Slovenija

'Slovenska alpinista lahko reši le še čudež'

Ljubljana, 25. 07. 2014 15.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Slovenskih alpinistov Aleša Holca in Petra Mežnarja, ki sta na Kitajskem pogrešana že več dni, tudi v petek niso našli. Skupaj s svojci je bila zato sprejeta odločitev, da se konča iskalna akcija. Glede na vse zbrane podatke predvidevajo, da sta se poškodovala ob poskusu vzpona.

Planinska zveza Slovenije je sporočila, da je iskalna akcija pogrešanih alpinistov zaključena. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je helikopter danes ponovno preletaval področje, kjer naj bi se nahaja pogrešana alpinista, a je bilo iskanje zaradi slabega vremena prekinjeno. Pregledano je bilo področje ob reki, kjer tudi ni bilo najdenih sledi.

Na vse analize, ki smo jih naredili, in glede na izkušnje njiju lahko reši en velik čudež, vemo pa kako se čudeži dogajajo. Matjaž Šerkezi iz PZS

Zaradi pretečenega časa, dosedanjih ugotovitev reševalcev na terenu, izkušenj iz tovrstnih reševanj, tehničnih omejitev reševalnega helikopterja ter predvsem zaradi poslabšanja vremena, je bila skupaj s svojci pogrešanih alpinistov sprejeta odločitev, da danes kitajska reševalna ekipa zaključi z iskalno akcijo pogrešanih slovenskih alpinistov v pogorju Shaksgam. Glede na vse zbrane podatke v PZS predvidevajo, da sta se slovenska alpinista poškodovala ob poskusu vzpona na Durbin Kangri II.

Pogrešana alpinista Aleš Holc in Peter Mežnar.
Pogrešana alpinista Aleš Holc in Peter Mežnar. FOTO: Planinska zveza Slovenije

"Obema družinama pogrešanih alpinistov poskušamo po svojih najboljših močeh pomagati v teh težkih trenutkih, verjamemo pa tudi v širšo podporo alpinistov, planincev in vseh ostalih, ki spremljajo to reševalno akcijo," so zapisali na PZS, kjer so se za veliko pomoč in podporo pri izvedbi iskalne akcije pogrešanih slovenskih alpinistov v pogorju Shaksgam na Kitajskem zahvalili veleposlaništvu RS v Pekingu, ministrstvu za zunanje zadeve ter kitajski vladi in njihovi vojski. "Zahvala velja tudi neštetim posameznikom, ki so po svojih močeh pomagali pri realizaciji iskalne akcije na izredno odmaknjenem območju Himalaje, kjer je bila po nam dostopnih informacijah sploh prvič izvedena helikoptersko iskalno-reševalna akcija."

Planinska zveza Slovenije je objavila kronologijo iskalno-reševalne akcije alpinistov Aleša Holca in Petra Mežnarja. V zadnjem SMS sporočilu, ki ga je Aleš poslal preko satelitskega telefona v soboto 5. julija, sta sporočila, da čakata na ugodne razmere. V sporočilu sta še zapisala, da ženam sporočata, da se bosta ponovno javila ob prihodu v bazo, ker je baterija njunega satelitskega telefona že precej spraznjena.

Žena zaskrbljena, ker se po devetih dneh še nista javila

14. julija je Petrova žena obvestila Planinsko zvezo Slovenije, da se Aleš in Peter še vedno nista javila, kar je precej čudno. Sklenili so, da z iskalnimi aktivnostmi počakajo še en dan. Naslednji dan je Petrova žena obvestila PZS, da jo je kontaktiral vodja mednarodne odprave Bruce in ji sporočil, da Petra in Aleša še vedno ni na dogovorjenem mestu.

Obveščeni so bili vodilni člani PZS, Matjaž Šerkezi pa je bil imenovan za koordinatorja PZS za izvedbo iskalno-reševalne akcije. Obveščeno je bilo tudi ministrstvo za zunanje zadeve, preko ministrstva pa je bil vzpostavljen stik s slovenskim veleposlaništvom v Pekingu. Vzpostavili so tudi stik z vodjo odprave in obema tujima alpinistoma, ki sta v bazi. Pojasnili so jim, da je verjeten vzrok, da nista prišla do baze, narasla reka, ki preprečuje prehod na drugo stran. PZS je preverila možnosti, da bi lokacijo pogrešanih alpinistov soločili preko satelitskega telefona. V stik so stopili tudi z nekaterimi zelo izkušenimi alpinisti, poslana pa je bila tudi uradna diplomatska nota s strani veleposlaništva RS v Pekingu za možnost reševanja s helikopterjem.

