Slovenija

Sindikati za umik spornih predlogov

Ljubljana, 01. 12. 2005 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Sindikati pričakujejo, da bo vlada umaknila predloge reform, ki so povezani z uvedbo enotne davčne stopnje.

Sindikati upajo na umik predlogov reform, ki so povezani z uvedbo enotne davčne stopnje
Sindikati upajo na umik predlogov reform, ki so povezani z uvedbo enotne davčne stopnje FOTO: POP TV

Predsedniki štirih največjih sindikalnih central, ki so bili hkrati tudi organizatorji sobotnega protesta, od vlade pričakujejo umik predlogov reform, ki so povezani z uvedbo enotne davčne stopnje. Če vlada na pogajanja ne bo pristala, bodo uporabili ostale pravice, tudi referendum in splošno stavko.

"Če bomo neuspešni, če bo vlada grobo posegala s svojimi projekti v socialne in delavske pravice, če nas bo zasmehovala in podcenjevala moč sindikatov in delavstva, ki ga zastopamo, bomo zagotovo v trenutku, ki ga bomo ocenili za primernega, storili tisto, kar lahko. Imamo legitimne pravice tudi za referendum in splošno stavko," je poudaril predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič, ki je sobotni protest označil za uspešnega.

Po njegovem prepričanju vlada nima mandata, da vztraja na enotni davčni stopnji. "Nihče ni šel na volitve z obljubami o uvedbi enotne davčne stopnje, nihče ni obljubljal dviga davka na dodano vrednost, znižanje nadomestil, olajšanje kolektivnega odpuščanja delavcev. Nihče od politikov ni šel na volitve s temi obljubami, zato nimajo mandata za te ukrepe. Mandat lahko dobijo le v dialogu s socialnimi partnerji," je dejal Semolič.

Štirje največji sindikalni centri so enakega mnenja, da so sobotni protesti uspeli
Štirje največji sindikalni centri so enakega mnenja, da so sobotni protesti uspeli FOTO: Dare Čekeliš

V konfederaciji Neodvisnost ocenjujejo, da je sobotni shod glede na razmere več kot uspel. Kot je dejal predsednik Neodvisnosti Drago Lombar, prihaja po protestih tudi do sprememb v koaliciji. "Do tega protestnega shoda tako javnega nasprotovanja enotni davčni stopnji, kot se je pokazal s strani DeSUS in SLS, še ni bilo, kar je dobro znamenje za nas pri nadaljevanju pogajanj," je dejal Lombar.

Tudi predsednik sindikata Pergam Dušan Rebolj je demonstracije prav tako ocenil kot uspešne, tako glede obiska kot sporočila. "Ni podpore znižanju pravic in standardov zaposlenih. Standardi in pravice zaposlenih bodo branjeni odločno," je sporočilo protesta povzel Rebolj in dodal, da je sporočilo tudi to, da je dialog potreben in socialni partnerji so nanj pripravljeni.

Predsednik konfederacije KS 90 Boris Mazalin je dejal, da je cilj shoda dosežen, medtem ko skrajni cilj še ni. Odzval se je na izjavo predsednika vlade Janeza Janše, da sindikati trkajo na odprta vrata. Mazalin je dejal, da so v tem primeru vrata zazidana, sindikati pa so s shodom zid načeli. Z udeležbo in sporočilom sobotnih protestov so zadovoljni tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS). "Prvič v zgodovini Slovenije smo bili združeni tako delavci, upokojenci, dijaki in študentje," je dejal predsednik ŠOS Miha Ulčar.

SORODNI ČLANKI

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1