Slovenija

Izbrisali so tudi Rožleta!

Ljubljana, 23. 02. 2009 15.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Danijela Levpušček/Š.Z./B.G./STA
Komentarji
1132

Zaradi izdajanja odločb izbrisanim je SDS vložila interpelacijo zoper Katarino Kresal. Koalicija ji je stopila v bran, Zdenka Cerar (LDS) pa je poudarila, da med izbrisanimi niso le agresorji.

Katarina Kresal – jo bodo izbrisani stali stolčka?
Katarina Kresal – jo bodo izbrisani stali stolčka? FOTO: Miro Majcen

Poslanci SDS so danes vložili interpelacijo o delu in odgovornosti ministrice za notranje zadeve Katarine Kresal.

Kar 94,67 odstotka vseh udeležencev referenduma je zavrnilo točno takšno ravnanje, kakršno zdaj uporablja Kresalova. Branko Grims, poslanec SDS

Kot je za 24ur.com povedala predstavnica stranke Katarina Culiberg, so se tako odločili zaradi izdajanja odločb izbrisanim. Poslanec Branko Grims pa je na novinarski konferenci podrobneje razložil, zakaj menijo, da bi morala ministrica odstopiti. Očitajo ji nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča, ignoriranje izida referenduma o izbrisanih, ustvarjanje neenakosti pred zakonom ter ogrožanje javnih financ, pa tudi plač vseh, ki so vezani na sistem proračuna, "zaradi lahkomiselnega ravnanja in sprenevedanja v zvezi z odškodninami za tako imenovane izbrisane“. 

Grims je ponovil stališče SDS, da z izdajanjem odločb vlada, predvsem pa LDS, išče nove volivce. To iskanje, je prepričan, pa bo državljane stalo najmanj pol milijarde evrov, kolikor naj bi porabili za odškodnine.

Največja opozicijska stranka bi njihovo višino omejila z ustavnim zakonom. Z njim želijo tudi zagotoviti, da bi vsak primer obravnavali posamično, ter da se izločijo agresorji, ki so takrat delovali proti naši državi. Ob tem predlagajo kompromis, če koalicija ustavni zakon, kakršnega je predlagala že vlada Janeza Janše, sprejme, bodo interpelacijo umaknili.

Več o vzrokih za interpelacijo ...

Interpelacijo, ki služi nadzoru nad delom vlade ali ministra, lahko vloži najmanj 10 poslancev. Med interpelacijo lahko poslanci zastavljajo vprašanja, na katera mora spraševani odgovoriti in upravičiti svojo politiko. Če po razpravi večina vseh poslancev glasuje za nezaupnico, se vlado ali ministra razreši.

Kot je znano, je notranje ministrstvo danes začelo izdajati omenjene odločbe, s katerimi želijo po skoraj natanko 17 letih urediti status izbrisanim. Teh je okoli 25 tisoč. V SDS so prepričani, da bo to sprožilo val odškodninskih zahtevkov, čeprav ministrica Kresalova trdi nasprotno, namreč, da iz samih odločb ne izhaja odškodninska odgovornost. "Izhaja iz krivice, ki jih je povzročil izbris," je dejala.

V SDS vztrajajo, da Kresalova zavaja javnost s trditvami, da izdajanje odločb izbrisanim ni povezano z odškodninami. „To je seveda popolnoma netočno, saj bodo t. i. izbrisani te odločbe uporabili v odškodninskih tožbah zoper državo,“ so zapisali na spletni strani.

Kot dokaz navajajo odločitev ptujskega sodišča, ki je Aleksandru Todoroviću dosodilo 17.000 evrov odškodnine. V obrazložitvi interpelacije so dodali naslednji izračun: če bi sodišča vsakemu prisodila tak znesek, bi skupna vsota dosegla več kot 430 milijonov evrov. Ker pa najvišji odškodninski zahtevek znaša 980 tisoč evrov, bi lahko znesek za odškodnine teoretično presegel 25 milijard evrov.

