Slovenija

Zavzemal se je zgolj za pokop

Ljubljana, 29. 10. 2007 09.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Kučan je leta 2001 Vatikanu predlagal prenos Rožmanovih posmrtnih ostankov iz ZDA v Slovenijo.

Nekdanji predsednik republike Milan Kučan je glede svojega pisma nekdanjemu državnemu tajniku Angelu Sodanu leta 2001 o prekopu posmrtnih ostankov nekdanjega ljubljanskega škofa Gregorija Rožmana danes pojasnil, da jasno ločuje med pravico do groba oz. do pokopa na domači zemlji in svojim odnosom do medvojnega delovanja škofa Rožmana. Nadškofija Ljubljana pa je v sporočilu za javnost zapisala, da ne more komentirati pisma, ki se je pojavilo v medijih, saj gre za diplomatsko korespondenco med Svetim sedežem in tedanjim predsednikom republike.

Škof Gregorij Rožman
Škof Gregorij Rožman FOTO:

Kučan je povedal, da sta s Sodanom velikokrat pogovarjala o tem, "kako se razbremeniti hipoteke, ki je nad nami Slovenci, in je povezana z medvojnimi in povojnimi dogodki ter tudi z delovanjem rimokatoliške cerkve". Pri pismu Sodanu iz leta 2001 o prekopu posmrtnih ostankov škofa Rožmana ni šlo za pobudo, temveč za povabilo k skupnemu premisleku, je še poudaril.

Nekdanji predsednik države je pojasnil, da je nekdanji državni tajnik prekop povezal s postopkom škofove pravne in politične rehabilitacije. Po Kučanovih besedah to zanj takrat in tudi sedaj ni sprejemljivo. "Pozneje stika z rimokatoliško cerkvijo o tem vprašanju nisem imel več," je zatrdil.

Glede javne objave pisma je dejal, da se mu zdi nenavadno, da se je to sploh zgodilo. Prav tako se mu zdi nenavadno, da osebna korespondenca tako preizkušene diplomacije, kot je vatikanska, ne ostane v arhivih. Pri tem je nekdanji predsednik zatrdil, da "pisma v javnost niso prišla z njegove strani".

Kučan je tudi povedal, da se ob objavi razveljavitve sodbe Rožmanu ni javno oglasil zato, "ker ni v moji navadi, da komentiram sodbe". Obenem je dejal, da po njegovem mnenju vrhovno sodišče ni razsojalo o morebitni krivdi ali nekrivdi škofa, ampak je samo razveljavilo postopek iz procesnih razlogov.

Kučan Vatikanu predlagal prenos posmrtnih ostankov

Kučan je želel pomiriti odnose med Slovenci, ki so še vedno sprti zaradi preteklosti
Kučan je želel pomiriti odnose med Slovenci, ki so še vedno sprti zaradi preteklosti FOTO: POP TV

Kučan je vatikanskemu državnemu tajniku Sodanu leta 2001 predlagal, naj Vatikan omogoči prenos posmrtnih ostankov nadškofa Rožmana v Slovenijo, je v nedeljo poročala TV Slovenija. Vatikan je predlog zavrnil, zavrnitev pa je podkrepil s sodnimi postopki, izpeljanimi v preteklosti.

Tedanji predsednik republike naj bi prenos Rožmanovih ostankov Sodanu prvič predlagal med ustnim pogovorom 6. oktobra 2001 v Ljubljani. V Sodanovem imenu mu je na pobudo pisno odgovoril takratni veleposlanik Slovenije v Vatikanu Karl Bonutti. V pismu je Kučanu zapisal, da bi bil prenos posmrtnih ostankov na prvi pogled plemenito dejanje, "toda bilo bi kontraproduktivno, če procesa proti škofu iz leta 1946 ne bi prej razglasili za ničnega". "Bil je nepravičen proces, ker je potekal pred vojaškim sodiščem, ki ni imelo pravice soditi civilistom, še posebej v njihovi odsotnosti. Bil je nepravičen proces zlasti zaradi motivov in brez vsakršnega temelja," je zapisal Bonutti.

