Slovenija

Prestižen naziv Metki Zorc

Ljubljana, 11. 01. 2007 17.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Slovenka leta 2006 je ustanoviteljica centra za zdravljenje bolezni srca in ožilja MC Medicor, Metka Zorc.

Kardiologinja in Slovenka leta 2006 Metka Zorc
Kardiologinja in Slovenka leta 2006 Metka Zorc FOTO: Dare Čekeliš

Kot je po prireditvi povedala nova Slovenka leta, tega naziva ni pričakovala, ker v obilici svojega dela ni sledila tekmovanju. Meni pa, da so jo bralci izbrali zaradi številnih bolnikov, ki jih je zdravila, in zaradi energije, "s katero smo skupno z bolniki postavili naš tretji slovenski srčni center".

Metko Zorc je kot eno izmed enajstih finalistk sprejel ljubljanski župan Zoran Janković
Metko Zorc je kot eno izmed enajstih finalistk sprejel ljubljanski župan Zoran Janković FOTO: Dare Čekeliš

Odgovorna urednica revije Jana Melita Berzelak je pred razglasitvijo povedala, da so letos za Slovenko leta izbrali žensko, ki si je "drznila sanjati najdrznejše sanje, ampak je imela tudi dovolj trme in moči, da ji je velik del teh sanj uspelo že uresničiti, del pa verjamemo, da ji še bo. To je zdravnica, ki največ da na toplino, na odnos do bolnika".

To priznanje je gotovo priznanje našemu skupnemu delu, celotni ekipi Medicor, ki je zgradila tretji slovenski srčni center v pomoč slovenskim srčnim bolnikom. Veseli smo, da so čakalne dobe za srčne operacije in diagnostične posege praktično izginile. To je naše največje zadovoljstvo. Da lahko nudimo bolniku kvalitetno zdravljenje, v lepem okolju, kjer se pozabi na bolezen. Slovenka leta 2006 Metka Zorc

Metka Zorc je specialistka kardiologinja, ki je ustanovila tretji slovenski center za zdravljenje bolezni srca in ožilja, MC Medicor v Izoli. Na oddelku za srčno kirurgijo so s profesorjem Ninoslavom Radovanovićem na čelu opravili že okrog 500 uspešnih operacij zelo bolnih, nizek delež umrljivosti, letos še posebej impresiven, pa izolski Medicor uvršča med pomembne svetovne centre. Tudi oddelek za invazivno diagnostiko se lahko postavi ob bok najboljšim na svetu, razvili pa so še posebej oddelek za manj invazivne posege, kjer so bolniki deležni izredno učinkovitega in hitrega zdravljenja. Metka Zorc, tudi predstojnica Inštituta za histologijo na ljubljanski medicinski fakulteti, pa sodeluje tudi pri ustanovitvi centra za rehabilitacijo in preventivno kardiologijo v Piranu, so zapisali v obrazložitvi revije Jana za izbiro letošnje nosilke omenjenega laskavega naslova.

Etnologinja Marija Makarovič in kardiologinja Metka Zorc
Etnologinja Marija Makarovič in kardiologinja Metka Zorc FOTO: Dare Čekeliš
Prireditev je bila dobrodelna. Tokrat sicer na sami podelitvi niso podelili čeka s humanitarnim pridihom, ampak bodo z zbiranjem denarja nadaljevali vse do poletnih počitnic. Meseca junija bodo namreč otrokom iz socialno ogroženih družin omogočili igrivo, predvsem pa morsko poletje.

V finalu izbora so bile še novinarka, urednica in voditeljica Alenka Arko, pevka Neža Buh - Neisha, igralka Silva Čušin, alpinistka Tina Di Batista, predsednica Centra za avtizem Vesna Melanšek, etnologinja Marija Makarovič, višja državna tožilka na vrhovnem tožilstvu Vlasta Nussdorfer, kolumnistka Dnevnika Tanja Lesničar Pučko, direktorica in predavateljica Poslovne šole Bled Danica Purg in županja občine Ljubno Anka Rakun.

Finalistke izbora pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću
Finalistke izbora pri ljubljanskem županu Zoranu Jankoviću FOTO: Dare Čekeliš

Pred podelitvijo je finalistke najprej sprejel župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković in nato še predsednik državnega zbora France Cukjati.

Izbor kandidatk za Slovenko leta napravijo v uredništvu. Kot pojasnjuje Hrenova, so to ženske, ki so na svojem področju dela naredile kaj pomembnega in odmevnega, pa tudi ženske, ki so včasih skrite pred očmi širše javnosti, a si zaradi dobrodelnosti, plemenitosti ali razdajanja zaslužijo časten naziv. Bralke in bralci pa potem odločijo, katera si naziv zares zasluži.

Po besedah predstavnice odnosov z javnostmi podjetja Delo Anje Hren se Slovenka leta večkrat kaže v javnosti kot sicer, saj je po samem izboru veliko oblegana in ima veliko intervjujev. Je pa to odvisno tudi od tega, kaj je prej počela in koliko se je že prej izpostavljala v javnosti. Kot pravi Hrenova, se je lanska zmagovalka Mojca Senčar že prej precej pojavljala v javnosti, s tem nazivom pa so se ji morda odprla še kakšna vrata več. Kakšnih drugih posebnih ugodnosti pa Slovenka leta ni deležna.

Kandidatke za Slovenko leta so ženske, ki so na svojem področju dela naredile kaj pomembnega in odmevnega
Kandidatke za Slovenko leta so ženske, ki so na svojem področju dela naredile kaj pomembnega in odmevnega FOTO: Dare Čekeliš

Izbor poteka od leta 1988, ko je bila za prvo Slovenko leta izbrana Mojca Drčar Murko. Zmagovalka lanskega izbora je bila zdravnica Mojca Senčar, leto pred njo pa flavtistka Irena Grafenauer. Bralci in bralke Jane so za Slovenko leta 2003 izbrali Benko Pulko, leta 2002 Štefko Kučan, leta 2001 Vlasto Jeseničnik, leta 2000 Marijo Zakušek, leta 1999 Mileno Močivnik, leta 1998 Emilijo Baranjo, leta 1997 Ireno Polanec, leta 1996 Brigito Bukovec, leta 1995 Metko Klevišar, leta 1994 Milo Kačič, leta 1993 Vido Žabot, leta 1992 Vido Jeraj Hribar, leta 1991 Tanjo Starič, leta 1990 Viko Potočnik in leta 1989 Ljerko Bizilj.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pikam_dopust@yahoo.com
13. 01. 2007 08.38
Tocno tako, Toncek baloncek. Mimogrede, na onkoloskem oddelku je precej zelo dobrih zdravnic, ki bi vse lahko dobile nagrado. Da o medicinskih sestrah, ki kljub nemogocim delovnim pogojem, norim dezurstvom in mizerni placi se vedno zmorejo nasmeh in prijaznost, sploh ne govorim. A za njih pac nihce ne slisi, ker ne odpirajo centrov, kjer se storitve itak placujejo... PS: Zelo me zabavajo trditve, da delo ni castno, ce ni na nivoju MFja. Ce pa ze vztrajate: Ga. Zorc je pa na svojem podrocju svetlobna leta dalec od Einsteina (za profesorico ima pa sploh silno skromne reference, ki jih spremlja Cobiss - v zadnjih dveh letih le en clanek v mnogostevilcnem soavtorstvu), tako da so te primerjave naravnost smesne, ker so ze znotraj MFja na tem podrocju mnogo bolj uspesne profesorice. Ampak hej, vam je pac vsec, meni pa ne, ker sem videl boljse kandidatke. So what.
Tonček Balonček
12. 01. 2007 18.52
Živo s espominjam ge. MOčilnikove s tistimi psi, malo manj ene slikarke, še posebno dobro pa g. Rupnika, ki je krasil neke kapele v Vatikanu (mozaiki). To je bilo, ko je Makarovičeva odklonila nagrado, ko je bilo res absurdno. Dobrih in odličnih zdravnic je v Sloveniji kar precej, na srečo, mogoče pa je, da so se ukvarjale z bolniki in niso imele časa za študij na več fakultetah....
kenguru
12. 01. 2007 14.46
pikam_dopust, ne govori neumnosti. Jasno je, da vsa dela niso enako pomembna. A zdaj bojo pa smetarji zasluzni za dobro storece slovensko gospodarstvo (naprimer)? Sicer ti pa pod zadnjo sliko lepo pise: 'Kandidatke za Slovenko leta so ženske, ki so na svojem področju dela naredile kaj pomembnega in odmevnega'. In kaj je odmevnega naredil pometalec ceste, da ga enacis z vsemi ostalimi?
tinaperme@hotmail.com
12. 01. 2007 14.38
+1
Prof. dr. Zorc je moja profesorica in lahko povem, da njeno delo vsekakor ni samo administrativno, nepotrebno ali kakršne koli so že insinuacije nekaterih. Dr. Zorc je ne samo direktorica Medicorja, je tudi izvrstna profesorica, da ne govorimo o njeni izobrazbi, saj ima opravljeni kar dve fakulteti. Ne želim žaliti ali kakorkoli minimalizirati katerokoli delo, vendar se to kljub vsemu težko primerja s pometanjem cest. Take trditve so žaljive in odraz popolne ignorance in nepoznavanja. Zato čestitam dr. Zorčevi in mislim, da je bila odločitev bralcev Jane pravilna.
paranoid android
12. 01. 2007 13.52
Če bi dobitnica naziva samo "hodila v službo" potem zanjo niti vedeli ne bi, delala bi nekje na nekem oddelku in po možnosti zafrkavala študente na izpitih. Ker pa seveda nič od tega najbrž ne drži, menim, da bi se avtor prvega komentarja lahko malo informiral, preden piše nesmisle. Po njegovem namreč dosežki določenega človeka očitno ne štejejo nič, če spadajo v področje, na katerem posameznik profesionalno deluje. Tudi Einstein je bil teoretični fizik, pa zato njegovi dosežki s tega področja ne štejejo nič?!
Tonček Balonček
11. 01. 2007 20.21
Čast in slava ge. prof.dr. M. Zorc, ona ni kardiokirurginja ampak internistka-kardiologinja. Ne operira! Toliko v vednost drugim dopisovalcem!
freelancer
11. 01. 2007 20.05
Mislim, da gre pri tvojem komentarju "pikam_dopust" za nepoznavanje dela letošnje slovenke leta.Težko bi visoko rizične operacije srca postavil ob bok pometanju ceste,gre za visoko izobražene in predane ljudi,katerim je cilj reševati življenja,poleg tega pa se klinika ,ki jo je odprla Dr. zorčeva med vodilnimi v svetu na svojem področju in pripomore k dobri promociji Slovenije v svetu!
pikam_dopust@yahoo.com
11. 01. 2007 19.06
Pa imamo spet slovenko leta, katere edina "zasluga" je, da hodi v sluzbo, ki je malenkost bolj javno izpostavljena. Nekdo pometa ceste, drugi pa operira - in kaj potem? Kje je tu ta kvalitetna razlika, da nekdo je slovenec leta, drugi pa ne? Resnici na ljubo tudi vecina ostalih na seznamu ne bi bila veliko boljsa izbira - vseeno pa bi si naziv ga. Vesna Melansek (ukvarja se z otroci z avtizmom) in ga. Vlasta Nussdorfer (tožilka, ki se je konkretno "spravila" na pedofile, in velika promotorka darovanja mozga) nekajkrat bolj zasluzili.