Slovenija

Janša se bo zaslišanja udeležil

Ljubljana, 23. 06. 2009 10.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Janez Janša je 21 let po razvpiti aferi JBTZ znova osumljen izdaje tajnih podatkov, policija ga je zato povabila na zaslišanje. Janša pravi, da dokazljivost obtožb ni možna, se bo pa zaslišanja udeležil.

Janša je po 21 letih znova osumljen izdaje tajnih podatkov, opozarjajo v SDS.
Janša je po 21 letih znova osumljen izdaje tajnih podatkov, opozarjajo v SDS. FOTO: Damjan Žibert
260. člen kazenskega zakonika: Izdaja tajnih podatkov

(1) Uradna oseba ali druga oseba, ki v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov sporoči ali izroči komu tajne podatke ali mu kako drugače omogoči, da pride do njih, ali zbira take podatke, zato da jih izroči nepoklicani osebi, se kaznuje z zaporom do treh let.

(2) Enako se kaznuje, kdor protipravno pride do tajnih podatkov, da bi jih neupravičeno uporabil, kakor tudi tisti, kdor take podatke brez dovoljenja javno objavi.

(3) Če je dejanje iz prvega odstavka tega člena storjeno iz koristoljubnosti ali zaradi objave ali uporabe podatkov v tujini, se storilec kaznuje z zaporom do petih let.

(4) Če je dejanje iz prvega odstavka tega člena storjeno iz malomarnosti, se storilec kaznuje z zaporom do enega leta.

Največja opozicijska stranka SDS je na svoji spletni strani objavila nepodpisan članek, v katerem se avtor sprašuje, ali se zgodovina ponavlja. Predsednik stranke Janez Janša je namreč 21 let po aferi JBTZ spet osumljen izdaje tajnih podatkov. Na njegov naslov je namreč prišlo vabilo na zaslišanje zaradi "suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika“.

"Če vabilo ne bo umaknjeno, se bom zaslišanja udeležil," je dejal Janša za nacionalno televizijo. Janša je še dodal, da dokazljivost omenjenih obtožb ni mogoča v nobeni državi, niti, po njegovih besedah, na vojaškem sodišču.

Avtor se sprašuje, ali je dogodek povezan z dejstvom, da je vlada minuli teden pogodbeno angažirala nekdanjega agenta Udbe Draga Isajlovića, ki je leta 1988 vodil tajne preiskave in sodeloval pri aretaciji Ivana Borštnerja in Janeza Janše. "Minister za finance Franci Križanič je pogodbo z njim sklenil kljub zatrjevanju predsednika vlade Boruta Pahorja, da takšne pogodbe ne bo,“ poudarjajo v SDS. "Prav nič ne bi bili presenečeni, če se bo v prihodnjih dneh odkrilo, da se Isajlović ukvarja s podobnimi rabotami kot pred 21 leti,“ dodajajo.

Sicer pa kot osebo, ki naj bi stala za tem, izpostavljajo notranjo ministrico in predsednico LDS Katarino Kresal. Ta je konec februarja Janši očitala, da je v oddaji Odmevi citiral njeno izjavo o odnosih s Hrvaško, ki jo je podala na zaupnem srečanju predsednikov parlamentarnih strank, s čimer naj bi izdajal tajne podatke. "Toliko let je že nerešena meja, da se čisto nikamor ne mudi, pa še tudi deset let jo bomo reševali. Rešitev bo tako ali tako padla takrat, ko nobenega več ne bo tukaj," naj bi dejala Kresalova.