"Če se ne želi ponovno preučiti oziroma odpreti s procesom zadana krivica, se zdi bolje, da škofovi posmrtni ostanki ostanejo v Lemontu, sicer bi nastale kontraproduktivne razprave, ki bi škodile odnosom med Cerkvijo in državo. V vsakem primeru se mora s prenosom ostankov strinjati ljubljanski nadškof, naslednik monsignorja Rožmana," je še zapisal Bonutti.

Kučan načrtoval spravo?

Kučan mu je odpisal še istega leta, natančneje 7. decembra. V pismu, ki ga je prav tako objavila televizija, je zapisal, da spoštuje zavrnitev prošnje, a da želi ponoviti prepričanje, ki ga je Sodanu razložil v osebnem pogovoru. "V korist pomiritve zaradi sporov po že odmaknjenih medvojnih dogodkih bi bilo, če prekopa pokojnega ljubljanskega nadškofa gospoda Rožmana ne bi povezovali s sodnimi postopki, ki še potekajo na ljubljanskem sodišču. Grob v domači zemlji mu gre po našem razumevanju evropske krščanske civilizacije in ta etična zapoved ne more biti odvisna od sodnega razpleta in zato tudi ne povod za kakršen koli triumfalizem," je zapisal Kučan.

V pismu je še zapisal, da se bo o tem pogovoril s takratnim ljubljanskim nadškofom Francem Rodetom, Sodanu pa predlagal, da pobudo še enkrat skupaj preučita. S tem bi po njegovem mnenju pomirili odnose med Slovenci, ki so še vedno sprti zaradi preteklosti.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TRN V PETI
01. 11. 2007 15.33
Vse kar je Rožman ob domobranski prisegi naredil je bilo daritev maše. Ta je potekala pred prisego. Rožman ob prisegi ni več bil navzoč. Sicer bi pa tudi jaz še danes prisegel, da bi se boril proti komunističnim banditom, ki so v svojem vosovskem terorju pobijali zgolj domačo inteligenco. O okupatorju do napada na sovjetsko zvezo ni ne duha ne sluha. Le poglejmo si zgodovinske fakte. Do formacije domobranstva je bilo od partizanov umorjenih več kot tisoč vidnejših pripadnikov krščanske stranke. In s kako pravico so morili banditi, kateri so sami v kraljevini jugoslaviji bili večkrat psotavljeni pred zid? KOMUNISTIČNA PARTIJA je bila v KRALJEVINI Jugoslaviji PREPOVEDANA!!! Komunistični aktivisti so bili nekajkrat postavljeni PRED ZID!!! In to zaradi zločinov s katerimi so upali, da bi sprožli revolucijo z vsemi njenimi krvavimi atributi! To vam še nihče ni prišepnil, dragi tovariši?
123_Zoke_vec_ni
30. 10. 2007 21.54
Heh fantiči verno rdeči, vi kar razložite kako je Rožman lahko vojni zločinec, ko pa se je zavzemal za izpustitev Toneta Tomšiča, člana CK. In kako je lahko vojni zločinec, če za Lampreta in Mikuža ter druge duhovnike v partizanih ni zahteval ekskomunikacije? Pa cel kup komunistov je iz taborišč nazaj dobil: Italijanom je natvezil, da jih bo dal v vaško stražo, čeprav je vedel da bodo ob prvi priliki spokali v hosto... kar so potem zares storili. Fantje, kakorkoli obračate, Rožman je bil pozitivna osebnost. In kakorkoli obračamo, ste ga obsodili na lažnih obtožbah samo zato, da lahko ste nato lahko 60 let šikanirali vse vernike RKC. In tako še danes pridno enačite vse z belčki, domobranci, kolaboranti in zapeljanci. Ko ta sodba pade, in padla bo (zadnja montirana sodba proti kateremu škofu v Vzhodni Evropi), pa boste ostali brez temelja za svoje pljuvanje po RKC. Vaše sovraštvo bo razgaljeno in narod bo končno spregledal kakšni agresivci in shizofreniki ste v resnici. Me pa preseneča vaša trdovratnost. Sploh ob dejstvu, da vas ni bilo prav nič v Poljanski dolini, ki bi zavrnili finančno in drugo pomoč po polavi iz rok Karitasa, ki se dobiva sredstva tudi iz Cerkvenih gozdov. Me zanima tudi koliko vas bo vztrajalo, da ne bi bili pokopani na cerkvenem pokopališču. Verjetno boste tako kot Kidrič ob smrti jokali za duhovnika....