Konec januarja je ministrstvo za notranje zadeve objavilo nove podatke o izbrisanih. Ugotovilo je, da naj bi jih bilo kar 25.671 in ne 18.305, kot je veljalo doslej. V SDS so prepričani, da si levica poskuša zagotoviti zveste volivce. <em>"V oči bode dejstvo, da je po tem zadnjem napihovanju številka skoraj natančno dvakrat večja, kot je bila razlika v številu prejetih glasov med SDS in SD na zadnjih volitvah," </em>so zapisali.
Konec januarja je ministrstvo za notranje zadeve objavilo nove podatke o izbrisanih. Ugotovilo je, da naj bi jih bilo kar 25.671 in ne 18.305, kot je veljalo doslej. V SDS so prepričani, da si levica poskuša zagotoviti zveste volivce. <em>"V oči bode dejstvo, da je po tem zadnjem napihovanju številka skoraj natančno dvakrat večja, kot je bila razlika v številu prejetih glasov med SDS in SD na zadnjih volitvah," </em>so zapisali. FOTO: Dare Čekeliš

Kresal: Interpelacija v posmeh državi

Ministrica za notranje zadeve je zjutraj, še preden je bila interpelacija vložena, dejala, da bi bila ta v posmeh pravni državi, saj bo prva ministrica v Evropi, ki bo interpelirana zaradi izvajanja ustavnih odločb.

Kresalovo podpira tudi predsednik vlade Borut Pahor. Ob tem pričakuje, da bo vlada soglasno zavrnila očitke iz interpelacije.

Stranke, ki vlado sestavljajo, so se sicer v koalicijski pogodbi obvezale, da bodo uresničile vse odločbe ustavnega sodišča, kar, kot poudarjajo, Kresalova z izdajanjem odločb tudi počenja.

LDS: Interpelacija ni presenečenje

Koalicija ima dovolj predvsem argumentov pa tudi glasov, da tisto, kar smo v koalicijski pogodbi zapisali, tudi uresničimo. Borut Sajovic, LDS

Ministrica "dela točno tisto, kar ji naroča ustavno sodišče", je dejal vodja poslanske skupine njene stranke Borut Sajovic. Naloga vsakogar v naši državi je, da odločbe ustavnega sodišča ne komentira, pač pa, da jo izpolnjuje, dodaja. Interpelacija "ni nobeno presenečenje, očitno je bila politično-strateško že nekaj časa v predalu in pripravljena na pravi trenutek", je še dejal Sajovic. Izrazil pa je tudi mnenje, da so v koaliciji "toliko močni, da bomo krivico, ki smo jo povzročili leta 1992, znali popraviti in odpraviti". In še: v izpolnjevanje odločbe ustavnega sodišča nas bo slej ko prej prisililo tudi evropsko sodišče za človekove pravice.

"Štiri leta je imela prejšnja oblast čas, da bi kazensko preganjala tiste oficirje jugoslovanske armade, ki naj bi se z agresijo pregrešili zoper Slovenijo in slovenske državljane,“ pa je za 24ur.com dejala podpredsednica LDS Zdenka Cerar. In dodala ugotovitev: zgodilo se ni nič. Sicer pa je zgrešeno misliti, da so med izbrisanimi samo tovrstni agresorji, poudarja Cerarjeva: "Naj povem samo en primer. Med izbrisanimi je tudi Boris Ivanovski. To je človek, ki je igral Rožleta v filmu Kekec.“

Podpora koalicijskih partneric

Iz koalicijskih partneric LDS so prav tako sporočili, da ministrici stojijo ob strani.

Ponavadi se interpelira ministre, ki ne spoštujejo zakonodaje ali ustav, ne pa tistih, ki jih spoštujejo. Cveta Zalokar Oražem, Zares

"SDS je ponovno pokazal pravo barvo. Pred javnostjo naj bi odgovarjala ministrica Kresalova, ker izvaja odločbo Ustavnega sodišča RS. To je narobe svet. Pred slovensko javnostjo bi zaradi kršitev načel pravne države morali odgovarjati politiki, ki so povzročili nezakonit izbris leta 1992. In potem slovenski politiki, ki so desetletje onemogočali, da bi se nezakonitost popravila. Odprava posledic izbrisa ima žal tudi negativne posledice. Toda za te posledice ni mogoče kriviti izbrisanih, niti sedanje vlade, ki nezakonitosti odpravlja. Za te negativne posledice je kriva predvsem Janševa SDS, ki že desetletje onemogoča odpravo posledic nezakonitega izbrisa," je v sporočilu za javnost zapisal poslanec SD in podpredsednik državnega zbora Miran Potrč.

Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem pa je sporočila, da bodo v njihovi stranki Kresalovo podprli, kar pričakujejo tudi od partnerjev v vladi. Interpelacijo sicer vidi "kot pomanjkanje politične kulture, v kateri predlagatelji igrajo na zelo primitivna in kratkovidna čustva ter glas ulice", ocenjuje pa jo tudi kot "nekoliko shizofreno".

Interpelacija proti notranji ministrici je po besedah Franca Žnidaršiča (DeSUS) "norčevanje iz pravne države", saj Kresalova "ne dela nič drugega kot to, kar je terjala odločba ustavnega sodišča".

Da je skrajni čas, da se začne upoštevati odločbe ustavnega sodišča, je v imenu DeSUS dejal poslanec Franc Žnidaršič. Interpelacija bi bila po njegovem mnenju "orožje onih, ki leta dolgo lažejo in ljudi navajajo k razmisleku v tej smeri, da bo ogromne odškodnine država plačala tistim, ki niso dobili našega državljanstva ali so bili proti osamosvajanju". Kot je prepričan, je oboje "izmišljotina z veliko začetnico". SDS je po Žnidaršičevem mnenju "stranka, ki se požvižga na odločbe", interpelacijo pa šteje za "primitivizem političnega obnašanja". O odločbah ustavnega sodišča namreč ne more "razpravljati ali se drugače, kot tam piše, obnašati, kdor ima pet minut časa. Niti ena stranka ne, čeprav je močna", dodaja Žnidaršič.

Po najnovejših podatkih naj bi bilo leta 1992 izbrisanih 25.671 oseb.
Po najnovejših podatkih naj bi bilo leta 1992 izbrisanih 25.671 oseb. FOTO: Dare Čekeliš

SNS in SLS na strani SDS?

Zgodovina se ponavlja:

SDS je februarja 2004 – pred natančno petimi leti – vložila interpelacijo proti takratnemu notranjemu ministru Radu Bohincu. Tudi takrat je bil eden od vzrokov izdajanje odločb izbrisanim, minister pa se je branil podobno kot Kresalova, češ da le izvaja odločbe ustavnega sodišča.

V SLS morajo o interpelaciji še odločati organi stranke, vendar bo odločitev najverjetneje šla v smeri podpore, je za 24ur.com povedala predstavnica stranke Lejla Kogej. Spomnila je, da je stranka ves čas odločno podpirala ureditev vprašanja izbrisanih z ustavnim zakonom. Predsednik SLS Bojan Šrot pa je spomnil na podobno interpelacijo pred petimi leti zoper takratnega notranjega ministra Rada Bohinca. "Glede na to, da smo mi takrat podprli v SLS interpelacijo zoper ministra, ki je napovedal izdajanje odločb brez zakonske podlage, je možno oziroma zelo verjetno, da bodo tudi tokrat organi stranke podprli interpelacijo,“ je dejal.

V SNS pa, podobno kot vlagatelji interpelacije, ministričino stranko obtožujejo, da poskuša z izbrisanimi le okrepiti volilno telo. "Glede na to, da je LDS rapidno padla popularnost, je edina varianta, da si na tak način kupijo 25.000 novih volivcev," je dejal predsednik SNS Zmago Jelinčič Plemeniti. O podpori interpelaciji bodo v poslanski skupini odločali jutri.

Spomnimo:

26. februarja 1992 je notranje ministrstvo iz registra stalnih prebivalcev izbrisalo tiste, ki niso zaprosili za slovensko državljanstvo. Ustavno sodišče je leta 1999 ugotovilo, da je bil izbris nezakonit, leta 2004 pa je potekal referendum o tako imenovanem tehničnem zakonu za ureditev pravic izbrisanih. Volivci so s skoraj 95 odstotki glasovali proti sprejemu zakona. Nato je vlada leta 2007 pripravila predlog ustavnega zakona, ki predvideva posamično urejanje vlog za priznavanje statusa za nazaj. Danes so začeli izdajati prve dopolnilne odločbe.

Interpelacija proti ministrici za notranje zadeve
Predlog ustavnega zakona o "izbrisanih"

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1132)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zetkin
01. 04. 2009 22.13
Neverjetno, kaj vse prebereš med komentarji. Toliko več stokrat ponovljenih neresnic, ki jih je pred tem naložil Grims, pa Gorenak, pa veleduhoviti Jerovšek (pa ne Tone). Nobeden od vas pa se ne vpraša, kaj se je v resnici zgodilo. In do onemoglosti ponavljate nebuloze o odškodninah, ko ste sami lahko slišali in prebrali, da je bilo do sedaj vloženih 39 tožb iz tega naslova, NITI ENA PA NI BILA PRAVNOMOČNO POZITIVNO REŠENA, tudi Todorovičeva ne, In njegova tožba je bila vložena daleč pred izdajo dopolnilnih odločb. In kaj so dopolnilne odločbe? Za lažje razumevanje: dobijo jih samo tisti izbrisani, ki so si do sedaj uredili status: ali so pridobili državljanstvo (z odločbo) ali pa so dobili odločbo o stalnem bivališču po zakonu o tujcih ali zakonu o ureditvi statusa državljanov drugih držav naslednic SFRJ. Zato se jim tudi reče DOPOLNILNE odločbe, ker dopolnjujejo osnovno odločbo o državljanstvu oziroma o stalnem prebivališču s priznanjem statusa med 26.2.1992 in dnem, ko je začela veljati osnovna odločba.
KILLER1985
01. 04. 2009 20.41
Mislim,da je najbolje,da si Kresalova izposodi denar in jim ga da iz svojega žepa,če je že tako zainteresirana za izbrisane.Naj raje namenijo denar za nas Slovence,ne pa za dezerterje!!
arksikris
23. 03. 2009 20.02
Tovarišica CERARJEVA pozna le komunistično "pravno" državo, ki ji je dolga leta vdano služila.. Pa saj ni čudno, druže TITO je takšnim vazalom ugodnosti dajal z lopato. No, z lopato je dajal tudi takoimenovanim notranjim sovžnikom, toda njim je njegova lopata razbijala glave.
Ahimsa
27. 02. 2009 12.04
V SDS pa sedaj kot opozicija poskuša narediti iz izbrisanih afero z odškodninami, ker se zavedajo, da smo ljudje pač na denar občutljivi. Zaradi tega smo priče naraščanja rasizma in sovraštva do tujcev - ksenofobije. JJ je ponovno pokazal pravo barvo. Pred javnostjo naj bi odgovarjala ministrica Kresalova, ker izvaja odločbo Ustavnega sodišča RS. To je narobe svet. Dr. Joseph Göbbels (Mr. Big Lie) je v času tretjega rajha zaslovel po svoji metodi laganja: Če ponoviš laž stokrat bodo tudi tisti, ki vedo, da je laž začeli misliti, da je v njej tudi nekaj resnice. Svoje nasprotnike je diskreditiral in nekatere tudi, če je bilo potrebno likvidiral. General Glanckopf, njegov Grimsi in »izgubljen« Turk so to metodo nadgradil. Zavajanje in laganje sta glavna aduta S(d)S.
zokidj
27. 02. 2009 09.07
cosmoss 26.02.2009, 13:33 "Odškodnine ki niso utemeljene." Odškodnine SO utemeljene.Raje najprej preberi članek potem pa komentiraj. "Koalicija ima dovolj predvsem argumentov pa tudi glasov, da tisto, kar smo v koalicijski pogodbi zapisali, tudi uresničimo." Borut Sajovic no g.Katarina pol pa jim ti placaj iz svoje denarnice,ker jaz kot davkoplacevalec za njih ne dam nicesar!
brankasrbijanka
26. 02. 2009 22.15
v otroštvu sem si vedno želela, da bi Bedanca nekdo "izbrisal"...
Uporabnik113189
26. 02. 2009 22.06
Zopet je Janši uspelo povezati med seboj krvoločne tolpe, ki bi rade videle nekoga da trpi. Megleno se spominjam se odlomka 10.000 dni v sibiriji, ko avtor pravi, da so vedno, ko je bilo kakšno politično sranje nasrkali najprej zaporniki. No, naš Janez je našel izbrisane, da se bo nezadovoljna množica lahko znašala nad njimi. Čudno da ni židov, mogoče še bodo..
dunc46
26. 02. 2009 21.54
bravo grims !!!!!!ti si naš!!!!!naj plača kresalova in njen jebač pa un ku govori ku pijanček kaj je že ne vem
bobo03
26. 02. 2009 20.51
Izbrisani , pa kje ste bili 91 leta in in še par let naprej , ko ste lahko kupili državljanstvo za par fičnikov , sedaj pa zahtevate ne vem kakšne pravice. Seveda , takrat ste čakali kam se boste obrnili - niste verjeli v samostojno Slovenijo , sedaj bi pa radi ne vem kakšne odškodnine . Je Jelinčič lepo povedal , da bi bile odškodnine klofuta vsem priseljencem iz juga , ki so za slovensko državljanstvo zaprosili takoj in ga tudi dobili . Moje mišljenje in verjetno še marsikoga " izbrisani niste upravičeni do nikakršne odškodnine!!!! "