Janša vztraja, da citat ne predstavlja tajnega podatka, kvečjemu je razkril ministričino šibko poznavanje obravnavane tematike. "Ta sedaj zlorablja položaj notranje ministrice za maščevanje političnemu konkurentu, ki je v televizijskem soočenju razgalil njeno neznanje. Podobno je leta 1988 ravnal nekdanji jugoslovanski obrambni minister admiral Branko Mamula, ki je zaradi članka, v katerem je pisalo o gradnji njegove vile na jadranski obali in nedemokratičnosti JLA, zahteval kazenski pregon avtorjev. Drago Isajlović in njegovi kompanjoni so po ukazu slovenskega komunističnega vodstva poskušali ugoditi zahtevam iz Beograda ter disciplinirati predrzne pisce kritičnih člankov, in sicer pod pretvezo, da so izdajali tajne podatke. Kako prozorno. Isti ljudje, enaka politika, iste metode,“ končuje anonimni avtor članka na spletni strani SDS.

Vabilo na zaslišanje, ki bo 2. julija 2009 na Prušnikovi v Ljubljani. Janša se ga mora udeležiti kot osumljenec. Če se ne bo odzval na vabilo, mu grozi prisilna privedba.
Vabilo na zaslišanje, ki bo 2. julija 2009 na Prušnikovi v Ljubljani. Janša se ga mora udeležiti kot osumljenec. Če se ne bo odzval na vabilo, mu grozi prisilna privedba. FOTO: SDS

Vabilo na zaslišanje, ki ga je Janša dobil tokrat, in odločbo o preiskavi zaradi domnevne izdaje tajnih podatkov iz leta 1988 si lahko preberete tukaj.

Kresalova ni podala prijave

Nismo v istem času, smo v drugačnem političnem sistemu, imamo demokracijo, pravno državo in zelo jasna pravila tudi o varovanju osebnih podatkov. Katarina Kresal zavrača primerjave z obtožbo izpred 21 let

Kresalova konkretnega policijskega postopka zoper Janšo ni želela komentirati, odzvala pa se je na njegove obtožbe. "Takšen konstrukt politične zarote lahko slišiš samo od nekoga, ki nima občutka ne za čas, ne za mero, ne za politično dostojnost. Kar je obžalovanja vredno," je dejala.

Zagotovila je, da kot ministrica ne vpliva na delo policije in se ne vmešava v konkretne postopke, ki jih ta vodi. "Če je kaj politični pritisk na policijo, je to, kar si je dovolil predsednik SDS, pri čemer je posebej nedostojno, da je z imenom in priimkom izpostavil posameznega kriminalista. Podobnih pritiskov smo bili deležni že v primeru nekdanjega zunanjega ministra," je poudarila. Kot pravi, je njena naloga, da prepreči take politične pritiske in zagotovi, da bo policija lahko neodvisno in strokovno opravljala svoje delo. "Osnovno pravilo, ki zavezuje policijo je, da so pred zakonom vsi enaki, s čimer se očitno vsi ne strinjajo," je zaključila.

Ob tem je po poročanju STA zatrdila, da sama zoper Janšo ni podala nobene prijave. Za pojasnila, na kakšni podlagi vodijo postopek, pa so pristojni na policiji.

Ministrstvo za finance: Drago Isajlović nima zveze z vabilom na zaslišanje

Drago Isajlović nima nobene zveze z vabilom Janeza Janše na zaslišanje oziroma s povodom zanj, so sporočili z ministrstva za finance. “Ne minister za finance ne njegov svetovalec Drago Isajlović nimata ne pooblastil ne volje, da bi se vmešavala v delo policije. Gre za očiten poskus odvračanja pozornosti javnosti od lastnega greha, to je kršitve dolžnosti varovanja zaupnosti dokumentov, kadar so ti kot taki označeni. Na tak način se gospod Janša gotovo ne bo odkupil,” so sporočili.

Dodajajo še, da ima minister pravico, da si sam izbira svetovalce, ki jim zaupa. “Nihče drug mu jih ne bo izbiral ali pa mu ukazoval, koga si sme izbrati.”