Patr Bojan
30. 10. 2007 12.27
Kučan obvlada svoj posel,sedaj pa naj RKC pojasnjuje zakaj ni za spravo. Zatolkel jih je do nafte. Adijo Peterle!
Tonček Balonček
30. 10. 2007 12.06
Vsekakor je zelo bizarno in skrajno nenavadno, da se je Kučan zavzemal za ta prenos posmrtnih ostankov, nikoli se pa ni zavzemal za izkope, indentifikacijo in izdajo mrliških listov žrtev povojnih pobojev. Ne!! Njegova skrb je veljala tistemu G. Rožmanu, čigar truplo počiva v Lemontu v Illioisu. Vsakemu slepcu je jasno, da je šlo za navadno primitivno provokacijo, zajeb***** po domače!!!!
Prvo Bore
30. 10. 2007 11.28
Če bi nam vladala verkev, bi bili še zmerom na golobih. Če bi cerkev vladala po vsem svetu, bi nas še indijanci prehitel okoli komunikacij. <)))>< a si jedel rdeče mušnice ??? Sine, sine kje Ti je pamet !!
<)))><
30. 10. 2007 11.16
Ja, dokler so nam vladali komunisti, nam niso hotli dat interneta, podobno kot v Severni koreji, Čini, Kubi... Šele, ko je DEMOS zavladal, smo lahko imeli internetne povezave. Beda od komunistov.
politik70
30. 10. 2007 10.57
Tomi ja kaj te pa mede?Kakšno škodo smo ali pa so tebi bošček naredl? A smo ti preslabo internetno povezavo naredili? Pa svobodo govora nimaš pa šole nisi nobene zastonj naredil a ne? Pa ko si bil v pionirčke sprejet nisi dobil čokoladne tortice bošček. Pa kakšnega pocen jazbinškovega stanovanja tudi nisi kupil ne ti niti tvoji bližni ne? Pa naštete kraje smo zgubili praviš.Fizično osvojili z orožjem pa so nam jih za zeleno mizo vzel zaradi bande klerikalske.Kar se pa srbsko govorečih tiče. Kdo ti pa naprimer smeti od tvoje debele bele rit odvaža? Jih sam voziš na deponijo kjer jih slovenci presortirajo a?? Tomi nažalost bi se brez njih v lastnem dreku zadušili. Pa zidarjev nebi bilo pa kdo nam ceste dela? Slovenci? In na koncu še izdajalstvo. Kdo je nemcem špecal? Tardeči al tabeli? Na juriš!!!!
Prvo Bore
30. 10. 2007 10.47
Daj nehi Tomi. Če bi pa vI bili na oblasti, bi pa VSE izgubili. Vsaka čast komunistom, ni kaj !! LOL
tomi.passion@gmail.com
30. 10. 2007 10.37
politik70...kot komunist, najprej da počisti pred svojim pragom. Toliko škode in izdajstev lastnega naroda kot ste storili komunisti, ni nihče, še najmanj pa cerkev. Poglejmo nekaj, za komuniste bolečih dejstev. Komunisti ste krivi, da je Slovenija izgubila Koroško, Trst, Gorico, Istro. Komunisti ste krivi, da smo bili Slovenci 50 let hlapci Beograda, in da se je moralo na naših tleh govoriti srbo-hrvaško (JLA). Komunisti ste krivi, da smo Slovenci plačevali in podpirali rajo na jugu. Komunisti ste krivi, da je Slovenija danes polna južnjakov, ki se ne znajo in nočejo prilagoditi, saj jeih je vaša vlada, ki je vladala do leta 2004, uvažala kot svojo volilno bazo. Zaradi takšnega komunističnega uvoza, danes otroc kot frajerji govorijo srbsko, namesto slovensko. Zaradi takšnega komunističnega uvoza, se dogajajo dogodki kot so Global itd. In ne pozabimo, toliko nedolžnih in pobitih Slovencev, kot jih imate na vesti v partiji, nima nihče. Na tisoče zahrbtno pobitih Slovenk in Slovencev. In ti sedaj modruješ po tem forumu o nekakšnih hlapcih....lepo te prosim....zaradi mene bodi komunist ali izrodek, samo rit ne biti.
