Slovenija

Referendum o arhivih bo 4. maja, SDS bo zahtevala ustavno presojo

Ljubljana, 01. 04. 2014 16.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

DZ je na izredni seji odločil, da bo referendum o arhivski noveli 4. maja. SDS je že napovedala ustavno presojo, glasovanje pa je obstruirala. Stranka je namreč predlagala, da bi referendum izvedli 25. maja, ko bodo potekale evropske volitve.

Vprašanje na referendumu pa se bo glasilo: Ali ste za to, da se uveljavi zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih (ZVDAGA-A), ki ga je sprejel državni zbor na seji dne 28. januarja 2014?

DZ je na izredni seji po petih urah razprave s 43 glasovi za in enim proti sklenil, da bo referendum o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih 4. maja, referendumska opravila pa bodo začela teči v četrtek. A je še pred glasovanjem SDS napovedala, da bo v tem primeru zahtevala ustavno presojo takšne odločitve.

SDS je glasovanje o odloku, ki je predvideval, da bo referendum 4. maja, tudi obstruirala. Še pred tem je namreč stranka z dopolnilom predlagala, da bi referendum izvedli 25. maja in bi tako potekal skupaj z volitvami v Evropski parlament, a je koalicija dopolnilo zavrnila.

Grims: Samostojen referendum pomeni nepotrebno poviševanje stroškov

Pred glasovanjem o dopolnilu je Branko Grims (SDS) napovedal, da bo stranka zahtevala ustavno presojo odloka, če referendum ne bo potekal 25. maja. Ocenjujejo namreč, da se volivcem s tem, ko se za izvedbo referenduma postavlja "nemogoče roke", omejuje volilno pravico, hkrati pa samostojen referendum pomeni nepotrebno poviševanje stroškov. Opozoril je tudi, da bi v primeru, da bo referendum 4. maja, predčasno glasovanje padlo tudi na praznik. V koaliciji so v zvezi s tem poudarili, da so predstavniki Državne volilne komisije pojasnili, da je referendum mogoče izpeljati in pri tem upoštevati vse predpisane roke.

Zakon bo na referendumu zavrnjen, če bo proti njemu glasovala večina volivcev, ki bodo veljavno glasovali, pod pogojem, da bo ta večina predstavljala najmanj petino (to je okoli 340.000) volivcev.

Poslanci glede datuma niso spreminjali stališč

V razpravi so sicer stranke koalicije na eni ter SDS na drugi strani ves čas vztrajale na svojih stališčih. V SDS so menili, da bi moral referendum potekati skupaj z volitvami v Evropski parlament, saj bi na ta način privarčevali 2,2 milijona evrov, ljudem pa ne bi bilo treba na volišča dvakrat v enem mesecu. Koalicija pa je nasprotno ponavljala mnenje kulturnega ministra Uroša Grilca, da gre za preveč resno temo, da bi jo lahko mešali z evropskimi volitvami, in je predlagala, naj referendum poteka samostojno, in sicer 4. maja.

V SLS so za datum referenduma podprli 25. maj. Poslanci NSi se na seji niso oglašali, so pa na glasovanju prav tako podprli predlog, da bi bil referendum 25. maja.

Zahtevo za razpis referenduma, podprto z več kot 46.000 podpisi volivcev, je v DZ vložila SDS.
Zahtevo za razpis referenduma, podprto z več kot 46.000 podpisi volivcev, je v DZ vložila SDS. FOTO: Twitter/SDS

