Slovenija

Janša: Misija je bila uspešna

Ljubljana, 08. 09. 2007 19.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po šestih mesecih opravljanja nalog na Kosovu so vojakom 10. bataljona ob prihodu domov pripravili slovesnost.

Predsednik vlade Janez Janša je na slovesnosti ob vrnitvi pripadnikov 10. motoriziranega bataljona Slovenske vojske s Kosova v ljubljanski vojašnici Franca Rozmana-Staneta ocenil, da je bila misija SV opravljena uspešno. Da je bila naloga uspešna, najbolj kažejo pohvale s strani tistih, ki so bili deležni pomoči SV, je dejal Janša.

Obrambni minister Karl Erjavec in premier Janez Janša s slovenskimi vojaki
Obrambni minister Karl Erjavec in premier Janez Janša s slovenskimi vojaki FOTO: POP TV


"Podatki o tem, da so z vašim delom in prisotnostjo zadovoljni tako pripadniki albanske in srbske narodnosti na Kosovu" po besedah Janše govorijo, da je bila naloga opravljena uspešno. To je bila do sedaj najobsežnejša in najzahtevnejša misija SV v tujini, je spomnil premier.

Premier je dobival pohvale o delu misije tako s strani predstavnikov zveze Nato kot tudi Evropske unije, ki je prevzela odgovornosti za stabilizacijo razmer na Kosovu. "Povsod sem slišal le pohvale vašem delu," je povedal. Vendar po njegovih besedah pohvale tistih, ki so bili deležni pomoči SV, govorijo veliko več od pohval tistih, ki so zadevo spremljali od daleč. Ob tem se je število konfliktov na območju, ki ga je pokrival bataljon, bistveno zmanjšalo, je poudaril Janša.

Minister za obrambo Karl Erjavec je ob zaključku slovesnosti za opravljeno nalogo na Kosovu podelil častno priznanje Republike Slovenije poveljniku bojne skupine Sokol, podpolkovniku Mihu Škerbincu-Barbi in celotnemu 10. motoriziranemu bataljonu.

Vojaki elitnega 10. motoriziranega bataljona so se vrnili z misije na Kosovu
Vojaki elitnega 10. motoriziranega bataljona so se vrnili z misije na Kosovu FOTO: POP TV


Že pred slovesnostjo je ministrstvo za obrambo pripravilo novinarsko konferenco, na kateri so minister Erjavec, poveljnik poveljstva sil SV, brigadir Alan Geder in podpolkovnik Škerbinc-Barbo predstavili delovanje enote na Kosovu.

"Danes je eden izmed najbolj srečnih dni v mojem mandatu," je povedal minister. Slovenska vojska je namreč prvič v svoji zgodovini v operacijah kriznega odzivanja sodelovala na ravni bataljona, prvič pa je tudi imela v svoji sestavi podrejeno četo, in sicer četo madžarske vojske s 150 pripadniki. Na misiji je sodelovalo okoli 600 pripadnikov SV. Prvi razlog za zadovoljstvo je po njegovih besedah ta, da so se vsi pripadniki 10. motoriziranega bataljona domov vrnili "živi in zdravi".

Ob tem je Erjavec ocenil, da je bila naloga opravljeno odlično. Tudi minister je poudaril, da to ni le ocena Slovenije, temveč tudi tujih poveljnikov in ministrov držav, katerih vojaki sodelujejo na misiji na Kosovu. "Pomembno je tudi, da to mnenje delijo prebivalci Kosova in kosovska vlada," je dodal minister.

Glavne naloge bataljona so bile skrb za varnost, varovanje kulturnih spomenikov, skrb za gibanje ljudi in nadzor z albansko mejo. Erjavec pa je posebno ponosen na civilno-vojaške naloge. Tako je SV pomagala pri obnovi osnovne šole, cestni infrastrukturi, testirala pa je tudi kvaliteto pitne vode.

Načrtovani stroški tokratne misije na Kosovu znašajo okoli devet milijonov evrov. Za dokončni znesek pa morajo v ministrstvu in SV opraviti še zaključne analize. Po oceni generalštaba SV pa končni znesek ne bo bistveno drugačen, je povedal tiskovni predstavnik generalštaba Simon Korez.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (18)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

srpko
10. 09. 2007 17.42
Naše heroje je treba pohvaliti. Svojo misijo so opravili ne da bi se kdo opraskal. Kolk srbov pa smo zmazali. Samo 35? Tudi to je dobro. Tata Bush bo vse bogato nagradil.
balon200
10. 09. 2007 11.34
Jah, za Janšo je vse uspešno,...očitno je tudi svojim kljukcem dal ukaz, da vedno in vselej uporabljajo 'uspešno' retoriko. Vlada je zelu uspešna, odpustijo tri ministre in pravijo, da so ministri v bisvtu bili s tem nagrajeni in so napredovali,...skratka zelo uspešno. Verjetno verjamejo v to, da folk itak ne dojema kaj se dela in da če bodo nonstop trobili 'uspešno', da bodo v to tudi vsi verjeli in da bomo vsi kar uspešni, bogati in preskrbljeni. Med drugim za Janšo in finanz ministra niti nenormalna inflacija ni nič takega,...vse je to super in uspeh. Lepi in neumni, kako je vse lepo in prav. Janša je tudi zelo uspešen,....je pa treba besedo 'uspešen' v povezavi z njim zgleda zopet dajati v narekovaje kot tisto o 'uravnovešenih' medijih.
Prvo Bore
09. 09. 2007 23.20
Ko pa bo prišlo do žrtev, potem pa bodo sledile siromašne penzije, kot se je dogajalo med osamosvitveno vojno. Mogoče jih pa potrebuje, da bodo stražili parlament, zato jih pa toliko hvali, potem jih pa bo odvrgel , kot vsakega do danes.
albertinum@excite.com
09. 09. 2007 22.02
No, pa smo dali letni proračun ene srednje velike slovenske občine za to misijo. Kako ponosni smo lahko!
?ri?ek
09. 09. 2007 21.52
Kakšni sokoli zajci so...... Kakšna vojska brez mrtvih, penzije!
sportsman
09. 09. 2007 20.34
dobrodošli doma SOKOLI,z to misijo smo pokazali vsem ostalim enotam v SV kako se dela,SEMPER FI 10.MOTB
mindfucker
09. 09. 2007 17.00
En teden počitka, pa v Darfur!!
srpko
09. 09. 2007 16.20
Bravo nasi. Samo tako naprej. Skupaj z ameri do popolne zmage. Vse dokler bo Bush-bomo zakon.
Jožajoža
09. 09. 2007 14.44
agresorji so opravili svojo nalogo. zanima me, koliko civilnih žrtev imajo na vesti?
Prvo Bore
09. 09. 2007 14.08
Kolk jih je odšlo prečasno iz KOSOVA, ker po sporočilih, se nekaj dogaja v Makedoniji, ker se makedonska vojska premešča v bližino Tetova, kjer je bil nemški kontigent nameščen, pa je zbežal ven. Kako smo mi obveščeni ????
doki007@email.si
09. 09. 2007 13.01
kolk so mrtvih dam prpeljal ,...?????? brez žrtev je slaba misija....... to pomen da so sam sedel in se skrival !!!!
Prvo Bore
09. 09. 2007 11.49
Lucky luser Še v Kumrovcu nisem bil . Pa bom šel, ne se bat.
lucasa
09. 09. 2007 06.20
Ne potrebuješ kumrovške diplome, samo da si SDS ali pa si Grosupeljčan (kraj bivanja velikega vodje), pa se ti odprejo vsa vrata..... Vojaki pa zapuščajo vojsko zaradi nevdržnih razmer....
Eastman
09. 09. 2007 01.19
In ravno največji Luzer tukaj nekaj pametuje - ti si še kumrovške diplome ne bi zaslužil.
Lahka konjenica
09. 09. 2007 00.23
Prvo borec: Ali si mogoče kupil diplomo kumrovške šole? Odgovori nam na to?
drzavljan35
09. 09. 2007 00.11
@Prvo Borec :) ok tudi ce so, niso mednarodno priznane :) ne skrbet ;)
Prvo Bore
09. 09. 2007 00.06
Koliko pa so tukaj nakupili diplom iz prištinske akademije ?
?ri?ek
08. 09. 2007 23.39
Jaa, seveda uspešno zapravljen davkoplačevalski denar in še nekaj v privat žep, na grmado z Ivanom Groznim..... In potem svizec...... Pobeg v Argentino lahko konča to agonijo?