Slovenija

Iščete vrtec za svojega otroka?

Ljubljana, 17. 03. 2012 16.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Veste, kdaj se v vaši občini začne vpis v vrtce? Preverite datume, da ne boste zamudili z vlogo. Sicer pa se v večini slovenskih mestnih občin še naprej soočajo s prostorskimi težavami, ki jih rešujejo sproti.

V slovenskih mestnih občinah od februarja do aprila poteka vpis otrok v predšolsko vzgojo, v večini mestnih občin pa se soočajo s prostorskimi težavami, ki jih rešujejo sproti. Nekatere občine za zagotavljanje predšolske vzgoje v vrtcih tako že namenjajo več kot desetino letnega proračuna.

V Mestni občini Ljubljana (MOL) se je vpis otrok v vrtce začel v četrtek. Vpis poteka s pomočjo centralne vpisne evidence in z enotno čakalno listo. Iz vrtcev so v preteklih tednih pozvali tiste starše, ki so vlogo že oddali, naj izpolnijo novo. Otroke bo sicer možno vpisati do 31. marca.

Na območju MOL deluje 23 javnih in 11 zasebnih vrtcev, v katere je bilo lani vključenih skupno 12.708 otrok iz MOL in drugih občin. "Po izkušnjah preteklih let, ko je bila že v veljavi centralna evidenca vpisa, bodo vrtci prejeli za vpis otrok od 4500 do 5000 vseh vlog, tako staršev iz MOL kot iz drugih občin," je dejala vodja mestnega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje Marija Fabčič.

Na centralnem čakalnem seznamu za prvo starostno obdobje je sicer 1401 otrok. Od teh jih je 127 imelo največjo prednost oziroma so dobili najmanj 131 točk, kar pomeni, da imajo starši stalno prebivališče v MOL najmanj od 1. januarja 2011.

"Če bo vpis otrok približno enak kot v preteklem letu, pričakujemo, da bo v vrtcih dovolj prostora za otroke staršev z najvišjo stalnostjo bivanja v MOL," je še navedla Fabčičeva.

Vrtec
Vrtec FOTO: Thinkstock

Prvi začeli v Kopru

Z vpisom otrok v vrtce so med mestnimi občinami prvi, že februarja, začeli v Kopru. Prejeli so 748 vlog, kar je več kot lani, ko jih je prispelo 693, so sporočili iz občine. Ker je prispelih vlog več, kot je predvidenih mest, bo naslednji teden zasedala komisija, ki bo otroke razvrstila glede na doseženo število točk in določila prednostni vrstni red.

Mestna občine Koper se zaradi večjega števila otrok in zelo velike vključenosti v javne vrtce – ta je višja za 10 odstotnih točk od slovenskega povprečja – vsako leto sooča s problemom zagotovitve dodatnih oddelkov predšolske vzgoje. Kot so še razložili, so število oddelkov od leta 2004 do septembra 2011 zvišali z 88 na 130 oddelkov.

V Kranju načrtujejo dva nova oddelka

Javni vpis predšolskih otrok v vrtce so opravili tudi v Kranju, in sicer v začetku marca, prostih mest pa naj bi bilo pet več kot v minulem šolskem letu. Kranjski vrtci imajo za šolsko leto 2012/2013 skupno na voljo 600 prostih mest (284 za otroke I. starostnega obdobja, 308 za otroke II. obdobja in 8 za otroke s posebnimi potrebami).

Mestna občina Kranj v letu 2012 načrtuje dva nova oddelka v vrtcu Mojca, v sodelovanju z Raziskovalnim centrom IKT na Ljubljanski cesti pa bodo poskušali pridobiti še dva oddelka. Dodatna prosta mesta bodo poskušali zagotoviti z razpisom koncesije, za katero po mnenju mestne uprave letos obstaja interes.

V Novi Gorici že zaključili z vpisi

Z vpisi so že zaključili v mestni občini Nova Gorica, kot so pojasnili, pa bo število prostih mest podobno kot lani. Tudi v Novi Gorici se soočajo s prostorsko stisko, vendar problematiko sproti rešujejo z odpiranjem novih oddelkov. Vsi otroci so do zdaj tako dobili prosto mesto v vrtcih, so pojasnili v mestni občini, kjer po lastnih podatkih letos za področje predšolske vzgoje zagotavljajo 14 odstotkov proračuna (šest milijonov evrov).

V Slovenj Gradcu vpis do 23. marca

V Mestni občini Slovenj Gradec se bo vpis zaključil 23. marca. Število prostih mest bo letos okrog 190, lansko šolsko leto pa so jih sprejeli 215, tako da je letos nekaj manj prostora kot lani, so pojasnili svojo prostorsko stisko.

Vrtec
Vrtec FOTO: Thinkstock

Na Ptuju vpis poteka do 6. aprila

Na Ptuju vpis otrok poteka od 6. marca do 6. aprila, prostorsko stisko pa so med drugim reševali z lani odprtim vrtcem Podlesek. Med prioritetnimi nalogami občinske uprave pa ostaja obnova vrtca Mačice.

V Murski Soboti začnejo v ponedeljek

V ponedeljek bodo z vpisi začeli v Mestni občini Murska Sobota, zaključili pa konec tega meseca. Prostih mest imajo okrog 165, torej enako kot lani. V vrtcu Murska Sobota so v šolskem letu 2011/2012 sicer sprejeli vse otroke iz mestne občine, otroci iz drugih občin pa so bili odklonjeni, so še pojasnili.

Tudi v Novem mestu težave s prostorsko stisko

V Novem mestu bo vpis otrok v vrtce potekal okvirno od 26. marca do 6. aprila. Tudi tam se že nekaj let srečujejo s prostorsko stisko oziroma s povečanim vpisom otrok. Težave rešujejo sproti po najboljših zmožnostih, so še dodali.

Kdaj bo vpis v Mariboru, Celju in Velenju?

Aprila se bo vpis v vrtce začel v mestnih občinah Maribor, Celje in Velenje. V Velenju, kjer se prav tako srečujejo s prostorsko stisko v vrtcih, bo potekal od 2. aprila do vključno 13. aprila. Do zdaj so stisko sproti uspešno reševali, saj so z zagotovitvijo dodatnih prostorov, zlasti v osnovnih šolah, vsem staršem omogočili vpis otroka v vrtec Velenje. Kot so še sporočili, se bo kmalu izčrpala tudi ta možnost.

V Mariboru bo vpis potekal od 4. do 11. aprila. V prihajajočem šolskem letu zagotavljajo mariborski javni vrtci okrog 850 prostih mest, v lanskem letu pa je bilo na razpolago okrog 800 prostih mest. V upravi mestne občine ocenjujejo, da bodo s temi kapacitetami vsem staršem s stalnim prebivališčem v Mariboru zagotovili vključitev otroka v enega izmed vrtcev.

Aprila se bo začel tudi vpis v celjske javne vrtce. Na mestni občini sicer ocenjujejo, da bodo približen podatek o tem, koliko mest bodo razpisali za novo šolsko leto, imeli po 15. marcu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

MiniJaffa
18. 03. 2012 18.01
+2
Res kr neki korea...eni ste res mal čudni!
kim llsung
17. 03. 2012 18.20
-22
otroka zapres v drvarnico in gres v sluzbo
okip1
18. 03. 2012 14.37
+4