Za določitev dneva referendumskega glasovanja je sicer koaliciji zadostovala navadna večina, to je večina navzočih poslancev. Če bi bil namreč referendum razpisan za 25. maj, bi za to morale glasovati vsaj dve tretjini navzočih poslancev. Zakon o referendumu in o ljudski iniciativi namreč dvotretjinsko večino terja v primeru, če od dneva razpisa referenduma do dneva glasovanja preteče več kot 45 dni.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (808)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zriki
03. 04. 2014 00.42
-2
Mene samo zanima, kaj sploh je v arhivih, zagotovo pa niso napisani krivci za poboj ljudi po končani vojni, vse važno je že davno uničeno. Tako, da se sprašujem, če ima res kakšen smisel odprtje arhivov, kakšne gate je nosil kučan takrat me pa zaboli penis, vem, da so bile rjave z rumeno piko spredaj.
Terezinka
03. 04. 2014 10.18
+1
Odpiranje arhivov zaradi nekih Leljakov, ki bodo brskali po osebnih intimnih stvareh se mi zdijo nedopustni. Tudi javne debate o naših uslužbencih UDBE, ki so jih delali v času prejšnje države zame niso primerni. O tem se govori kot o nekem dejstvu brez predhodne sodne preverke resnice. Človeka se na osnovi delnih dokumentov, ki jih nekdo skopira v arhivih javno popljuva in zaslišuje
S600
02. 04. 2014 19.37
+2
sdsove ovčke ga naj plaćajo s tem bi se mnogi strinjali
HamHam 1
02. 04. 2014 19.16
+2
ne vem kako bi naj cenzura določenih osebnih podatkov negativno vplivala na iskanje resnice. nevem. če smo vsi ljudje, mislim, da je prav, da se osebne zadeve zakrirejo. Niso vse osebe v arhivu storilci, so tudi žrtve itd., in sem mnenja, da pač vsak nima pravice brskati po osebnih podatkih ljudi, ki so navedeni v arhivu. če pa pač koga moti,da bo treba malo počakati,da željene dokumente dobi v roke, naj se izseli. referendum zaradi nekaterih egocentričnih osebkov nestrpnih ni potreben. predlagam še, da si izdela transparent, na katerega zapiše vse svoje osebne podatke, vključno s spolno in versko ter tudi politično usmerjenostjo, imenom zakonca in otrok.,...
Veni Vidi Vici
02. 04. 2014 17.08
-7
Je pa res Irglova najboljša baba v parlamentu- pa še najbolj pametna je.
prašekk
02. 04. 2014 17.55
+4
JApajaDAja
02. 04. 2014 18.41
+1
saj jerofšek, pukšič,pojbič, (s)tanko, gorenak so tudi lahko zraven.
Morana7
02. 04. 2014 19.18
+1
Lepa je pametna pa ne najbolj, žalostno da takšni za nas stiskajo ZA ali PROTI.
Transformerji
02. 04. 2014 16.53
+3
Mene na referendum prav gotovo ne bo - ne moremo vplivati niti na sedanjost, kaj šele, da bi spremenil preteklost!
deathbite
02. 04. 2014 14.15
+7
Me zanima, če kaj piše v arhivih o leljakovem arestantskem življenju. Pa o ivanovi komunistični karieri! Bodo pa otroci bolj siti in penzije bodo večje- po referendumu!
K0mentat0roo2
02. 04. 2014 13.54
+0
Zdej bom sam povedu, zakaj ste po mojem mnenju ''levičarji'' čudni: Zanima me, zakaj ne 24.maja?, kaj je s tem narobe? dodal bi še nekaj, vztrajno se komunisti izmikajo v Sloveniji da pride do resnice. Mene zanima kaj se je dogajalo, mislim, da če zvemo resnico ni nič slabega. Mislim, da se iz aviona vidi, kako želijo marsikej pomesti pod preprogo. Pa jih razumem, svinaria se je zihr dogajala. Amapk tisti, ki tukaj pišete da je to brez veze itd., od teh me zanima, zakaj vam je useeno? oz. celo nočete resnice. Ali resnica boli?
deathbite
02. 04. 2014 14.30
+2
