Slovenija

Obžaluje posnetek nasilja

Ljubljana/Slovenske Konjice, 12. 04. 2007 16.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Avtor spornega posnetka, na katerem je videti vrstniško nasilje, obžaluje, ker je video objavil na spletu.

Mnenje o nasilju v šolah in med mladostniki lahko poveste na forumu ETrenja.

"Sem avtor tega posnetka, ki je bil predvajan na vašem kanalu," se glasi začetek sporočila, ki ga je na elektronski naslov uredništva 24ur.com poslal osnovnošolec iz okolice Slovenskih Konjic.

Posnetek, ki se je pojavil na internetu in smo ga objavili tudi na naši spletni strani, na izjemno avtentičen način prikazuje med šolarji vse bolj razširjen pojav vrstniškega nasilja, t.i. 'cyber-bullying', ki ga mladi snemajo na kamere in objavljajo na internetu.

V kadru je videti štiri dečke, stare od 12 do 13 let, prestrašene in jokajoče, izza kamere pa je v ozadju slišati kričanje in grožnje nekega zamaskiranca: "Poliži!" Na koncu posnetka je videti, kako vreščeči neznanec zveže roke eni od svojih mladih žrtev, ta pa si nato med hlipanjem nadene šolsko torbo in steče proti kuhinji, domnevno na šolski avtobus.

'Liži' - grozi zamaskiran neznanec iz ozadja
'Liži' - grozi zamaskiran neznanec iz ozadja FOTO: POP TV

Včeraj so na generalni policijski upravi potrdili, da so na sledi avtorjem spornega videoposnetka, po besedah policijske inšpektorice pa naj bi preiskovali sum kaznivega dejanja.

Denisu je zelo žal

"Zelo mi je žal, da je to prišlo v medije, saj nisem imel namena zlorabljati nasilja nad otroki," piše 15-letni Denis B. v svojem elektronskem sporočilu in zatrjuje, da naj bi šlo "za hec" in ne nasilje nad otroci.

V telefonskem pogovoru je povedal, da je dogajanje v hiši njegovih staršev na svojo kamero zabeležil pred dobrim letom, posnetek pa zapekel na zgoščenko. Kasneje je filmček sam objavil na enem od priljubljenih spletnih video portalov.

Mati je prepoznala stanovanje

Denis pravi, da so žrtve na posnetku njegovi sošolci, ki pa o tem, da bodo tarče groženj in statisti v nenapovedanem prizoru, niso imeli pojma. S starejšim sosedom Borutom G., ki naj bi bil v času snemanja star 18-let, naj bi se namreč dogovorila, da jih bosta "malo prestrašila". Po snemanju naj bi zastrašenim otrokom povedala resnico: "Na koncu sva jim povedala, da ne bodo mislili, da smo jih res nasilno prestrašili." O svojem starejšem 'kompanjonu', ki v videu igra vlogo zastraševalca pravi, da ga ne želi preveč izpostavljati, saj naj bi šolanje že končal in hodil v službo.

V vlogi žrtev nastopajo štirje sošolci
V vlogi žrtev nastopajo štirje sošolci FOTO:

Povedal je, da se je oglasil, potem ko je včeraj njegova mati na posnetku v oddaji 24ur prepoznala njihovo stanovanje. "Oče je v službi in o zadevi še ne ve," dodaja Denis, ki si kot kaže tega niti ne želi.

Poudarjanje nasilja spodbuja izzivalnost

Poklicali smo tudi osnovno šolo, ki jo obiskuje Denis. Pomočnica ravnatelja Vesna C. nam je povedala, da so o zadevi seznanjeni, in da se je ravnatelj z učenci pogovoril. Pravi, da na njihovi šoli niso zasledili povečanega nasilja med vrstniki. Lani so jih obiskali policisti in učencem pripravili predavanje o nasilju na šolah. "Kljub temu pa imam občutek, da namena takih predavanj vsi učenci ne razumejo prav dobro," pravi pomočnica ravnatelja in poudarja paradoksalne posledice: "Vse pogostejše omenjanje vrstniškega nasilja nekatere med njimi celo dodatno spodbudi k neprimernemu vedenju."

