Slovenija

Hvalospevi slovensko - ruskim odnosom

Kranjska Gora, 29. 07. 2007 09.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ruska kapelica pod Vršičem je postala spomenik slovensko ruskega prijateljstva, je na slovesnosti poudaril minister Rupel.

Ruska kapelica je postala svojevrsten simbol prijateljstva in sodelovanja med Rusijo in Slovenijo, meni minister Rupel.
Ruska kapelica je postala svojevrsten simbol prijateljstva in sodelovanja med Rusijo in Slovenijo, meni minister Rupel. FOTO: POP TV


Ruska kapelica pod Vršičem, spomin na med prvo svetovno vojno umrle ruske ujetnike, je postala svojevrsten simbol prijateljstva in sodelovanja med Rusijo in Slovenijo. Na diplomatski ravni se je sodelovanje začelo pred 15 leti in je odtlej napredovalo z zavidanja vredno dinamiko. To sta na današnji slovesnosti ob 91. obletnici postavitve Ruske kapelice poudarila zunanji minister Dimitrij Rupel in podpredsednica ruske dume Ljubov Sliska ter si obenem zaželela, da bi bilo tako tudi v prihodnje.

Čeprav to ni bila ruska fronta in to ni bila slovenska vojna, je bila pomembna tudi za nas, za ves svet in za današnji čas. Zunanji minister Dimitrij Rupel
Ruska kapelica, edinstven spomenik

Rusko kapelico pod Vršičem lahko označimo kot edinstveni spomenik, je bila prepričana Sliska. "Poraja najboljša čustva do Slovencev, do Kranjskogorcev, ki so vsa ta dolga leta skrbno ohranjali kapelico in spomin na naše sonarodnjake," je poudarila in dodala, da to zagotovo priča o visokem duhu in široki duši slovenskega naroda.
Letos poteka že 91. obletnica postavitve Ruske kapelice.
Letos poteka že 91. obletnica postavitve Ruske kapelice. FOTO: POP TV

Pri Ruski kapelici Slovenci in Rusi že 16 let na posebni slovesnosti izražajo spoštovanje umrlim in preteklim dogodkom. Kapelica ni le spomin na nesrečo, v kateri je leta 1916 življenje izgubilo okrog 300 ruskih vojnih ujetnikov, ampak tudi na vseh 12.000 ruskih vojnih ujetnikov, ki so gradili cesto na Vršič.


Rupel: Ohranimo kulturno bližino

"Zdi se mi, da smo se po toliko srečanjih in toliko letih tudi zbližali in da se ob vseh nesrečah in težavah, ki so za nami, veselimo prihodnosti," je bil prepričan zunanji minister, ki je spomnil, da je 25. maja minilo 15 let, odkar sta Slovenija in Rusija vzpostavili diplomatske odnose. "Želimo si, da bi bilo še naprej tako, kot je bilo zadnjih 15 let," je dejal minister, ki pa se hkrati zaveda velikih sprememb. "Danes namreč pred našimi očmi nastaja Evropa brez meja. Danes so mnoge slovanske države članice ali kandidatke za članstvo v EU ter nesporazumov, ki so bili značilni za jugoslovansko in sovjetsko obdobje, ne bo več," je dejal.

Prepričana sem, da bo ruska kapelica, ki je postala pravi simbol prijateljstva in medsebojne naklonjenosti, še naprej ostala prostor srečevanj in bo še naprej poosebljala visoka duhovna načela odnosov med narodoma ter bo prispevala k nadaljnji poglobitvi razumevanja med dvema narodoma Podpredsednica ruske dume Ljubov Sliska

V slovensko-ruskih odnosih bi si po Ruplovih besedah želeli predvsem ohraniti kulturno bližino, ki je bila od nekdaj značilna za literarne tokove, in pospešiti gospodarsko sodelovanje. "Med prvo svetovno vojno je dunajski dvor prisilil Ruse, da so gradili slovensko cesto. Upam, da bomo v prihodnosti vsi skupaj in prostovoljno gradili ceste brez ovinkov in brez nesreč," je več sto udeležencev slovesnosti pri kapelici nagovoril Rupel.

Minister Dimitrij Rupel je danes po slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem odprl razstavo ob petnajst letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Slovenijo in Rusko federacijo v galeriji hotela Larix v Kranjski Gori.

Z Ruplom se je v svojem nagovoru zbranim strinjala tudi Sliska: "Ko pregledamo na preteklo desetletje in pol, lahko z zadovoljstvom ugotovimo, da je naše sodelovanje napredovalo z zavidanja vredno dinamiko." Na tem se lahko še naprej gradijo trdni temelji obojestranskega partnerstva na političnem, gospodarskem, kulturnem in humanističnem področju. Optimizem za še boljše odnose pa poraja tudi visoka stopnja razumevanja v mednarodnih zadevah in konkretnih dogovorih, je prepričana.

Današnja spominska slovesnost ob Ruski kapelici, ki sta se je udeležili močni ruska in slovenska delegacija, na čelu s Slisko in premierjem Janezom Janšo, je bila vrhunec dogajanj, ki se vsako leto odvijajo ob obletnici postavitve Ruske kapelice in v počastitev slovensko-ruskih odnosov.

Tudi slovensko predsedovanje EU bo za Rusijo pozitivno, je menila Sliska, ki s tem povezuje nadaljnjo harmonizacijo odnosov med Rusijo in EU, krepitev pozicij slovanskih narodov v Evropi ter sodelovanje na kulturnem področju.

Predsedniški kandidati zadovoljni

Slovesnost ob 91. obletnici postavitve Ruske kapelice pod Vršičem je prvi večji dogodek, ki so se ga udeležili vsi trije predsedniški kandidati, ki jim javnomnenjske ankete na jesenskih volitvah za predsednika republike napovedujejo največ možnosti za zmago. Nekdanji guverner Banke Slovenije Mitja Gaspari, evropski poslanec Alojz Peterle in profesor na ljubljanski pravni fakulteti Danilo Türk so prepričani, da so odnosi med Slovenijo in Rusijo dobri.

Milan Kučan meni, da Slovenija nima jasno definiranega odnosa do Rusije.
Milan Kučan meni, da Slovenija nima jasno definiranega odnosa do Rusije. FOTO: POP TV

Bolj skeptičen do odnosov med Slovenijo in Rusijo je bivši predsednik republike Milan Kučan, ki se je prav tako udeležil današnje slovesnosti. "Slovenija je država, ki mora imeti uravnotežene odnose med vzhodnimi in zahodnimi državami - posebej tistimi, ki imajo danes odločilno vlogo v svetu, in Rusija je prav gotovo med njimi. Slovenija pa že ves časa nima jasno definiranega odnosa do Rusije," je Kučan povedal novinarjem. Ob tem je poudaril, da Slovenija v zunanji politiki nima druge možnosti, kot da se strogo drži načel in da od njih ne odstopa. Vendar tega po njegovem prepričanju ne počne.

Je pa Kučan zadovoljen, da so se današnje slovesnosti udeležili predsedniški kandidati, ki po anketah vodijo v boju za mesto, ki ga je še pred petimi leti zasedal sam. Meni, da njihova prisotnost krepi odnose med Slovenijo in Rusijo ter tudi odnose med Slovenci. "Predvsem pa izkazuje, za kakšno politiko se ti predsedniški kandidati zavzemajo in upam, da bo potem, ko bo eden izmed njih izvoljen, zvest svoji izpovedi, ki jo izkazujejo s prisotnostjo na tej slovesnosti," je še dodal bivši predsednik.


