Slovenija

'Iskali bomo rešitve, da bi zaposlenim olajšali delo'

Ljubljana, 19. 10. 2011 12.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na sestanku ob napovedani stavki v UKCL na oddelkih intenzivnih terapij III je generalni direktor UKC dejal, da so pripravljeni iskati zakonite rešitve, da bi zaposlenim olajšali delo. Poudarili so tudi, da bolniki stavke ne bodo občutili, če se bo zgodila.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Miro Majcen

Potem ko je predsedstvo Sindikata Kliničnega centra 13. oktobra na svoji seji sprejelo sklep o začetku stavke v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKCL) na oddelkih intenzivnih terapij III – stavka naj bi se začela 27. oktobra ob 6.30 in trajala do izpolnitve stavkovnih zahtev – sta se danes sestali pogajalski skupini sindikata in UKCL.

Stavka medicinskih sester je bila napovedana napačnim, pa je danes za medije ocenil generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec. Bolnišnica namreč ne sklepa kolektivnih pogodb, temveč so jih sindikati sklenili z ministrstvom za zdravje. Predsednica sindikata Vesna Rugelj odgovarja, da je razlog za stavko kršitev posameznih pogodb.

Medicinske sestre iz Sindikata Kliničnega centra Ljubljana so namreč stavko napovedale zaradi kršitev pogodb o zaposlitvi. Vodstvo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je srednjim medicinskim sestram v intenzivnih terapijah III zadnji mesec izplačalo nižje plače, kot to predvidevajo njihove pogodbe o zaposlitvi, pravi Rugljeva.

Okoli 160 medicinskih sester, ki delajo v intenzivnih terapijah III UKC Ljubljana, je za prihodnji teden napovedalo stavko. Vodstvo jim je namreč pred kratkim dalo v podpis nove, zanje slabše pogodbe, ki jih sestre niso podpisale. Kljub temu so jim zadnjo plačo izplačali na podlagi teh nikoli podpisanih pogodb, je pojasnila Rugljeva.

Kot pravi, imajo srednje medicinske sestre v intenzivnih terapijah III že več kot dve leti kombinirane pogodbe "za 80 odstotkov diplomirane medicinske sestre in 20 odstotkov srednje medicinske sestre". V teh so upoštevana tudi napredovanja za oba dela pogodbe. Vodstvo UKC Ljubljana jim je predložilo v podpis nove pogodbe, po katerih sestre ne bi več imele priznanih napredovanj za tistih 80 odstotkov diplomirane medicinske sestre.

Vrhunec poudarja, da je bila uprava prisiljena zagotoviti zakonitost. Po lanskem upravnem nadzoru jim je namreč ministrstvo za zdravje naložilo, da vse sodelavce razporedijo na nižje plačana delovna mesta. Tej odločbi so poskušali kljubovati z upravnim sporom, a po enem letu, ko niso prejeli drugega odgovora, so morali izvesti vsaj manjši del vsega – odvzeti so morali del plače za napredovanja. Ta jim namreč po odločbi upravnega nadzora ne pripada.

Vrhunec upa, da bodo zaplet razrešili še pred napovedano stavko. "Mi sicer ne vidimo, da bi lahko še kaj storili. Bojim se, da bo zadeva lahko korektno razrešena šele, ko se bodo sindikati reševanja lotili z vlado," je še dodal.

"Večkrat smo predlagali različne rešitve. Nazadnje smo pred dvema tednoma predlagali aneks h kolektivni pogodbi, ki ga ima vlada že na mizi. Upamo, da bo čim prej prišlo do sprejetja tega aneksa, ki bo sedanje zadrege razrešil," pravi Vrhunec.

Vrhunec je poudaril še, da so pripravljeni iskati zakonite rešitve, ki bi zaposlenim v enotah intenzivne terapije III, v katerih se zdravijo najtežji in življenjsko ogroženi bolniki, olajšale delo in položaj. Poudaril je tudi, da ti sodelavci delajo veliko in dobro ter si zaslužijo dobro plačilo za delo, ki ga opravljajo. Izpostavil je, da delajo v težkih razmerah s težkimi bolniki in da bo vodstvo UKC Ljubljana naredilo vse, da stavke ne bo. V primeru stavke pa se bodo potrudili, da bolniki tega ne bodo občutili, je še dejal.

UKC Ljubljana
UKC Ljubljana FOTO: Blaž Garbajs

Sindikat: UKC mora z zaposlenimi rešiti delovnopravni status

Iz UKCL so sporočili, da sindikat zahteva, da zaposlenim, ki imajo sklenjene kombinirane pogodbe o zaposlitvi za avgust in september, izplačajo razliko med dejansko izplačano plačo in plačo, ki bi jim pripadala po pogodbi o zaposlitvi (na obeh delovnih mestih upoštevati dosežena napredovanja do dneva prevedbe – 2. odst. 49. člena ZSPJS), da se tudi v prihodnje zaposlenim, ki imajo sklenjene kombinirane pogodbe o zaposlitvi, izplačuje plača v skladu z zakonom, kolektivno pogodbo in sklenjenimi pogodbami o zaposlitvi ter da UKC Ljubljana z zaposlenimi, ki opravljajo bolj zahtevna dela glede na svoje pogodbe o zaposlitvi, reši njihov delovnopravni status, in sicer tako, da z njimi sklene kombinirane pogodbe o ustreznih deležih. Prav tako zahtevajo, da se z zaposlenimi na delovnem mestu 'diplomirana medicinska sestra v intenzivni terapiji III', ki so pred tem opravljali delo na delovnem mestu zdravstveni tehnik oz. srednja medicinska sestra v intenzivni terapiji III ter ves čas opravljajo enako delo, sklenejo nove pogodbe o zaposlitvi za delovno mesto 'diplomirana medicinska sestra v intenzivni terapiji III' z uporabo 19. člena ZSPJ ter da se stavkajočim čas stavke plača.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Frejamimoza
20. 10. 2011 13.47
takšne bedarije lahko komentirajo samo ljudje, ki nimajo pojma kako poteka delo mediciskih sester- diplomiranih ali srednjih!
zalijanc
20. 10. 2011 05.34
Seveda imate rešitev! Le tiste lobije pri nabavah malo oklestite pa bo takoj prihranek viden za plače.
gruber74
19. 10. 2011 23.12
Saj jih nobeden ne sili da delajo.Naj dajo odpoved,je dost drugih ki bodo z veseljem prisli delat
polikarbonatka
19. 10. 2011 16.14
@tonček bravo,točno tako je
Tonček Balonček
19. 10. 2011 13.23
-1
A to je novica, lepo vas prosim!? In kako ne bo trpelo delo, če bodo imeli kar naprejs estanke in jih je ždaj premalo? Zakaj najprej zaposlenim plačujeo šolnine in odobravajo študijske dopuste in podobno, če jih pa sploh ne potrebujejo? V Sloveniji ej teh višjih in visokih zdravstvenih šol kot listja in trave, popolnoma brez potrebe, še kakšno leto in priče bomo že prvim doktoratom iz nege in zdravstveništva! Že zdaj imajo diplomirane sestre in zdravstveniki formalno enako izobrazbo kot zdravniki! Kakšne specializacije bodo pa imeli, iz djanja injekcij, kahel, nagibanja postelj, komunikologje, česa? Naj pričakujemo še diplomirane šoferje, magistre slikopleskarstva....?
kledo
19. 10. 2011 12.54
ja pa, kot diplomirani zdravstvenik zahtevam, da se mi izplača plača zdravnika saj opravljam tudi dela zdravnika v reševalnem vozilu. Dejte nehat s takimi zahtevami. Ja zadevo je treba urediti ampak že to, da dobivate večje plačilo kljub nižji izobrazbi ni pošteno do ostalih ki tudi presegajo svoje kompetence pa za to ne dobijo plačila!!!!!!!!