Zanimajo ga sodobni mediji

Klemen R. si otira solze: Zdaj se mu zdi smešno, med snemanjem pa je šlo zares
Klemen R. si otira solze: Zdaj se mu zdi smešno, med snemanjem pa je šlo zares FOTO: POP TV

Govorili smo tudi z enim od zastrašenih fantov Klemnom R., ki je povedal, da se je groženj med snemanjem resnično bal. Njegov jok torej nikakor ni bil zaigran. Leto in pol po tem dogodku pa pravi, da se posnetek zdaj vsem udeležencem zdi smešen.

Privlačnost nasilja in elektronski mediji
Privlačnost nasilja in elektronski mediji FOTO: POP TV

Denis je povedal, da se z žrtvami s posnetka sicer dobro razume in da je njihov sošolec. Leto dni je starejši od njih, to pa zato, ker je enega od razredov moral ponavljati, pa tudi nekoliko pozneje kot njegovi vrstniki je vstopil v osnovno šolo.

Na vprašanje, kaj bo počel po končani osnovni šoli, kamerman Denis pravi: "Morda bom šel v šolo za elektronske medije." O morebitnem študiju filmske režije pa doslej še ni razmišljal, nam je še zaupal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (26)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

senci
13. 04. 2007 14.57
gospod ni pomembno tudi tvoj komentar je šikaniranje ,nas čefurjev. Tudi mi smo ljudje
Vegos
13. 04. 2007 14.20
On obžaluje DA JE POSNETEK PRIŠEL V JAVNOST. Obžalovanja za početje pa ni od nikoder. Ampak že se najdejo elementi, ki iz tega veleumno izpeljejo da je fantu 'grozno žal in da sploh ni slab fant'. Sorry, ne bi smelo iti tako...
vbccbcvbc
13. 04. 2007 12.56
r_posl: Oddaja se ne imenuje Trenje, ampak Trenja!
Uporabnik215111
13. 04. 2007 09.53
Komentiral bi komentar od (ni pomembno ): Najprej naj povem da sočustvujem z žrtvami nasilja in da je treba nasilneže ustrezno kaznovati.... Zaradi takih ljudi kot je (g. ni pomembno ), se pravi nestrpnežov do ostalih ver,nacij...je svet takšen kot je. Če niste opazili je pa to vse snemal SLOVENEC, amapk on ni nič kriv, a ne?. Vsi smo krvavi pod kožo in nihče ni nezmotljiv, vsi delamo napake tudi odrasli.
pomi@auspuh.com
13. 04. 2007 08.03
Oče, šibo v roke.
Materi
13. 04. 2007 07.55
Nisem ravno psiholog, vendar imam občutek, da bo fant problematičen v življenju, zato so potrebne sankcije sedaj.
Robberto
13. 04. 2007 06.48
V Sloveniji se preveč govori. Besede ni NIČ, govorjenje ni NIČ! V Trenju (pop TV) so vsi tako pametni in vse to, ampak na koncu ne bo nobeden nič naredil. Saj so to tudi potrdil v oddaja Trenje (12 april 07). Jaz sem živel v državi, kje smo v šoli imeli uniformi in red. To je rešitev vsega tega!!
didlos
13. 04. 2007 00.01
KAZEN naj bo vzgojna. Ne glede na to, da mu je žal, je storil slabo stvar. V opozorilo drugim naj odgovarja, drugače bo vsak avtor podobnega posnetka rekel, da je šlo pač za hec. Na posnetku se vidi zastraševanje mladostnika in to je dovolj dober dokaz za ovadbo. Zdrava pamet naj prevladuje, tisti ki je nimajo oziroma jim je v pomanjkanju, pa pač na strožji način pridejo do nje. Tudi morilcu je lahko žal, pa je moril in če mu je dokazano sedi in pika!
uhuru
12. 04. 2007 23.49
Vegos
12. 04. 2007 20.07
Kritika, morda so pa zmedeni in zblojeni samo tvoji predalčki in etikete, ker očitno človeku takoj, ko vidiš njegovo politično usmeritev, pripišeš še en kup lastnosti, ki z njo nimajo zveze.... Jaz imam pač o vsaki stvari SVOJE mnenje.
kritika@email.si
12. 04. 2007 19.54
vegi, kakšen levičar si ti, ki ne zagovarja strpnosti in razumevanja? hehe, ti si en zmeden tip. drugače pa to ni nič novega v slovenskem prostoru. to je le odsev stanja v družbi. denar je pač danes pomembnejši od vzgoje otrok, ki so mimogrede naša prihodnost, ko bomo enega dne v penziji.