  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

exim@t-2.net
01. 08. 2007 15.46
pomi: daj, krota mala, prenehaj natolcevati. Ne samo "rdeči" polži, tudi pomijevi in ostali slineži žrejo in nažirajo vse, kar je dobrega in okusnega. Za seboj puščajo pravo razdejanje. A ti nisi pomisli, da bi, morda, celo kateri od tvojih otrok želel jesti jagode? Pa jih ne more, mu jih je komunistično-pomijevski foter vse požrl. Žal!
pomi@auspuh.com
30. 07. 2007 12.44
GoGo Ferrari- crkujem od smeha. Špagetarski simpatizer firme, ki jo pokonci držijo angleški, nemški in francoski inženirji, se zgraža nad rusko tehniko, ki trenutno edina leti do postaje in se celo cela vrne na zemljo.
pomi@auspuh.com
30. 07. 2007 12.39
Seveda je nehal. Dokler tipka po forumih, so mu jih pojedli polži. In veš kdo je kriv? Partija jasno. Polži so nedvomno ostanek 50 letnega rdečega terorja.
Tonček Balonček
30. 07. 2007 12.37
Kaj so Drnovška mediji popolnoma odstavili, samo še Paris Hilton, Erazem, Čeplakova in Domžale? Znašel se je v skupini zasledovalcev, skupaj z Besničanom, Bečirovićem in Potrčem, še huje, v tretji ligi, rokomet, Crnkovič, Joras, Podobnik Marjan itd. Ko bodo delovni ljudje in občani odšli na volitve, sploh ne bodo vedeli, ta ta vličastni institut predsednika sploh še obstaja! Pa sploh ne bo nihče opazil, da ga ni, torej je nepotreben!
Prvo Bore
30. 07. 2007 12.19
exim kaj si prenehal gojiti jagode ?
exim@t-2.net
30. 07. 2007 11.55
Če je Kučan skeptičen, potem vlada dela dobro. Nikakor ne morete preboleti, da ste zreli za smetišče zgodovine, nagci!
Prvo Bore
30. 07. 2007 09.30
Tonček Balonček hvala za ta članek in resničen. Če ni pijače ni napada. Ampak najbolj pomembno je to, da se Rupel izmotava in naprej meče kulturo, kjer je edini pameten imenovalec alkohol in nič ne pravi o trgovskem sodelovanju. Nihče ne želi priznati, da če ne bi bilo Jugoslavije in Beograda, ne bi bilo sodelovanja z njimi. Poznam kar veliko podjetij, ki so delala za Rusijo preko Beograda, pa sploh niso morali vsega napraviti, kar so Rusi želeli. Naši politiki pa hvalijo ES, ki je zaradi lobiranja določenih ljudi, polna kitajske nekvalitetne robe. Naši vrli gospodarstveniki, ki smo jim prepustili tovarne v uporabo, pa bežijo ven, kjer lažje kradejo denar. Pri nas bi trenutno potrebovali 10 let putinovega vladanja, da bi spucal vse te tajkune, ki so nas pokradl. Država smo VSI državljani Slovenije in ne samo elita.
Tonček Balonček
30. 07. 2007 08.15
Moro, ti si tipičen primer nekoga, ki kar verjame v nekaj, čeprav so vsi podatki evidentni. Poglej si vsaj na stran http://prohereditate.com/portal/clanki/clanek003... bo izvedel vsaj par stvari o Bošnjakih na soški fronti, kjer jih je padlo najmanj 500. Videl boš tudi sliko mošeje, po tvoje molilnice. Znanih je najmanj sedem fotografij te džamije. Ni šlo za nobeno kapelco.
kriss714@amis.net
30. 07. 2007 02.58
In poni tudi.
kriss714@amis.net
29. 07. 2007 22.31
A je še vedno moderno rusom v rit lezt ?
Tonček Balonček
29. 07. 2007 19.27
Očitno so ta teden naši mediji popolnoma obsedeni od tega dogodka v zvezi s kapelico pod Vršičem. Sprašujem se, kdo je odgovoren, da ni bilo neposrednega prenosa tega veledogodka, končno sta bila tam tudi ministrski predsednik in zunanji minister, ki je imel celo govor. Oglašam pa se zaradi tega, ker sta pri nas pozabljeni dve zadevi. V plazu po Vršičem je umrlo tudi 7-9 avstrijskih vojakov, paznikov. V splošnem so baje zelo slabo ravnali z ruskimi vojnimi ujetniki, tako da jih je mnogo pomrlo, čeprav jih ni zasul plaz! Pozabljeno pa je, da so v Logu pod Magrtom leta 1916 bosanski vojaki v regimentu BH-4 pod zastavo Avstro-Ogrske postavili prvo džamijo na, če tako rečemo, današnjih slovenskih tleh. Turki je niso nikoli! Dve leti kasneje so jo podrli, kar jih ni pomrlo, so se ostali Bosanci vrnili nazaj domov. Padli ali kako drugače umrli so bili pokopanu pod križi, kakšnih posebnih komemoracij seveda ni! Za grobove padlih na avstro-ogrski in italjanski strani v zvezi z vzdževanjem obstajajo meddržavni sporazumi, še zdaleč pa nihče ne zganja tagega cirkusa kot s to rusko kapelico oziroma žrtvami pod Vršičem.
GSG-9
29. 07. 2007 15.20
pika.poka, pošteno sem se nasmeju ob enem od spodnjih komentarjev na you tube. Citiram: "RTV je edini medij, ki deluje samostojno" Haha, kako ste nekateri lahko tako slepi.
Tonček Balonček
29. 07. 2007 13.22
Ja saj ravno v tem je fora, da je voditelj veselile, sicer bi lahko prišel tudi Tof ali Todorović.
klotilda@jesenice.net
29. 07. 2007 11.06
Sveta nebesa, koliko komentatorjev na vseh forumih javka zaradi ene Janševe odpovedi v Rusiji. Izkoristijo vsako priložnost, ki se pokaže za to. Pa je komu prišlo na misel, da smo zdaj v EU in, da se je v tistem času Merklova v imenu EU dogovarjala s Putinom. Morda so pa Janši namignili, naj lepo počaka s tem srečanjem do takrat, ko bo na vrsti? Sicer pa - tudi Putin je že obljubil, da pride, ravno na svečanost pod Vršičem - Kučan je prišel, čeprav je v penziji njega potem ni bilo. Pa se ni nikomur nič zgodilo. Ah ja, seveda, ampak Putin je voditelj velesile, kajne?
asparagus@mail386.com
29. 07. 2007 11.06
Ma ja, sej je hotel priti, pa mu je avijon dol padu.
Rossi 46
29. 07. 2007 09.56
Glede na Rusko kakovost izdelkov in njeno trajnost bi bilo treba res imeti tudi Rusko tehnologijo.HAHAHA
GSG-9
29. 07. 2007 09.41
Ah ja, a ruskega zunanjega ministra ne bo? Aja, saj res, odje*** so nas ker je JJ bojkotiral eno konferenco v rusiji. Jah madona, to pa so zgledni rusko-slovenski odnosi. Dvomim da bo kle ena ruska kapelica ustrezno služila kot "buffer" raznim neumnostim generala glanz kopfa.