Slovenija

Razloga za pretirano skrb (še) ni

Ljubljana/Bruselj, 17. 03. 2011 08.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
M.K./D.L./STA
Komentarji
19

Zaradi težav z jedrsko elektrarno na Japonskem se tudi v Sloveniji postavlja vprašanje, ali je hrana iz Japonske varna. EU, po smernicah katere se ravna tudi naše kmetijsko ministrstvo, priporoča preverjanje radioaktivnosti hrane.

V Slovenijo iz Japonske uvažamo predvsem čaje, olja, omake, suho sadje in semena.
V Slovenijo iz Japonske uvažamo predvsem čaje, olja, omake, suho sadje in semena. FOTO: Reuters
EU pozorno spremlja potek dogodkov. V tem trenutku ni tveganja za zdravje evropskih državljanov.

Evropska unija državam članicam zaradi stopnjevanja jedrske krize po potresu in cunamiju na Japonskem priporoča preverjanje radioaktivnosti hrane, ki jo uvozijo iz Japonske.

Na slovenskem ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pojasnjujejo, da EU priporoča vzorčenje vseh prihodnjih pošiljk krme in živil, katerih poreklo je Japonska. Če bi pri njih opazili povečano radioaktivnost – vrednosti za radioaktivnost so predpisane v evropski zakonodaji – morajo to takoj sporočiti v Bruselj. Od aprila 2010 je sicer Inšpektorat za kmetijstvo, gozdarstvo in hrano zabeležil uvoz 63 pošiljk živil rastlinskega izvora iz Japonske – največ je bilo čajev, poleg tega pa še različna olja, omake, suho sadje in semena. Skupaj je v Slovenijo prišlo približno 1.926 kilogramov živil iz Japonske.

Slovenija, kakor tudi druge države članice EU, ni uvedla ukrep prepovedi uvoza živil iz Japonske. Glede na smernice Evropske komisije bo pri uvozu prihodnjih pošiljk z Japonske postopek takšen, da pošiljka ne bo sproščena v prost promet, dokler ne bo rezultat analize pokazal skladnost s predpisanimi kriteriji. V kolikor bi se bo izkazal presežek, bo uvoz bo prepovedan oz. bo pošiljka zavrnjena.

Kar se tiče živil živalskega izvora, pa prek slovenskih veterinarskih mejnih prehodov ne lani ne letos niso uvozili ničesar iz Japonske. To pa ne pomeni, da te hrane pri nas ni, saj je lahko prišla iz katere druge države EU, kjer pa morajo po prihodu iz Japonske hrano prav tako preveriti.

Sicer pa tveganja, da bi iz Japonske uvozili kontaminirana živila, skorajda ni, so na rednem srečanju v Bruslju ugotovili kmetijski ministri iz članic EU. Japonska ima namreč dovoljenje le za izvoz štirih proizvodov živil živalskega izvora; na območju poškodovane jedrske elektrarne ni živilskih obratov, prav tako ne ladij z zamrzovalnimi zmogljivostmi; izvoz sadja in zelenjave v EU je zelo majhen in na poljih z ogroženih območjih sedaj ne pobirajo pridelkov.

Hrana
Hrana FOTO: Reuters

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) sicer opozarja, da je lahko do okužbe hrane z radioaktivnimi snovmi prišlo le na območju v neposredni bližini poškodovane nuklearke Fukušima. "To je prostorsko zelo specifično tveganje. Če je prišlo do kakršne koli kontaminacije, je to le pri produktih z območja znotraj 30 kilometrov od elektrarne Fukušima," je zatrdil tiskovni predstavnik WHO v Ženevi Gregory Hartl.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
17. 03. 2011 16.34
Sestavine za sushi, vse vrste rib in riž, od kje pride vse to, je to uvoženo iy Japonske? Pa kobe govedina, ta bi bila lahko najbolj prizadeta v slučaju radioaktivnih izpustkov.
sunshade
17. 03. 2011 15.21
+1
bachata 17.03.2011, 13:03 tisti ki trdite da radioaktivnost ni nevarna...seveda je pa še kako...kakršnakoli ladija pripelje različno blago iz japonske je že velik problem...kajti ti atomi ki so v zraku se vežejo na čisto vse kar obstoja tud na kovino samih ladij in ostalih stvari kar pač se prevaža tko da definitivno idite v luko koper in ko pripelje ladija v pristanišče vam posodim merilnik za merjenje prisotnosti radioativnih delcev ...me zanima kok dolgo bi stali tam zraven...je pa res da seveda ni tako močnega sevanja kot pa pri izvoru...to pa je tk logično ampak zagotovo je in bo... Kako hecno je da so najglasnejsi, ki tulijo proti JE tudi najmanj izobrazeni kar se tice jedrske tehnologije. Verjetno se ne zavedate, da prejmete vec naravnega sevanja kot boste kadarkoli prejeli sevanja zaradi vseh jedrskih reaktorjev NA SVETU SKUPAJ. Panika panika panika. Neizobrazeni vsi skupaj!
bachata
17. 03. 2011 13.03
-1
tisti ki trdite da radioaktivnost ni nevarna...seveda je pa še kako...kakršnakoli ladija pripelje različno blago iz japonske je že velik problem...kajti ti atomi ki so v zraku se vežejo na čisto vse kar obstoja tud na kovino samih ladij in ostalih stvari kar pač se prevaža tko da definitivno idite v luko koper in ko pripelje ladija v pristanišče vam posodim merilnik za merjenje prisotnosti radioativnih delcev ...me zanima kok dolgo bi stali tam zraven...je pa res da seveda ni tako močnega sevanja kot pa pri izvoru...to pa je tk logično ampak zagotovo je in bo...
santamaura
17. 03. 2011 12.57
Najbolj sumljivi bodo delfini
major1
17. 03. 2011 12.45
Mačke in pse uvozijo iz Evrope in gotova jedi prodajo nazaj.
kavagre
17. 03. 2011 11.44
pa kaj se nebi rajši posvetili strupom iz evropskih držav, ki jih vsak dan jemo??? sedaj nas naenkrat briga hrana iz Japonske. koliko pa imamo hrane iz japonske v trgovinah??? Spar, Mercator, Lidl, Tuš........ ??????? Vsi reklamirajo kak vsako uro delajo pregled sadja in zelenjave na policah-ko pridem kupovat je vedno čudna zelenjava in sadje na policah. Večina je ovenjenega pa z gnilobo načeta in še vedno ista cena kot za tisto, ki je "sveže" dana na polico?
snifff
17. 03. 2011 11.08
Nič bati, radioktivnost nima tam velikih razsežnosti, le rusi so jo zaznali in sedaj bodi srečen. Karkoli tukaj debatiramo, ima nesmisel, kakor je to med našimi politiki, karavana gre dalje... pa je lahko tukaj 5000 pametnih ali pa neumnih.
Tonček Balonček
17. 03. 2011 11.08
Zdaj je čas za kakšno ofenzivo v Iraku (ali sploh še obstaja ta dežela?) in Afganistanu (bravo naši fantje, ponosni smo!).
Tonček Balonček
17. 03. 2011 11.03
Zakaj pa to, saj radiacija še ni nevarna, a helikopterji pa lahko letajo tan okoli? Pak kaj naj bi bilo narobe, saj vse ohlajajo!? A playstation od Sonyja lahko kupim?
nosferatu
17. 03. 2011 10.52
"To je naravnost smešno, območja okoli elektrarne sta uničila tsunami in potres tako da se od tam hrana dejansko ne more izvažat!" Hm, nazadnje, ko sem preverjal, rib, rakov, školjk in morske vode na splošno ni nič brigalo, v katerem območju naj bi se zadrževali; radioaktivna voda se veselo pretaka po celem svetu ravno sedaj in se bo, dokler ne bodo postavli vodotesnega zaščitnega zidu okoli obale.
tinetone
17. 03. 2011 10.35
letos bodo tržna niša japonske specialitete pridelane v EU... kmetovalci kupite semena japonskih buč kumar in kar je še podobnega...
pixco
17. 03. 2011 10.33
Prodajalci z Ebaya že dolgo ne pošiljajo v Italijo, ker imajo Italijani najhujšo carino. Na škodi so le Italijani sami.
snifff
17. 03. 2011 10.13
Nič bat, bo šla preko UNICEFA v Afriko, vse se ponuca, mi naj bi pa plačali, a mislite da stvari drugače potekajo?
CrnHudicek
17. 03. 2011 10.01
delavska raja niti ne razmišlja velik o sušiju in podobnih eksotičnih tipih prehrane ker so preprosto predrage..................ljudstvo ki pa ima za tako hrano pa naj jo kar uživa .....nič zato .....bo pa naravna selekcija ;) drugač pa jabolka pridelana v sloveniji-ste se že kdaj peljali mimo jedrske elektrarne krško???? kaj pa so tisti nasadi brez konca okoli nje hehehehe kekci
Hamzibeg
17. 03. 2011 09.53
V Sloveniji potrebe po prepovedi uvoza hrane ni, nam je že oblast prepovedala uživanje hrane. Dva dni po plači, pa že odštevamo kdaj bo druga... It's my life!
ssf
17. 03. 2011 09.23
To je naravnost smešno, območja okoli elektrarne sta uničila tsunami in potres tako da se od tam hrana dejansko ne more izvažat! Sprašujem se če gre za umazano potezo konkurence iz drugih držav ki izkoriščajo množično paniko?
MK02
17. 03. 2011 09.23
@ bronco40 na kratko surova riba z rižem
Madyy
17. 03. 2011 09.20
Za Begunce je pa ja dobra..naj premislijo..
Brabus
17. 03. 2011 09.16
Kaj pa je "suši"?