Romuel
12. 04. 2007 18.59
saj ne zagovarjam teh barab, samo kaj če mu je pa resnično iz srca žal pa mi tega ne moremo vedet, zvemo lahko samo tako, da mu dajo drugo priložnost in ga spremljajo njegovo obnašanje potem na srednji šoli in naprej, če se bo še kdaj ponovilo vemo, da mu ni bilo žal in sledijo sankcije. Seveda pa se strinjam z kaznijo.
GSG-9
12. 04. 2007 18.53
Roman, seveda se da drugo priložnost ampak samo osebi ki res kaže da mu je žal kar pa Denisu očitno ni, zato ker se je opravičil šele potem ko je to prišlo na dan, tipičen čefur, naredi se nedolžnega in vsega bogega ko mu začne voda v grlo teči, fuj, to so barabe! Upam da ga bo oče poštenu nalomu, sočustvujem z teroriziranimi fanti, noben si ne zasluži tega!
Romuel
12. 04. 2007 18.47
vegos pa si ti kdaj slišal za drugo priložnost?ali ti nobenemu ne daš druge priložnosti? pač fanta vseeno ni treba linčati, ampak ga naučiti reda če ne zlepa pa zgrda.
trupl0@gmail.com
12. 04. 2007 18.46
Tipičen problem slabe vzgoje. Krivi so starši in nihče drug ! Najbolje, da gredo tožit Nokio, ker je izdala aparat z vgrajeno kamero hahaha
Vegos
12. 04. 2007 18.42
Joj ne mi z "Saj ni slab fant"...Pismo, VEDNO se začne govorit o tem da "Saj ni slab fant"....
Romuel
12. 04. 2007 18.38
no hvalabogu, da so se odkrili ti "mučitelji". ampak onemu mladoletniku je žal za kar je storil in se je sam razkril to tudi nekaj šteje.Torej mogoče le ni tako slab fant, ampak manjka mu vzgoje, ki je pa v takšnih primerih nujna, saj je možnost da takšni mladostniki odrastejo v kriminalce zelo velika. Nekaj pa je dobrega na tem videu, "odprl" nam je oči, zdaj vsaj vemo kakšne stvari se dogajajo v in izven šole,zato bo toliko lažje reševati te probleme, samo zanimanje rabimo zato.
jackoo
12. 04. 2007 18.27
kje pa je tale sploh objavil posnetek? sicer pa, no comment, grozljivo..
GSG-9
12. 04. 2007 18.24
Lenchma, tudi jaz sem opazil vedno večjo predrznost mularije, sem se z kolesom vozil po ljubljani (po kolesarski, po celovški), vidim tri mulčke kako hodijo po kolesarski, jim pozvonim naj se umaknejo nakar slišim neko zmerjanje, sam da sem se obrnil so že laufal stran. In teli muloti niso bili starejši od 13 let, mogoče 14. Normalno sem enega od teh spet srečal na isti poti, naj povem da si ni upal biti tako glasen kot zadnjič. Predrznost pa taka. Nedisciplinirana mularija. Nobenega spoštovanja do sočloveka.
lennchma23
12. 04. 2007 17.53
Preklet pubec fardamani lažnivi. Zdaj pa se laže, da se megla vleče. Če bi bil jaz foter bi sledile takšne sankcije, da do konca življenja ne bi pozabil tega dogodka, ki ga je zakuhal. Prekleta mladina se obnaša tako kot, da so vsi glavni. Mularija si čedalje več upa. Sam sem bil vpleten v dogodek, ko mi je nek 12 letni mulc, ki ga sploh ne poznam govoril, da sem plešast. Stopil sem do njega in ga vprašal kakšno je to zanj obnašanje. On pa je meni začel groziti, da bo fotra poklical. In res. On pokliče fotra se mu nalaže, da sem ga kao napadel brezveze, njegov foter je v petih minutah prispel in začel se je prepir... Seveda si je foter trdil, da 12 letni froc tega ni rekel in me začel obtoževati, da sem sina udaril, čeprav se ga še dotaknil nisem. V tem primeru so krivi starši, ker slabo vzgajajo otroka in ga zagovarjajo četudi je kriv. Ampak tako se tudi začne nasilje, ker froc misli, da mu nihče ne more nič, če pa mu že kdo kaj hoče pa pokliče fotra.