pkorosec
30. 10. 2007 10.36
Klasik: "pkorosec, zdi se mi, da si izbral zelo ostre kriterije pri izbiri tistih, ki so za te še sprejemljivi" Res je tako. Kadar hočeš spremembe, potrebuješ zelo ostre kriterije. Vsako odstopanje ogroza napredek teh sprememb. Veš to o čemer sedaj midva debatirava, je debata rojena daljnega leta 1903 na 2. kongresu RSDRP, med boljševiki in menjševiki. Menjševiki so bili buržujski social demokrati, ki so zagovarjali tezo, da se je treba za pravicnost in izboljsanje delavskega razreda boriti znotraj obstojecih pravil buržujskega sveta, kajti vse ostalo bi po njihovem naj bila utopija. Bojlševiki na drugi strani so to zavracali in so zahtevali ostre kriterije in strogo disciplino, ki naj bosta garant za uspesen prehod clovestva iz diletantne burzujske sfere v višjo pravično, disciplinirano druzbo, ki bi temeljila na najvišjih idealih clovestva. Lenin je v borbi proti Martovu in Plehanovu dokazal, da nerevolucionarna social demokracija, prej ko slej stopi v tabor odkrite burzujske reakcije. Zgodovina je tako pokazala leta 1917-18, kot tudi 1991, kjer pot reakciji odprl generalni sekretar KP, ki je bil odkrit menjševik. Enako poglej na Kubi, takoj po zmagi revolucije. Kdo vse se je s amerisko pomocjo v denarju in orozju izkrcal v gorovju Escambray, poleg plačancev, neonacistov in starih režimskih mafijcev? Donedavni zavezniki revolucije, burzujski socialdemokrati. Poglej si leta 1955, revolucijo v Gvatemali. Kaksna sramotna vloga je bila tamkajsnih burzujskih social demokratov. To so ljudje, ki znajo lepo govorit, vendar pa s tem ko so podkupljivi in večno prilagodljivi za vse sisteme, po mojem menju ne izpoljnjujejo kriterijev sprejemljivih ljudi.
politik70
30. 10. 2007 10.28
kriss714 a si ti slovenec ali vatikanski hlapec? Kaj te kur... boli če tardeči kritiziramo RKC? Saj ne kritiziramo krščanske vere ampak načitene pedofilske denarja želne klere. Ti jih pa očitno zagovarjaš z bando belogradistično argentinsko VRED!
mr.remington@gmail.com
30. 10. 2007 08.39
Kaj je kriss714, sem ti na rep stopil, da si zacvilil ko mladi maček? Enako te jaz pošljem čez Muro, saj je tam dežela, ki ste si jo tako želeli. Lahko tudi preko Soče, če želiš, tam bi vam še bolj pasalo, saj na severu ne bi marali izdajalcev. V Sloveniji pa bomo ostali tisti, ki vemo kaj je to svoboda in znamo misliti s svojimi glavami. Ne pa napumpani s strani božje RKC, čeprav ni v njej nič božjega (že dolgo ne).
politik70
30. 10. 2007 07.20
temacni | 29.10.2007 | 18:10 Ti kar nadaljuj s svojimi provokatorskimi forami. Tudi drugi so ti napisali kaj se je dogajalo z Rožmanom.Ti pa kar do nezavesti podpiraš sodelavca okupatorja ki je zaslužen da je veliko ljudi zaradi njega gledalo zemljo iz druge strani! Da se je zavzemal za ljudi? Svoje? Tabele izdajalce? Temu ti praviš domoljubnost? Kvečemu Hitlerljubnost! In kljuni tudi zaradi Dežmana ostajao Ravni!
kriss714@amis.net
30. 10. 2007 01.34
Remington, ne boš verjel, ampak ne hodim v cerkev. Le zakaj ste tardeči tako besni ravno na RKC? A mogoče zato, ker ni pravoslavna? A je to še direktiva iz starih časov, ko so komunisti v cerkvi videli sovražnika zato, ker so ji ljudje bolj verjeli kot partiji? A druge verske skupnosti so pa v redu? Pa džamijo podpirate? Aja, volilna baza. Jasno. Samo potem na piši več "mi slovenci" in "našo malo deželo" Remington, vaša mala dežela je čez kolpo. Pa srečno pot.
mr.remington@gmail.com
30. 10. 2007 01.22
kriss714 si prebral kar sem napisal? Si bil zadnje časa kaj v cerkvi? Je odmevalo? .... Še tisti, ki so ne dolgo nazaj zagovarjali cerkev, se zgražajo nad temi dogodki, ki pretresajo našo malo deželo. Belogardisti pa domobranci bi/so rešili Slovenijo vseh muk - z Bajukom na čelu. Banda nevzgojena. Delat pejte, pa vam bodo neumnosti šle iz glave ven...
kriss714@amis.net
30. 10. 2007 00.00
Kakšna panika. Partija ne zdrži več pod pritiskom dokazov o njihovih zločinih. Včeraj je stanovnik relativiziral dogodke s tezo, da je vojna sama po sebi zločin (poboji so bili po vojni), danes pa tole. Glejte, komunisti, da se te fraze "zavzemanja zgolj za pokop" ne boste sprt na pamet naučili od svojega ljubljenega vodje. Na koncu se vam lahko zgodi, da boste bluzili, da ste se zavzemali samo za pokop desettisočev vojnih ujetnikov po vojni, pa so vam jih pokvarjeni angleži poslali žive. Sprevrženi ste komunisti dovolj. Vele, sedi, pet. Lepo si se napiflal rdečo pesmico, samo glih pameten nisi.
mr.remington@gmail.com
29. 10. 2007 23.38
Vele odlično spisano! Se podpišem pod tole. Čedalje več ljudi je že in še bo spregledalo grde nakane cerkvenih miši. Cerkve so ob nedeljah prazne, denarja ni več toliko, ... zato pa se borijo z vsemi štirimi, da dobijo še tisto malo, kar lahko. Škoda, da so to, v prvotnem pomenu prav solidno zadevo, tako uničili in jo še uničujejo. Primerki na tem in ostalih forumih pa jim (RKC) s svojimi komentarji prav nič ne pomagajo. Ovce - no ja, fijakarski konji bi blo boljš. Gledajo in vlečejo samo tja kamor jih usmeri gospodar (RKC). Vremena "slovencem" bodo se zjasnila ...
romantik75@email.si
29. 10. 2007 22.54
doki007 Kučan ni nič? Ma ti imaš pa bujno domišljijo pa ne veš kakšen vpliv ima na določene na levici še prav ta Kučan eni še kake izjave brez njega niso sposobni dat ali se je ne upajo. Poleg tega pa je bil prav ta Kučan zadnji predsednik ZK, organizacije, ki je glavni krivec za povojne poboje in nima niti malo čiste vesti, obnaša se kod Fidel Castro na Kubi al Denx Jau Ping na Kitajskem.
vele@email.si
29. 10. 2007 21.27