Kar naj odprejo arhive! Samo, ne vem zakaj bi morali za to imeti referendum! Pa komunistov ni več v Sloveniji. So še ostanki komunistov.....tudi na desni!
deathbite
02. 04. 2014 14.31
+3
»Želim delovati v ZK in doprinesti svoj delež pri izpolnjevanju zastavljenih nalog in se hkrati bolj izobraziti v marxistični ideologiji.« Janša Janez
Morana7
02. 04. 2014 19.16
+1
Zakaj je koalicija proti je gola logika....zakaj bi se pa strinjali, da se en takle referendum šlepa na evropske parlamentarne volitve? Imajo vso pravico, kot si jo tudi SDS vzame, da vedno znova ruši namesto, da bi gradila. komentator....se je bolj za čudit desnici, ki zgleda živi v preteklosti in za preteklost...kdo se bo pa s prihodnostjo ukvarjal???? Sploh se ne gre za resnico ...to je ena sama politika, pa četudi, bo na ta račun par dedijev lahko mirne duše brskalo po arhivu kaj imamo pa mladi od tega??? Absolutno nič....skratka zadeva ni širše dobrobitna za moje pojme.
izdelanc
02. 04. 2014 13.29
+3
JANŠA JE KRIV ZA GLOBALNO SEGREVANJE OZRAČJA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
vertex
02. 04. 2014 13.33
-6
prispevek je o arhivih in ne o tvoji ljubezni do vodje
deathbite
02. 04. 2014 13.38
-3
izdelanc
02. 04. 2014 13.50
+2
izdelanc
02. 04. 2014 13.51
+2
19 LET LEVAKI, 5 LET DESNI DELJENO Z NAJMANJ 25 MILIJARD MINUSA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
deathbite
02. 04. 2014 14.18
+1
Poskusi z malimi črkami...saj bo šlo! Vsi smo začeli z velikimi, nato pa, počasi, z malimi......veš, tudi meni brez ivana ni živeti!...je pa posebna ustanova.....Studenc, po domače.... Poskusi z malimi črkami...saj bo šlo! Vsi smo začeli z velikimi, nato pa, počasi, z malimi......veš, tudi meni brez ivana ni živeti!
izdelanc
02. 04. 2014 16.11
-2
Mb128
02. 04. 2014 12.58
+3
Naj mi prosim nekdo obrazloži kaj tukaj neustavnega?! A je neustavno že to da se glasovanje glede datuma ni isteklo po njihovih željah?! A naj sedaj US določi nov datum in to po njihovi želji?! Od kdaj je US sploh pristojno za kaj takega?! A smatrajo da bi bil rezultat, če bi bil datum 25. drugačen?! Pa naj oni, ki so predlagali ta referendum tudi ta referendum plačajo. Lepo je rekel dr. Petrič ko je bil predsednik US. US v Sloveniji je preobremenjeno predvsem zato ker velika večina v Sloveniji sploh ne ve oz. noče vedeti zakaj je US sploh pristojno. Torej, a gre tukaj za ceneno PR potezo Sds-a ali pa računajo, da se bo volitev za evropski parlament udeležilo več volilcev, ki so desno orentirani oz. se zavedajodejstva, da referendum na datum, ki je določen ne bi sploh pritegnil dovolj volilnih upravičencev da bi uspel? Naj spomnim, zakon je sledeč. Za referendum, da uspe je potrebno, da glasuje 25% vseh volinih upravičencev. In, vsaj po moje je to glavni problem Sds-a. Vreme je lepo, izleti, delo na vrtu, polju, atraktivnost, pomembnost referendumskega vprasanja samega.
el capitano
02. 04. 2014 12.58
-3
Območje ob Ljubljani, kjer je živel leta 1958 rojeni Janez Janša, je bilo zelo revno. Bilo je označeno za 'belo cono' in je bilo v vsakem pogledu zapostavljeno. Kot se spominja, v njegovi vasi ni bilo nikogar, ki bi imel avtomobil ali televizijo.« »Nekaj več kot deset let zatem so sence še strašljivejše. Janšo skrbi, da bo kmalu spet vse tako, kot je nekoč bilo.« Iz članka Slovensko kraljestvo mrtvih, Frank-furter Allgemeine Zeitung (FAZ), 11. decembra 2010, prevod SDS V čem je razlika med Slovenijo in Hrvaško? V obeh državah zaradi korupcije preganjajo bivšega predsednika vlade in oba kričita, da gre za zaroto. Le da je tistega bivšega premiera na Hrvaškem zapustila tudi pretežna večina bivših strankarskih sodelavcev in je ostal sam. In v obeh državah naj bi bili vsega krivi sodniki, pa tožilci, podaljški oblasti, pri nas je poudarjeno, da gre za ostanek komunizma. A če Janša še vedno vsak teden ob pomoči medijev histerizira celotno državo, mu nečesa kljub vsemu ne uspeva več prodajati tako uspešno: namreč zgodbe o tem, da za vsem stojijo komunisti. Za te bivše komuniste bo počasi treba res uvesti že kakšen zaščitni zakon: že dvajset let jih nekdanji sočlan Janša obtožuje, da držijo v rokah vse niti v tej državi. Še več, komunisti niso le res bivši komunisti, ampak tudi vsi, ki so drugačnega mnenja kot on. Vsak, ki mu trzajoče ne prikimava, je komunist. Ali sorodnik komunistov. Potomec komunistov. Še dobro, da obstajata Frankfurter Allgemeine Zeitung in njegov novinar Karl-Peter Schwarz, ki vsakih nekaj mesecev objavi prigodnico o ubogem Janezu. No, če Nemci te članke jemljejo resno, potem se vozijo na dopust na Hrvaško čez Madžarsko. Strašljiva je podoba Slovenije. In ti komunisti, ki iz ozadja vodijo to državo, to so, če gre prav razumeti Schwarza, nekakšni velikanski, a inteligentni troli, grozljive prikazni tri metre in več, strašna bitja. Se pa iz leta v leto Janšev življenjepis v FAZ bolj približuje literarnemu delu. Kar preberite še enkrat zgornji opis Janševe mladosti - mar ni imel le še pokojni Tito tako travmatične mladosti v rodnem Kumrovcu? A kdo je torej pravi komunist? Narobe je komunista iskati v Slavoju Žižku. Pravi komunist je namreč med nami, ne pa potujoči in v svetu zaradi napredne misli razvpiti filozof. Le pravi komunisti so imeli vedno odgovor za svoje težave, vedno priročnega notranjega sovražnika, vedno koga, ki jih ustavlja na njihovi pravi poti. In to je naš Janša. Janša je poslednji komunist. Zato smo lahko Slovenci res ponosni nanj - je posebnost sodobne Evrope. Mar ni časopis Demokracija tak časopis, kot si ga je partija poskušala omisliti s Komunistom, pa ni šlo in ni šlo? Mar ni ustroj SDS tak, kot bi si ga partija le želela, pa so se ji vedno neki odpadniki nabrali na robovih, da je potem morala izvajati čistke? Nič dobrega o komunistih in komunizmu nočemo zapisati. Tam so, v zgodovini, in tja spadajo. Le strinjamo se z Janšo. Komunizem je na teh tleh preživel - a ne v tistih, ki so nasledili komuniste, ampak nasprotno, na drugi strani ulice, v tistih, ki se danes najbolj slikajo kot nasprotniki komunizma. Janša govori o čistkah, a v sodobni Sloveniji so resne čistke potekale le dvakrat. Prvič leta 2000, ko je Janša vodil vlado Andreja Bajuka, in drugič od leta 2004 do 2008, ko je vodil vlado Janša sam. Za bivšo komunistično Jugoslavijo je bilo investiranje s prevelikimi krediti tako rekoč prva značilnost ekonomije, a mar ni enako pregrevanje z investicijskim zamahom izvajal na teh tleh prav Janša? In kdo je v sodobni Sloveniji vsakega strokovnjaka ali intelektualca, ki si je drznil ugovarjati vladnim načrtom in mislim, takoj razglasil za nasprotnika političnega sistema, nasprotnika Slovenije? Janez Janša ima prav. Komunizem na teh tleh še živi. V njem. Še več: Janša je prav tak kot tisti starokomunisti, ki so zmagali v drugi svetovni vojni. Pravi borec. Zahteva zasluge, zahteva poseben položaj - borci so si izborili jutranjo sobotno oddajo na Radiu Slovenija Še pomnite, tovariši, Ja