Katarina_K
26. 02. 2009 14.34
cosmoss 26.02.2009, 13:33 "Odškodnine ki niso utemeljene." Odškodnine SO utemeljene.Raje najprej preberi članek potem pa komentiraj. "Koalicija ima dovolj predvsem argumentov pa tudi glasov, da tisto, kar smo v koalicijski pogodbi zapisali, tudi uresničimo." Borut Sajovic
polkovnik
26. 02. 2009 13.54
Tale Kresalova je sposobna ko ena kura. Nima pojma o pojmu. Ne vem sploh kako je lahko postala ministrica za notranje zadeve(oziroma kakršnkoli ministrica), saj še sama ne ve kaj dela in kaj govori. Tako na primmer zagovarja javne razpise za imenovanje novega direktorja policije in narod posiljuje z njeno transparentnostjo, ko pa potem imenuje ljudi mimo vsakršne komisije (tudi novi direktor NLB je kr padu z LDSovga oblačka). Dol s Kresalovo in naj se gre igat nazaj v vrtec z barbikam!
cosmoss
26. 02. 2009 13.33
A BO kRESALOVKA PLAČEVALA NEKE ODŠKODNINE KATERE NISO UTEMELJENE IZ SVOJEGA ŽEPA? Seveda ne.Tujega denarja ni težko zapravljati.Naj kar takoj začne s svojo plačo katere si tako ali tako ne zasluži ter daja na stran da bo izbrisancem začela plačevati za obljube katere jim je dala da so na volitvah glasovali za njo.
marija120
26. 02. 2009 13.31
frako imaš prav oni niso hotli zeti državljanstvo ampak naj pokažejo statistiku za njihove žene one pa imajo poznam ih precej ko so govorili mi bomo zele mož pa ne tale gospod TODOROVIĆ pa je hodo v saki blok na Ptuju ljudje sprašovat če imajo državljanstvo in zdaj bo on dobo oškodnino in ne malo zdaj pa še tole marsi gdo je delo v tovarnah po 20 ali 30 let pa je invalid ima pa 260 evrov na mesec on pa hodo okrog pa bo dobo denar zdaj vidim kako to gre jaz osebno mislim da je to velika NEPRAVDA IN SRAMOTA
Robinia
26. 02. 2009 07.24
No jagodice-fp, demokracija na 24 ur je na višku. Moj zadnji odgovor tebi ne želijo objaviti. Le zakaj, nič žaljivega nisem napisala.
cosmoss
26. 02. 2009 00.09
Rožleta si Kresalovka in njej podobni naj porine se ve kam. Sicer ga pa brez razloga niso izbrisali.Agresorju je izdajal podatke sicer je pa že pri Kekecu bil pravi srolek.hehe
frako
25. 02. 2009 18.42
Plemeniti. "Tisti ljudje, ki so bili proti samostojni Sloveniji, ki so špekulirali ter niso hoteli prevzeti slovenskega državljanstva in naših dokumentov, čeprav jim je država to nekajkrat omogočila, bi morali biti kaznovani z izgonom iz države, saj gre za ilegalno bivanje v Sloveniji," je poudaril. IN PRAV IMA
frako
25. 02. 2009 18.38
VSAK; KI JE HOTEL IMETI SLOVENSKO DRŽAVLJANSTVO, SE JE MORAL ODREČI SVOJEMU!!! ZATO PA MARSIKATERI NI HOTEL IMETI SLOVENSKO DRŽAVLJANSTVO, KER SE NI HOTEL ODREČI SVOJEMU!!! a misliš da če greš kam drgam prosit državljanstvo da boš starega obdržal pa kaj tebi ni jasno
porka.malorka
25. 02. 2009 15.16
mlad22 Sroljo. Tukaj je Slovenija in slovenci bomo postavljal pogoje za državljanstvo. Ne tujci. Sploh bi pa moral vsi ti ljudje biti zahvalni da jih nismo izgnal iz Slovenije. Kar bi moral narest že 91leta. Sedaj nam ostane samo še Italijanska varijanta. Nagnt hudiče
InterReflectlons
25. 02. 2009 15.04
SLOVENIJA JE FAŠISTIČN DRŽAVA!!!!!! VSAK; KI JE HOTEL IMETI SLOVENSKO DRŽAVLJANSTVO, SE JE MORAL ODREČI SVOJEMU!!! ZATO PA MARSIKATERI NI HOTEL IMETI SLOVENSKO DRŽAVLJANSTVO, KER SE NI HOTEL ODREČI SVOJEMU!!! BRAVO, KRESALOVA!!! PODPIRAMO TE!!! DOL S FAŠIZMOM, ŽIVEL KOMUNIZEM!!!
frako
25. 02. 2009 14.40
če bo use odškodne plačala kresalova nimam problema s tem. če bo država plačala tistim ki niso hoteli zaprosit za državljanstvo, ali uredit statusa na drugačen način denar sm pa zelo proti za tiste ki so urejali in jim je bila storjena krivica pa naj dobijo odškodnine