Slovenija

'Iz pisanj je mogoče sklepati na ozke zasebne interese'

Ljubljana, 21. 02. 2012 11.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
24UR/Š.Z.
Komentarji
5

Na protikorupcijski komisiji zanikajo trditve Borisa Šuštaršiča, ki jih je kot predsednik Nsios v pismu obtožil diskriminacije oziroma rasizma. Šuštaršič pa je znova zanikal obtožbe o domnevnem konfliktu interesov.

Loterija Slovenije je lani Fundaciji za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij (Fiho) nakazala 17 milijonov evrov, vendar pravijo, da nimajo nikakršnega nadzora nad razdelitvijo sredstev. Nad porazdelitvijo bdijo poslanci državnega zbora in na računskem sodišču, kjer so jim že dvakrat izrekli mnenje s pridržkom, nazadnje leta 2009, ker naj bi bil denar razdeljen neenakopravno in netransparentno. Po besedah predsednika sodišča Igorja Šoltesa so denar na Fihu delili po neobjektivnih kriterijih.

Šuštaršič v konfliktu interesov?

Ali je denar pravično razdeljen?
Ali je denar pravično razdeljen? FOTO: Thinkstock

V. d. direktorja Fiha Štefan Kušar nasprotno meni, da sredstev niso "po domače delili". Glede očitkov, da je imel vpliv pri delitvi denarja Boris Šuštaršič, je poudaril, da ni edini. "Zakaj je on tako razvpit, ne vem. Težko ocenjujem. Veliko ljudi govori, da je kot član nadzornega sveta Loterije Slovenije tudi vpliven," je dejal.

Šuštaršič ima sicer kar pet funkcij, zato je po mnenju protikorupcijske komisije v konfliktu interesov. Na komisiji so 20. januarja sicer prejeli njegovo pismo, ki ga je podpisal kot predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije (Nsios) in v katerem skupaj s sopodpisanim glavnim tajnikom Goranom Kusturo zahteva umik ocene korupcijske izpostavljenosti Fiha.

V odgovoru na pismo so na komisiji znova poudarili, da trdno stojijo za vsemi ugotovitvami iz ocene, ki so jo pripravili v skladu s pristojnostmi. Na začetku ugotavljajo, da Nsios nima pravne subjektivitete, ker ni pravna oseba niti javnega niti zasebnega prava, zato ne more nastopati kot pravni zastopnik sebe ali koga drugega.

Iz ocene korupcijskih tveganj, ki so jo pripravili na komisiji, izhajajo, da se sodišča in drugi državni organi z nepravilnostmi in kršitvami v Fihu ukvarjajo že dalj časa. "V dokumentih komisije, ki jih avtorja problematizirata, so natančno povzete sodbe upravnega sodišča in ugotovitve revizijskih poročil računskega sodišča," so poudarili. Dodali so, da so obenem povzetki odločb ustavnega sodišča navedeni tudi razlogi, zakaj je Zakon o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki ureja delovanje Fiha, potreben nujnih sprememb.

Po njihovi oceni obstaja vrsta okoliščin in dejstev, ki kažejo na izrazit konflikt interesov. "Šuštaršič je namreč član sveta Fiha in v različnih vlogah hkrati član več delovnih teles, ki bolj ali manj neposredno odločajo o delitvi javnih finančnih sredstev, s katerimi razpolaga. Obenem je predsednik nadzornega sveta Loterije Slovenije, ki pridobiva in razporeja sredstva. Je podpredsednik vladnega sveta za invalide, obenem pa še državni svetnik in predsednik pristojne komisije državnega sveta, ki ima s pravico vlagati veto na zakone zelo pomembno funkcijo tudi pri sprejemanju zakonodaje."

Na komisiji dodajajo, da ima na drugi strani več različnih funkcij v invalidskih organizacijah in gospodarskih subjektih, med drugim financiranih z javnimi sredstvi, s katerimi razpolaga Fiho. "Opisano in poudarki iz ocene korupcijskih tveganj niso vrednostna ocena komisije, ampak dejstvo, ki ga je treba upoštevati tudi pri oceni ozadja, posamičnih interesov, namena in motiva očitkov, ki jih v svojem pisanju izrekata Šuštaršič in Kustura."

Boris Šuštaršič je predsednik Nsiosa in društva distrofikov, član sveta Fiha, državni svetnik in predsednik nadzornikov Loterije Slovenije.
Boris Šuštaršič je predsednik Nsiosa in društva distrofikov, član sveta Fiha, državni svetnik in predsednik nadzornikov Loterije Slovenije. FOTO: 24ur.com

Na komisiji opozarjajo avtorja, da je neresnična, nesprejemljiva in žaljiva njuna trditev, ker delo komisije in dikcijo zakona, ki so ga sicer poslanci državnega zbora tudi po vetu državnega sveta sprejeli z veliko večino, označujeta kot "kršitev načela enakosti ali z drugo besedo diskriminacija oziroma rasizem", v razmerju do komisije kot neodvisnega državnega organa kot tudi do slovenskega parlamenta. "Ravnanje Šuštaršiča in njegovega soavtorja po nepotrebnem meče senco dvoma na ravnanje invalidskih in humanitarnih organizacij pri trošenju javnega denarja, iz tovrstnih pisanj pa je glede na okoliščine mogoče sklepati le na ozke zasebne interese," so dodali na komisiji.

Šuštaršič zanika obtožbe

V Nsiosu so že v preteklosti poudarili, da Šuštaršič zaradi medijske izpostavljenosti res predstavlja njihovo javno podobo, vendar dejansko samo izvaja sklepe najvišjih organov nacionalnega sveta invalidskih organizacij, torej njihove skupščine in upravnega odbora. Šuštaršič je danes za 24ur.com povedal, da še pripravlja odziv na odgovor komisije, saj ga mora najprej proučiti. Znova pa je zanikal vse obtožbe in ponovil, da ne bo dovolil neutemeljenih napadov na invalide.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Roman Hren
21. 02. 2012 22.22
+1
Kaj in kateri invalidi imajo korist od NSIOS? Kakšne so te koristi? Invalide so že nekajkrat najbolj prizadele spremembe socialne zakonodaje, pa se njihovega nasprotovanja ne spomnim! Se morda motim?
br.0001s
21. 02. 2012 17.59
+1
vsak gleda kje bo kaj ukrado. Vse takšne, ki razmetavajo naš denar brez posledic, je potrebno poloviti in po.besiti. Sam v poduk naslednjim generacijam politikov
Krimsky
21. 02. 2012 14.13
+9
No, pa bo dokumentarec Elene Pečarič »Invalidski multifunkcionar« (2 x naložen na YouTube in 2 x izbrisan) končno le doživel »output«. Bravo, Elena!
cyklon
21. 02. 2012 13.24
+10
Gospod ne bo dovolil napadov na invalide??Ali nimajo prav oni pripomb na delo organizacije?? Kako že,se je godilo Danijelu??
petmar
21. 02. 2012 13.11
+9
Vsem invalidom dostojne penzije in pripomočke, ves denar iz naslova ostalih transferjev pa v državno blagajno.