Slovenija

Reforme niso le ekonomske

Ljubljana, 26. 01. 2006 16.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vladne reforme niso zgolj ekonomske reforme in posegajo v strukturo družbe, je na Forumu 21 ocenil Milan Kučan.

Posvet Foruma 21
Posvet Foruma 21 FOTO: POP TV

Vladne reforme niso zgolj ekonomske reforme in posegajo v strukturo družbe, z odmikom od dosedanjega gradualističnega pristopa pa se postavi tudi vprašanje relativizacije dosedanjih dosežkov Slovenije, je na današnjem posvetu društva Forum 21 ocenil njegov predsednik Milan Kučan. Bivši predsednik republike se je vprašal, ali je omenjeni poseg potreben. Minister za razvoj Jože P. Damijan pa je med drugim poudaril, da je mogoče zgraditi sistem fleksibilnega trga dela in hkratne socialne varnosti.

Kučan je v Cankarjevem domu na posvetu z naslovom Vrednote Slovencev in predlagane reforme dejal, da reforme posegajo v vrednostni sistem Slovencev, ki cenijo vrednote enakosti, solidarnosti in socialne pravičnosti ob hkratnem sprejemanju tekmovalnosti. Menil je tudi, da je nujno potrebno soglasje glede ciljev reform. Pot do soglasja pa je argumentirana razprava, ki pripelje tudi do zaupanja, brez katerega reformisti ne morejo uspeti.

Če bi ljudje reforme razumeli kot vsiljeno voljo manjšine, bi to nujno vodilo v konflikte, je še ocenil nekdanji predsednik države. Nujna so zavezništva, v javni razpravi pa je treba spoštovati pomisleke do reform in njihovih nasprotnikov ne velja ocenjevati za nesposobne, lenuhe in tiste, ki niso pripravljeni sprejeti sprememb, je še menil Kučan in ocenil, da je v Sloveniji prisotna ohromljenost, negotovost in celo strah ter da slabi "slovenska samozavest" iz 90. let.

Reforme posegajo v vrednostni sistem Slovencev, meni predsednik Foruma 21 Milan Kučan
Reforme posegajo v vrednostni sistem Slovencev, meni predsednik Foruma 21 Milan Kučan FOTO: POP TV

Možno je imeti fleksibilen trg dela in tudi visoko socialno varnost, je dejal minister Damijan, ki se je pri pripravi tega dela reform zgledoval po danskem modelu. Slovenija ima zelo tog trg dela, medtem ko na Danskem tretjina delavcev vsako leto zamenja službo. Toda delo lahko spet dobijo v nekaj dneh, nadomestila za brezposelnost pa znašajo 90 odstotkov plače, če sprejmejo ponujeno delo. Za Damijana sta ključni ustvarjalnost in inovativnost, kjer Slovenija spet zaostaja.

Opozoril je, da se mora Slovenija odzvati na globalizacijske procese in da se vrednote, predvsem mladih, spreminjajo. Pri reformah želi vlada zagotoviti enake začetne možnosti vsem slojem v družbi, bolj nagraditi posameznike, ki jim država sedaj "praktično zapleni" več kot polovico dohodka, in ščititi najbolj ranljive skupine prebivalstva.

Jože P. Damijan bo odslej minister za razvoj
Jože P. Damijan bo odslej minister za razvoj FOTO: POP TV

Iz SVUSISRS v SVR

Novo ime vladinega resorja je Služba vlade za razvoj. Iz tega izhaja, da je minister brez listnice Jože P. Damijan minister za razvoj, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal njen tiskovni predstavnik Valentin Hajdinjak.

Vlada je službo vlade za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije ustanovila 17. novembra lani, ko je tudi določila njeno delovno področje. Ker se je ime službe zaradi dolžine pogosto navajalo napačno in ker se je v praksi ustalila njegova skrajšana oblika, poleg tega pa tudi zaradi praktičnosti, je vlada danes sklep spremenila in določila, da se ime vladne službe spremeni v službo vlade za razvoj, je pojasnil Hajdinjak.

Novoustanovljena vladna služba je začela delovati z začetkom tega leta. Poleg ministra in državnega sekretarja Andreja Horvata jo sestavlja še 13 javnih uslužbencev. Kot je na novinarski konferenci v začetku januarja pojasnil Damijan, bo naloga novoustanovljene službe usklajevanje izvajanja strategije razvoja in okvira gospodarskih in socialnih reform ter pomoč ministrstvom pri pripravi zakonodaje na posameznih področjih.

Služba bo po Damijanovih besedah skrbela za usklajene dejavnosti za dvig konkurenčnost in dinamično rast gospodarstva ter za povečanje zaposlenosti, s tem da se socialna varnost v državi ne bi poslabšala. "Pri tem se bomo držali delovnega programa vlade za letos, ki bo, upam, v kratkem sprejet in v katerem bodo zajeti vsi ključni zakoni, podzakonski akti, ki jih je treba za usklajeno uveljavitev okvira reform spremeniti oz. pripraviti," je dodal Damijan.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja