Slovenija

Invalidni otroci so lahko bolj izpostavljeni zlorabam

Ljubljana/Bruselj, 03. 12. 2015 15.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Invalidni otroci so bolj izpostavljeni fizičnemu in spolnemu nasilju ter zanemarjanju kot neinvalidni otroci, kažejo podatki Agencije za temeljne pravice. Invalidi pa imajo še vedno težave tudi pri dostopu do informacij in vključevanju v družbo.

V svetu z invalidnostjo živi več kot milijarda ljudi.
V svetu z invalidnostjo živi več kot milijarda ljudi. FOTO: Thinkstock

Letošnji mednarodni dan invalidov, 3. december, izpostavlja nujnost vključevanja invalidov v družbo. EU pa se ob tej priložnosti osredotoča na pomen osebnega razvoja in izobraževanja otrok s posebnimi potrebami.

Invalidni dečki in deklice bodo verjetneje žrtve fizičnega in spolnega nasilja ter zanemarjanja kot neinvalidni otroci. Prav tako bodo verjetneje slabše zaščiteni, saj se lahko znajdejo med splošno zaščito za otroke in zaščito za invalide, ugotavlja zadnje poročilo Agencije EU za temeljne pravice (FRA).

V nacionalnih sistemih za zaščito otrok in politikah in ukrepih s tega področja se je treba izrecno osredotočiti na invalidne otroke, da bi bili v celoti vključeni v družbo in bi lahko živeli življenje brez nasilja, opozarja agencija.

Pozivi k učinkovitejši zaščiti invalidnih otrok

"Invalidne otroke moramo učinkoviteje zaščititi pred nasiljem, zlorabami in ustrahovanjem," poudarja Constantinos Manolopoulos, ki vodi agencijo. EU in države članice morajo po njegovih besedah ukrepati za rešitev tega vprašanja, ki je večinoma nevidno. Invalidni otroci morajo imeti možnost živeti brez strahu v družbi, v katero so popolnoma vključeni, je dodal.

V poročilu z naslovom Nasilje nad invalidnimi otroki: zakonodaja, politike in programi v Evropski uniji so preučili oblike, vzroke in okoliščine nasilja nad invalidnimi otroki. Predlagani pa so tudi ukrepi za boj proti takšnemu nasilju.

Čeprav uradni podatki o številu invalidnih otrok in obsegu nasilja nad njimi niso na voljo, so v poročilu izpostavili ranljivost takih otrok. Vzrok zanjo so socialna izoliranost in stigmatizacija ter večja odvisnost otrok od oskrbe in podpore.

Poročilo tudi navaja, kje lahko EU in njene države članice posredujejo, da bi bolje zaščitile invalidne otroke. Tako je pri zaščiti otrok potreben celosten pristop. Službe za zaščito otrok bi morale invalidnim otrokom in njihovim družinam zagotavljati vsestransko podporo, pri tem pa upoštevati vse vidike otrokovega življenja.

Predsednik republike Borut Pahor je opozoril, da mednarodni dan invalidov obeležujemo že več kot 20 let. "A žal se še vedno, tudi v novem stoletju, srečujemo s problemi, ki sežejo daleč v preteklost. Mislim na predsodke in izključevanje ljudi, ki si tega ne zaslužijo," je dejal Pahor.

Bolj si je treba tudi prizadevati za vključujoče izobraževanje, za boj proti predsodkom in vzpostavitev bolj vključujoče družbe.

Poleg tega je nujna večja in bolj usklajena podpora. Članice bi morale zagotoviti ustrezne mehanizme usklajevanja za povezovanje dela različnih strokovnjakov. Gre za strokovnjake s področij, kot so zdravstveno varstvo, socialne storitve, izobraževanje, sodstvo in podpora žrtvam.

Invalidni otroci morajo biti neposredno ter prek zastopniških in družinskih organizacij zastopani pri oblikovanju, izvajanju in spremljanju zakonov in storitev, ki se nanašajo na nasilje nad njimi, navaja poročilo.

Agencija ga bo predstavila na konferenci Evropske komisije ob mednarodnem dnevu invalidov, 3. decembru, ki bo potekala 7. in 8. decembra v Bruslju. Konferenca bo osredotočena na invalidne otroke in mladino.

Združeni narodi so 3. december razglasili za mednarodni dan invalidov leta 1992. Letos poteka pod geslom Nujno je vključevanje. EU letošnji mednarodni dan invalidov obeležuje pod geslom Rastimo skupaj v Evropi brez ovir.

Invalidski voziček
Invalidski voziček FOTO: Thinkstock

Invalidi imajo še vedno tudi težave pri dostopu do informacij

Dostop do informacij prek medijev in svetovnega spleta je danes ena od osnovnih potreb vseh državljanov, tudi invalidov, so poudarili na današnjem dogodku ob mednarodnem dnevu invalidov v organizaciji založbe Beletrina. Rešitve, ki so potrebne, ne zahtevajo veliko sredstev, nujna pa je dobra koordinacija med pristojnimi organi, so opozorili.

Andrej Krajnc, strokovni sodelavec na področju dostopnosti pravi, da so tiskani mediji nedostopni za slepe osebe. "Spletna stran tega medija jim je omogočila dostop do istih vsebin, vendar pa so spletne strani medijev do teh uporabnikov vedno bolj neprijazne, zato je dostop do informacij ponovno vprašljiv," je poudaril.

Kot pravi, bi morala biti v proces nadgrajevanja spletne strani biti vključena usposobljena ekipa programerja in strokovnjakov z izkušnjo invalidnosti, ki imajo znanje in izkušnje na področju urejanja spletne dostopnosti.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.