Vabilo na zaslišanje za Janšo
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1073)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nefretete
25. 06. 2009 17.50
Neurath 25.06.2009, 09:37 he he,očitno ti ne dam miru Zakaj misliš, da bi mene zanimale tvoje kolumne? Tega sranja je prav dovolj povsod. Kar pa se konkretnih mnenj tiče pa nisi podal/a niti enega tako iz rokava, ki ne bi vseboval žaljivk? Pa še to, a za tebe je "dober dan" prilizovanje? Sam vprašam. Prav malo mi je mar, kaj si ti misliš o meni, itak s svojim obnašanjem kažeš svoj značaj, ne mojega. Uspešno plonkanje še naprej.
Neurath
25. 06. 2009 09.37
Nefretete Si pa res očitno ženšče zavedeno, kdo hudiča je MK!? Si mar na enakih substancah kot tisti brezdelnež PrvoNorec?? Naj te še opomnim, da se že po tvojih postih vidi, da si bolj pri inferiornih - kako bi si sicer predstavljal sluzasto prilizovanje PrvoNorcu=Politiku70!? Vsekakor pa si zapomni da se me besede polj plitkih ne dotaknejo, kako naj bi se mi torej tvoje?!? Beri me na Financah..do takrat pa uspešno sledenje...tudi kakšno kolumno ti lahko spišem, če seveda namiguješ na to? Think!
TRN V PETI
24. 06. 2009 23.07
Zgleda so boljševiki strnili vrste in dosegli, da imajo najenumnejši komentarji največ plusov,
nefretete
24. 06. 2009 19.27
Neurath 24.06.2009, 14:16 Manjica ali kdorkoli si že, saj mi je vseeno, tvoj besednjak in domišljavost sta ista, vtikaš se v iste ljudi, poniževanja in pripombe iste, zaradi mene si lahko tudi siamski dvojček MK. To niso moja podtikanja (he he), to so dejstva, ki misliš, da jih imaš pod nadzorom, pa ti vedno znova uidejo iz vajeti. Kaj se ukvarjaš z mano, če ti najedam?Nehaj se vtikati v druge, pa te bodo drugi pustili pri miru. Če pa se bahaš s tujim perjem ti bomo ta peresca zagotovo oskubili. Pod tem nimaš nič, nula, zero. Moje žaljenje je enakovredno tvojemu, ne bodi no tako užaljena, kadar gre zate bi morali vsi biti tiho, stati v vrsti in kimati. Ti je to znano? BTW, reče se DISKUTIRATI, DISKUSIJA, če pa ti tujke ne gredo, uporabljaj domače besede. Kar umiri se, nihče ti nič noče. he he
TRN V PETI
24. 06. 2009 17.46
Boljševiki še vedno niso imeli svojega Nurnberga kot njihovi tovariši naciona socialisti. Tovariši s katerimi so bili zavezniki vse do nemškega preloma pakta barbarosa. Ko so nemci napadli jugoslavijo so komunisti še vedno bili nacistični zavezniki! Ribentrop Molotovov Pakt! Brez KOMUNISTOV, druge svetovne vojne ne bi bilo!
TRN V PETI
24. 06. 2009 16.12
"vpreverjeno 24.06.2009, 15:59 -1 če bo Janezek sedel vsaj tri leta ,si bo Slovenija kar dobro opomogla.Vsaj del psihičnih bolnikov si bo " Da boste boljševiki ozdraveli? Malo verjetno.
utvara
24. 06. 2009 15.59
če bo Janezek sedel vsaj tri leta ,si bo Slovenija kar dobro opomogla.Vsaj del psihičnih bolnikov si bo opomogel.
TRN V PETI
24. 06. 2009 15.53
Kdaj bo Anton ROP odgovarjal za IZDAJO Zares tajnih dokumentov?! Kdaj bo to!
TRN V PETI
24. 06. 2009 15.53
Glejte kako so se boljševiki organizirali. Sami plusi najneumnejšim komentarjem.
rahlo_nepristranski
24. 06. 2009 15.07