P. Korosec v glavnem se strinjam s tabo. Morda bi samo dodal, da je politika v sama po sebi precej umazana zadeva, zato jo je treba gledati skozi oči nepristranskega opazovalca nogometne tekme. Vsi politiki so v glavnem kot odvetniki svojih strank, kar pomeni, da mene niti ne čudi tako zelo, da se rdeči Janez v letih spreobrne v črnega Janeza, ker so v klubu rdečih boljšega srednjega napadalca že imeli. Je pa vsekakor res, da je nogomet in rezultat dober , če so igralci dobri. Pri nas na nogometnem igrišču politike v času od osamosvojitve naprej prav dobrih igralcev nimamo, z izjemo Kučana in Drnovška pred poškodbo in Janše, ki golov ne daje, je pa dober pri drsečih štartih s podplati naprej, tako, da je zmagati nemogoče, nasprotniki so pa vsaj tepeni, če nič drugega. Vsi ostali so tretja liga. Koliko je komu všeč stil igre posameznega igralca, je stvar okusa. Glede stališča o vlogi RKC med drugo vojno, pa so dejstva jasno popisana v zgodovinski literaturi. In zgodovine ne pišejo samo slovenski zgodovinopisci. In vsi tisti, ki jim ni jasno, da je RKC na čelu z nadškofom zagrešila veleizdajo slovenskega naroda v celoti so ... ne vem kaj bi napisal, saj gre dejansko za potencialne PONOVNE IZDAJALCE, saj ti ljudje ne kažejo nobenega občutka za to kaj je narod, jezik, ljudje,.... In če bo kolaboracija enkrat uzakonjena kot dobra, kot se nekateri trudijo, potem se lahko ponavlja v nedogled, kar se dejansko na nek način že dogaja, saj Vatikan vsekakor ni Slovenija, ima pa zelo močno kolaboracijo ponovno instalirano. No, dajmo jim gozdove, pa njihove šole plačujmo, pa njihovo fakulteto v sklop univerze (katero znanost se že gredo?), pa duhovnikom prispevke za socialno varnost, pa kaj še ... Cerkev v Sloveniji bi bila lahko tudi z zakonom prepovedana, kot kvizlinška organizacija. Če bi komunisti izdali slovenski narod, kot so ga oni, bi bila koministična partija zanesljivo prepovedana. Kot je že sicer bila v dobi "zlate krščanske demokracije" pred drugo vojno. V ZDA si lahko Vatikan cerkev kupi, plača davke, če jim ne gre, pa zaprejo. Na lastne oči sem videl napise na cerkvah: For sale!, kar je prav. Takega zgodovinskega sprenevedanja si ne more v današnjem času privoščiti nobena resna država z resnimi politiki. Kaj naj Janša razloži Francoski, Angleški, Ruski in Ameriški diplomaciji, da smo pri nas (kjer vemo več in bolje kot vsi ostali!) 60 let po drugi vojni vprašanje veleizdaje in kolaboracije relativizirali in da v bistvu tudi oni (Angleži, Francozi, Rusi, Američani) ne vedo, če morda ne bi bilo bolje, da bi drugo vojno dobil Dolfe. Gotovo bi bilo za nekaj že dobro? A ste čisto pri pameti? Vse družbe imajo norme. In ta Evropa stoji na temeljih zmage nad ideologijami, ki so se postavljale nad ljudi. Mnogo laže bi nam bilo, če cokla RKC ne bi bilo treba vleči za sabo in bi jih enkrat znali postaviti v vlogo, ki ji pripada: dejal kar hočeš-svoboda, poskrbi zase, plačaj davke, obnavljaj si bajte, plačuj delavce, ..... mi razno raznih Hare Hare, Jehovih, Muslimov, Pravoslavcev, Hindujcev, Budistov, Komunistov, Nacistov, Krščanarjev, Fašistov, ...... in njihovih "fakultet?", šol in vrtcev, prispevkov, davkov, vzdrževanja bajt, .... ne bomo plačevali. Ker jim dajete denar si s tem kupujejo čas, da vam lahko počasi počasi pijejo kri z milim in spokojnim izrazom na obrazu. Kot so to delali skozi stoletja. Če imamo kaj pameti, potem tega ne bomo pustili. Če bomo še naprej ovce (kar vseskozi ponavljajo, da ste) potem pa jim nastavite še od spredaj, pa od zadaj, pa zgoraj ....
DarthRevan
29. 10. 2007 21.03
Temačni, mogoče imaš prav, mogoče pa ne.