Slovenija

'Interventni zakon lahko pripelje do resne zaostritve v državi'

Ljubljana, 03. 11. 2011 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sprejemati interventni zakon ob vladi, ki nima več polnih pooblastil, sredi volilnega obdobja je seveda na neki način tekmovanje, kdo bo pobral več političnih točk, povezanih z omejevanjem v javnem sektorju, meni Štrukelj.

Če bo vlada, ki opravlja tekoče posle, predlagala nov interventni zakon, to lahko pripelje do resne zaostritve v državi, je opozoril glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj.

"Bil sem prepričan, da gre za neslano šalo, kajti sprejemati interventni zakon ob vladi, ki nima več polnih pooblastil, sredi volilnega obdobja je seveda na neki način tekmovanje o tem, kdo bo pobral več političnih točk, povezanih z omejevanjem v javnem sektorju," je poudaril.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Prepričan je, da bodo tisti, ki bodo "to peljali še naprej", hkrati požrli svoja zagotovila, da se bodo plačna razmerja, socialni položaj in delovna razmerja usklajevala s predstavniki zaposlenih oz. reprezentativnimi sindikati.

S predlaganim interventnim zakonom bi po njegovem na neki način prehiteli pobude, ki so bile v tej predvolilni kampanji že dane, recimo zelo podobna pobuda SDS, da se v decembru, ko še ne bo nove vlade, zamrznejo plače v javnem sektorju, pokojnine, vsi socialni transferji in se na ta način naredi prostor za ukrepe prihodnji vladi, pravi Štukelj.

Glavni tajnik Sviza je ob tem izrazil bojazen, da glede na druge stvari, kot so vprašanje davkov, enakopravnosti obremenitev, neobdavčenja kapitalskih dobičkov, lahko pride do resne zaostritve v državi.

"Navsezadnje je bilo nekje omenjeno, da je Slovenija med državami, kjer bi lahko morebiti prišlo najprej do konfliktov in do povečanja napetosti," je poudaril in dodal, da bi se mu zdelo takšno ravnanje vlade, ki opravlja tekoče posle, "infantilno".

Sviz zanima tudi, kakšen namen imajo stranke, ko gre za financiranje izobraževanja, zlasti razmerja med financiranjem glede javnega in zasebnega šolstva.

Sviz bo strankam poslal vprašanja o zaposlovanju

Sviz pa bo političnim strankam pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami zastavil vprašanja, ki zadevajo zaposlitev in socialni položaj članov ter organizacijo dejavnosti v javnem sektorju, je dejal Štrukelj.

Sviz po njegovih besedah zanima morebitno znižanje davkov, kaj se bo zgodilo s socialno državo in s socialnimi transferji. "Napovedujejo fleksibilnejša delovna razmerja, kar pomeni lažje odpuščanje zaposlenih in popolno privatizacijo bank, ki so na udaru celotne zahodne civilizacije," je poudaril Štrukelj. Kot je dejal, ga resno skrbi, da stranke tekmujejo in licitirajo, katera bo napovedala ostrejše reze v javnem sektorju, pa naj gre za zniževanje plač ali število zaposlenih.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: POP TV

Vprašanja Sviza se nanašajo na zaposlitve in socialni položaj, kar pomeni, ali bodo ohranili sistem kolektivnih pogodb v javnem sektorju oz. ali dopuščajo možnost, da bi vlada spreminjala pogoje dela in višino plač z interventnimi zakoni. "Naj stranke ne sejejo floskul in konkretno povedo, kaj bodo storile. Ali bodo zmanjševale število zaposlenih, koga bodo odpuščale, v katerem delu javnega sektorja, da se bodo lahko odločili," je dejal.