Visoka voda ogrožala tudi druge člane odprave

V sredo, 16. julija, je PZS rezervirala določeno vsoto finančnih sredstev za takojšnje kritje stroškov morebitnega reševanja. Sredstva za reševanje je rezerviralo tudi Planinsko društvo Kamnik. Iz baze jim sporočijo, da so ostali člani odprave šli pogledat področje, kjer se naj bi alpinista gibala, in ugotovili, da zaradi visoke vode to ni možno.

V četretek, 17. julija so ostali člani odprave ponovno pregledali področje, kjer se naj bi alpinista gibala, in ugotovili, da to še vedno ni možno zaradi narasle vode. Prav tako so izrazili bojazen, da se tudi sami ne bodo mogli rešiti z območja.

Obvestilo, da so ju opazili, se je izkazalo za lažno

V petek, 18. julija, je bila PZS obveščena, da so pogrešana alpinista, slovenska državljana, našli na vzpetini sredi reke. Takoj so sprožili vse postopke za zagotovitev helikopterskega reševanja. Žal so se dobre novice že naslednji dan izkazale za lažne, zato so prošnjo za pomoč pri iskanju pogrešanih alpinistov naslovili tudi na urad predsednika Pahorja.

V soboto, 19. julija je bil s strani FAO (Freign Affairs Office) odobren helikopter za reševanje. Ker je področje, kjer naj bi bila alpinista, preveč oddaljeno od zadnje helikopterske baze, so stekla usklajevanja in predvsem reševanja logističnih težav glede helikopterja. Ta dan je v bazo prispel predstavnik turistične agencije, ki je organizirala logistični del odprave, saj naj bi bil 19. julij dan za odhod iz baze. Preverili so, kakšne so možnosti reševanja s profesionalno helikoptersko ekipo Air Zermatt, ki je reševala tudi Tomaža Humarja.

20. julij uraden začetek iskalne akcije

20. julija se je tudi uradno začela iskalno-reševalna akcija s helikopterjem kitajske vojske. V ponedeljek, 21. julija so vzpostavili stik z veleposlaništvom ZDA in Velike Britanije zaradi zagotavljanja pomoči za preostale člane mednarodne odprave. Tega dne je na Air Zermatt romal uraden dopis za možnosti reševanja. Helikopter je priletel do polovice poti med helikoptersko bazo in alpinistično bazo, kjer se nahajajo ostali trije tuji člani odprave, in sicer dva Američana in Anglež.

V torek, 22. julija helikopter pobere člana odprave in se z njim poda proti področju, kamor sta se odpravila pogrešana alpinista. Zaradi visoke temperature in ugotovitve, da bo imel helikopter premalo goriva, so prvi polet predčasno zaključili. Helikopter drugič pobere dva člana odprave in prileti do področja baze odprave, kjer se opravi pregled. Čez sotesko z naraslo vodo helikopter žal ta dan ne poleti. Iz Air Zermatt sporočijo, da z njihove strani reševanje ni možno in da na tem področju še nikoli niso izvajali reševalnih akcij. Ta dan poteka koordinacijski sestanek predstavnikov PZS in vrhunskih alpinistov, da bi pripravili nadaljnje strategije izvajanja iskalno-reševalne akcije.

Helikopter pregleda območje, a ju ne najde

V sredo, 23. julija helikopter kitajske vojske pobere člana odprave in se z njim poda proti področju, kamor sta se odpravila pogrešana alpinista. Ob ogledu dela področja, kjer naj bi se nahajala, reševalci žal ne najdejo pogrešanih niti ne opazijo morebitnih sledi.

V četrtek, 24. julija preostala člana mednarodne odprave, ki sta sodelovala pri iskalno-reševalni akciji, v dogovorus kitajskimi reševalci začneta povratek do prvega naselja. Helikopter ponovno opravi pregled dela področja, kjer naj bi se nahajala pogrešana alpinista, a žal brez uspeha. Pogrešanih še vedno niso našli.

Zaradi slabega vremena reševanje prekinjeno

Danes se je vreme na območju iskanja poslabšalo. Helikopter dopoldan ni mogel poleteti, če bo možno, pa bo v popoldanskem času izveden poskus preleta območja, kjer naj bi se nahaja alpinista.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni