko bodo pripravljeni vsi podzakonski predpisi.

Podobno kot pred njim Jeličnič je tudi Barovič poudaril, da novela ne daje enakih pravic tistim, ki kadijo, in tistim, ki ne. Nekadilci imajo vse pravice, lahko gredo kamorkoli in kadarkoli, kadilci pa so prisiljeni biti v kadilskih komorah, pri čemer jim je tudi tam prepovedana hrana in pijača, je opozoril Barovič, ki poudarja, da se tako omejuje njihova osebna svoboda.

Kajenje
Kajenje FOTO: Reuters

Poleg tega novela v neenakopraven položaj postavlja tudi lastnike lokalov, saj tisti lastnik, ki hoče imeti lokal za kadilce, po Barovičevem prepričanju pred zakonom ni enak s tistim, ki mu je prav, da nima lokala za kadilce. Pri tem poslanec sprašuje, kako sme država lastniku prepovedati, da prosto razpolaga s svojo lastnino.

Med drugim je poslanec kot sporno izpostavil še rešitev, po kateri tobačnih izdelkov ne smejo prodajati osebe, mlajše od 18 let, s čimer se mlajšim od 18 let krši pravica do svobode dela, proste izbire zaposlitve in dostopnosti do vsakega delovnega mesta pod istimi pogoje. V SNS pa so kritični tudi do vprašanj nadzora, ki ga po Barovičevih besedah novela ureja ohlapno, ni pa zagotovljena potrebna pravna varnost in predvidljivost konkretnih ravnanj v okviru zakona.

Odziv ministrstva

Na ministrstvu za zdravje so prepričani, da protitobačna novela ni v nasprotju z ustavo in ne omejuje svobode posameznika. "Kadilec ima vso pravico do kajenja in tega zakon ne prepoveduje. Z zakonom bomo zaščitili pred tobačnim dimom predvsem nekadilce, kadilci pa bodo lahko še naprej kadili, vendar upoštevajoč tudi pravice nekadilcev," komentirajo argumente poslancev SNS.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (39)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

mogvaj
26. 07. 2007 13.12
Prvoborec svaka čast mogoče se bodo katere od teh bilk ,ki se vpognejo kamor veter zapiha nekaj naučile iz tvojih argumentov. Kar se pa tiče vladnih zakonov , ki jih kot za šalo lansirajo v javnost pa ne govorim le o tej vladi tudi prejšnja je imela kikse kot so različni referendumi na katere se je porabilo ogromno denarja izid le teh pa se ni upošteval. Če se ne upošteva to da morajo bit trgovine zaprte ob nedeljah, ker smo se pač volilci tako odločili,zakaj bi morali sprejet in upoštevat proti kadilski zakon, skorumpiranega ministra Bučmana.... Bručana, čeprav mu prvo bolj paše glede na njegovo delo ki ga kaže v javnost.
nemejugat
26. 07. 2007 12.29
Prvoborec, če si že prvi, boš tako verjetno povsod...komu ni svetovati pač ni pomoči... očitno si prebral kaj si napisal, logika gor ali dol, zakon bo prišel v veljavo in upoštevat ga bo treba...tako kot ostale pač. EXIM je človek z glavo in lepo je napisal, kar preberi si. Res škoda, da oseba s 50 letnim stažem določenih stvari ne razume....saj bo, saj bo, ni panike, nekaterim pač pride bolj pozno...potolaži se...bolje pozno kot nikoli...
kawasakimen
26. 07. 2007 12.00
A bi enkrat to ministrstvo za zdravje in tisti inspektorji za delo sli malo po fabrikah pogledat kje vse se dela in koliko in kaj se kadi?Vsak bi hotel prrepovedat le tisto kar nekomu pase...Mone
Mladen Šolji?
26. 07. 2007 11.56
buckakarmen | 25.07.2007 | 17:26 ja primorec sej lahko vsak pove svojo ne? Jst bom pa z veseljem odzunaj tebi pihala v gofljo, ha, ha In kakšna bo tvoja goflja potem? ha,ha,ha
Prvo Bore
26. 07. 2007 11.55
nemejugat čitaj poste in malo logike in ne mislim te voditi od stavka do stavka. Bi pa želel videti 4 nekadilce, ki pijejo Traminca. V mojem 50 letnem življenju jih še nisem videl. Aja, ni jih bilo , ker smo vsi kadili v gostilni. Tudi po zakonu Vas ne bo v gostilnah.
Mladen Šolji?
26. 07. 2007 11.41
Še en dokaz kako smo trapast narod. Jelinčiču nasedamo od samoosvojitve. Faca se valja v parlamentu, uživa privilegije, pljuva po drugih zapravlja naš denar. Naj mi kdo pove kaj je on osebno storil dobrega za SLO. Če se on počuti, da so mu kršene pravice kar se tiče tobačnega zakona kaj potem naj jaz rečem, ki so mi kršene pravice marsi kje. Ne bi našteval, ker nisem edini sigurno nas je blizu dva milijona. Predlagam mu naj svoj trud vloži za bolj pomembne zadeve kot pa za zakon o kajenju, ker vsi vemo, da kajenje škoduje. Kar pa škoduje je pa moja pravica in dolžnost, da ne škodujem sebi in drugim. Zmago to obvlada. V SNS stranki sta edino ga. Barbara Žgajnar Tavš in g. Sašo Peče imela predloge, ki bi bili dobri za večino nas. Škoda ju je za SNS stranko." Plemeniti" ti si en velik BLEFER. Pregovor: Povej mi s kom se družiš in ti povem kdo si. Za Plemenitega vemo, da se druži s kriminalci kova Roudi itd.
exim@t-2.net
26. 07. 2007 11.32
Zakon je OK, spoštovati ga bomo morali vsi, kar je tudi OK. Tudi sam sem kadilec in vem, da ni prijetno ljudem ob meni, ki so nekadilci. Bom se pač odstranil iz lokala, prižgal eno in se vrnil nazaj. Volk sit in koza cela.
kawasakimen
26. 07. 2007 10.38
Ja sem videl plakat na vratih garderobe kjer delam,da je lahko kaznovan vsak ,ki bo kadil z globo 125 evrov.Ministrstvo za zdravje in za delo se zelo boji za zdravje zaposlenih??????Nedalec stran kjer delam je kalilnica in vsak dan voham in vdihavam tisti zrak da o vro ini ki jo tista pec odaja niti ne govorim pa je vse OK.Mars banda!Seveda to nobenga ne briga,ker delam za drobiz.
nemejugat
25. 07. 2007 22.57
Prvoborec, težko bi razumel kar si popoldne napisal, ne vem ali je to v kakem dialektu ali si nepismen. Preberi mi prosim... res težko bi razumel....vidim pa, da si zelo pameten, razmišljaš z glavo...verjetno boš sedaj izkoristil možnost da odnehaš s kajenjem. Država je res sprejela zakon katerega se žal ni upoštevalo, morda bo sedaj v drugo bolje...upam vsaj ...veš bomo pa podrezali gostilničarja, da ob sosednji mizici ob kavici in vodi smradijo s cigareti, jaz z družbo pa ob botelki ne morem ugotoviti prave cvetice...morda bo tako zaleglo, kaj misliš??? Bo kdo na hitro odfrčal iz gostilne....
Prvo Bore
25. 07. 2007 20.15
black1cat2 to bo takšen zakon, kot za trgovino. Sprovajal ? LOL,LOL,LOL Pri prejšnjem zakonu je bil samo EN inšpektor za celo Slovenijo. Kaj bodo policaji nadziral ? Če jih imamo premalo za Šengen !!! Ja, lahko zaposlimo nezaposlene in jim damo vsakemu po 4 ure, da hodi od lokala do lokala in mu vsak mesec plačujemo za zobne proteze. jantal prejšnja država je bila Indija Koromandija. Sedaj pa je dežela pedrov,nekadilcev,lopovov in še marsikaj se bo našlo, ali da zmanjšam POSTALI SMO DRŽAVA OVC IN OVNOV.
ivo55
25. 07. 2007 20.04
Nisem kadilec, me pa res moti evforija v boju proti škodljivim vplivom na preostalo populacijo.Vsi smo ravno tako izpostavljeni kemiji v oblki škropiv, E-jem v hrani, kokcidiostatikom idr... Ma spet neko zajebavanje za neke namene.
jantal@mail386.com
25. 07. 2007 19.40
Jes sicer ne kadim in seveda nimam nič proti kadilcem. Ne razumem te euforije zadje čase o pasivnem kajenju in podobnem sranju. Vsaka omejitev, ki nam jo zadnje čase palsira vlada pa me opozarja da je nekaj narobe in da živimo vse bolj v nedomokratični državi - totalitarni. Kaj je pol bil prejšnji sistem v jugi, ko je bilo vse dovoljeno. Vsaj zadnja leta.
black1cat2
25. 07. 2007 19.30
Prvo Borec - ne, ne mislim Jurmana, en drug lokal sem imela v mislih. In kot sem že omenila - tja me več ni! Seveda, v lokalih si želijo ljudi, ki spijejo pijačo in potem še posedijo ter glavno - ŠE KAJ NAROČIJO! Komu pa koristijo tisti, ki pijejo kavico, skadijo pol škatle cigaret, sedijo tam tudi po 2 uri in več, to pa je vse. Marsikdo bo kajenje dal kot vzrok, da še kdo dlje posedi (in kaj poleg naroči?). Nekadilci pa mnogokrat raje spakirajo po spiti kavici na svež zrak, jim ni za posedati v zakajenem lokalu. Morda se zna z bodočim zakonom (ki bo se bo resnično izvajal!) to spremeniti...
Angel_of_Darkness
25. 07. 2007 18.51
Kdaj se potem začnejo oglašat...kje pa je bil do sedaj? Na počitnicah? Ali je pač kadil še zadnje čike v restavraciji? Skratka, cigareti niso naravni. So luksuz in razvada posameznikov, ki v tem "uživajo". In zakon kot tak je čisto v redu. Se sploh zavedate kaj bi se zgodilo, če bi dali gostincem možnost, da izbirajo ali bodo odprli lokal za kadilce ali nekadilce? Spet bi bili na istem. To bi se zgodilo. Tako je pa s tem zakonom pač stvar urejena. Če če folk kadit, potem naj to delajo v za to narejenih prostorih oz. zunaj. Btw, vtupite si že v glavo, da popolne osebne svobode ni bilo in je nikoli ne bo. Svet ne more funkcionirat brez nekoga, ki bi bil vodilni in odločal. Zmago hoče spet zmagati s pomočjo sodobnih floskul o svoboščinah. Preračunljiv možakar ni kaj...
Prvo Bore
25. 07. 2007 18.40
nemejugat se vidi, da nisi prižgal cigarete, ker si zopet napisal neumnosti. Ali si sploh prečital moj post in ga tudi razumel, ker razumeti je najbolj pomemben. Zakon je že bil, ampak ker so ga nekateri bedaki napisali in ker so ga nekateri pametni izrabili v svojo korist, je potem to napaka države. Imaš možnost napisati v gostov svojo pritožbo, tako da jo bo videl lastnik gostilne. Če te bo imel za verodostojnega, potem Ti pa bo prisluhnil, drugače pa ne. Tukaj nismo krivi kadilci, ampak gostilničarji. Predlagam Ti, da zamenjaš gostilno, bo bolj pametno, kot pa da kvasiš neumnosti o kadilcih, ki nismo nič krivi pri tem.
robinud@volja.net
25. 07. 2007 18.34
Da država podpira narkomane, kadilce pa ne ??? No ja, mogoče zgleda tak, ko imaš pol kile heroina v sebi. Ko se strezniš, pa vidiš da je promet in uporaba drog strogo prepovedana. No ja, če se strezniš ...
nemejugat
25. 07. 2007 18.15
PRVO BOREC, čuj ti, ne naklapaj traparij, goviromo o pozicioniranju miz, če tebi diši sedeti ob WC ali v zakajenem, stopi na železniško ali v kak tunel pa si tam zapali. Jaz za mizo posedim in želim uživati ob dišeči hrani katera nima raznoraznih po tvoje "prijetnih" dodatkov. Čike bi morali najprej podražat in nato še dobro obdavavčit, seveda pa ne pozabit na dodatek za zdravje, pa za čiščenje ulic kajti te nesnage so jih polne. Bom ga rad videl junaka ki bi mi pihal pod gofljo.... ZAKON je absolutno na mestu, kdor kadi naj stopi iz lokala opravi svoje in se vrne, tako kot kadar gre na WC. Ni razloga da bi morali 4 nekadilci "uživati" ob kajenju enega kadilca.
buckakarmen@email.si
25. 07. 2007 17.26
ja primorec sej lahko vsak pove svojo ne? Jst bom pa z veseljem odzunaj tebi pihala v gofljo, ha, ha
hecate
25. 07. 2007 17.17
res bi blo najbl fer da bi obstajali lokali tako za kadilce kot za nekadilce alpa en lokal s strogo ločenimi prostori ne pa ločenimi z napisi. kelnarji pa hja...pač če gre za kadilski lokal bi moru delodajalc uprašat če ga mot delat na takem delovnem mestu predn ga zaposli alpa un sprejme job. vi pa k mislte klicart inšpekcijo za usazga k si bo čikec pržgau...sam LOL...predn bo inšpekcija pršla (če sploh bo) bo un že zdavni zginu pomoje.
Prvo Bore
25. 07. 2007 17.11
black1cat2 ali to misliš Jurmana ? Drugače pa zamenjaj lokal. Kot sem pa že povedak, sem napovedal vojno bifejem in gostilnam, ker so predragi. nemejugat tukaj je kriva država in dejstvo, da te nekadilci ljudje, za katere se ne izplača imeti mizo. Gostilničar želi imeti ljudi za mizo, ki pijejo naročijo kavico in še malo posedijo. primorec ti si ::::::::::, ampak najmanj peder.