Javni uslužbenci so se v zadnjih treh letih po njegovih besedah odpovedali uveljavitvi 716 milijonov evrov že pridobljenih pravic, ki so jih z dogovorom in aneksom h kolektivni pogodbi za javni sektor preložili v prihodnost. Opozarja, da se je v dogovoru o ukrepih na področju plač za leti 2011 in 2012 iz lanskega novembra vlada obvezala, da zmanjševanje števila zaposlenih v javnem sektorju do vključno leta 2013 ne bo preseglo enega odstotka na letni ravni od skupnega števila zaposlenih v javnem sektorju.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
04. 11. 2011 10.31
Ko bodo Štrukljevi pajdaši oddelali 8.ur dnevno, ne pa 3- 4 ure pa se naj spet oglasi. Najprej naj pomete pred svojim privilegiranim pragom.
Alojz Železnik 1
04. 11. 2011 04.44
Po komentarjih sodim, da smo Slovenci idealno ljudstvo ... za vladarje. V bivši Yugi je moral vladar Tito reči: "Drugovi! Mi tebamo da vi štedite!" /prevod: "Tovariši! Mi potrebujemo, da vi varčujete!"/ Danes pa Slovenci kar sami vpijemo: "Milan! Nič ne skrbi! Kar zapravljaj! Bomo že mi varčevali!"
komarec
03. 11. 2011 23.33
korintos 03.11.2011, 20:23 1 saintjozef Vse bolj se mi zdi, da bodo Janšo zrušili sindikati, tako kot je on Pahorjevo vlado. A ni za časa Pahorjeve vlade pozival ljudi na ulice? Vse se plača, vse se vrača.
korintos1
03. 11. 2011 20.23
saintjozef Vse bolj se mi zdi, da bodo Janšo zrušili sindikati, tako kot je on Pahorjevo vlado.
poncij
03. 11. 2011 19.54
KUČANOV ZET...za vse so krivi vsi drugi samo mi ne...kot kučan..za vse je kriva opozicija..pa kje mi živimo...
prehlad
03. 11. 2011 19.05
NEVEM ZAKAJ CELO PODPORNIKI ŠTRUKELCU OBRAČAJO HRBET . MENDA NI TUDI PALČEK PREGOREL NA CELI FRONTI.
major1
03. 11. 2011 18.20
Sindikati brez skrbi, tega zakona ne potrebujemo, če je lahko Žbogar s Turkom zapravil miljone za sedež v varnostnem svetu na zasedanju OZN, potem pa dal focn naši državi z odstopom od kandidature. Če lahko odpisani kravatarji razmetavljejo milijone in ne odgovarjajo, potem je denar tudi za redne dvige plač in pokojnin.
saintjozef
03. 11. 2011 18.09
Za ALFe je spodnji komentar.
saintjozef
03. 11. 2011 17.58
@ saintjozef Tako je prav! Samo tajkune pusti pri miru! In pa vladne agencije za izgubo časa! Da mi to dvoje pustiš pri miru! --Velik del krivde, sem rekel! Tajkuni pa največji del! In seveda vladne agencije. Tu je govora o javnem sektorju....., ko bo o njih pa spet kakšno. Nasvet, ne ukazuj in brat se nauči.
MiroF
03. 11. 2011 17.55
Štrukl leta in leta ponavljaš eno te isto, že dvajset let capljaš na mestu z eno in edino vizijo, pojdi malo naprej in poglej realno sliko Slovenije pa se malo zamisli, kam ste nas spravili vi in Semoliči pa, da ne pozabim tasta, ki nosi štafeto za stanje v Sloveniji.
Buena Vita
03. 11. 2011 17.21
joj,kajko je ana super sposobna arhitektka,tako je ata kučan zagovarjajl svojo kčerčico ko je šla na stroške SCT v ameriko študirat ko pa ni iz tega študija tople župe se pa možek štrukeljček bori za cvenkeljne,mar ni to fajn
Buena Vita
03. 11. 2011 17.19
dule100 če bi ti bil kučanov zet bi imel tudi ti absolutno oblast,kučan klan pač
Buena Vita
03. 11. 2011 17.17
kaj se ni revček spravil jokat tastu in ženički ani ,,,kaj mu kučan klan obrača hrbet,joj,joj,joj, levšek majceni
anjerd
03. 11. 2011 17.08
Tudi sindikati imajo svoj delež odgovornosti za stanje v Sloveniji. Najlaže je za visoko plačo hujskati, tako dobiš še en mandat, ovce pa blejejo naprej kako hudo je v javni upravi. Pijavke je treba prilagoditi stanju v gospodarstvu, tudi pri plačah.
korintos1
03. 11. 2011 15.59
saintjozef A ne bi bilo bolj pošteno da vzamejo gospodarstvu? Delavec je že navajen na malo plačo, školnikom se bo pa poznalo.
korintos1
03. 11. 2011 15.58
dule100 Poglej malo nazaj tvoje poste, 4-5 mesecev. Takrat si pa drugasče govoril o reformah.
ughiue
03. 11. 2011 15.52
toti požrešni štrukelj ni zadovoljen s svojo javno sektorsko plačo ki ni mala dela konkretno nič nej gre na goli otok kamne nosit za krompir pa vodo.podmukla faca pove vse
dule100
03. 11. 2011 15.26
Oblastiželjneš ! Kaj če bi se preiskusil na volitvah in tam dokazal podporo. Tistih 40000, ki jih zastopa, je le majhen del od 830000 zaposlenih ! Najlažje je blokirati vse reforme in zganjati demagogijo ! Ali pa zapišimo v ustavo, v Sloveniji ima absolutno oblast Štrukelj !
Vostro
03. 11. 2011 15.22
Mene pa zanima zakaj ne govorijo tako da jih vsi razumejo... in sicer uporabljajo izraze "infantilno" in marsikdo me je danes vprašal kaj to pomeni? Če sem prav razumel to pomeni OTROČJE, če sem narobe odgovoril naj me kdo popravi.. Za božjo voljo kako naj starejši razumejo te izraze še jst jih ne!!!
Alojz Železnik 1
03. 11. 2011 15.05
@ saintjozef Tako je prav! Samo tajkune pusti pri miru! In pa vladne agencije za izgubo časa! Da mi to dvoje pustiš pri miru!