Slovenija

Iščite alternativne oblike prevoza

Ljubljana, 22. 09. 2010 11.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

22. september je evropski dan brez avtomobila. Z njim želi EU spodbuditi k trajnostni mobilnosti in večji kakovosti življenja v mestih. Preverite zapore cest!

Po Sloveniji bodo ob današnjem evropskem dnevu brez avtomobila potekale številne prireditve. Večinoma bodo središča mest že čez dan še dodatno zaprli za motorni promet in prostor odstopili zabavnim prireditvam, na katerih bodo večinoma predstavljali alternativne oblike prevoza.

Z današnjim dnem brez avtomobila se bo končal teden evropske mobilnosti, ki je pod geslom Potuj pametneje potekal od 16. septembra. Z njim želi EU spodbuditi k trajnostni mobilnosti in k večji kakovosti življenja v mestih.

V tem tednu so v 31 slovenskih občinah zaprli del ulic za avtomobile in z različnimi akcijami spodbujali k uporabi drugih prevoznih sredstev, in sicer takšnih, ki manj onesnažujejo zrak in pomenijo več gibanja za ljudi.

Osrednja današnja prireditev Predstavništva Evropske komisije v RS in Urada vlade RS za komuniciranje v izvedbi Centra Evropa bo Vrtiljak mobilnosti, ki bo potekala v centru prestolnice. Tam se bo odvil tudi tokrat mobilni koncert društva Planet Zemlja Rock za prihodnje generacije. Številne prireditve bodo potekale tudi po drugih slovenskih mestih, so sporočili organizatorji.

Zapore po Sloveniji:

Ljubljana: Dan brez avtomobila, za ves dan je za ves promet, z izjemo javnega prevoza, taksi službe in vozil z dovolilnicami, od 00.00 do 24. ure zaprto območje med Dalmatinovo ulico, Komenskega ulico, Resljevo cesto, Kopitarjevo ulico, Karlovško cesto, Zoisovo cesto, Aškerčevo cesto, Trg MDB, Bleiweisovo cesto in Gosposvetsko cesto. Dostava v zaprtem območju bo dovoljena od 6.00 do 9.30.

Iz smeri Aškerčeve ceste bo možen promet do Erjavčeve ulice, iz Šubičeve ulice bo omogočeno le desno zavijanje v smeri Aškerčeve ceste. V križišču Slovenska–Gosposvetska–Dalmatinova bo možen promet v vseh smereh, z izjemo prometa v smeri Aškerčeve ceste.

Vrhnika: od 22. 9. od 6.00 do 23. 9. do 6.00 popolna zapora Stare ceste od cerkve sv. Lenarta do križišča s Cesto Gradenj.

Ptuj:

od 8.30 do 12.30:
- popolna zapora območja za pešce (Krempljeva ulica, Zelenikova ulica, Mestni trg, Murkova ulica in Lackova ulica)

od 10.00 do 12.00:
- popolna zapora Cafove ulice in dela Dravske ulice do parkirišča pri Restavraciji Ribič,
- popolna zapora odseka od Čučkove ulice pri ŠD Mladika do nove dvorane na Žnidaričevem nabrežju,
- popolna zapora Kajuhove od križišča z Župančičevo do Žgečeve ulice in celotna Žgečeva ulica,
- popolna zapora ceste Ob Grajeni.

od 11.00 do 13.00
- popolna zapora dela Slomškove ulice, Slovenskega trga in Prešernove ulice.

Nova Gorica: od 6.00 do 19.00 popolna zapora Kidričeve ulice od vhoda na parkirišče pred občino Nova Gorica do NKBM.

Murska Sobota: od 5.00 do 18.00 popolna zapora cest v mestnem središču: Slovenska ulica, Trg Zmage, del Ulice Štefana Kovača, Kardoševa ulica, Trubarjev drevored, Zvezna ulica, Kocljeva ulica, Ulica Staneta Rozmana.

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

t4t5t6
23. 09. 2010 00.41
ma elektro motorji so samo za viličarje na za na ceste.kaj ko boš pohodil plin sploh ne bo zbrnel motor.
blue05
22. 09. 2010 16.26
avto smo prodali in smo že več mesecev zvesti tej akciji
rudra1
22. 09. 2010 12.04
bla bla bla... naftna mafija naj sprosti primež okoli elektro avta, ne pa da se bomo z bicikli fural 60 km u službo