vertex
02. 04. 2014 13.23
-3
deathbite
02. 04. 2014 12.55
+8
Dajmo zbirat podpise za referendum o novem zakonu o nezastaranju vojnega dobičkarstva, tajkunizacije in ropanja državnega premoženja na račun davkoplačevalcev!
deathbite
02. 04. 2014 14.49
+3
Minusi so pa od "poštenjakov"! Verjetno desne opcije! Naši lahko kradejo......
Jezus Kristus
02. 04. 2014 12.49
+0
Referendum o arhivih je pomemben. Pri nas se referendumi upoštevajo, saj je to najbolj demokratičen mehanizem v kapitalizmu ...... ko se gre za arhive ....... ko se gre za zaprtje trgovin na Gospodov dan, pa ne ....... tu volja ljudstva ne šteje.
deathbite
02. 04. 2014 12.53
-2
Kakšna volja ljudstva?! Kdo te pa kaj vpraša?!
deathbite
02. 04. 2014 12.47
-2
Kakšna je napoved za Dob?!
deathbite
02. 04. 2014 14.50
+1
JApajaDAja
02. 04. 2014 18.42
+1
tekočo žajfo so že zamenjali z ono, ta trdo, bolj spolzko.
Amethist
02. 04. 2014 12.39
+4
Samostojna izvedba referenduma da veca stroske? A me*? KAJ PA REFERENDUM, POVSEM NEPOTREBEN.? Tisto pa ni vecanje stroskov al kaj? Kdo ga bo placal, mogoce sds?!
batom@pinkponk.com
02. 04. 2014 12.38
-1
vinko je pa ful roku fouš... twita k ubrisan :-)
JApajaDAja
02. 04. 2014 18.43
general,,,****
02. 04. 2014 12.24
+0
Dons sm ful pozn pac sm cel dan spal...aja verjetno ne bom sel na havaje ampak v cabu al kva je ze to je pac c mehiki pa brez fovsije hehe
general,,,****
02. 04. 2014 12.27
+0
Pol pa kr pridm pravocasno nazaj v slo pac sm.povAbljen na poroko pac sm prica pa brez fovsije hehe
lnterReflections
02. 04. 2014 12.08
+2
Kdaj bo pa CIA pokazala državljanom ZDA, kdo je ubil Kennedy-ja.
obiskovalecsmetisca
02. 04. 2014 12.12
+2
....hehhhhehheeee.......je bil tujek v očesu gazde
kori, srebrni, jezus...ovce
02. 04. 2014 11.59
+2
Zakaj pa ne bi smel biti takrat kot Eu volitve???
kori, srebrni, jezus...ovce
02. 04. 2014 12.00
-2
Ševednonaskradejo
02. 04. 2014 12.15
+8
Saj bi jih moralo biti strah. Namesto, da bi predlagali referendum o nacionalizaciji pokradenega premoženja tajkunom, tile ne znajo drugega, kot pa kopati po kosteh. Ne pravim, da to ni potrebno. Toda ta hip je veliko BOLJ pomembno rešiti državo, kot pa se ukvarjati s 70 let starimi zamerami. Ob tem tempu Slovencev in Slovenije že čez naslednjih 70 let ne bo več. Kdo od tujcev se bo sploh še zanimal za narodnostne zdrahe izumrlega naroda?
Jezus Kristus
02. 04. 2014 12.19
-2
Izgleda da je tebe strah ker se bo ta film vrtel zase, pa ne bo dosti ljudi ..........
kori, srebrni, jezus...ovce
02. 04. 2014 12.39
-1
Amethist
02. 04. 2014 12.41
+7
Briga me kaj je blo pred 70 leti, ce zdaj nimam za burek kupit!
izdelanc
02. 04. 2014 13.30
JANŠA JE KRIV ZA GLOBALNO SEGREVANJE OZRAČJAZA GLOBALNE KRIV
obiskovalecsmetisca
02. 04. 2014 11.54
+1
...a 2 milijardi novega pufa gredo pa spet v banke??...tako kot do zdaj....pa malček na preverjene naslove....za nepovratne subvencije??......
obiskovalecsmetisca
02. 04. 2014 11.56
-2
batom@pinkponk.com
02. 04. 2014 12.42
-2
obiskovalecsmetisca
02. 04. 2014 12.56
-1
...oh,kako ne bi ....vrabčki čivkajo....
iGURT
02. 04. 2014 11.48
+1
.............novela ne pozna več nedostopnega arhivskega gradiva, kot je to veljalo v dosedanjem zakonu, mogoče je to to kar moti stranko sds ?