Slovenija

Odgovor zahtevajo do konca oktobra

Ljubljana, 21. 09. 2007 16.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Bolniki s krvnimi boleznimi od premierja, ministrice za zdravje in vodstva UKC zahtevajo normalizacijo nevzdržnih razmer.

Na kliničnem oddelku za hematologijo so razmere nevzdržne, opozarjajo bolniki
Na kliničnem oddelku za hematologijo so razmere nevzdržne, opozarjajo bolniki FOTO: Reuters

Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo je na današnji novinarski konferenci opozorilo na resnost situacije na Kliničnem oddelku za hematologijo ljubljanskega kliničnega centra (UKC), kar močno čutijo bolniki z levkemijo, limfomom in drugimi krvnimi boleznimi, svojci, zdravniki in drugo medicinsko osebje. Da so razmere zares kritične, kaže tudi pismo, naslovljeno na predsednika vlade, ministrico za zdravje in vodstvo UKC, v katerem zahtevajo normalizacijo nevzdržnih razmer.

Predsednica Slovenskega združenja bolnikov z limfomom in levkemije Kristina Modic je povedala, da jih je v združenju, ustanovljenem maja letos, ki šteje več kot 60 članov, povezala bolezen. Najbolj jih pretrese smrt mladih, ki po presaditvi kostnega mozga umirajo, kot je dejala, zaradi okužb. Težke in za bolnike ogrožajoče razmere ne morejo biti v ponos ne kliničnemu centru ne državi, je poudarila Modiceva in dodala, da zdravniki in društva bolnikov že dalj časa opozarjajo pristojne na ta problem, vendar doslej brez uspeha.

Združenje sicer od danes zbira tudi podpise podpore in komentarje na njihova prizadevanja. Pri tem jim je na pomoč priskočil Zavod Med Over Net. Na spletni strani www.onkologija.over.net so objavili tudi pismo in pričevanja štirih bolnikov. Podpise podpore bodo zbirali do 30. oktobra, do roka za prejem odgovora na pismo. Podpise bodo nato izročili vodstvu UKC v upanju, da se bo ta pereča problematika začela končno reševati.


O dolgoletnih prizadevanjih za izboljšanje razmer na oddelku za hematologijo je spregovorila podpredsednica Društva bolnikov s krvnimi boleznimi Majda Slapar, ki je razložila, da so pristojne že večkrat opozarjali na to, da so bolniki na oddelku hematologije, zlasti po presaditvi kostnega mozga v življenjski nevarnosti, zato jo čudi odgovor strokovne direktorice kliničnega centra Saša Markovič, da "zakaj se niso v preteklosti oglasili in zakaj so toliko čakali".

Po besedah vodje centra za presaditve kostnega mozga na oddelku za hematologijo Jožeta Pretnarja v Sloveniji že 20 let opravljajo presaditve kostnega mozga. Število presaditev raste, leta 2005 je bilo opravljenih 35 presaditev na milijon prebivalcev (gre za države EU in Savdsko Arabijo), leta 2006 pa je bilo opravljenih že več kot 40 tovrstnih presaditev. V Sloveniji, ki sodi med razvite države, opravimo 80 presaditev letno, torej bi potrebovali najmanj še 15 postelj oziroma 50 za vse, je poudaril Pretnar.

28. septembra bo v ljubljanskih Križankah dobrodelni koncert "Daruj za življenje". Zbrani denar bo namenjen skladu Hipokrat (v okviru Rdečega križa Slovenije) in za infuzijske črpalke.


Na oddelku hematologije je zdaj 26 postelj, bolnikov pa najmanj 32, ob konicah tudi 36 bolnikov leži na dodatnih posteljah, kar pomeni, da je prezasedenost oddelka 40-odstotna ali več. Najhuje je, kot sta opozorila bolnika z izkušnjami in člana združenja Benjamin Babič in Tomaž Pokovec, da sta v sobah za šest običajno nameščeni še dve dodatni postelji, včasih celo tri, pri čemer med posteljami skoraj ni prostora. Ko pridejo svojci, ko dolgo hospitaliziranim bolnikom popuščajo živci in delajo hrup in predvsem, ko se pri bolnikih pojavi okužba ali nalezljiva bolezen, takrat razmere postanejo grozljive in nečloveške, pravita.

Dogaja se tudi to, da zaradi prenatrpanosti oddelka bolnika, ki bi po načrtu zdravljenja moral biti sprejet na oddelke za ciklus kemoterapije, vendar ga ne morejo sprejeti in mu zdravljenje preložijo. To pa prav gotovo ni dobro za bolnika, saj je zelo pomembno, da se kemoterapija izvede točno po programu, ker je večja možnost za ozdravitev, če pa se prelaga, je to slabše, so poudarili sogovorniki.

Zaradi vsega omenjenega združenje v pismu zahteva normalizacijo nevzdržnih razmer na oddelku za hematologijo in sicer nemudoma dodatne prostore za bolnike, potrebno opremo in povečanje medicinskega osebja. Kot je dejala glavna pobudnica pisma Milena Remic, sicer članica izvršnega odbora združenja, odgovor pričakujejo do 30. oktobra. Če do takrat ne bodo prejeli ustreznega odgovora, bodo aktivirali vse bolnike in se dogovorili za primeren način ukrepanja. Doslej so prejeli odziv le od vodstva UKC, ki jim je odgovorilo, da jim bodo predstavili projekt reševanja omenjene problematike.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franc Kavka
22. 09. 2007 12.15
Žalostno in sočustvujem z njimi. Toda, ali za stanje kakršno je, ni kriv UKC?. Sama hohštaplarija jih je. Nenamensko trošenje denarja, slaba organizacija, skorumpiranost... Ali je res za vsako svinjarijo kriva vlada? To kaže na organizirano gonjo zoper aktualno oblast. Bile so še bistveno slabše razmere, pa so molčali. Samo, takrat je vladala komunistična partija.
hinko.murovec@siol.net
22. 09. 2007 11.01
Med drugimi boleznimi in I. stopenjsko invalidnostjo ima moja žena tudi težave, ki jih mora zdraviti na tem področju in je že veliko krat preizkusila ugodnosti in udobje , ki je za bolnike , ki obiskujejo Hematologijo na razpolago. Vsaka čast g. prof. dr. Črnelču, ki jo je zdravil, toda človek je v takih razmerah kot posameznik brez moči, tu in še marsi kje bi morala posredovati vlada s svojimi resorji, a se trenutno še zdravim novo zaljubljenim mogočnežem nič kaj ne mudi pomagat potrebnim in bolnim. Veliko bolj je pomembno, da si preskrbijo recimo ustrezne stole. Imamo novo Ministrico, ali bo sedaj, kot soseda JJ prve dame kaj naredila bomo pač videli. LP
doki007@email.si
22. 09. 2007 07.40
ja ja ,...janšo ne zanima ta problem ,....za njega je važno brdo zdej ,...kjer bodo sedele zlate riti na zlatih stolih ,...