boljševiki pozabljate kako je Tone Rop izdajal uradne tajne podatke v javnost in s tem obtoževal JJ da se je z Hrvaškim predsednikoom vlade Sanadarjem dogovarjal glede mejnih incidentov. kaj pravite levičarji nato. Kje je Kresalka da bo ovadila njegovega nekdanjega člana stranke LDS, Toneta Ropa.
Tonček Balonček
24. 06. 2009 14.47
Če Janeza Janšo kličejo na azslišanej, je to že samo po sebi vmešavanje politike v delo policije. Vsak kriminalist, ki bi hotel od njega kaj izvedeti, bi se pač moral zavedati, d ato ni mogoče, pa tudi če bi bilo, je jasno, d anič ne ve oziroma ne bo nič povedal. Laže pa ne naš Janezek!
P0gi
24. 06. 2009 14.44
Odziv Janše je bil pričakovan: To so politične insinuacije in politična sabotaža (Janšev odgovor na vsako dejstvo ki negativno vpliva na SDS) Sedaj pa imamo video dokaz, in ''večno nedolžni'' Janezk naj gre kar sedet za 3 leta
Neurath
24. 06. 2009 14.16
Nefretete Ker operiraš s samimi umotvori naj ti povem, da jaz mislim in opazujem s svojo glavo. In pogled na svetovno in domače dogajanje ter razmislek o tem mi kaže drugačno sliko, kot pa mi jo slikaš ti in tebi zvesti psi. Glede referenc na raznih področjih pa s tabo ne bi diskotiral, ker verjami, ne prideš blizu. Tvoje možgane več kot očitno usmerja Dnevnik ali pa temu zmazku podobne listine s strani t.i. leve opcije. Razne opazke o avtorstvu-kot vidiš-spregledam, a to le zato, ker je resnično nepomebno kaj si misli neka ženščina, ki skupaj ne spravi več kot " he he ". Aja, hiti in primalaj opazko:žaljenje..to tudi obvladaš.
savic.stane@gmail.com
24. 06. 2009 13.54
caro11 24.06.2009, 13:21 o sem,sem že davno tega !!! le pravilno je treba prebrati kaj sem napisal !!!
grizli
24. 06. 2009 13.50
Ne igrajte se z ognjem, ker boste z mečom pokončani!
Pošten Zvezdaš
24. 06. 2009 13.37
Jažek,kar na zaslišanje ,da preej na vrsti .PREGOVOR PRAVI ,GDOR ŽELI DRUGIM JAMO KOPAD ,SAM NOTER PADE. KDOR NI KRADEL V BIVŠI JUGOSLSVIJI JE DANES V SLOVENIJI SIROMAK GDOR DANES NE KRADE V SLOVENIJI JE VELIK BEDAK.(PREGOVOR)???
Pošten Zvezdaš
24. 06. 2009 13.21
@savic.stane.JANŽEK ŽE SAM SEBE ZAČEL LAGAT,ŽAL,DA NISI ŽE OPAZIL.
nefretete
24. 06. 2009 11.54
Neurath 24.06.2009, 11:43 no, zdaj veš o meni skoraj vse he he A si se prepoznala v zapisanem in izbrisanem komentarju? Še mnogo vode bo preteklo, da boš ti koga razumela. Finance pa niso tvoje področje razen kadar plonkaš. Tam,Reporter ti je bližje.
savic.stane@gmail.com
24. 06. 2009 11.43
Ubogi Ivan ( Janez ) Janša,kakšna krivica se mu spet godi on je vendar najjvečji Slovenec vseh časov,on je vendar skoraj sam osvobodil Slovenijo izpot hudega komunističneg režima,kjer je ubogi revež tako hudo trpel,da je bil zaprt in to celo v vojaškem zaporu zloglasene JNA !!! On se vendar nikoli ne laže in nikoli ne moti saj je en in edinin,ki ima vedno prav !!!
Neurath
24. 06. 2009 11.43
Nefretete Takoj ko bo čas, se ti posvetim-resnično. Res pa nisem vedel, da si tako plitka. Več ali manj se obešaš na komentarje in ne na dotično tematiko-to veliko pove o osebi, sicer pa baje družboslovno področje dobro poznaš. No kot sem že rekel..kasneje..lahko pa me kdaj prebereš na Financah..itak vse veš ;)